Monday, September 26, 2011

langkah di bumi Jordan :)

-bismillah-

 alhamdulillah. saya dah sampai dan hidup lagi sihat di Jordan. syukur. hanya Allah yang berkuasa izinkan semuanya. kamu nak tahu berita pasal saya atau pasal jordan ? :)

 pasal negara tempat saya tinggal (no offense) :
- drive sebelah kiri, masa lintas jalan mula2 dulu selalu salah tengok arah, hehh
- sejuk, sebab tanah tinggi dan berbukit-bukit.
- matahari terik tengah hari, tapi apabila matahari hilang (read : redup), udara sangat2 sejuk
- rakyat2nya banyak kategori, biasalah. ada yang terlebih educated, ada yang biasa2, ada yang luar biasa. huu
- kawasan tempat saya tinggal tak lah kampung, dan bukan juga bandaraya. hehh
- jarang nampak tong sampah, kalau ada pun kecil. sampah ? banyak tapi tak busuk :]
- air sejuk. mandi sehari sekali pun dah kira banyak.
- toilet ? ada tempat yang sedia kendi - tak ada paip- , tak ada flush. tapi banyak je tandas duduk + flush, cuma tak lah macam negara kita auto flush ^^, *sayang malaysia!
- driver kereta / bas / teksi / lori : suka speed,,,,, and brake mengejut. hebat lah skill diorang. hon tu compulsory. kalau teksi hon tandanya teksi dia kosong. adeh - masyarakat : tak tahu sistem giliran. serius, budak melayu je beratur, di kaunter, nak naik bas, nak masuk pintu dll. *hebat kan orang malaysia? terurus je :) bangga!

 pasal universiti : - luas - biasalah kan
 - ada rumput2 hijau! saya teruja bila nampak mula2 >.<
- perjalanan dari rumah ambil masa 15 minit jalan, 30 minit dalam bas ke univ, 10 minit dalam bas panjang @ 'gonggok' utk ke fakulti. perjalanan pergi balik : darab 2 :)
- tanah tinggi rendah - memang kena mendaki - kadang2 rasa nak terundur belakang pun ada. hehh
- students kaya2, tapi 10% saja kot ada camera phone. serius, yang lain banyak 'chowkia tut2'. :D
- banyak fountains di tengah2 bangunan ! cantik. taman2 ada pokok besar rendang & rumput karpet. ramai je budak lelaki arab lepak2 situ. jeles!
- banyak tangga. bangunan level 0 pun ada - hah, kerusi dalam lecture hall (tak semua lah) dibuat dari carbohydrate! (read : kayu ohh) *malaysia : kusyen empuk >.<
- ada surau, tapi rasa macam nak wakafkan pewangi je. hehh
- masjid cantik :) besar :) ada tandas melayu. hehh
- ada hospital universiti, tapi tak pernah masuk. klinik gigi pun semua ada~
- lecture : dlm bahasa arab pun ada, sebab ramai student tak faham english. (silibus dlm english kot!)

pasal saya :
- lunch & dinner sekali = lebih baik saya puasa kan ? :)
- arabs bawa handbag bagai, saya selesa backpack (tahun pertama katakan~)
- dipesan supaya ada ekstra protection : pakai baju kurung boleh, tapi mesti pakai seluar panjang. hehh burukkan ? tapi lebih baik dari diperburukkan oleh manusia tak bertanggunjawab di jalanan. nauzubillah :]
- dapat sehelai jilbab dari kakak senior :D
- lip balm, losyen & minyak baby dah jadi geng rapat
- mandi hari2 :) walaupun sekali >.< sedang belajar untuk hidup. =] keselamatan: banyak kes jadi. huu nauzubillah. kakak2 senior pesan jaga2 dengan kereta lalu lalang, takut tiba2 keluar tangan dari tingkap. huh.
di sini ada sistem muroqib. syabab (budak lelaki) melayu akan teman escort akhawat (budak perempuan ) untuk jalan2 waktu malam. masing2 jaga diri, anggap adik beradik, tak nak adik beradik sendiri diperapa-apakan. huu moga kita menjadi orang yang bertanggungjawab! hebat betul middle east graduates >.< 

solat :
subuh pukul 5, pukul 6 tu dah cerah. zuhur pukul 12 lebih, asar pukul 4, maghrib pukul 6.50, isya' pukul 7 lebih. tak ingat.

makanan:
banyak roti. kalau nasi, boleh share 4 orang cukup. kurang dari 4 kenyang lah. hehh. syawarma (roti balut daging) kalau lambat makan akan keras, tu pun boleh share 3 biji 4 orang.
roti banyak jual terdedah tepi2 jalan, bila kita nak beli dia akan panaskan dalam oven / microwave. hoho fresh. roti potong macam gardenia tak jual, yang ada cuma roti yang fresh buat hari2.
aiskrim banyakkkk sebab sekarang penghujung musim panas. perisa strawberi (faraulah) tak macam strawberi malaysia. masam + real strawberi taste! yum2 merah pekat plak tu. ada aiskrim kit kat, oreo, twix, mann wal salwa (kurang suka~~) dll. hehh.

kedai2 :
malam2 arab banyak lepak di kedai syisya. memang semerbak lah kalau bau. huuh. kedai coklat paling best. ambil bekas, isi coklat mana nak, dia akan timbang. any choice :D
kedai shawl berlambak. heh tapi pendek & biasa2 ja sebab itu pakaian orang di sini. pashmina mahal ? tak nampak pon.

telefon:
boleh beli top up kad di kedai runcit. untuk 5JD bayar 6.50JD. taxed. :]
untuk call malaysia (roaming) beli kredit asing. 2JD 40 minit. murah la kot.

bas :
bayar 0.35JD untuk route dari stesen bas ke universiti. nak turun kat mana-mana pun tak kisah. tambang sama.

 tu je kot setakat ni. skarang pukul 8.45 pagi = pukul 1.45 malaysia. :)

nak call mak, sekarang kan tgh rehat :D

 doakan kejayaan saya. doakan saya mampu hadapi ujian dari Allah. doakan Allah sayang saya selalu. :) assalamualaikum.

 p/s : ada orang jadi gimik pasport hilang, tak pasal2 dapat muroqib free. ==', malu2.

Monday, September 12, 2011

2 days before departing

-bismillah-

assalamualaikum. i am sorry about being self-centered in the post. but this is my blog anyway, and be grateful that it is public. thank you friends :)

i am talking about worries...

 i was worried. i am worried.

have just read one of my friend's note about living abroad.
my friend said something about feeling homesick, =.=' and that friend is a guy. now i wonder how would a girl (read : being the youngest in the family) would feel then ?

 second thing.
i've just viewed one of my friends' photos of living abroad. and he is a guy. (another male friend la~). what i was worried is not about the facial expressions and such, but the background of the picture. to be exact, the climate.

talking about climate and weather, it is raining drizzly on-and-off here now in perlis. you can watch the flood at buletin utama tv3 =.= for more info.

 nevertheless, what i want to say is that, i am feeling glad and happy to see the water here and there. there's flood everywhere~~~ :). because there is no single drip of water at certain time in a year at my new place. erm i am sorry for those who were involved in the flood, but trust me, Allah would grant you with lots of HIKMAH then.

for a rough view, try to compare the region of Malaysia's land with one at the middle east. the major difference that i can tell roughly (as i haven't been there) is that the color of the land. one is lush green while the other is pale deserted earth... ?

here, use the google maps. :)
direction of use :
type 'Queen Alia International Airport'. observe carefully.
typer 'Kuala Lumpur International Airport'. compare & contrast the two lands.
=full marks for essay question= 

erm. third thing listed is about living, leading my own life. after 18 years of comfort living under parents & family cares, i am now going to lead my own life, all by myself (of course with Allah's supervision - amiin). there'll be nobody to help me to wash my clothes, iron them when i'm in hurry, send me to school and any other places, person to accompany, to hug, to cry, to do everything... =.= (or at least remind me about those tasks and works ==.)

speaking about being independent, some people say & even think that 'school-leavers learn to be independent during PLKN.' 


NO! it's not like that. i tell you, there is a laundry service for your heavy garments and even the bedsheets being replaced every week for FREE, character-building modules classess every morning FREE of charge, and not to forget FREE foods 6 times per day. FREE yummy tasty foods to be exact, unless you are the ungrateful one. :)

wait, how come am i speaking about PLKN in the middle of departure worries ?
=.='

well, here come the tazkirah moment. tazkirah is peringatan. and tazkirah is the most effective when Allah grants us His hidayah. and i am giving this peringatan to my own self (and to those who applies~ hihi).

find those in Al-Quran!

*tips => go to Quran.com, search 'berjalanlah'. :) easy.
but remember, one can never tafsir (not equal to translate) ayat Allah ikut fikiran sendiri. read, and take notice, never ask why Allah says so and everything you dont know about the ayat. for guidance, buy a tafsir kitab. tafsir al-azhar, tafsir ibn kathir.

hurm. may these ayat below will help me in gaining the spirits back. but Allah is the best Helper of all :)


[29:20] Surah al-Ankabut
Sahih International
Say, [O Muhammad], "Travel through the land and observe how He began creation. Then Allah will produce the final creation. Indeed Allah , over all things, is competent."
Malay
Katakanlah: "Mengembaralah kamu di muka bumi, serta lihatlah bagaimana Allah telah memulakan ciptaan makhluk-makhluk dari asal jadinya; kemudian Allah akan memulakan ciptaan itu semula (pada hari akhirat) dalam bentuk kejadian yang baharu. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.



[3:137] Surah ali-Imran
Sahih International
Similar situations [as yours] have passed on before you, so proceed throughout the earth and observe how was the end of those who denied.
Malay
Sesungguhnya telah berlaku sebelum kamu (contoh kejadian-kejadian berdasarkan) peraturan-peraturan Allah yang tetap; oleh itu mengembaralah kamu di muka bumi, kemudian perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang mendustakan (Rasul-rasul).



[32:26] Surah Sajdah ayat 26
Sahih International
Has it not become clear to them how many generations We destroyed before them, [as] they walk among their dwellings? Indeed in that are signs; then do they not hear?
Indonesian
Dan apakah tidak menjadi petunjuk bagi mereka, berapa banyak umat sebelum mereka yang telah Kami binasakan sedangkan mereka sendiri berjalan di tempat-tempat kediaman mereka itu. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah). Maka apakah mereka tidak mendengarkan?
Malay
Dan belumkah lagi ternyata kepada mereka (yang kafir itu): bahawa Kami telah binasakan berapa banyak dari kaum-kaum yang kufur ingkar dahulu daripada mereka, padahal mereka sekarang berulang-alik melalui tempat-tempat tinggal kaum-kaum itu? Sesungguhnya kebinasaan kaum-kaum itu mengandungi keterangan-keterangan (untuk mengambil iktibar); oleh itu tidakkah mereka mahu mendengar (dan insaf)?

sekian. :) ingat niat utama, insyaAllah dah tak ada kerisauan. rawatlah hati sebelum merawat fizikal manusia kelak. doakan saya berjaya jadi doktor yang cemerlang di sisi Allah, dunia & akhirat. amiin.

maafkan ketidakseragaman bahasa, cuma yang penting kefahaman, iaitu Allah sebaik2 sandaran, ketika senang serta susah. :)

Monday, September 5, 2011

12 days before departing

-bismillah-

assalamualaikum. alhamdulillah masih dikurniakan nafas dan kehidupan, walaupun dosa dan kesalahan tidak berkeringan.

ingin saya kongsikan satu kejadian, sungguh tak terduga. kematian yang telah ditetapkan Allah.

kelmarin, 4 september 2011.ayah mengejutkan saya untuk solat subuh dengan katanya, "adik, bangun. tinggal 10 hari ja lagi nak pi dah~". bingkas saya bangun. semak kalendar, oh, lagi 12 hari lah ayah... hurmp

menjelang tengah hari, saya buka akaun facebook. di dapur, sambil search resipi di net.
saya nampak kawan saya post ni.
Kawan kita ...AZ... pelajar MEP telah pulang ke Rahmatullah pada pagi ini..Al Fatihah.
kelu lidah tak tahu nak cakap apa. saya panggil mak tengok link berita harian, kami sama2 sebak.

ALLAH AKBAR.

kenalan sama program telah kembali kepada Allah. arwah akan ke mesir, bidang perubatan. walaupun tak sekelas, saya tahu dan cam akan mukanya.

tak perlu kalian tahu yang mana satu, sama2 lah kita menjaga hak masing2. sedekahkan al-fatihah buat arwah. link berita kejadian ada, cuma tak sanggup nak post sini, kalian carilah sendiri. ada dalam bhrian & tv3.
lagipun, pendapat saya, cukuplah kita mengambil kesan pelajaran dan hikmah di sebalik kejadian, itu
 lebih penting daripada mengetahui apa yang berlaku & siapa.

dunia ini akan ditinggalkan.
moga Allah berikan pengakhiran terbaik untuk kita.

sayangnya Allah ada dia, sempat peroleh keputusan spm cemerlang dan habis 3 bulan yang indah di Intec dengan hadiah ukhwah se-MEP, walaupun tak sempat ke mesir. sempat terima hadiah ramadhan & aidilfitri. sungguh, apa yang Allah aturkan itulah yang terbaik untuk orang itu.

moga Allah berkati & terima semua amalan kita.

sungguh, saya mesti selalu kena ingatkan diri, bahawa saya dalam perjalanan menuju kembali kepada Allah. bumi anbiya' itu hanyalah sekadar platform, sama ada mahu makin mendekat atau makin menjauh dengan Allah.

entah, sebagai apa saya akan pulang kepada Allah nanti. pelajar? doktor? ustazah? isteri? anak?
apa-apapun. moga Allah menjemput saya dalam keadaan terbaik di sisi-Nya, bukan sekadar baik pada pandangan manusia, yang dah tentunya cetek.

psst/: melihatkan ada yang bahagia mengisytiharkan 'perkahwinan' di facebook, saya mohon moga ajal saya bukanlah pada waktu saya sibuk mengisytiharkan cinta kepada makhluk. amiin.

Allah, bantulah hamba-hambaMu ini. kami mohon syurga-Mu lebih dari segala2nya. baikilah amalan kami. awalkan solat kami. berkati masa kami, moga tidak terbuang sia-sia. amiin.

Friday, September 2, 2011

my short note before departing

-bismillah-

alhamdulillah. today is the forth day of Raya. :)

just a short entry. a reminder for me though:
yes, i am about to depart to Jordan soon.
i am about to live there for six years full of study.
i am about to leave my former life in malaysia.
i am about to have everything changes ...

BUT

no, i cannot foresee my future
i cannot simply tell others that i will totally be graduated excellently after 6 years
i cannot picture myself in a white doctor's coat in the hospital
i cannot tell you who am i going to marry
neither can i say who

BUT

I can build the HOPES
I can send them through DOA

AND

You can help me smoothen my journey
also by the DOA

SO

do pray for my success!
now & hereafter

IF

Allah says that "farhana can be a doctor"

OR

Allah stated that "farhana cannot be one"

PLEASE

HELP me to accept what have Allah fated for me.

that's all for now. thank you for such high hopes and expectations from everybody. DOA for my success, health & stronger faith in Allah. it's not that i dont want you to put a trust in me for the successful future, it's just that i hope i can have everybody's trust on what has Allah destined for me is the best thing to me.

forgive me on wrongdoings, on my overdoes, over-reacting status in fb, over exposed acts on moving, everything that may disturb your good feelings on me.

i want everybody to send me with excited feeling, being thankful to Allah for giving your friend / sibling / family member a chance to live differently, and hopes + doa that i am strong to face what ever fates has Allah destined for me.

thank you. i love you who cares for me without im knowing. do tell Allah everything you feel about me, so that He can change me for good and so that i can be better day by day. i rely on Allah for everything, for Allah is the Real Judge.

:')

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...