Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2011

langkah di bumi Jordan :)

-bismillah-

 alhamdulillah. saya dah sampai dan hidup lagi sihat di Jordan. syukur. hanya Allah yang berkuasa izinkan semuanya. kamu nak tahu berita pasal saya atau pasal jordan ? :)

 pasal negara tempat saya tinggal (no offense) :
- drive sebelah kiri, masa lintas jalan mula2 dulu selalu salah tengok arah, hehh
- sejuk, sebab tanah tinggi dan berbukit-bukit.
- matahari terik tengah hari, tapi apabila matahari hilang (read : redup), udara sangat2 sejuk
- rakyat2nya banyak kategori, biasalah. ada yang terlebih educated, ada yang biasa2, ada yang luar biasa. huu
- kawasan tempat saya tinggal tak lah kampung, dan bukan juga bandaraya. hehh
- jarang nampak tong sampah, kalau ada pun kecil. sampah ? banyak tapi tak busuk :]
- air sejuk. mandi sehari sekali pun dah kira banyak.
- toilet ? ada tempat yang sedia kendi - tak ada paip- , tak ada flush. tapi banyak je tandas duduk + flush, cuma tak lah macam negara kita auto flush ^^, *sayang malaysia!
- driver kereta / bas / teksi / lori : su…

2 days before departing

-bismillah-

assalamualaikum. i am sorry about being self-centered in the post. but this is my blog anyway, and be grateful that it is public. thank you friends :)

i am talking about worries...

 i was worried. i am worried.

have just read one of my friend's note about living abroad.
my friend said something about feeling homesick, =.=' and that friend is a guy. now i wonder how would a girl (read : being the youngest in the family) would feel then ?

 second thing.
i've just viewed one of my friends' photos of living abroad. and he is a guy. (another male friend la~). what i was worried is not about the facial expressions and such, but the background of the picture. to be exact, the climate.

talking about climate and weather, it is raining drizzly on-and-off here now in perlis. you can watch the flood at buletin utama tv3 =.= for more info.

 nevertheless, what i want to say is that, i am feeling glad and happy to see the water here and there. there's flood everywhere…

12 days before departing

-bismillah-

assalamualaikum. alhamdulillah masih dikurniakan nafas dan kehidupan, walaupun dosa dan kesalahan tidak berkeringan.

ingin saya kongsikan satu kejadian, sungguh tak terduga. kematian yang telah ditetapkan Allah.

kelmarin, 4 september 2011.ayah mengejutkan saya untuk solat subuh dengan katanya, "adik, bangun. tinggal 10 hari ja lagi nak pi dah~". bingkas saya bangun. semak kalendar, oh, lagi 12 hari lah ayah... hurmp

menjelang tengah hari, saya buka akaun facebook. di dapur, sambil search resipi di net.
saya nampak kawan saya post ni.
Kawan kita ...AZ... pelajar MEP telah pulang ke Rahmatullah pada pagi ini..Al Fatihah. kelu lidah tak tahu nak cakap apa. saya panggil mak tengok link berita harian, kami sama2 sebak.

ALLAH AKBAR.

kenalan sama program telah kembali kepada Allah. arwah akan ke mesir, bidang perubatan. walaupun tak sekelas, saya tahu dan cam akan mukanya.

tak perlu kalian tahu yang mana satu, sama2 lah kita menjaga hak masing2. sedekahkan al-fatihah bua…

my short note before departing

-bismillah-

alhamdulillah. today is the forth day of Raya. :)

just a short entry. a reminder for me though:
yes, i am about to depart to Jordan soon.
i am about to live there for six years full of study.
i am about to leave my former life in malaysia.
i am about to have everything changes ...

BUT

no, i cannot foresee my future
i cannot simply tell others that i will totally be graduated excellently after 6 years
i cannot picture myself in a white doctor's coat in the hospital
i cannot tell you who am i going to marry
neither can i say who

BUT

I can build the HOPES
I can send them through DOA

AND

You can help me smoothen my journey
also by the DOA

SO

do pray for my success!
now & hereafter

IF

Allah says that "farhana can be a doctor"

OR

Allah stated that "farhana cannot be one"

PLEASE

HELP me to accept what have Allah fated for me.

that's all for now. thank you for such high hopes and expectations from everybody. DOA for my success, health & stronger fait…