Skip to main content

PLKN : Secara Ringkas (kot)

-bismillah-
assalamualaikum buat kamu :) dan salam Satu Malaysia! (say : Malaysia BOLEH!!) hehh^^

alhamdulillah saya dan tamat plkn. syukur pada Allah kerana memilih hamba-Nya yang sorang ni daripada beratus ribu insan lain. alhamdulillah.
teringat dahulu, semasa mula-mula menyemak status ke plkn, "ya Allah, kalau program ni baik untuk aku, bagi aku dapat. kalau plkn bawa mudarat kepadaku, jangan bagi aku dapat! - amiin " dan alhamdulillah, termakbul kerana Allah Maha Mendengar :)

Allah memilih saya ke sebuah kem yang paling istimewa, satu-satunya kem seumpama itu yang wujud di malaysia. :) sebuah kem yang terurus dan teratur. dianggotai pula dengan jurulatih2 yang mesra alam :D. pada awalnya, saya berprejudis bahawa "para jurulatih mesti semua serius, tak boleh buat salah depan diorang, nanti kena denda pumping"... rupa-rupanya, kami sekadar kena buat ninja turtle (+ bunyi ya!)... habis teruk pun ninja turtle empat penjuru...begitulah namanya~. hukuman yang tidak sakit, biarpun terkesan secara psikologinya, malu bersarang di atas pipi...namun dengan ninja turtle, kesetiaan, semangat setia kawan, perpaduan dan disiplin sekali gus dapat digarap.
pernah sekali, pelatih2 terlewat berbaris masuk ke kelas cb. cikgu J bijak bermain dengan psikologi kami, katanya, hanya ketua sahaja yang akan didenda di atas pentas. saya hanya berasa simpati sahaja ketika itu, sehinggalah saya lihat keliling semua pelatih lain mula duduk untuk ambil kedudukan, masing2 mahu menanggung denda itu, kerana tak sanggup melihat ketua2 menanggung kesalahan anak buah. akhirnya, semua orang buat ninja turtle sama2 pagi itu :) indahnya ukhwah! jujurnya saat itu baru saya belajar erti setia kawan. erti sakit bila melihat orang lain sakit.
biarpun insiden lewat terus berulang, tetap ada perubahan dalam sikap masing2 antara kami :) biasalah, tidak semua awan putih warnanya~
pernah sekali, penghulu saya meletup, ayatnya lebih kurang, "hampa tau dak aku malu dok buat ninja turtle depan nih. hampa ingat aku tak malu ke?" sambil buka speknya. ramai terdiam. terfikir. rasa bersalah dalam diri. lahir sifat tanggungjawab, yang berat sama dipikul, ringan sama dijinjing.
-dan saya terfikir, kalau denda berat dan menyakitkan yang dikenakan, akan samakah kesannya ke atas kami??-


Islam mengajar saya erti tanggungjawab. Allah berfirman dalam surah ali-imran, yang bermaksud, "wahai orang beriman, bertaqwalah kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa, dan jangan kamu mati melainkan dalam keadaan Islam." . jadi, di mana pun saya berada, saya mesti Islam, dan di mana pun saya berada saya mesti bertanggungjawab. alhamdulillah, Allah menempatkan ramai rakan sefikrah di sana, baik wira mahupun wirawati. di saat saya masih terkapai-kapai menahan prinsip diri, berusaha mengaplikasikan apa yang telah dipelajari di sekolah aliran agama dengan semua pelajarnya perempuan, dari sudut ikhtilat dan persaudaraan antara akhawat khususnya, mereka berdiri teguh mengajak saya menuju redha Allah. hari-hari doa mencari redha Allah dibisikkan selepas solat 5 waktu. USRAH diadakan pada setiap jumaat malam. kami mengingatkan sambil beringat. ringkasnya, surau itu tidak pernah kosong antara maghrib dan isya, juga pada waktu dhuha. seandainya tiada kelas kerohanian, kuliah, pembentangan, para wira yang menguasai microphone (:p) akan sampaikan tazkirah pendek, teguran ringkas, mahupun mengetuai bacaan yasin serta solat hajat. pendek kata, biarpun ada segelintir yang tidak terpilih, pasti ada hamba-hamba Allah yang terpilih untuk beribadah kepada-Nya ketika itu. alhamdulillah, surau itu tak pernah legang tanpa alunan ayat al-Quran, yang lazimnya datang dari sudut wira.
saya diamanahkan oleh Allah menjawat tiga jawatan (baca: amanah), bukanlah boleh disia-siakan dan diambil ringan. dengan amanah2 itu, saya belajar mengawal dan membawa diri. setiap perlakuan saya diketahui Allah. juga diperhatikan oleh insan2 yang memberi amanah, dan insan yang diamanahkan kepada saya supaya sama2 membimbing mereka. saya belajar dari situasi sekeliling, apa yang patut diikut dan apa yang patut ditinggal. juga apa yang patut diubah dan ditegur.
-nanti saya buat entry lain pasal usrah :) terlalu banyak kesannya buat diri- 


fizikalnya, saya hanya demam sekali di sana. alhamdulillah, itupun hanya satu malam, berbanding rakan2 lain yang terpaksa ditambah air IV~ fizikalnya juga, muka kena sunburn. tapi jujurnya saya tak ambil kisah (tp saya still pakai sunblock ok). sunburn itu bukti kerja keras di bawah terik mentari^^ haha.
urm, dalam hal gelap tak gelap nih, saya terfikir... "kawan saya sorang ni, sangat burn. tapi sebab apa muka dia masih sejuk mata memandang? bercahaya?" kemudian saya terfikir, apabila kita sayang Allah, dan Allah sayang kita, muka warna apa pun tak jejas peribadi. ada nur dari Allah yang mengindahkan pandangan biarpun gelap kulitnya. kemudian saya tengok pula kawan yang melepak putihnya, cantik gebu, tapi mengapa tidak terasa sejuk sebagaimana saya memandang rakan yang gelap tadi?
kemudian saya terfikir lagi, saya ini macam mana pula? bagaimana hubungan saya dengan Allah, itulah jawapannya. sedari diri masih lemah, Allah mengaturkan dua tazkirah, kata imam2 itu, "wuduk semasa qiyamullail untuk mendapat nur dari Allah; dan bacalah ayat dalam ma'thurat tu lepas setiap kali solat"... alhamdulillah, Allah memberitahu rahsia ini kepada saya yang tercari-cari dan rakan2 lain juga. :)
-tapi kalau beribadah semata-mata mahu orang sekeliling berasa sejuk dengan kita pun tak berguna juga kann~ carilah redha Allah dan syurga-Nya yang tinggi-

dah terlalu banyak saya tulis =.= sangat banyak untuk diluahkan.

oh dunia, suatu hari kau bakal aku tinggalkan juga, biarpun kau sangat signifikan dan berpengaruh dalam hayatku. apa2pun, kau tetap dunia. perhiasan. senda gurau. permainan. telah dijelaskan dalam al-Quran :)

sekian buat masa ni~

Comments

  1. seronok baca. ;) ohh hidup. walau sekali, cukup mengajar manusia. moga kehidupan kita bukanlah sia2, tapi limpahan rahmat daripada Allah juga dipohon.

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah. semoga diberkati^^ amin.
    -fery yg malas sign in- haha

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …