Wednesday, April 20, 2011

temuduga lagi :]

-bismillah-
*awas, panjaang. :)

assalamualaikum :)

saya sudah penat. di plkn saya belajar apa itu imej diri dan apa pula diri sebenar. semua orang pakai imej. contoh, depan kawan cakap banyak, depan adik-beradik saudara mara nak buka mulut sembang punya la payah. contoh lagi, dekat asrama kita lah paling rajin sapu sampah kemas bilik basuh baju hari-hari , tapi balik rumah depan mak & ayah macam mana pula jadinya ?

oh ya, imej diri bukanlah HIPOKRIPSI (ada kan perkataan ni ?). imej itu bayangan, imbasan peribadi yang kita pakai untuk situasi tertentu. contoh mudah, pergi temuduga.

ramai orang pergi temuduga pakai imej serius. imej bersedia. imej 'akulah yang terbaik'. aduh. kasihan. seakan-akan menyiksa diri.

saya pesan pada diri, jangan buat macam tu, nanti rasa berat dan tambah tekanan.

hii. sebenarnya, (sebelum ini lah) saya tak komited sangat untuk temuduga hari ini. seminggu yang lalu, cadangnya, saya tidak mahu menghadirinya. tapi, 2 hari lepas, ayah berpesan, "adik, bila adik dah mohon, adik kena bertanggungjawab. adik mohon post tu, bila orang panggil temuduga, adik kena la pi sebab adik sendiri mohon kan awalnya" saya sayang ayah saya :')

jadi, persediaan sedia ada tambah persediaan 2 hari tak sampai, temuduga saya banyak pakai diri sebenar yang sengal. hihi. saya bercakap apa yang saya nak sampaikan. bukan nak tarik perhatian kerana memang tak ada orang yang selia pun semasa perbincangan kumpulan. entahlah, mungkin saya seorang yang outgoing ada ketikanya. heh tapi serius, saya sembang. sembang dengan 3 lagi colleagues. sembang dengan interviewers tu. huhu jadi, kalau mereka nak melihat profesionalisme sebagai seorang guru, hurm maaf saya tak tonjolkan pun untuk kali ini. huhu saya rasa pelik bila guru itu terlalu serius. tapi ya, pandangan saya nih (supaya tak berapa nak serius) sangat tak boleh pakai dalam etika kerja ya , hihii.

hurm. ni sikit pengalaman (baca : pengamalan :) macam biasa, seagull (sengal) tak boleh nak lepas. saya pun tak tau pasal apa. =.=

  • 1. pergi awal, tapi paling lewat daripada orang lain. hoho
  • 2. tuju satu-satunya kerusi kosong, pusing kiri dengan muka nervous, tanya orang sebelah, "kena daftar apa-apa tak?" ohh tak , lega.
  • 3. masuk bilik mesyuarat, jawab soalan. fikir punya fikir, masa tinggal 10 minit untuk 35++ soalan. purr..jawab laju2 walaupun orang sebelah macam intai2 je saya baru nombor berapa. hehh saya nampak :)
  • 4. masuk bilik khas, bincang, 4 kerusi, semua mengadap buat bentuk diamond tu. nah, ambik kau! then, pen saya habis ink ! oh makkk. =.= pinjam pada ahmad yg baik :) malu ohh
  • 5. saya seorang saja perempuan dalam 4 orang tu (utk sesi pagi). =.=
  • 6. habis temuduga, sembang sikit (banyak la jugak) dengan yang lain sementara tunggu ayah & mak mai ambil. huhu saya pun hairan macam mana saya boleh sembang dengan orang luar ? haha (kalau nak kira latar belakang sekolah saya lah kan). but then, sambil tu, teringat macam ni dalam kepala ,
"kalau aku diam apa aku dapat ? (banyak perkataan bermain2 di minda+runsing+balik umah menyesal tak tergur sapa-sapa)..haha.
urm kalau aku melebih-lebih pula apa aku dapat ? (dosa+lagha la).. 
dan kalau aku act normal, macam mana pula hasilnya ? (kawan baru+ improve communication skill) hihii
  • 7. sorang kawan tanya sekolah mana , saya pun jawab lah. but then, shockingly, reaction depa, huh. seolah-olah dah tau saya sekolah agama, 'budak ni tak boleh bersembang'. huuh depa sembang depa 3 ja. dengan muka seagullnya saya pun tanya2 la soalan apa yg patut supaya tak jadi 'kerang sumba' [?]. hehh :). tapi kan, itu lah , kadang-kadang rasa malu nak buka ruang perbualan sebab benda nih tak pernah terfikir di sekolah. takut dikatakan gedix =.=, takut pula dikatakan diam-tak-boleh-buat-kawan. huu saya nak jadi normal yg diredhai Allah !
  • 8. sembang punya sembang, ayah call dah nak sampai. yes !
"er, apa2 jumpa kat facebook la noh" . haha i cant believe i said this =.= , but yeah, i told dad about this, and he said,
"take good care of yourself. jadi harimau bila orang lain pun harimau",
which means
"adjust to surrounding accordingly :)"
i have the Quran & Sunnah as the guide on how to be the 'good harimau'. my Prophet says , "hold those two tightly and u shall not be lost forever ; whereever and whoever you are"

oh ya, pengalaman lawak, saya cakap banyak (kot) sampai seorang colleague kinda jegil mata suruh saya berhenti. hiiii sori adeh. sengal ouh.

oklah, apa-apapun, dah laksanakan tanggungjawab. dah gunakan sepenuhnya dah peluang yang Allah bagi. janji, saya tak main-main (walau pada awalnya saya terfikir untuk tidak hadir ke temuduga ni).

sekarang, serahkan pada Allah. kalau kerjaya sebagai guru mampu saya galas, mintak Allah izinkan. tapi sejujurnya saya nak jadi doktor, sebab doktor antara kerjaya terdekat nak kenal diri & pencipta. kata seorang kakak senior yang banyak membantu (semoga Allah bantu beliau juga), "jadi doktor jalan cepat masuk syurga?" jawapannya ada pada diri sendiri masing-masing.

semoga Allah jaga saya :)

diingatkan, catatan ini bersifat peribadi. anda nak terima atau nak pertikai, itulah diri saya. insyaAllah, yang mana kurang akan saya baiki :) hihii

psst:
  bagi orang yang selesa dengan sikapnya, itulah diri sebenar. ;)

4 comments:

  1. farhana+seagull = biasa la tuh..paham dah..

    hahah..gudluck sis~ :)

    ReplyDelete
  2. hahaha , ramai orang cakap first impression km tak sama dgn sebenarnya~ haha adehh. urmm

    ReplyDelete
  3. @wani
    haha amiin kalau itu yg terbaik Allah bagi :)
    hihii

    ReplyDelete

Serve the immediate community

- bismillah - This morning, i went to a private hospital to accompany my mom. I met a passionate consultant who's seeing my mom for her...