Skip to main content

alhamdulillah - scholarship :)

-bismillah-

assalamualaikum :)

alhamdulillah
alhamdulillah
alhamdulillah

ditawarkan biasiswa untuk belajar :)

doakan amal ibadah saya lebih baik dari sebelum nih.

resmi padi; makin berisi, makin tunduk
moga hati bersih daripada penyakit2 hati.

dear friends, where ever Allah place me, i cant afford to lose you as my friends.
if i'm going on a wrong way, pull me back full of effort.
if i'm going on a bright way, follow me even with the beat of your heart.
your nods and smiles are all that i cried for, when i cant have you by my side.

who ever will i be in the future, only Allah knows.
you can predict, and so do i.
but we can never tell what has Allah planned for us.

Allah has destined the best for our souls to handle
yet there are circumstances for us to encounter
we cant simply be the best in the blink of the eyes
but one can be when he or she tries

it may take 75 months for me to finish
to come home finally with ease
in holding the big responsibilities
of treating patients and bringing peace
using the skills learned and practices

*haha saya dah mengarut ikut rhyme, kalau kurang faham, direct translation-kan saja dlm bm :) adehh

sekian :] doa2kan segala urusan baik dipermudahkan untuk saya :)

Comments

  1. alhamdulillah
    Allahu yubariku fik aidhan insyaAllah :)

    trima kasih :)

    ReplyDelete
  2. feiry, tahniahh! do your best there. kalau rasa rindu kat adik-adik msia nih nnt, beli la apa-apa utk kami semua kat sini. lega sikit hati tu nnt. hahaha. :p

    ReplyDelete
  3. @aisyah
    hahaha memang mengubat lara la kalau mcm tu :D
    thanks sis :D doa2kan hihii

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …