Wednesday, August 17, 2011

memori tercipta; bye2 kolej

Kasih hilang tiada bicara
Setelah cintaku kau puja
Rintihan rindu terus melanda
Redup cahaya oh hati lara
...
Oh kasih tercipta
Kini ku mengerti
Walau berpisah
Kurela kiranya kau bahagia
[faizal tahir punya lagu doe]
============================================
-bismillah-

assalamualaikum.
alhamdulillah. dah hari ke-17 ramadan. ramadan dah lepas separuh. laju kan? untunglaa sapa2 yang berjaya penuhkan 17 hari dengan ketaatan pada Allah dengan sebenar-benar taqwa. lagi untunglaa sapa yang dah bertaqwa pada Allah dengan sebenar-benar taqwa lebih drpd 17 hari ;p

tempoh persediaan saya di kolej dah nak sampai hujung. hari ni hari rabu terakhir di sini. hari jumaat saya dah chow~.

semalam ter'sedih' lepas solat witir di surau kolej. memang sedih yang tak boleh tahan.
saya sedih mengenangkan terpaksa berpisah dengan bi'ah (suasana) indah.

di mana lagi saya nak cari sekumpulan anak muda yang cemerlang dunia akhirat. 
saya bertuah dipinjamkan memori hidup bersama-sama 

  • anak muda yang puasa sunat selalu, 
  • solat dhuha masa gap antara kelas, 
  • baca quran awal2 pagi dengan air kotak di kerusi batu di luar kelas,
  • solat tarawih jemaah, diselangi selawat ke atas nabi, (kat masjid saya tak pernah dengar anak muda laungkan selawat)
  • kawan lelaki yang pandai cari jalan untuk elak jalan belakang perempuan, apatah lagi nak jalan sebelah2,
  • sahabat yang bagi tazkirah dengan sangat menusuk walaupun biasa-biasa saja,
  • yang berucap dengan penuh falsafah, 
  • berucap dengan kata-kata sastera,
  • pembentangan yang smooth,
  • public speaking is not a problem,
  • best berdampingan dengan orang yang well-read, cemerlang, tahu itu ini,
  • berdebat dengan kawan yang quote ayat quran,
  • berlakon drama yang tak korbankan nilai islam tapi masih dapat johan,
  • makan makanan arab di wadi al-nil dengan classmates - dibelanja.
  • buka puasa sekelas di kfc dengan ustaz - dibelanja lagi~
  • share makanan, buka puasa di hentian bas s17 ramai2,
  • dapat kuih cara free dari peniaga bazar ramadan...banyak pulak tu
  • ekstra udang dalam char koay teow untuk berbuka,
  • pakcik bas yang lucu, bawa pusing2 dalam intec =D adeh
  • event Graduation Dinner yang buat show-nya semua lelaki, best kot perempuan terpelihara~
  • jumpa akak abang Jordan yang balik untuk guide perjalanan ke sana

(semua orang cemerlang, ada kualiti diri!)

sapa lagi saya jumpa..

hah, faci2 yang best masa mds...

semua saya respect.
sayangnya, semua tu dah berlalu. memori. sejarah.
saya bakal berpisah dengan kalian.

belum tentu saya beroleh detik serupa apabila di universiti nanti.
dan, belum tentu juga berolehnya apabila saya bekerja di hospital nanti.

di rumah, keluarga sekarang dan keluarga akan datang ?

apa-apapun, saya mengharapkan yang terbaik dari Allah. moga Allah berkati setiap kenangan, pertemuan dan bait-bait kata yang terucap dalam setiap situasi, agar kenangan itu tidak terlalu meruntun diri.

cukuplah Allah sebagai penolongku, sentiasa di sampingku :) ALHAMDULILLAH.

kenangan 3 bulan (:
*johan bola jaring INPRO
*naib johan perbarisan MEP
*johan drama arab kelas MEJ4
*Graduation Dinner MEP
*International Food Festival - ruzz bilaban
*kuliah tafaqquh ustaz ridha - walaupun sekejap
*Journey to the Hereafter - ptg nanti
*infinite. :]

p/s : moga Allah berkati!

5 comments:

  1. insyaAllah awk akan sentiasa dipelihara Allah. ^^


    nota kaki:
    tak pernah berhenti dari membuat kt terasa betapa kt sangat kasar. =P alohaa.... he he he....

    ReplyDelete
  2. bersedia untuk mencipta memori lain pula.... :)

    ReplyDelete
  3. @puteri cahaya, amiin :)
    *hehe :D

    @akak, okeh :')

    ReplyDelete
  4. Selamat terbang ke bumi para anbiya.Semoga perjuangan mencari ilmu, diberkati, diredhai dan dipermudahkan-Nya.

    ReplyDelete
  5. @adik afiqah,
    amiin. alhamdulillah, terima kasih adik :) doakan juga dengan ilmu pinjaman Allah itu buatkan kita makin dekat dengan Allah! :)

    ReplyDelete

Serve the immediate community

- bismillah - This morning, i went to a private hospital to accompany my mom. I met a passionate consultant who's seeing my mom for her...