Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2011

alhamdulillah - scholarship :)

-bismillah-

assalamualaikum :)

alhamdulillah
alhamdulillah
alhamdulillah

ditawarkan biasiswa untuk belajar :)

doakan amal ibadah saya lebih baik dari sebelum nih.

moga hati bersih daripada penyakit2 hati.

dear friends, where ever Allah place me, i cant afford to lose you as my friends. if i'm going on a wrong way, pull me back full of effort. if i'm going on a bright way, follow me even with the beat of your heart. your nods and smiles are all that i cried for, when i cant have you by my side.
who ever will i be in the future, only Allah knows. you can predict, and so do i. but we can never tell what has Allah planned for us.
Allah has destined the best for our souls to handle yet there are circumstances for us to encounter we cant simply be the best in the blink of the eyes but one can be when he or she tries
it may take 75 months for me to finish to come home finally with ease in holding the big responsibilities of treating patients and bringing peace using the skills learned and practices
*h…

berubah untuk pasangan akan datang ? hehh

-bismillah-

Antara Hitz.fm dan IKIM.fm.Antara jeans,tee,baju kurung,jubah dan tudung labuh.Antara Jamie Thomas dan Imam Hassan al-Banna.Antara Linkin Park dan Sami Yusuf.Antara lirik lagu dan kitab-kitab agama.Terasa pegangan agamanya begitu fragile.Aku sekadar melengkapkan Rukun Islam.Sekadar membaca surah Yassin pada malam Jumaat.Sekadar menutup aurat mana yang termampu.Aku tidak mengamal qiyam seminggu sekali.Tidak menghabiskan satu juzuk al-Quran selang seminggu.Tidak litup dengan tudung labuh atau jubah.Tidak solat Rawatib untuk setiap solat fardhu. -Minn
atas ini ialah copy dari novel versus karya hlovate :)

haish. masih banyak perlu saya baiki.

perlu ingat, baiki diri bukan untuk mendapat pasangan baik, tapi untuk mendapat reda Allah.

ramai saja antara kita yang berubah kerana mahukan 'dia-yang-baik' itu menjadi pasangan nanti.

mungkin terlalu obses dengan lafaz "perempuan yang baik untuk lelaki yang baik, lelaki yang baik untuk perempuan yang baik". obses tanpa…

kekaguman :) da'ie muda :)

-bismillah-

alhamdulillah atas segala yang terjadi :)

saat rakan-rakan lain sudah teruskan pengajian, sudah ditetapkan tempat mereka untuk menyambung ibadah (study daa), saya masih menempel di hadapan komputer ini. bukan tak ada tempat, tapi masih belum diizinkan sampai sana lagi. tarikhnya belum tiba.

jadi, berfikir secara ringkasnya, ada baiknya saya gunakan masa terluang ini untuk buat apa yang mungkin tidak akan sempat dah nanti apabila sudah masuk ke era belajar+mengejar kejayaan. adeh

jadi, hari ini, saya temui KEKAGUMAN. saya mulakan hari dengan membaca artikel2 di iluvislam, bhrian, favebook, blogs kawan, blogs i'm following, blogs of friends of those im following...banyak woo. :)

jujurnya, saya kagum dengan prinsip dan pendirian :
rakan-rakan seangkatan yang lapang hatinya menerima keputusan upu merekablogger yang kaitkan kisah hidupnya dengan syariat dan arahan Allah , ada diselitkan 'note' untuk menterjemah apa yang dilaluinya dengan hadis2 mahupun ayat al-Quranb…

hari ibu bukan jatuh pada hari ibu :)

-bismillah-
alhamdulillah :)
assalamualaikum :)
hee entry ringkas sempena hari ibu :) moga bermanfaat :)

dengarlah si anak berkata :

"mak, di tv dah banyak cerita tentang hari ibu"
"mak, hari ibu bila sebenarnya?"
"mak, hari ibu ni mak nak apa?"
"mak, mak ada ingat tak gambar kita ambil dua orang?"
"orang nak letak di fb nih. nak cari kat mana?"
"mak jumpa tak gambar tu?"
"alaa kawan-kawan lain semua dah letak gambar mak diorang"
"mak , esok masak apa?"
"mak, baju orang mak dah basuh?"
bla..bla..blaa.

sampai ketika...

"mak, orang tak pernah tahu yang tahun ini tahun terakhir orang sambut hari ibu dengan mak"
"mak, kalau orang dah tahu semua ini, sudah pasti orang buat baik , berbakti pada mak hari-hari"

**satu saja teguran terbuka saya, jangan cakap bahasa 'orang' dengan mak anda. macam tak sopan ja bunyinya :]

entah berapa banyak lagi baki hari yang Allah anugerahkan untuk dilu…