Skip to main content

susah2 dulu, senang kemudian :) insyaAllah!

-bismillah-

Assalamualaikum. :)

iman naik turun. hati berbolak-balik. kerja bertambah berkurang.
kalau diikutkan, dunia ni tak pernah ada ketetapan.
tak ada benda yang tetap. :]
ya Allah tetapkanlah hatiku atas jalan keimanan !

seronok bila hidup boleh tersenyum. gembira bila masalah tak timbul. bahagia bila semuanya berjalan lancar.

tapi semua tu mengeringkan hati.
 hidup yang terlalu lancar mengeringkan iman. sebab iman bertambah apabila pergantungan kita pada Allah bertambah. orang yang berdoa pada Allah hari-hari lebih dekat daripada orang yang ketandusan doanya. apabila diri serba cukup, tak tahu apa nak dipinta pada Allah, kerana dia dah ada apa yang dia nak. tak berasa perlu bangun bertahajud kerana tiada apa nak diadukan pada Allah. tak berasa perlu untuk berwirid selepas solat walaupun 5 saat kerana baginya solat sudah cukup untuk bertemu Allah. tak berasa perlu membaca al-Quran kerana dirinya sentiasa termotivasi dan tidak perlukan kata-kata perangsang untuk meneruskan hidup. tak berasa perlu untuk berdhuha kerana dia sudah banyak rezeki.

nauzubillah. itulah kufur nikmat. meminta apabila tiada dan leka apabila ada.
Allahu akbar.

perkongsian kalam Allah, dlm bahasa melayunya,,
Sungguh, manusia itu benar-benar melampaui batas,
Apabila melihat dirinya serba cukup.
[Surah al-'Alaq 96 : ayat 6, 7]
huuuu. jangan pernah merasa terlalu cukup hingga tak perlukan pergantungan pada Allah.

sebelum tu, dalam [surah al-Lail 92 : ayat 8,9,10] , firman Allah yg bermaksud :
Dan adapun orang yang kikir dan merasa dirinya cukup (tidak perlu pertolongan Allah),
serta mendustakan (pahala) yang terbaik,
maka akan Kami mudahkan baginya jalan menuju kesukaran (kesengsaraan).

nauzubillah.

huhuhu. jadi, kesimpulan entri pendek ni, bersyukurlah kita tak punya semua yang kita nak. sebab Allah nak kita dekat dengan-Nya. moga setiap nikmat yang kita dapat akan mendekatkan kita dengan Allah. biarpun punyai segala yang kita nak, biarlah kita sentiasa bergantung pada Allah.

lagipun, senyuman yang terukir lepas menangis adalah lebih manis pada realitinya ! cubalah :)
dan, perasaan lega bila masalah selesai adalah lebih besar daripada perasaan kosong tak da ada masalah dalam hidup.
juga, lebih bahagia bila Allah melancarkan urusan yang kusut pada mulanya.
terasa Allah sangat dekat. :)

subhanAllah. indahnya bila hidup sentiasa kena bergantung pada Allah.

tapi awas, hadis nabi ada sebut, "mukmin yang kuat adalah lebih dicintai oleh Allah daripada mukmin yang dhaif (lemah)"

so, be strong farhana !

jom kuatkan pergantungan pada Allah. oh Allah, tanpa-Mu siapalah aku! kerana kurniaan-Mu, inilah aku :)

p/s : masih ada BERITA BAIK~~~~ ! terjemahan surah al-lail 92 : ayat 7, "maka akan Kami mudahkan baginya jalan menuju kemudahan (kebahagiaan)." 
ehem, untuk siapa ? sila semak sendiri surah al-Lail 92 : ayat2 sebelum ayat 7 tu :) :) :)

thanks. sekian.
moga Allah baiki setiap kelemahanku dan kamu ! :'] huuu

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …