Skip to main content

keputusan SPM : dari Allah, milik Allah :)

-bismillah-

alhamdulillah :) segala puji hanya layak untuk Allah !
Allah pemberi segala sesuatu kepada kita, untuk menguji sama ada kita kufur atau bersyukur.

hari ni 23 Mac 2011 Rabu, tarikh yang bersejarah buat saya. hee

Allah izin keputusan SPM saya menyejukkan mata dan hati. alhamdulillah. semoga dilimpahi rahmat dan berkat. semoga mendapat tempat di sisi Allah, di dunia dan di akhirat. AMIIN.

sedikit perkongsian bermakna :
setiap bencana yang menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis dalam dalam kitab (Lauh Mahfuz) sebelum Kami mewujudkannya. sesungguhnya yang demikian itu mudah bagi Allah
Agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yang luput dari kamu, dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong dan membanggakan diri
[surah al-hadid, ayat 22 & 23] [57:22-23]


*terima kasih kepada ibu,ayah, kakak, abang, abang arif dan semua adik-beradik keluarga.
*terima kasih kepada guru-guru sekolah, tuisyen, dan di mana-mana sahaja yang saya bersemuka menuntut ilmu, formal dan tidak formal.
-maaf saya tidak mampu untuk bersemuka dengan semuanya :)
*terima kasih kepada kawan-kawan yang berkongsi sedih saat saya sedih, gembira semasa saya gembira, tenang saat saya marah .hehh.
*terima kasih kepada kamu rakan-rakan blog yang mendoakan
*terima kasih semua yang <3 saya fillah

**saya belajar dari peristiwa ini : tiada apa-apa yang segera, petik jari. 
ingat ayat Allah, "sesungguhnya Kamilah yang menurunkan al-Quran kepadamu (Muhammad) secara berangsur-angsur. Maka bersabarlah untuk melaksanakan ketetapan Tuhan-Mu,..." surah al-Insan. ahha, sambil study, rasa perit ja, baca tafsir surah al insan, moga2 bersemangat :) kalau faham bahasa arab, boleh play bacaan ustaz2 sedap. kalau hati cerah, hafal and recite yourself sambil ingat maknanya.

***kejayaan, kemuliaan itu milik Allah, makhluk ciptaan hanyalah peminjam :). terus sayang saya fillah, saat segalanya dikembalikan, hanya pada Allah aku bertawakal.

sekian :) //nak tulis lagi tp mak ayah panggil makan nasi// huhu
terima kasih sebab baca luahan ringkas ini !

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …