Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2011

ayahku :) moga Allah merahmati sentiasa :)

-bismillah-

assalamualaikum.
:]

jam pukul .... tgh malam. saya tidur sikit sebelum asar tadi, & sekarang mata tak boleh nak pejam. baca new sunday times yg beli tadi kat giant shah alam tu kot2 mata akan rasa mengantuk..
main issue : FATHERs' DAY !

pada saya, tak ada tarikh khas untuk hargai ayah. hari2 patut pay tributes to ayah. Allah dah ajar semua nih, melalui doa :)

sejak berjauhan, saya kat malaysia tengah sementara ayah di utara sana, memang isu hari bapa tahun 2011 nih tarik perhatian saya. seronok bila baca komen2 anak2 muda tentang ayah2 mereka.
antaranya~~
"he may not show his love through his words, however, his actions say it all" "he is so selfless" "he'll say : 'i am doing this so that i can be a good example to all my children." "awesome dads produce awesome kids. i am an awesome kid, so how awesome do you think my dad is?" -referred from n.sunday.t. youth says pg 23-

jadi, lepas baca tu, saya terfikir.. what do I thin…

susah2 dulu, senang kemudian :) insyaAllah!

-bismillah-

Assalamualaikum. :)

iman naik turun. hati berbolak-balik. kerja bertambah berkurang.
kalau diikutkan, dunia ni tak pernah ada ketetapan.
tak ada benda yang tetap. :]
ya Allah tetapkanlah hatiku atas jalan keimanan !

seronok bila hidup boleh tersenyum. gembira bila masalah tak timbul. bahagia bila semuanya berjalan lancar.

tapi semua tu mengeringkan hati.
 hidup yang terlalu lancar mengeringkan iman. sebab iman bertambah apabila pergantungan kita pada Allah bertambah. orang yang berdoa pada Allah hari-hari lebih dekat daripada orang yang ketandusan doanya. apabila diri serba cukup, tak tahu apa nak dipinta pada Allah, kerana dia dah ada apa yang dia nak. tak berasa perlu bangun bertahajud kerana tiada apa nak diadukan pada Allah. tak berasa perlu untuk berwirid selepas solat walaupun 5 saat kerana baginya solat sudah cukup untuk bertemu Allah. tak berasa perlu membaca al-Quran kerana dirinya sentiasa termotivasi dan tidak perlukan kata-kata perangsang untuk meneruskan hidup…

post ke-200 : saya dah tak free mcm dulu :]

-bismillah-


assalamualaikum :)



SubhanAllah. Alhamdulillah.


Saya dah lebih kurang 3 minggu di kolej ini. ya, saya di kolej, bukan universiti :) insyaAllah bulan 9 nih baru boleh masuk universiti. moga Allah izin.


kepada semua kawan2 yang dah masuk universiti, tahniah ! sbb entu masuk univ awal drpd saya,, :)

*entu ? loghat bahasa di sana, maksudnya antum (kamu semua) hehe

baiklah, moga hati terjaga daripada riak, ujub, sombong, takbur dan bangga diri. juga moga terlindung drpd penyakit hati; hasad. nauzubillah.


sebenarnya, BANYAK saya nak kongsi. ye lah, nak tulis pasal orientasi (mcm orang lain post~ :D), nak tulis pasal kelas, nak tulis pasal kolej kediaman yg indah ini, nak tulis pasal survival dalam bandar, haha dan nak tulis pasal sahabat2 rakan2 di sini. esk2 apakan daya, TEXTBOOKs menanti~~~


urmm saya kongsikan secara umum, maaf kalau tak dapat gambaran. lagipun, tak perlu tahulah siapa dan di mana, tahu apa yg terjadi pun ok ja kan :)


Orientasi
-kalangan PM (pembantu mahasiswa…