Skip to main content

masak : cara koboi ^^,

-bismillah-

alhamdulillah. saya masak untuk tengah hari tadi. :)

alkisah, mak call pukul 12.45 tgh hari, tanya perlu beli makanan ke tak payah~ saya jawabla, tak payah, kalau adik lapar adik masakla pasta. mak balas, kalau macam tu masak untuk mak sekali lah, nanti mak balik makan~

hee jadi saya nak cerita apa saya masak tadi~ tapi sayangnya tak da gambar, sebab tak niat pun nak tunjuk kat blog, just nak masak untuk mak & ayah :) haha

tapi nak cakap awal2, semua ni buat laju-laju sebab mak ayah sudah on the way nak balik, takut nanti tak sempat, siapa nak makan pula kan ? jadi ...

SEMUA ukuran dan kuantiti adalah berdasarkan prinsip "agak-agak" bagai seorang chef lulusan tv ;;P
jadi, kalau anda jarang menonton channel AFC, masakan ini sangat susah dan payah. tapi kalau selalu tengok jamie oliver ke scandinavian cooking ke, hah senang saja...semuanya agak-agak. :)



  1. mula-mula, isi pasta dalam periuk agak-agak sebanyak 3 orang makan, masuk air satu tumbler panjang biasa, rebus sampai mendidih dalam periuk. kemudian masukkan sos tiram agak-agak cukup rasa. kacau sampai nampak rupa pasta yang boleh dimakan. 
  2. pada masa yang sama tunggu air mendidih, rebus satu sosej ayam garlic ayamas dalam periuk lain. ukuran air agak-agak untuk satu sosej saja. bila dah mendidih biar 2-3 minit, angkat letak tepi.
  3. masuk kuntuman bunga kobis dalam air rebusan sosej tadi, rebus/celur sampai anda agak-agak masih rangup untuk dimakan sebagai salad. sambil bubuh garam agak-agak hujung camca teh. masuk juga minyak zaitun satu camca teh dalam air mendidih tu supaya sayur nampak shine dan tak kusam. (agak laa kot)
  4. dalam pinggan salad, hias sayur dengan pasta tadi.
  5. teruskan rebus/celur sayur carrot yang dipotong panjang2 dalam air rebusan yang sama.
  6. potong sebiji tomato cara berbaji, terus masuk dalam pinggan salad, tak perlu celur/rebus.
  7. potong sosej dan atur semua benda dalam pinggan.
  8. dengan cara agak-agak seperti chef, ketuk/spread/bubuh saja~ sos thousand island atasnya dengan cara random.
  9. dengan cara agak-agak seperti chef jugak, tuang minyak zaiton atas sayur-sayur dan sosej.
  10. masuk dalam microwave 2 minit, 70power level.


tunggu.

bila hidang, kaup balikkan dengan cermat. tuang lagi sos thousand island ikut agak-agak anda suka.

baca bismillah, makan!

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …