Tuesday, March 22, 2011

masak : cara koboi ^^,

-bismillah-

alhamdulillah. saya masak untuk tengah hari tadi. :)

alkisah, mak call pukul 12.45 tgh hari, tanya perlu beli makanan ke tak payah~ saya jawabla, tak payah, kalau adik lapar adik masakla pasta. mak balas, kalau macam tu masak untuk mak sekali lah, nanti mak balik makan~

hee jadi saya nak cerita apa saya masak tadi~ tapi sayangnya tak da gambar, sebab tak niat pun nak tunjuk kat blog, just nak masak untuk mak & ayah :) haha

tapi nak cakap awal2, semua ni buat laju-laju sebab mak ayah sudah on the way nak balik, takut nanti tak sempat, siapa nak makan pula kan ? jadi ...

SEMUA ukuran dan kuantiti adalah berdasarkan prinsip "agak-agak" bagai seorang chef lulusan tv ;;P
jadi, kalau anda jarang menonton channel AFC, masakan ini sangat susah dan payah. tapi kalau selalu tengok jamie oliver ke scandinavian cooking ke, hah senang saja...semuanya agak-agak. :)



  1. mula-mula, isi pasta dalam periuk agak-agak sebanyak 3 orang makan, masuk air satu tumbler panjang biasa, rebus sampai mendidih dalam periuk. kemudian masukkan sos tiram agak-agak cukup rasa. kacau sampai nampak rupa pasta yang boleh dimakan. 
  2. pada masa yang sama tunggu air mendidih, rebus satu sosej ayam garlic ayamas dalam periuk lain. ukuran air agak-agak untuk satu sosej saja. bila dah mendidih biar 2-3 minit, angkat letak tepi.
  3. masuk kuntuman bunga kobis dalam air rebusan sosej tadi, rebus/celur sampai anda agak-agak masih rangup untuk dimakan sebagai salad. sambil bubuh garam agak-agak hujung camca teh. masuk juga minyak zaitun satu camca teh dalam air mendidih tu supaya sayur nampak shine dan tak kusam. (agak laa kot)
  4. dalam pinggan salad, hias sayur dengan pasta tadi.
  5. teruskan rebus/celur sayur carrot yang dipotong panjang2 dalam air rebusan yang sama.
  6. potong sebiji tomato cara berbaji, terus masuk dalam pinggan salad, tak perlu celur/rebus.
  7. potong sosej dan atur semua benda dalam pinggan.
  8. dengan cara agak-agak seperti chef, ketuk/spread/bubuh saja~ sos thousand island atasnya dengan cara random.
  9. dengan cara agak-agak seperti chef jugak, tuang minyak zaiton atas sayur-sayur dan sosej.
  10. masuk dalam microwave 2 minit, 70power level.


tunggu.

bila hidang, kaup balikkan dengan cermat. tuang lagi sos thousand island ikut agak-agak anda suka.

baca bismillah, makan!

No comments:

Post a Comment

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...