Saturday, May 14, 2011

alhamdulillah - scholarship :)

-bismillah-

assalamualaikum :)

alhamdulillah
alhamdulillah
alhamdulillah

ditawarkan biasiswa untuk belajar :)

doakan amal ibadah saya lebih baik dari sebelum nih.

resmi padi; makin berisi, makin tunduk
moga hati bersih daripada penyakit2 hati.

dear friends, where ever Allah place me, i cant afford to lose you as my friends.
if i'm going on a wrong way, pull me back full of effort.
if i'm going on a bright way, follow me even with the beat of your heart.
your nods and smiles are all that i cried for, when i cant have you by my side.

who ever will i be in the future, only Allah knows.
you can predict, and so do i.
but we can never tell what has Allah planned for us.

Allah has destined the best for our souls to handle
yet there are circumstances for us to encounter
we cant simply be the best in the blink of the eyes
but one can be when he or she tries

it may take 75 months for me to finish
to come home finally with ease
in holding the big responsibilities
of treating patients and bringing peace
using the skills learned and practices

*haha saya dah mengarut ikut rhyme, kalau kurang faham, direct translation-kan saja dlm bm :) adehh

sekian :] doa2kan segala urusan baik dipermudahkan untuk saya :)

Thursday, May 12, 2011

berubah untuk pasangan akan datang ? hehh

-bismillah-

Antara Hitz.fm dan IKIM.fm.Antara jeans,tee,baju kurung,jubah dan tudung labuh.Antara Jamie Thomas dan Imam Hassan al-Banna.Antara Linkin Park dan Sami Yusuf.Antara lirik lagu dan kitab-kitab agama.Terasa pegangan agamanya begitu fragile.Aku sekadar melengkapkan Rukun Islam.Sekadar membaca surah Yassin pada malam Jumaat.Sekadar menutup aurat mana yang termampu.Aku tidak mengamal qiyam seminggu sekali.Tidak menghabiskan satu juzuk al-Quran selang seminggu.Tidak litup dengan tudung labuh atau jubah.Tidak solat Rawatib untuk setiap solat fardhu. -Minn

atas ini ialah copy dari novel versus karya hlovate :)

haish. masih banyak perlu saya baiki.

perlu ingat, baiki diri bukan untuk mendapat pasangan baik, tapi untuk mendapat reda Allah.

ramai saja antara kita yang berubah kerana mahukan 'dia-yang-baik' itu menjadi pasangan nanti.

mungkin terlalu obses dengan lafaz "perempuan yang baik untuk lelaki yang baik, lelaki yang baik untuk perempuan yang baik". obses tanpa penjelasan sebenar, mungkin.

mungkin juga terpengaruh dengan kata-kata "peribadi suami/isteri saya ialah siapa saya sekarang". jika saya tak bagus perangainya maka saya akan dapat yang tak bagus juga.

hehh, fikrah saya pula, idea saya, berubah jadi baiklah kerana takutkan Allah. bukan kerana takutkan dapat suami/isteri tak baik. SEBABNYA, Allah berkuasa beri apa sahaja, tertakluk pada kemampuan kita. mungkin saja orang yang sangat baik dapat pasangan sebaliknya nanti sebab dia boleh handle situasi itu? apa-apapun, rugi kalau kita berubah kerana manusia. sebab tak akan kekal lama.

bila dah berubah, baiki amalan kerana Allah, dapat yang baik ke tak baik ke (nauzubillah), moga Allah bantu.

apa-apapun, perjalanan ini menuju kembali kepada Pencipta, Allah. destinasi kita syurga. 'dia' tu orang tengah sahaja. boleh jadi shortcut juga :)

entry ini untuk peringatkan saya sendiri, :) moga Allah jaga niat saya. moga Allah jaga saya dan kamu kawan2, bersihkan diri daripada fitnah dan nafsu jahat. hehh amiin :)

p/s: sejak habis sekolah ramai saja yang cakap pasal kahwin :] hehh dance with the music la nampaknya =.=

*shortcut means : bila si isteri taati suami, jaga makan minum, tak khianat harta dan tempat tinggal ketika suami tak ada, jaga kehormatan, jadi wife yang solehah, pilih saja mana2 pintu syurga :)
*orang tengah, hehh thanks to muna for the idea :)

Tuesday, May 10, 2011

kekaguman :) da'ie muda :)

-bismillah-

alhamdulillah atas segala yang terjadi :)

saat rakan-rakan lain sudah teruskan pengajian, sudah ditetapkan tempat mereka untuk menyambung ibadah (study daa), saya masih menempel di hadapan komputer ini. bukan tak ada tempat, tapi masih belum diizinkan sampai sana lagi. tarikhnya belum tiba.

jadi, berfikir secara ringkasnya, ada baiknya saya gunakan masa terluang ini untuk buat apa yang mungkin tidak akan sempat dah nanti apabila sudah masuk ke era belajar+mengejar kejayaan. adeh

jadi, hari ini, saya temui KEKAGUMAN. saya mulakan hari dengan membaca artikel2 di iluvislam, bhrian, favebook, blogs kawan, blogs i'm following, blogs of friends of those im following...banyak woo. :)

jujurnya, saya kagum dengan prinsip dan pendirian :
  • rakan-rakan seangkatan yang lapang hatinya menerima keputusan upu mereka
  • blogger yang kaitkan kisah hidupnya dengan syariat dan arahan Allah , ada diselitkan 'note' untuk menterjemah apa yang dilaluinya dengan hadis2 mahupun ayat al-Quran
  • blogger muda , sama usia saya, namun sangat matang melihat dunia , membicarakan soal hati dan perasaan, menyentuh baitul muslim , dalam keadaan yang sangat logik dan diterima akal. bukan sekadar luahan hati kanak-kanak 18 tahun, namun untaian perasaan bakal ibu lagi 5 tahun. haha
  • rakan2 program NILAM yang sangat lancar lagi jelas apa yang diluahkan
  • seorang tokoh pelajar serikandi yang berusaha mencari cinta Ilahi, berusaha membaiki diri, walaupun latar belakangnya dan latar sekolahnya bukan calang-calang. saya kagum dengan keutuhan peribadi, keyakinan dan usahanya membaiki diri yang sudah baik. masih berasa ditinggalkan jauh oleh rakan-rakan seangkatan yang sudah menghafal al-Quran dan berlatarbelakangkan sekolah agama. aduh, hebatnya seseorang andai kelilingnya menuju ke arah 'itu' sedangkan dia berpatah menuju ke arah 'ini' kerana mencari destinasi abadi. kalau diikutkan, boleh sahaja dia berasa angkuh dengan dirinya yang hebat, namun moga Allah menyayanginya kerana dia tidak berbuat begitu :)
  • komunikasi dan perhubungan , ya saya kagum dengan perhubungan antara kawan2 lelaki dan perempuan dalam satu jalan yang sama, iaitu mencari reda Allah. saling menasihati, saling menegur, menerima dan memberi. walhal, kalau melihat dunia kecil keliling saya, sukar mencari hubungan yang professional :]. namun alhamdulillah, masih ada walaupun sikit untuk saya :)
  • da'ie muda :)
da'ie muda
apabila membaca tulisan tulus mereka, tahu mereka ini masih baru. masih muda. sama saja jiwa dengan saya. namun bila dibandingkan dengan saya yang terkial-kial ini, terkejut kerana mereka sama situasinya dengan saya. 18 tahun. menunggu tawaran. baru kehilangan cebisan hidup zaman sekolah. baru berpisah dengan rutin harian. tapi , mereka dapat meneruskan kehidupan dengan baik , masih menjadi da'ie. menjadi pendakwah bukan dengan kata-kata tajam, bukan dengan hasutan menyertai itu ini, bukan dengan cacian terhadap perbuatan-perbuatan berdosa. tapi, mereka menjadi pendakwah muda, yang, mengamalkan apa yg mereka dapat di sekolah, yang berpesan dan berkongsi tips ke arah hidup lebih baik, yang melontarkan prinsip peribadi mereka untuk menjadi perkongsian dan ikutan umum. tabik spring.

apabila melihat latar belakang mereka, jelas besar logo-logo sekolah kebanggaan mereka.

saya terkedu. berapa ramai dari sekolah saya yang berjaya menjadi da'ie muda ? mengapa bilangan da'ie muda seakan-akan tidak pernah wujud dalam kalangan kami ?
hatta saya sendiri tidak menunjukkan sekolah saya. =.=

dan mengapa pula banyak akhawat sekolah saya bangga menunjukkan nama dan logo sekolah, sedangkan tindakan dan pertuturan mereka bukan sesuatu yang di ajar di sekolah ?

jujur, bukan kelemahan ini yang saya mahu.

namun itu yang berlaku.

saya tertanya, salah sayakah tidak menyalakan api dakwah, biarpun sekadar berbara di sekolah itu?
saya sedih, kerana saya tidak mendapat peluang menjadi rakan2 seusia yang hebat dalam medan dakwah.
hatta diri sendiri tidak mampu berdakwah, sekadar berdakwah untuk sendiri pun banyak halangannya.

moga saya kuat. mungkin bukan paling kuat, tapi biarlah prinsip diri ini terus saya pegang. moga Allah bantu.

terkenangkan maksud surah al-hasyr :] , Ya Allah , ampunkan dosa kami, dan dosa sahabat2 kami yang terlebih dahulu beriman , dan janganlah jadikan dalam hati kami kedengkian pada mereka yang beriman, sesungguhnya Allah Kau maha penyayang :)

amiin.

Saturday, May 7, 2011

hari ibu bukan jatuh pada hari ibu :)

-bismillah-
alhamdulillah :)
assalamualaikum :)
hee entry ringkas sempena hari ibu :) moga bermanfaat :)

dengarlah si anak berkata :

"mak, di tv dah banyak cerita tentang hari ibu"
"mak, hari ibu bila sebenarnya?"
"mak, hari ibu ni mak nak apa?"
"mak, mak ada ingat tak gambar kita ambil dua orang?"
"orang nak letak di fb nih. nak cari kat mana?"
"mak jumpa tak gambar tu?"
"alaa kawan-kawan lain semua dah letak gambar mak diorang"
"mak , esok masak apa?"
"mak, baju orang mak dah basuh?"
bla..bla..blaa.

sampai ketika...

"mak, orang tak pernah tahu yang tahun ini tahun terakhir orang sambut hari ibu dengan mak"
"mak, kalau orang dah tahu semua ini, sudah pasti orang buat baik , berbakti pada mak hari-hari"

**satu saja teguran terbuka saya, jangan cakap bahasa 'orang' dengan mak anda. macam tak sopan ja bunyinya :]

entah berapa banyak lagi baki hari yang Allah anugerahkan untuk diluangkan bersama-sama ibu :]

urm, ajal maut Allah dah letak. boleh jadi si anak pergi dahulu sebelum emak yang separuh mati melahirkannya. Allah maha berkuasa , menciptakan kehidupan dan kematian , sebagai ujian untuk kita , siapa antara kita lebih baik amalannya :) -rujuk surah al-mulk-

oh ya, hidup dunia nih , bagaikan air hujan , turun dari langit ke bumi , tumbuhkan tanaman segar , menghijau , keluar buah dan hasil , lalu kita pun sangka kita dapat memetiknya , tapi semua itu atas izin Allah.

boleh jadi , bila dah sampai puncak hidup , datang kematian menoktahkannya.
boleh jadi , klimaks cerita hidup kita di pengakhiran.
boleh jadi , tiada peleraian dalam plot hidup kita.

tengah-tengah bahagia rasa dunia ini dia yang punya , boleh saja datang kedukaan , menjadikan seolah-olah tiada apa lagi di dunia ini miliknya .

apa-apapun , sebagaimana sayangnya kita pada dunia , pada orang sekeliling kita , sayang sangat-sangat pada ibu dan ayah , kenalah sentiasa ingat mereka milik Allah. kita milik Allah. :]

alhamdulillah Allah ciptakan ibu bapa untuk guide kita balik semula kepada Allah.

moga sentiasa bersyukur kerana masih berdamping dengan ibu dan ayah anda.
moga pernah bersyukur sebelum berlaku perpisahan dari Allah.

sekian saja , terima kasih ^^

psst: aktiviti best sempena hari ibu , taip 'ibu' dan click google image search :) ngee . doakan ibu bapa anda hari2 jugaa :) itu lebih best!

Bahang september 2011

- bismillah - Baru baca bab 1 buku puan Roza Roslan, travelog kehidupan abadi. Bab 1 beliau cerita pasal kali pertama jejak ke luar negara....