Sunday, June 19, 2011

ayahku :) moga Allah merahmati sentiasa :)

-bismillah-

assalamualaikum.
:]

jam pukul .... tgh malam. saya tidur sikit sebelum asar tadi, & sekarang mata tak boleh nak pejam. baca new sunday times yg beli tadi kat giant shah alam tu kot2 mata akan rasa mengantuk..
main issue : FATHERs' DAY !

pada saya, tak ada tarikh khas untuk hargai ayah. hari2 patut pay tributes to ayah. Allah dah ajar semua nih, melalui doa :)

sejak berjauhan, saya kat malaysia tengah sementara ayah di utara sana, memang isu hari bapa tahun 2011 nih tarik perhatian saya. seronok bila baca komen2 anak2 muda tentang ayah2 mereka.
antaranya~~
"he may not show his love through his words, however, his actions say it all"
"he is so selfless"
"he'll say : 'i am doing this so that i can be a good example to all my children."
"awesome dads produce awesome kids. i am an awesome kid, so how awesome do you think my dad is?"
-referred from n.sunday.t. youth says pg 23-

jadi, lepas baca tu, saya terfikir.. what do I think of him as my father?

hah, jawapan saya :
"when i was 6, my dad didnt taught me how to play freecell, but he taught me how to win the game. he didnt taught me the way to put pictures into a powerpoint slideshow, but he taught me how to build exciting slideshows on ms powerpoint with colourful pictures, inserting sounds effect and all those custom animations tricks."
nampak kecil kan. tapi sangat besar impaknya :D

i love ayah. may Allah loves him too, so much.

teringat kata2 saidina umar, (maksud lebih kurang mcm ni) "ajarlah anak-anak kamu dengan pengatahuan untuk zamannya, bukan mengikut zaman kamu."

alhamdulillah. sekarang banyak kena buat presentation. dan kenangan first presentation pasal gambar-gambar kartun buat dengan ayah guna MS powerpoint 97, terimbau~~ wahh kerinduan !

freecell.
benda apa tu ? hehe. 99.9% orang yang saya jumpa tak tahu apa itu freecell. kalau tahu pun tak reti main. alhamdulillah, ayah saya tahu, dan dia ajarkan pada saya.
gamenya tak susah, cuma perlu sedikit logic dan passion. mungkin, hikmah disebalik saya main freecell masa zaman tadika, umur 6 tahun, otak saya ada berkembang sikit. mungkin. semua tu dari Allah, freecell perantara saja~ tapi yang pasti saya suka perkara logic, (dan saya budak perempuan yang minat fizik :) hehe

banyak perkara ayah ajar saya.
general knowledge ayah sangat luas. kat mana2 pun kami travel, ayah ada cerita pasal tempat tu. contoh, lebuh raya grik timur-barat tu, ayah cerita pasal pembinaan jambatan tasik banding, kawan ayah yang uruskan. ayah cerita dia mula-mula belajar ilmu civil engineering nih dari kawan tu lah. kawan dia tu jugaklah yang susah payah urus projek lebuh raya tu (masa tu zaman komunis banyak dalam hutan tu - sangat bahaya). jambatan tu punya extension tepi2 pun ayah cerita untuk tambah jalan untuk masa depan.  (kamu susah fahamkan ? :) saya suka bila saya tahu lebih dari orang lain :) alhamdulillah.

ayah suka membaca. dan alhamdulillah saya mewarisi sifat itu :)

pernah satu hari saya tanya, kenapa langit biru, rumput hijau ? and ayah ada jawapannya :)
ayah tak cakap perkara secara terus. banyak benda kena think out of the box.
benda yang saya tanya cikgu subjek tapi mereka jawab tak best, saya balik tanya ayah, dan jawapan ayah lebih baik dari orang yang master dalam subjek tu.

marah ? ayah marah pun tak guna perkataan marah. marahnya sangat membina :) kadang2 terfikir, bila ayah marah ? *anak2 semua baik~~ alhamdulillah :D haha

sabar ? alhamdulillah. moga Allah berkati segala kesabaran ayah :)

pesanan best dari ayah untuk saya,
"adik kena beringat selalu. macam lalu di construction site. lalu tempat tinggi, beringat jatuh. lalu tempat rendah, beringat takut terhantuk benda atas kepala. lalu tempat sempit, beringat sangkut kiri kanan pulak."
*tak ingat exact phrases yang sangat best tu, tp mcm tu lah maksud ayah :)

alhamdulillah. moga sayangnya saya pada Allah lebih dari sayangnya saya pada ayah.

ehem. satu hari nanti, semua orang akan kembali pada Allah. sama ada saya atau ayah pulang terlebih dahulu pada Allah, moga Allah meredhai kepulangan kami. :]  itu lebih utama.

p/s: emak saya anugerah Allah untuk ayah saya! moga Allah berkati hidup kami sekeluarga :)

Saturday, June 11, 2011

susah2 dulu, senang kemudian :) insyaAllah!

-bismillah-

Assalamualaikum. :)

iman naik turun. hati berbolak-balik. kerja bertambah berkurang.
kalau diikutkan, dunia ni tak pernah ada ketetapan.
tak ada benda yang tetap. :]
ya Allah tetapkanlah hatiku atas jalan keimanan !

seronok bila hidup boleh tersenyum. gembira bila masalah tak timbul. bahagia bila semuanya berjalan lancar.

tapi semua tu mengeringkan hati.
 hidup yang terlalu lancar mengeringkan iman. sebab iman bertambah apabila pergantungan kita pada Allah bertambah. orang yang berdoa pada Allah hari-hari lebih dekat daripada orang yang ketandusan doanya. apabila diri serba cukup, tak tahu apa nak dipinta pada Allah, kerana dia dah ada apa yang dia nak. tak berasa perlu bangun bertahajud kerana tiada apa nak diadukan pada Allah. tak berasa perlu untuk berwirid selepas solat walaupun 5 saat kerana baginya solat sudah cukup untuk bertemu Allah. tak berasa perlu membaca al-Quran kerana dirinya sentiasa termotivasi dan tidak perlukan kata-kata perangsang untuk meneruskan hidup. tak berasa perlu untuk berdhuha kerana dia sudah banyak rezeki.

nauzubillah. itulah kufur nikmat. meminta apabila tiada dan leka apabila ada.
Allahu akbar.

perkongsian kalam Allah, dlm bahasa melayunya,,
Sungguh, manusia itu benar-benar melampaui batas,
Apabila melihat dirinya serba cukup.
[Surah al-'Alaq 96 : ayat 6, 7]
huuuu. jangan pernah merasa terlalu cukup hingga tak perlukan pergantungan pada Allah.

sebelum tu, dalam [surah al-Lail 92 : ayat 8,9,10] , firman Allah yg bermaksud :
Dan adapun orang yang kikir dan merasa dirinya cukup (tidak perlu pertolongan Allah),
serta mendustakan (pahala) yang terbaik,
maka akan Kami mudahkan baginya jalan menuju kesukaran (kesengsaraan).

nauzubillah.

huhuhu. jadi, kesimpulan entri pendek ni, bersyukurlah kita tak punya semua yang kita nak. sebab Allah nak kita dekat dengan-Nya. moga setiap nikmat yang kita dapat akan mendekatkan kita dengan Allah. biarpun punyai segala yang kita nak, biarlah kita sentiasa bergantung pada Allah.

lagipun, senyuman yang terukir lepas menangis adalah lebih manis pada realitinya ! cubalah :)
dan, perasaan lega bila masalah selesai adalah lebih besar daripada perasaan kosong tak da ada masalah dalam hidup.
juga, lebih bahagia bila Allah melancarkan urusan yang kusut pada mulanya.
terasa Allah sangat dekat. :)

subhanAllah. indahnya bila hidup sentiasa kena bergantung pada Allah.

tapi awas, hadis nabi ada sebut, "mukmin yang kuat adalah lebih dicintai oleh Allah daripada mukmin yang dhaif (lemah)"

so, be strong farhana !

jom kuatkan pergantungan pada Allah. oh Allah, tanpa-Mu siapalah aku! kerana kurniaan-Mu, inilah aku :)

p/s : masih ada BERITA BAIK~~~~ ! terjemahan surah al-lail 92 : ayat 7, "maka akan Kami mudahkan baginya jalan menuju kemudahan (kebahagiaan)." 
ehem, untuk siapa ? sila semak sendiri surah al-Lail 92 : ayat2 sebelum ayat 7 tu :) :) :)

thanks. sekian.
moga Allah baiki setiap kelemahanku dan kamu ! :'] huuu

Friday, June 3, 2011

post ke-200 : saya dah tak free mcm dulu :]

-bismillah-


assalamualaikum :)



SubhanAllah. Alhamdulillah.


Saya dah lebih kurang 3 minggu di kolej ini. ya, saya di kolej, bukan universiti :) insyaAllah bulan 9 nih baru boleh masuk universiti. moga Allah izin.


kepada semua kawan2 yang dah masuk universiti, tahniah ! sbb entu masuk univ awal drpd saya,, :)

*entu ? loghat bahasa di sana, maksudnya antum (kamu semua) hehe

baiklah, moga hati terjaga daripada riak, ujub, sombong, takbur dan bangga diri. juga moga terlindung drpd penyakit hati; hasad. nauzubillah.


sebenarnya, BANYAK saya nak kongsi. ye lah, nak tulis pasal orientasi (mcm orang lain post~ :D), nak tulis pasal kelas, nak tulis pasal kolej kediaman yg indah ini, nak tulis pasal survival dalam bandar, haha dan nak tulis pasal sahabat2 rakan2 di sini. esk2 apakan daya, TEXTBOOKs menanti~~~


urmm saya kongsikan secara umum, maaf kalau tak dapat gambaran. lagipun, tak perlu tahulah siapa dan di mana, tahu apa yg terjadi pun ok ja kan :)


  • Orientasi

-kalangan PM (pembantu mahasiswa aka faci) sangat .... haha. mereka orang hebat2, pemimpin kelab persatuan itu ini, dan mereka juga agak sengal :) hehehh beza setahun je umur, jadi tak hairanlah kalau boleh satu kepala gelak2 sengih2. DAN sorang ja pm perempuan ==, adeh. tapi tak risau, ini realiti hidup. mana boleh obses bergaul sejantina sepanjang masa - ni tolak fitrah neh. LAGIPUN, bila lagi anda (saya) nak praktik apa yg Allah kata dlm al-Quran, ayat 30-31 surah an- Nur? tajuk konsep taaruf dlm islam dlm pend. Quran Sunnah ? HAHA. ini serius though :)

-pm untuk group saya best. kami main sifir siput. dengan muka segan2 sengal2 tahan gelak semua ada.. kitaorang main game tu. then HE BROKE INTO A BIG LAUGHTER. ==, "ahh korang sangat comel~~~" adeh rasa batu hempap kat atas. hehh. ada time share dgn dia pasal career yg dipilih ni, moga Allah beri kekuatan kepada kami semua. amiin.

-hah, ada satu pagi, semua kena marah dengan pm. dendanya kena bangun qiyamullail di surau kolej. huuu garang. TAPI last2, klon bruno mars saja :) moment tu sangat sengal, in fact, lagu pm tu nyanyi dah jadi alarm clock tone pagi2. haha -diam kamu yg tau.


  • Kelas

-alhamdulillah. kelas agih ikut universiti nanti walaupun campur kursus. ya, campur course tapi still belajar benda yang sama untuk 3 bulan ni :)

-apa yg saya belajar ? physics, chemistry, biology, computer literacy, arabic language, english language for pre-med students, introduction to islamic med. civilisation of islamic med. tu je. tu je. tu je. dalam masa 3 bulan. erkk banyak ohh.

-urm saya still tak ingat direction to block. =.= kalau jalan sorang sure boleh lost. adeh. tiba-tiba teringat buku ni 'why men wont listen and women cant read maps?'. adehh.


-paling tak best, untuk budak sekolah all-girls mcm saya neh, tak boleh berebut tempat duduk depan dlm kelas. "ohh bahagi 2 lah, sini tempat laki"-dia 'grrr aku sampai dulu. grrr nak cakap marah balik malu.heish'-saya. "farhana, Allah tuliskan kamu yg kena berdepan dgn situasi mcm tu (org mai rampas tempat duduk?) sebab Allah tahu km takkan melawan. cuba bayangkan kalau org lain, sure dah bising satu kelas"-kawan tersayang:). alhamdulillah, ganjarannya, saya duduk di tengah kelas (kisah apa ada laki kat sebelah, diorang pun manusia nak belajar) DAN saya dapat eye contect lecturer for the whole class. :D alhamdulillah.
  • Kolej

-aka kolej kediaman. awal2 confuse jugak, apa beza intec dengan kolej ? haha. intec tempat belajar, kolej tempat tidur. padahal intec tu pun abbrv utk college jugakk ==.

-kalau baca sejarahnya, anda boleh tahu mcm mana keadaan dlm rumah.

-alhamdulillah, kedai makan mahal murah ada kiri kanan depan belakang atas bawah. yg 'atas' tu dalam mall :) yeah, malls, bowling alley, bookstore, fast food restaurants, stalls, watsons semua tu within a walking distance. ngeeee. alhamdulillah duduk sini 3 bulan,, kalau 2 tahun macam senior2 lain nampaknya hampir semua kedai telan duit saya.


  • Kawan

-hebat2 :)

-muka masuk paper.

-rajin pergi surau.

-rajin puasa.

-strong leadership skills.

-hafiz hafizah pun ada.

-cakap english , arab , sampai tergeliat telinga orang yg mendengar :D

-saya ? adehh. takpa, yg mana baik saya ikut, yang buruk berlindung dengan Allah.


apa2 pun, perasan tak semua tu dunia. cuba ingat mati. mana tahu, tak sempat grad dah dijemput Allah. sama ada saya doktor ke cikgu ke isteri ke, semua tu wadah mencari syurga Allah. jalan tengah selain daripada menjadi ahli ibadah. persoalannya, mampu ke nak masuk syurga dengan title Dr. ? Ir. ? Pn. ?

entahlah. jawapannya, kena cari redha ALLAH, keberkatan-Nya dalam setiap saat anda (sayalah) belajar ilmu sebelum dapat gelaran2 tu. bila Allah redha, ilmu berkat, insyaAllah nanti kerja pun berkat. tak timbul masalah riba, pecah amanah, tak ikhlas, dan lain2. oh, tak senang nak senang !

perkongsian ini saya suka : )
hakikatnya, aku wajib meletakkan niat untuk redha-Nya sahaja.tak harus aku mengharapkan apaapa kelebihan.Dia nak bagi atau tidak, terpulang kepada Dia.aku hamba,dan aku hanya boleh meminta yang terbaik.tak boleh mempersoal jika Dia tidak bagi kelebihan itu kepada aku.aku tak harus nak niat mempersoalkan pun 'nanti' andai tak dapat.mesti ada kesalahan yang aku buat tanpa aku sedar.kesalahan niat mungkin..

ya Allah..syukur aku disedari pada malam ini.moga niat ini terus betul.insyaAllah.buat para sahabat seperjuangan,para sahabat yang berada di jalan-Nya,juga para sahabat yang mencintai amalanamalan yang baik..mari kita perbetul niat dalam setiap amalan kita.mogamoga diterima Dia.dan mogamoga diganjari sebagaimana Dia memegang pada janjijanji-Nya.
-Qouted from [THIS BLOG] thanks..

sekian. moga kalian kuat. moga Allah perkuatkan pergantungan kita pada-Nya ! Amiin. hehe

p/s : saya terkejut. followers makin bertambah. doakan blog entry saya makin berkualiti. huhu moga kalian terima blog yg penuh semak lalang terbiar daripada blog yang tandus. ;) thanks everybody! pray for my success now & hereafter , insyaAllah :)

Bahang september 2011

- bismillah - Baru baca bab 1 buku puan Roza Roslan, travelog kehidupan abadi. Bab 1 beliau cerita pasal kali pertama jejak ke luar negara....