Sunday, December 25, 2011

Selamat Hari Krismas ! (boleh ke ucap?)

-bismillah-

assalamualaikum :)
apa khabar semua ? moga nikmat bersyukur berganda seiring pertambahan nikmat berdoa. amiin.

hari ni 25 Disember 2011. hujan di bumi Irbid, Jordan. anginnya pun kuat. sangat kuat hinggakan tingkap ditutup rapat pun tak cukup, perlu tutupkan panel di luar juga. panel tu pun bergoyang2.
huhu musim sejuk = gelap + lembap pun ada rasanya.

hurm, sudah pasal hujan. saya nak kongsi nih. :) tu, pasal tajuk atas tu.

"Kesimpulan : Agama Islam merupakan agama yang menitikberatkan toleransi antara pengikutnya dan penganut agama lain. Namun, dalam masalah yang berkaitan dengan soal akidah, perkara ini adalah lebih utama. Berdasarkan kepada perbahasan yang telah diletakkan, kita dapat melihat penyelesaian kepada permasalahan adalah seperti berikut :

1. Haram menyambut perayaan orang kafir disebabkan kesalahan aqidah yang dianuti oleh mereka. Secara umumnya, perkara ini disamakan seolah-olah kita turut sama menyokong pendirian dan pegangan mereka.

2. Dibolehkan memberikan ucapan atau tahniah pada hari kebesaran mereka dengan syarat bukan disebabkan kita berasa redha dengan perayaan ini tetapi  ingin menjaga hubungan kemasyarakatan dalam sebuah komuniti. 

    Apa yang paling penting ialah pendekatan yang digunakan oleh umat Islam dalam mendepani masyarakat berbeza bangsa dan agama dalam sesebuah kawasan. Cara ini perlu diberikan perhatian supaya Islam itu dapat diperlihatkan wajahnya yang indah dan kefahaman tentang suatu peristiwa itu dapat diperbetulkan."
sebenarnya ini dari [WEBSITE INI]. di link itu ada hujah dan dalil2 untuk lebih menambahkan kefahaman kenapa boleh dan kenapa tak boleh.

insyaAllah. moga Allah bantu kita jalankan kewajipan sebagai hamba-Nya, makhluk-Nya. :)

selamat hari krismas kawan2 kem PLKN saya ! lama tak jumpa~ :) entah bila boleh berkumpul lagi :]. moga Allah izin yang terbaik.

hihii :) jaga niat masing2, semuanya ok :) insyaAllah. cuma perlu ingat niat tak menghalalkan cara. have a blast of holidays with studies & knowledge, everybody! ^^.

Saturday, December 17, 2011

cerita Aqabah :) beli-belah = beli-beli + belah bahagi kot

-bismillah-

assalamualaikum :)

"apa khabar ?", seorang arab menegur.
"kullu min caina ?(kamu semua dari China?)", seorang mak cik arab bertanya.
"awak semua bagus!" dari sekumpulan orang dari dalam kereta - di tepi jalan. sobs.
"selamat pagi!" di waktu petang :)
adehh. banyak orang arab dah kenal DAN belajar tentang Malaysia.

hari ni saya pergi Aqabah, satu-satunya pantai di Jordan. kawasan aqabah ni sempadan dengan israel dalam peta, tapi hakikatnya dulu palestin.
aqabah ni bukan dalam perjanjian aqabah tu ya. huhu.
tapi, aqabah ni satu teluk, jadi boleh nampak bandar israel di seberang. paling terkejutnya, di pantai aqabah ni ada bendera palestin, besar dan berkibar2.
(bendera jordan & bendera palestin lebih kurang saja designnya)

kenapa saya terkejut ?

sebab di negara sendiri pun bendera palestin tak boleh berkibar, tapi berkibar di negara jiran ?

bayangkan (bayangkan saja) bendera thailand berkibar di kawasan bendera Malaysia di bukit aman tu. tanpa motif apa2 ? pelik.

solusinya mudah, aqabah itu kawasan yang ekonominya dipegang iszrael, kata sumber terdekat. entah. tapi ada logiknya. pacakkan bendera negara yang dijajah untuk kaburi mata dunia~ ya lah, takkan dia nak pacakkan bendera biru putih bintng 6 di jordan kan ?

hurm.

tujuan pergi aqabah, nak beli barang2 balik Malaysia. kawan2 saya beli t-shirt, coklat, kacang badam, pistachio. ada juga yang pergi makan makanan laut, sebab di irbid tak pernah jumpa seafood, kalau ada pun tak fresh + mahal. sobs.

'sabar ehh,, balik perlis nanti pergi makan dekat kuala perlis~' pujuk diri :) <3 perlis!

itu cerita kawan2 saya. saya ?
saya beli2 banyak juga. huhuhu. awal2 sebelum pergi dah doa banyak2, bukan sekadar moga selamat perjalanan pergi balik 12 jam, tapi moga Allah izin saya bawa balik untuk family benda2 yang berkat & tak bawa mudarat dunia akhirat. skemakan doa saya ? huhu

tadi, dalam kedai hadiah, nampak boat kecik, kaca, tulis Aqabah-Jordan, cantik, lebih kurang bentuk kapal layar. warna coklat, biru2, ada ikan2. harga 5JD. (lebih kurang RM25)
ambil. letak. ambil. letak. lama lah juga saya pusing depan rak itu. dari kawan2 pilih2 sampai kawan2 habis bayar. serius lama.

'cantik22222. murah kalau nak banding benda lain.'
'kalau beli magnet pelekat peti sejuk macam tak berbaloi saja, lebih baik beli ni'
'ada tulis aqabah-jordan, tu tanda aku dah pernah sampai sini :D'
'kalau aku beli nih, boleh letak dalam display cabinet kat rumah tu.'
'wah nanti adik beradik sedara datang, at least ada benda dari jordan dalam rumah'
'cantik, baloi. tak dak cacat2 buatannya' -cerewet la pulak- =='

masa terus berlalu...

'bukan ke beli untuk tujuan nak display tu RIAK, farhana?'
gulp. 

kesudahannya, adalah 2-3 plastik bags yang saya angkut balik. adalah 2-3 kilo. jangan tanya saya beli apa... hihii. at least saya berbelanja la jugak. takda lah sep sangat kann :)

moga Allah berkati. hanya itu mampu saya beli untuk orang2 tersayang. lebih daripada tu, saya minta maaf saya tak mampu, walaupun duit bukan satu persoalan buat masa sekarang. persoalan sekarang, ni hah:

Daripada Ibnu Mas’ud daripada Nabi Saw bersabda : 
"Tidak berganjak kaki anak Adam berdiri di hadapan Allah pada hari Qimat sehinggalah dia ditanya tentang lima perkara iaitu 
  • umurnya bagaimana ia dihabiskan, 
  • waktu mudanya bagaimana digunakan, 
  • hartanya bagaimana diperolehi dan 
  • bagaimana pula harta itu dibelanjakan dan 
  • ilmunya apakah ia telah amalkan ?

Allahuakbar.

doakan saya tak sia-siakan hidup di dunia persinggahan. singgah di muka bumi jordan sebelum hidup di bumi malaysia. singgah di alam dunia sebelum masuk ke alam akhirat. banyak betul R&R. adehh.

selain beli2, saya naik Glass Boat :) alhamdulillah. bayaran 1.50JD saja.
subhanAllah. boat biasa, ada seats ada bumbung, ada open air, tapi lantainya ada glass panel. tak lah besar tapi muatlah 12 orang. pusing2 laut aqabah, tengok dasar lautnya. ada batu karang sikit2. ada kereta kebal tenggelam yang jadi tukun untuk ikan2. banyak pulak landak laut.

haritu punya trip, dah ada kawan kena landak laut masa mandi laut. huhu. saya tak minat kot nak mandi laut melainkan masa kat langkawi dulu :D bestnya zaman kanak2.

sambung semula cerita aqabah, semua yang pergi 19 perempuan + 3 lelaki. kenapa perlu ada tambahan ? sebab tu untuk keselamatan. alhamdulillah, diorang 'berfungsi' atau dalam bahasa baiknya, diorang deal-kan dengan pakcik boat, cakap2 arab, angkut air botol dll. ikhtilat pun insyaAllah terjaga. masa shopping, korang hal korang, kitorang hal kitaorang. (saya rindu perkataan hampa-kami-depa) haha.

tu je kot. cerita aqabah - walaupun ni trip ke2 saya. hihii. cerita pertama dulu ada bbq tepi pantai. alhamdulillah.

p/s : jumpa orang besar malaysia. seorang training consultant. Dr R. hehehe. "adik sekolah mana adik?" erkk. JUST laa pak cikk. sobs.

:)

Monday, December 12, 2011

stop abusing others, spammers.

-bismillah-

assalamualaikum.

just a short post.

i am sincerely saying this to those whom it may concern,

i HATE spammers. i HATE spammers. i HATE spammers.

if you are a human being, please note that you can only do spam in a place where there is no Allah to watch you out. is there any place in the universe where you can find a place to hurt other people on purpose?

my first email address had been spammed. my first email account, the one that i had created a long time ago, the one that i first used to step into the internet world,,, it carries to much of my childhood memories to be listed.
hurm, the email address was used to send spams to thousands of other inboxs. i shall see you, the one who did this, later. but then, on the Day of Resurrection, i will be too busy with myself that i dont even think i will want to meet you.

secondly, no more chatbox in the blog. i do like adds, but not with forces. not with insincerity. not with 'unintelligentness' or-any-other-word-that-can-describe the ...silly deeds. =.=

once i deleted my chatbox, i lost the oppurtinity to chat with my friends who dropped by. thank you spammers. i hate you even more.

thirdly, if you have nothing to comment, nothing to improve, nothing to share, dont put any comment. i appreciate anything that my friends dropped in the comment box, but not "click on the link to be cuter." and so on.

come on, remember Allah is watching. when you put up a false or haram adds, you have to pay for the risk. if one people had clicked, and became annoyed, cheated, can you imagine what will you gain back later ? being cursed by human being only ? no. the Rabb of the human being is always there to defend His servant.

what you give, you would get it back. either in this world or hereafter.

[surah al zalzalah]
even a tiny bit of anything you do, there is always a repay.

that's all.

the Prophet Muhammad said, those who lie are not mu'min. never will be accepted as a mu'min.
and Allah says, only mu'min whose are those of successful people. come on, life is short to plan when is the right time to become mu'min.

may Allah guide me always with my words and deeds. amiin.

Wednesday, November 16, 2011

saya dah penat, :]

-bismillah-

assalamualaikum. moga jiwa masih utuh pada jalan-Nya.
moga Allah redhai, moga Allah berkati, moga dilindungi daripada penyakit hati, dalam hatiku dan juga hati-hati kamu. insyaAllah.


post ni untuk mereka (saya awak kita kami ?) yang tengah down tiba2 dalam perjalanan mencari redha Allah, yang hilang fokus dll. juga untuk rujukan saya bila saya pun jadi macam tu, insyaAllah. :)
dalam hidup saya baru2 ini, beberapa orang sahabat bertanya, dan beberapa orang sahabat menjawab:

"awak, saya dah penat. saya takut saya tak istiqamah."
"kenapa?"
"saya ada 6 tahun di sini (jurusan perubatan). mampukah? takkanlah 6 tahun tu nak mengadap buku je?"
"hurmp."
"dah tu, lepas 6 tahun, belum confirm hidup senang. jadi doktor dah la sibuk, macam2 kena buat."

"awak, saya dah penat. dah banyak sangat saya terima."
"apa yang awak terima ?"
"ujian lah. lepas satu-satu datang. memanglah sebelum ni saya tak pernah mengeluh, tapi, dah banyak sangat dah nih..."
"hurmp."
"saya takut saya dah tak mampu nak jadi kuat macam sebelum ini."

"awak, saya dah penat. saya tak tahu apa yang saya buat nih betul ke tak."
"maksud awak ?"
"saya selalu cakapkan pada diri, duit yang saya pegang nih duit tajaan. saya tak boleh belanja sesuka hati."
"betul."
"tapi, dalam masa yang sama diri saya berperang. ni duit aku, aku ada hak. aku tak akan membazir, cuma aku nak beli barang yang aku nak, walaupun aku tahu, tanpa duit nih aku tak akan pernah terfikir pun nak beli barang mahal macam ni (apparels dll.)"

"awak, saya dah penat. dah macam-macam cara saya buat."
"buat apa?"
"saya dah cuba kawal duit keluar. tapi duit tetap keluar macam air mengalir."
"hurmp."

"awak, saya dah penat. sampai bila saya kena hidup macam nih? bila saya nak hidup senang?"
"hurmp."
"saya tak boleh nampak bila saya akan hidup senang lenang."

"awak, saya dah penat. saya dah tak tahan dengan seorang makhluk ini"
"siapa?"
"kawan sayalah. saya dah banyak kali bertolak ansur dengannya. apa yang dia buat saya setuju. saya akur. tapi pada masa yang sama hati saya memberontak. saya tak suka dengan caranya."
"hurmp."

"awak, saya dah penat."
"masalah apa lagi nih?"
"saya tak faham apa yang diajar tadi. lecturer tu cakap arab semua waktu. cakap inggeris bila baca text dari buku je."
"hurmp."
"dah tu, saya dah bosan komunikasi satu hala. saya nak participate juga perbincangan dalam kelas. asyik2 kawan arab saja yang lercturer tanya"

"awak, saya dah penat. hati saya sesak. susah saya nak jaga hati saya."
"maksud awak, jaga yang bagaimana?"
"saya tak nak jatuh suka pada orang yang tak halal bagi saya. kadang, hati saya kuat, kadang hati saya mudah juga jatuh suka. saya dah penat lawan."
"hurmp."
"saya nak hafal ayat Allah pun rasa berat. hati saya sesak."

"awak, saya dah penat. saya dah banyak kali pujuk hati ni."
"kenapa dengan hati sampai kena pujuk?"
"saya tak tahan tengok dia lebih di sini, hebat di situ, cantik di sana, pandai di sini, bla bla bla..."
"hurmp."
"saya tahu nih perasaan tak baik dengki2 jeles2 tapi saya cuba lawan, tapi saya dah penat..."

==============================================

semua ni antara situasi yang terjadi disekeliling saya, baik kena pada saya mahupun kawan2 saya mahupun anda sendiri. contoh situasi (konflik) ini sangat kecil. sangat kecil jika dibandingkan dengan masalah negara ==' dan juga masalah2 lain. apatah lagi masalah umat.

biasalah, 2 bulan di alam baru, muncullah konflik kecil, yang boleh saja menggugat harapan jiwa yang besar andai dibiarkan tidak berjawab.

jawapan yang saya terfikir untuk situasi2 di atas ringkas saja,,,

ingatkan diri tentang destinasi terakhir hidup ini.
ingatkan diri tentang adanya garisan penamat.
ingatkan diri bahawa kita akan kembali pada Pencipta kita, Allah.

ingat Allah. ingat syurga-Nya yang seluas langit dan bumi. ingat neraka-Nya. setiap penglihatan, pendengaran dan hati nurani itu akan diminta dipertanggungjawabkan.

jika dahulu kita ditanya tentang cita-cita dan impian hidup,
sering kita (saya ke awak?)  katakan,

"aku mahu HIDUP sebagai orang yang beriman pada Allah.
aku mahu HIDUP sebagai seorang anak yang taat berbakti pada ibu & ayah.
aku mahu HIDUP sebagai pelajar paling cemerlang.
aku mahu HIDUP sebagai seorang doktor yang penyayang.
aku mahu HIDUP sebagai guru yang terbaik.
aku mahu HIDUP sebagai orang yang banyak pengaruh dan karisma.
aku mahu HIDUP sebagai orang paling bahagia"
dan banyak lagi impian yang kita angankan. kalau boleh, satu dunia ini kita mahu miliki.

dengan izin Allah, banyak impian dimakbulkan.

sekarang, dengan perubahan zaman dan peredaran waktu,
dengan pertambahan detik masa dan umur,
dengan pengurangan usia dan harta,
cuba gantikan perkataan HIDUP dalam impian kita dengan MATI.

janggal?

ya, aku mahu MATI sebagai seorang jurutera yang kaya pada masa hadapan, contohnya bila kita memasang cita-cita dan impian hidup (mati?) sebagai engineer.


"aku mahu MATI sebagai orang yang beriman pada Allah.
aku mahu MATI sebagai seorang anak yang taat berbakti pada ibu & ayah.
aku mahu MATI sebagai pelajar paling cemerlang.
aku mahu MATI sebagai seorang doktor yang penyayang.
aku mahu MATI sebagai guru yang terbaik.
aku mahu MATI sebagai orang yang banyak pengaruh dan karisma.
aku mahu MATI sebagai orang paling bahagia"

Allahu akbar. mampukah sekarang kita mengeluh keletihan sedangkan impian itu besar nilainya?

masihkah kita bercita-cita mahu menjadi yang paling senang hidupnya? paling kaya? paling dihormati? tidak mahu secebis kepenatan ?

jadi, andai cakap sahaja tak ada faedah. pesan saya untuk diri sendiri, hidup ini persiapan untuk hidup semula. mati itu 'expiry date' untuk usahakan 'perkakas2' untuk hidup semula. tempoh akhir mengemas barang sebelum berpindah ke alam akhirat~

Allahu akbar. masihkah diri ini berasa letih sedang masih banyak barang perlu dikemaskan untuk diangkut ke alam akhirat?

duhai diri, hidup tak lama. entah bila kau akan kembali pada Allah. kembalilah dalam keadaan terbaik. kau datang ke dunia ini dalam keadaan suci, bersih, fitrah, disambut dengan kasih sayang, tanda Allah sangat mengasihi akan hamba-Nya.

jangan berasa lelah. jangan berasa letih. jangan berasa penat.

:) ingat masa yang berdetik berlalu, entahkan sempat dalam hayatmu menghafaz kalam2 Allah, sedangkan diri mengaku hamba Allah, sedangkan diri mahukan syurga Allah. sedangkan diri mahu menjadi anak terbaik pada ibu ayah, adik terbaik pada kakak & abang, rakan terbaik buat sahabat2... semasa hidup dan matiku.
mati sebagai anak terbaik, apa lagi selain diizinkan Allah memberi syafaat pada ibu ayah dengan keberkatan ayat hafazan dari kalam Allah?

astaghfirullah. 

saya mohon ampun atas pandangan peribadi yang tidak secocok dengan pandangan kalian, mungkin. doakan, penamat kita penamat yang terbaik, kerana tempat asal kita syurga, namun kedengkian syaitan menyebabkan kita diturunkan ke bumi yang tandus penuh tipu daya.

moga Allah mengasihi kita. amiin.

p/s: "hurmp." tu macam ni " :] " hihiii~

Friday, November 11, 2011

saya bernasib baik :) - pengalaman Aidiladha 2011 di Jordan

-bismillah-

alhamdulillah :)
syukur pada Allah atas segala nikmat & ujian yang diberi. moga hati saya tenang menghadapi aturan hidup ini, moga Allah letakkan saya dalam kalangan muslimah mukminah. amiin.

hari raya aidiladha 2011. tak pernah terbayang di fikiran saya, saya akan sambutnya di bumi Jordan, lebih tepat lagi bumi Irbid.
sehari sebelum raya (sabtu) , saya ke Amman dengan beberapa orang sahabat akhawat. sehari sebelum itu (jumaat) saya ke Amman juga melawat Gua Ashabul Khafi, Citadel kota awal amman, Abdali tempat jualan pakaian winter bundle yang besar. tak lupa juga City Mall tempat kawan saya beli winter kot Zara :)

nampak indah kan?

2-3 orang sahabat tersayang saya diuji dengan kehilangan harta benda dunia. mereka tabah, sebab itu Allah memilih mereka untuk hilang camera, beg duit dan lain2. subhanAllah, moga mereka beroleh pahala kesabaran yang tinggi!

cerita saya ke Amman pada hari sabtu bersambung. untuk kali ke-2, niat mahu tukar travellers' cheque TC, kerana saya dan kawan2 sudah kehabisan wang cash di tangan. kami nampak kaya dari luarannya :) alhamdulillah. tapi, untuk kali ke-2 jugak lah TC tak boleh tukar...
"after Eid ok."
terkedu. kali kedua, datang sendiri naik bas ekspress hijazi kemudian jual semula 12 keping tiket sebab nak naik private taxi yang lebih murah & cepat, masuk sorafah (kedai exchange) hanya keluar dengan tangan kosong! tambang sudah berdinar2 habis. subhanAllah.
dalam masa yang sama, kawan saya demam. demam campur perut kosong. terpaksa bakal2 doktor sekalian yang cetek ilmunya menyuruhnya makan - buka puasa. sungguh, bukan niat kami mahu memutuskan pahala seorang hamba dengan Tuhannya. angin dalam perut dikeluarkan dek muntah, kawan saya terpaksa berbuka juga, di tepi jalan.
memujuk hati, kami meneruskan perjalanan, cari bank / kedai yang boleh tukar TC ke cash. jumpa orang malaysia tengah2 jalan. dalam hati,
"ya Allah, jangan bagi aku sia-sia datang Amman, aku tinggalkan program API (program ilmiah di Irbid) sebab aku nak datang tukar TC."
kami masuk ke pasar. kawan saya beli coklat, saya beli buah tamar 1 kilo (walaupun duit kering).
fikir2 semula, oh inilah tujuannya Allah suruh aku datang Amman, Allah nak bagi kurma :) *memujuk hati*

kami pulang semula ke Irbid.

perjalanan pulang, penuh emosi. esok hari raya! duit kering! rindu rumah! macam mana dengan pagi raya?!
kawan2 saya beli tiket bas ekspress terus naik, tinggalkan yang lain terpinga2. sementara yang lain sudah berada di atas bas coaster murah, menunggu2 rakan yang lain naik. saya di tengah2. kedua2 pihak memanggil, berebut menegakkan pendirian masing2. subhanAllah, huruf2 ini tidak mampu menggambarkan apa yang terjadi dan bagaimana kocakan emosi ketika itu!

penuh emosi. saya marah pada sahabat saya. sahabat saya marah saya. dalam hati, teringat ayat Allah, "syaitan itu bermaksud menimbulkan perselisihan dalam kalangan anak Adam."
fikir saya, habis syaitan ganggu tengah marah nih, hubungan kami akan baik semula. sekarang, tenangkan hati, jangan ambil kisah.

kesudahannya, kami naik bas ekspress balik ke Irbid. dengan izin Allah, tiket berbaki 6, cukup2 untuk kami yang masih belum beli tiket. kalau lewat lagi seminit, maksudnya kami akan terlepas bas itu, meskipun sahabat2 yang sudah beli tiket berkeras bahawa tempat banyak lagi.
di bahagian paling belakang, dengan hati yang sesak, saya online facebook di handphone, pakai broadband. mahu memujuk hati dengan cara paling tak afdal. tapi, ada message, bertulis:
 slamat hari raya dgn suasana baru d perantauan. jgn nanggis2,, itu pengalaman brharga jgk... -Cikgu Hashimah

subhanAllah! terus saya menangis! air mata mengalir tak henti2. Allah pujuk melalui perantaraan manusia tepat pada masanya. moga Allah sayang saya walaupun saya banyak buat salah =.=
saya tertidur dalam perjalanan 2 jam ke Irbid. tidur dalam tangisan, bila bangun rasa macam baby, tidur puas & tenang.
kami sampai di Irbid, terus saya minta maaf pada sahabat2 yang saya marahkan tadi. saling meminta maaf atas salah sendiri, kami berpeluk-pelukan di stesen bas Amman Jadid tu.

perjalanan belum berhenti. TC mesti ditukarkan ke dalam bentuk cash pada hari ini juga! kami ambil teksi pula ke Balad Irbid (Irbid Downtown), walaupun rate tukarannya lebih rendah dari di Amman. (orang tamak selalu rugi kan? tapi pengalaman menjadikan kita kaya :)

selesai tukar TC, dengan cash (duit rakyat) di tangan, kami shopping beli pakaian winter, baju tebal2. saya beli jubah sepasang juga untuk baju raya. ya, esok raya! and saya sedang beli sendiri baju raya di celah2 manusia yang saya tak kenal. memandangkan baju jubah itu potongan arab yang tinggi lampai, terpaksalah saya dan sahabat saya sorang lagi menunggu di kedai itu sampai lepas maghrib utk dipotong. sempat juga kami berbuka di dalam kedai berbekalkan kurma yang baru saya beli tadi. :)

kemudian, saya dan sahabat saya ke masjid terdekat di balad itu. kami melalui jalan paling kotor di dunia (pasar becak lumpur lepas hujan), untuk sampai ke masjid. untuk mengambil wuduk, orang arab terkejut melihat saya mengambil wuduk di sinki,
"saya sentuh air sikit pun dah sejuk!" katanya dalam bahasa arab.
huhuu solat. api neraka lagi panas. (arab pakai khuf - saya tak belajar mendalam lagi pasal rukhsah khuf jadi tak praktikkan)

usai semua urusan, pada malam raya itu, singgah di kedai terakhir untuk beli baju inner kawan saya. dengan izin Allah, pakcik kedai tu jamu halawiyat (manisan) sempena esok raya. subhanAllah! inilah pengamalan sambut raya terindah. dalam perjalanan balik ke sakan (rumah), Allah temukan kami dengan pemandu teksi yang baik, dia tak merokok dan tak marah2 bila pemandu kereta lain buat pasal (like almost all jordanians do). dalam teksi teringat,
'senior selalu pesan, malam raya jangan keluar. bahaya! orang arab sambut raya bahaya.' 
Allahuakbar, masalahnya saya dan sahabat saya nih tak masuk rumah lagi.

dipendekkan cerita, Allah hantar saya & sahabat saya betul2 depan pintu sakan. cadang kami pada awalnya mahu berhenti depan kedai roti untuk beli makan malam, namun Allah tak izin. :)

kawan2 di sakan terkejut, balik malam2 pun tak beli makanan?
Allah mudahkan urusan, ada baki syawarma (roti + ayam bakar) di sakan, milik kawan saya yang demam namun hilang selera.

subhanAllah.
Alhamdulillah.
sayang Allah.

tamatlah kisah malam raya saya. :)
segala puji hanya bagi Allah!

nanti next post pasal jaulah (trip) sekeliling jordan, yang pastinya juga penuh emosi :D hehe

firman Allah, "ingatlah akan nikmat Allah padamu", ingatlah, dah banyak Allah bagi kat kita. lagi untung kalau Allah bagi di akhirat sana, itu lebih abadi lebih kekal. kesenangan hidup di dunia ini tidak terbanding biarpun sekadar satu celupan nikmat hidup di syurga Allah.

jom buru akhirat! insyaAllah :) assalamualaikum. doakan ketenangan & kebahagiaan abadi dari Allah untuk saya! amiin. :)

Wednesday, October 26, 2011

Allah grants anything He wants, for us to take with open heart. :)

-bismillah-
assalamualaikum. :) 

"keif ha lik?" (how are you?) :)
"alhamdulillah, ana kuwaiseh." (all praises to Allah, for i am fine.)
"wu enti?" (and you?)
"enti urduni?"
"shus mik enti?" (what is your name?)
"ismi Afnan. fi suratul ar rahman." (i am Afnan. the word is in the surah)
"ana Islam."
"ana Rimaa. i have been searching malaysian student who can speak english with me."
"nur, did you know korea?" 
"super junior?"
"can you speak thai?"
"on thursday, i am going to ask you some question. i want to see you do it. can you?"
"err..."
those dialogues were what happened in my physics class, day by day. my arab friends usually call all malaysian student with the same typical name, that is Nur. adeh. but, those were all said by my fellow friends. ;)
"can i see you in my office? can you come after this class? i need to see you. or if you have class after this, please drop by my office at level 0, at any time. i need to see you."
i cant stop reminiscing these words. :) which was said by my lecturer, seeing that i am the only malaysian in his class. what is more exciting is that he can arrange a fixed time for me to consult with him. and one more special thing is that he share the same name with my father. :)
stepping back to my first days and in the first week of going to the physics class,,
i remember how i walk alone, searching for the right building, seeking for the correct room, and cannot stop feeling nervous about who i am going to meet, where i am going to sit, who are the other malaysian student who share the same class with me, how is the lecturer, is he or she? what language will be used? bla bla bla. surprisingly, i meet none malaysian student there in the class. adeh.

memories. :) 

all praises to Allah. He has given me a lot of good things, which seemed difficult in the first place, but later, a lot of good things came.
another example from me is that, i have classes starting from 8 in the morning until 5 in the evening for 3 days in a week, while some of my friends have 5 days classes in the morning only - with no classes in the evening at all. at first, i was feeling quite uneasy for i want to have a rest in the evening like my other friends, but nowadays, i can see that my timetable is perfect. the uneasy feeling did not last long. Allah has stated that i have 3 days packed with classes in the universities because He wants me to join a talaqqi class (a class about Quran study) on another 2 free days. alhamdulillah. i am thankful that Allah has chosen the right timetable for each of His servant very well that we should have never complaint nor regret.
now, the core of the post. :) i am going to share with you these words, which i got from usrah PINTAR, which was from a video in the youtube - he accepts Islam - in the first place :)

Surrender, Submission, Sincerity, Obedient & Peace.
all these are the thesauri for the magic word, ISLAM.
:)
Surrender.
Surrendering? Are we being defeated without even fighting? No. But in order to win the most of everything, we have to follow the most righteous Ruler. Surrender to Allah, give your heart and soul to Him. Simply do whatever He has told us to, and leave whatever He has forbid. Try to think about surrendering to Allah during your ibtidal in solat, in between rukuk & sujud. Are you standing just because you are up from rukuk and about to do the sujud? No. ibtidal is not an R&R (rest & relax). It’s indeed a rukun. Do it with all your heart, whether you like it or wondering why you have to do it. This is the matter of surrendering to Allah, leaving the hikmah for Him to decide and grant to us.

Submission.
What to submit? An assignment, probably? Or the 250 words of a fictional essay? NO. We submit our soul, our heart and deeds to Him. Ibadah. Submit as much as the time permitted. Never waste a single time. Opt for the full marks, as always J. Submit our ibadah just for Him to judge, not for showing off.

Sincerity.
Life is an art of giving. Give great things with all your heart. Make your solat great and beautifully organised, to present it to Him. Sometimes, gift wrappers can reflect one’s Sincerity in giving present, right?. Hihu. Waking up in the morning, be sincere. Stepping out of our home, be sincere. Dont just do everyday's routine without sincerity. Hear the whisper in our heart, ' i do not step out of my house, into this cold wind, meeting with foreign people, unless i want Allah to grant me with hikmah, redha, rahmat & syurga.' come on, whisper them to your heart if you cannot hear those words :)

Obedient.
Same meaning. 'What Allah said is what I agree'. 'What I say and what I do must be the one that has been agreed by Him'. Simple.

Peace.
There’s no chaos in Islam. About the fortunes & wealth inheritance, faraid, settled, no arguments in families. The law of crimes, qisas, hudud, azar, settled. The act of learning and knowledge-digging process, iqra’, settled, with no forces and lies or hidden conspiracy. 
How about rezeki (wealth) division? Still there are some who are rich while some others are poor? Peace. Islam is Peace. Say, “it’s ok. This is enough for me. Thank you. If I can have more without losing my iman to Allah, I want more of this rezeki, please.” We can always say prayers. It’s the most convenient shortcut. Ka-ching! 


so, how muslim are we? do we really Islam? are we really surrender to Allah when it comes to exam result or we still have another choice? do we really obedient when it comes to qiyamullail? do we fast in the days out of sincerity or out of money? do we feel glad and happy and thankful with what has Allah granted? how about ibadah submission, are we feeling tired already?
that is all for now. hope that my english is getting better. Allah arranged me a nice lecturer, but there is a small problem arised. this is my first time not being the apple to my english teachers since schooldays. nevertheless, i love Allah for everything He had stated. :)

i am muslim. i am Islam. Allah grants anything He wants, for me to take with open heart. :) pray for my islah (getting better) each day. thank you. :)
may Allah bless us, as always :D

*ahha, no comments allowed unless personal comment for the sake of me, my deen & everybody's goodness. thank you. do PM me if anything unclear /mistakenly understood in the post. :) peace.

Wednesday, October 12, 2011

view - it carries wide meaning :)

-bismillah-

alhamdulillah diberi kesempatan meneroka perkara-perkara baharu saban hari.
:)
meh saya mula cerita...

Perjalanan ke Jordan University of Science & Technology (JUST) di ramtha dari irbid, jauhh.. kena naik bas. merentas tanah tandus. tanah lapang yang jadi tempat gembalaan kambing biri-biri. kadang2 ada juga unta-unta. boleh nampak dari dalam bas, ada khemah2 nomad, besar tapi ringkas. ada juga plantation - ladang2 pokok hijau - pokok zaitun rasanya - dotted - di atas tanah tak berawan di sini... :) hari ni (Rabu) ada banyak awan hingga tak nampak matahari. and masa balik tadi saya nampak ada kambing biri2 garu telinga dengan kaki belakang :D hihii comel! 


urm situasi di JUST pula, tak ada bangunan warna lain selain warna 'earth tone'. tapi, tiba-tiba dicelah-celah blok & bangunan warna tanah, ada landscapes yang sangat cantik dan high maintanence. :)


saya sempat ambil gambar2 sekitar universiti, tapi tak semua tempat sebab terlalu luas. hurm, kalau perasan, dalam gambar tak ada manusia lain :)



teringat masa awal2 datang ke JUST, saya selalu saja sesat. kalau tak sesat pun selalu saja lalu jalan jauh :] adeh. kalau nak pergi kelas memang 30 minit sebelum dah kena gerak. tempat paling best lepak di surau lah. tapi, tergerak jugaklah di hati nak wakafkan pewangi sembur automatik utk surau2 di sini. hehh :) sebab tak wujud aircond maka udara terkumpul la~ huhu
dari satu blok ke satu blok, ada taman-taman. cantik. ada pokok2 rendang, rumput2 karpet dengan air pancut. masa gap antara kelas ramai je student lepak2 sini.

"Solehah, saya suka lah lalu dekat-dekat kolam air pancut. rasa tenang, rasa nak singgah duduk. macam terapi air pulak."
"Nawwar, itu sebab air tu berzikir pada Allah. sebab tu kita lalu tepi pun kita dengar rasa tenang."
selain JUST, minggu awal2 dulu, ada program orientasi anjuran persatuan pelajar malaysia di sini, tapi buat di universiti lain, yarmouk university. cantik juga :) gambar kat bawah ni...

=======================================================================

indah saja kan ?
jangan sempitkan pandangan :)

untuk membeli keindahan hidup, bayarannya tidak ternilai dengan berkeping-keping kad kredit.
untuk menahan kesejukan udara Jordan tidak cukup dengan pakaian berlapis-lapis.
untuk meredah panas terik tengah hari tidak cukup dengan sunglasses besar2.
untuk bersuka bergelak ketawa dengan arabs tidak cukup dengan arab formal sahaja, perlukan juga arab pasar.
untuk berjalan pulang ke rumah tidak cukup dengan teman2 sekumpulan baru selamat.
tidak semestinya yang lebih itu baik.
tidak semestinya yang disangkakan cukup itu memadai.

itu secara tersuratnya.

tersiratnya, 
semua perkara yang wujud di sekeliling kita adalah ujian.
bersyukur atau ingkar pada Allah yang Maha Pencipta.
tidak perlu untuk kita berada dalam kesenangan baru nak rasa bersyukur.
tidak perlu untuk kita berada dalam kesusahan baru nak rasa bergantung pada Allah.

sebaliknya, kesyukuran & pergantungan pada Allah itu 
sangat perlu pada setiap masa dan tempat, 
walau siapapun kita 
dan siapapun orang sekeliling kita.

bukan tunggu rakan-rakan dan biah solehah baru kita mahu hidupkan islam.

apapun latar belakang kita,
sejarah hidup kita,
kehebatan tarbiah yang kita peroleh,
semua itu bukan titik mula penghidupan cara hidup islam.

titik mula ialah setiap nafas yang kita sedut,
setiap nadi yang berdetik,
setiap ingatan pada Allah yang terlintas.
itulah sebenarnya titik mula menghidupkan syariat islam.

jadi, jangan anggap hidup di Jordan baru boleh mula syariat islam sebenar.
bahkan di Malaysia adalah tempat terbaik,
kerana semuanya ada :)

pesan ayah, jangan biarkan iman condong.
seperti pokok2 pine yang entah tidak tegak tumbuhnya di sini. sudahlah tanah gradientnya curam, pokok yang tumbuh juga condong.
walaupun tanah berpijak tidak sekata tinggi rendahnya, tak perlu kita juga tumbuh menyerong, biarpun matahari itu arahnya.

akhir kalam,
bukalah perspektif baru, 
jangan tunggu sehingga hilang teduhan rendang di muka bumi baru hendak mendongak ke langit mencari teduhan awan. :)


sekian. :) doakan Allah sayang saya & moga hati saya ditetapkan pada jalan menuju redha-Nya. amiin.

Sunday, October 2, 2011

alhamdulillah ;) aturan hidup di jordan

-bismillah-

maaf, tak sempat upload gambar lagi dlm blog (kat fb banyak dah) hehe

hurm. alhamdulillah. apa yang Allah letakkan untuk kita dalam perjalanan hidup ini adalah terbaik untuk kita. macam2 jadi, macam2 hikmah. alhamdulillah.

Allah izin saya pass ujian english, jadi ambil subjek tu utk satu semester saja. next semester takda english dah. markah ujian komputer tinggi drpd english. hehe

Allah izin saya lalui detik getir - hilang passport doee! - ok jangan panik. panjang ceritanya :) ngehh. selagi kita bersangka baik dengan aturan hidup, insyaAllah semuanya baik2 saja. last2 passport tu Allah masukkan dalam beg kawan saya. :) nak tahu cerita sebenar saya pun tak tahu. hihu adalah tu Allah nak pinjamkan saat getir utk 100% fokus pergantungan pada Allah.

Allah izin saya tak sakit masa ambil darah - nak buat id card di jordan kena ambil darah - prosedur di sini tak guna alkohol - cucuk jarum terus je :)
ada kawan sampai lebam2 sebab orang tu 'korek' huhu. dah banyak kali, mulut pucat mengelupas saya menyelamatkan time ambil darah :) ngeh

Allah izin masuk kelas fizik sorang melayu - yang lain semua arab. hehh. teringat zaman dulu2 tengok cerita funtoons, bahasa kartun memang tak faham tapi dapat tangkap jalan cerita. macam tu jugak la sekarang, tengok + renung pensyarah walaupun dia cakap arab, insyaAllah faham. sebab kefahaman itu dari Allah, bukan dari bahasa + pensyarah tu. speciallnya sorang melayu dalam kelas, rasa adventurous =.= ngeh. lagi satu doktor pensyarah tu akan fokus pada kita bila cakap english. alhamdulillah. saya suka eye contact! moga Allah berkati semua ilmu! amiin.

Allah izin ada kelas 5 dalam sehari, and 2 hari 1 kelas je. best2. banyak benda boleh buat. subhanAllah, semua Allah aturkan. ngehh.

Allah izin makan sedap2 - kawan masakkan - beli - ngehh

Allah izin saya beli broadband - walaupun masuk banyak kedai, banyak nak tipu naikkan harga, huh saya dah survey la sebelum beli! haram oh cekik duit foreigner. alhamdulillah Allah tak izin diorang menipu.

Allah izin saya video call parents bila2 senggang.

Allah izin ruh saya hidup. :)

moga Allah izin saya masuk syurga, selamat dari api neraka. sungguh, nikmat dunia tiada apa2 tarafnya dibandingkan dengan syurga. huhu

alhamdulillah. bersyukurlah. insyaAllah Allah banyak kurniaan-Nya. jadi, jom minta selalu dari Allah. :)

Monday, September 26, 2011

langkah di bumi Jordan :)

-bismillah-

 alhamdulillah. saya dah sampai dan hidup lagi sihat di Jordan. syukur. hanya Allah yang berkuasa izinkan semuanya. kamu nak tahu berita pasal saya atau pasal jordan ? :)

 pasal negara tempat saya tinggal (no offense) :
- drive sebelah kiri, masa lintas jalan mula2 dulu selalu salah tengok arah, hehh
- sejuk, sebab tanah tinggi dan berbukit-bukit.
- matahari terik tengah hari, tapi apabila matahari hilang (read : redup), udara sangat2 sejuk
- rakyat2nya banyak kategori, biasalah. ada yang terlebih educated, ada yang biasa2, ada yang luar biasa. huu
- kawasan tempat saya tinggal tak lah kampung, dan bukan juga bandaraya. hehh
- jarang nampak tong sampah, kalau ada pun kecil. sampah ? banyak tapi tak busuk :]
- air sejuk. mandi sehari sekali pun dah kira banyak.
- toilet ? ada tempat yang sedia kendi - tak ada paip- , tak ada flush. tapi banyak je tandas duduk + flush, cuma tak lah macam negara kita auto flush ^^, *sayang malaysia!
- driver kereta / bas / teksi / lori : suka speed,,,,, and brake mengejut. hebat lah skill diorang. hon tu compulsory. kalau teksi hon tandanya teksi dia kosong. adeh - masyarakat : tak tahu sistem giliran. serius, budak melayu je beratur, di kaunter, nak naik bas, nak masuk pintu dll. *hebat kan orang malaysia? terurus je :) bangga!

 pasal universiti : - luas - biasalah kan
 - ada rumput2 hijau! saya teruja bila nampak mula2 >.<
- perjalanan dari rumah ambil masa 15 minit jalan, 30 minit dalam bas ke univ, 10 minit dalam bas panjang @ 'gonggok' utk ke fakulti. perjalanan pergi balik : darab 2 :)
- tanah tinggi rendah - memang kena mendaki - kadang2 rasa nak terundur belakang pun ada. hehh
- students kaya2, tapi 10% saja kot ada camera phone. serius, yang lain banyak 'chowkia tut2'. :D
- banyak fountains di tengah2 bangunan ! cantik. taman2 ada pokok besar rendang & rumput karpet. ramai je budak lelaki arab lepak2 situ. jeles!
- banyak tangga. bangunan level 0 pun ada - hah, kerusi dalam lecture hall (tak semua lah) dibuat dari carbohydrate! (read : kayu ohh) *malaysia : kusyen empuk >.<
- ada surau, tapi rasa macam nak wakafkan pewangi je. hehh
- masjid cantik :) besar :) ada tandas melayu. hehh
- ada hospital universiti, tapi tak pernah masuk. klinik gigi pun semua ada~
- lecture : dlm bahasa arab pun ada, sebab ramai student tak faham english. (silibus dlm english kot!)

pasal saya :
- lunch & dinner sekali = lebih baik saya puasa kan ? :)
- arabs bawa handbag bagai, saya selesa backpack (tahun pertama katakan~)
- dipesan supaya ada ekstra protection : pakai baju kurung boleh, tapi mesti pakai seluar panjang. hehh burukkan ? tapi lebih baik dari diperburukkan oleh manusia tak bertanggunjawab di jalanan. nauzubillah :]
- dapat sehelai jilbab dari kakak senior :D
- lip balm, losyen & minyak baby dah jadi geng rapat
- mandi hari2 :) walaupun sekali >.< sedang belajar untuk hidup. =] keselamatan: banyak kes jadi. huu nauzubillah. kakak2 senior pesan jaga2 dengan kereta lalu lalang, takut tiba2 keluar tangan dari tingkap. huh.
di sini ada sistem muroqib. syabab (budak lelaki) melayu akan teman escort akhawat (budak perempuan ) untuk jalan2 waktu malam. masing2 jaga diri, anggap adik beradik, tak nak adik beradik sendiri diperapa-apakan. huu moga kita menjadi orang yang bertanggungjawab! hebat betul middle east graduates >.< 

solat :
subuh pukul 5, pukul 6 tu dah cerah. zuhur pukul 12 lebih, asar pukul 4, maghrib pukul 6.50, isya' pukul 7 lebih. tak ingat.

makanan:
banyak roti. kalau nasi, boleh share 4 orang cukup. kurang dari 4 kenyang lah. hehh. syawarma (roti balut daging) kalau lambat makan akan keras, tu pun boleh share 3 biji 4 orang.
roti banyak jual terdedah tepi2 jalan, bila kita nak beli dia akan panaskan dalam oven / microwave. hoho fresh. roti potong macam gardenia tak jual, yang ada cuma roti yang fresh buat hari2.
aiskrim banyakkkk sebab sekarang penghujung musim panas. perisa strawberi (faraulah) tak macam strawberi malaysia. masam + real strawberi taste! yum2 merah pekat plak tu. ada aiskrim kit kat, oreo, twix, mann wal salwa (kurang suka~~) dll. hehh.

kedai2 :
malam2 arab banyak lepak di kedai syisya. memang semerbak lah kalau bau. huuh. kedai coklat paling best. ambil bekas, isi coklat mana nak, dia akan timbang. any choice :D
kedai shawl berlambak. heh tapi pendek & biasa2 ja sebab itu pakaian orang di sini. pashmina mahal ? tak nampak pon.

telefon:
boleh beli top up kad di kedai runcit. untuk 5JD bayar 6.50JD. taxed. :]
untuk call malaysia (roaming) beli kredit asing. 2JD 40 minit. murah la kot.

bas :
bayar 0.35JD untuk route dari stesen bas ke universiti. nak turun kat mana-mana pun tak kisah. tambang sama.

 tu je kot setakat ni. skarang pukul 8.45 pagi = pukul 1.45 malaysia. :)

nak call mak, sekarang kan tgh rehat :D

 doakan kejayaan saya. doakan saya mampu hadapi ujian dari Allah. doakan Allah sayang saya selalu. :) assalamualaikum.

 p/s : ada orang jadi gimik pasport hilang, tak pasal2 dapat muroqib free. ==', malu2.

Monday, September 12, 2011

2 days before departing

-bismillah-

assalamualaikum. i am sorry about being self-centered in the post. but this is my blog anyway, and be grateful that it is public. thank you friends :)

i am talking about worries...

 i was worried. i am worried.

have just read one of my friend's note about living abroad.
my friend said something about feeling homesick, =.=' and that friend is a guy. now i wonder how would a girl (read : being the youngest in the family) would feel then ?

 second thing.
i've just viewed one of my friends' photos of living abroad. and he is a guy. (another male friend la~). what i was worried is not about the facial expressions and such, but the background of the picture. to be exact, the climate.

talking about climate and weather, it is raining drizzly on-and-off here now in perlis. you can watch the flood at buletin utama tv3 =.= for more info.

 nevertheless, what i want to say is that, i am feeling glad and happy to see the water here and there. there's flood everywhere~~~ :). because there is no single drip of water at certain time in a year at my new place. erm i am sorry for those who were involved in the flood, but trust me, Allah would grant you with lots of HIKMAH then.

for a rough view, try to compare the region of Malaysia's land with one at the middle east. the major difference that i can tell roughly (as i haven't been there) is that the color of the land. one is lush green while the other is pale deserted earth... ?

here, use the google maps. :)
direction of use :
type 'Queen Alia International Airport'. observe carefully.
typer 'Kuala Lumpur International Airport'. compare & contrast the two lands.
=full marks for essay question= 

erm. third thing listed is about living, leading my own life. after 18 years of comfort living under parents & family cares, i am now going to lead my own life, all by myself (of course with Allah's supervision - amiin). there'll be nobody to help me to wash my clothes, iron them when i'm in hurry, send me to school and any other places, person to accompany, to hug, to cry, to do everything... =.= (or at least remind me about those tasks and works ==.)

speaking about being independent, some people say & even think that 'school-leavers learn to be independent during PLKN.' 


NO! it's not like that. i tell you, there is a laundry service for your heavy garments and even the bedsheets being replaced every week for FREE, character-building modules classess every morning FREE of charge, and not to forget FREE foods 6 times per day. FREE yummy tasty foods to be exact, unless you are the ungrateful one. :)

wait, how come am i speaking about PLKN in the middle of departure worries ?
=.='

well, here come the tazkirah moment. tazkirah is peringatan. and tazkirah is the most effective when Allah grants us His hidayah. and i am giving this peringatan to my own self (and to those who applies~ hihi).

find those in Al-Quran!

*tips => go to Quran.com, search 'berjalanlah'. :) easy.
but remember, one can never tafsir (not equal to translate) ayat Allah ikut fikiran sendiri. read, and take notice, never ask why Allah says so and everything you dont know about the ayat. for guidance, buy a tafsir kitab. tafsir al-azhar, tafsir ibn kathir.

hurm. may these ayat below will help me in gaining the spirits back. but Allah is the best Helper of all :)


[29:20] Surah al-Ankabut
Sahih International
Say, [O Muhammad], "Travel through the land and observe how He began creation. Then Allah will produce the final creation. Indeed Allah , over all things, is competent."
Malay
Katakanlah: "Mengembaralah kamu di muka bumi, serta lihatlah bagaimana Allah telah memulakan ciptaan makhluk-makhluk dari asal jadinya; kemudian Allah akan memulakan ciptaan itu semula (pada hari akhirat) dalam bentuk kejadian yang baharu. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.



[3:137] Surah ali-Imran
Sahih International
Similar situations [as yours] have passed on before you, so proceed throughout the earth and observe how was the end of those who denied.
Malay
Sesungguhnya telah berlaku sebelum kamu (contoh kejadian-kejadian berdasarkan) peraturan-peraturan Allah yang tetap; oleh itu mengembaralah kamu di muka bumi, kemudian perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang mendustakan (Rasul-rasul).



[32:26] Surah Sajdah ayat 26
Sahih International
Has it not become clear to them how many generations We destroyed before them, [as] they walk among their dwellings? Indeed in that are signs; then do they not hear?
Indonesian
Dan apakah tidak menjadi petunjuk bagi mereka, berapa banyak umat sebelum mereka yang telah Kami binasakan sedangkan mereka sendiri berjalan di tempat-tempat kediaman mereka itu. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah). Maka apakah mereka tidak mendengarkan?
Malay
Dan belumkah lagi ternyata kepada mereka (yang kafir itu): bahawa Kami telah binasakan berapa banyak dari kaum-kaum yang kufur ingkar dahulu daripada mereka, padahal mereka sekarang berulang-alik melalui tempat-tempat tinggal kaum-kaum itu? Sesungguhnya kebinasaan kaum-kaum itu mengandungi keterangan-keterangan (untuk mengambil iktibar); oleh itu tidakkah mereka mahu mendengar (dan insaf)?

sekian. :) ingat niat utama, insyaAllah dah tak ada kerisauan. rawatlah hati sebelum merawat fizikal manusia kelak. doakan saya berjaya jadi doktor yang cemerlang di sisi Allah, dunia & akhirat. amiin.

maafkan ketidakseragaman bahasa, cuma yang penting kefahaman, iaitu Allah sebaik2 sandaran, ketika senang serta susah. :)

Monday, September 5, 2011

12 days before departing

-bismillah-

assalamualaikum. alhamdulillah masih dikurniakan nafas dan kehidupan, walaupun dosa dan kesalahan tidak berkeringan.

ingin saya kongsikan satu kejadian, sungguh tak terduga. kematian yang telah ditetapkan Allah.

kelmarin, 4 september 2011.ayah mengejutkan saya untuk solat subuh dengan katanya, "adik, bangun. tinggal 10 hari ja lagi nak pi dah~". bingkas saya bangun. semak kalendar, oh, lagi 12 hari lah ayah... hurmp

menjelang tengah hari, saya buka akaun facebook. di dapur, sambil search resipi di net.
saya nampak kawan saya post ni.
Kawan kita ...AZ... pelajar MEP telah pulang ke Rahmatullah pada pagi ini..Al Fatihah.
kelu lidah tak tahu nak cakap apa. saya panggil mak tengok link berita harian, kami sama2 sebak.

ALLAH AKBAR.

kenalan sama program telah kembali kepada Allah. arwah akan ke mesir, bidang perubatan. walaupun tak sekelas, saya tahu dan cam akan mukanya.

tak perlu kalian tahu yang mana satu, sama2 lah kita menjaga hak masing2. sedekahkan al-fatihah buat arwah. link berita kejadian ada, cuma tak sanggup nak post sini, kalian carilah sendiri. ada dalam bhrian & tv3.
lagipun, pendapat saya, cukuplah kita mengambil kesan pelajaran dan hikmah di sebalik kejadian, itu
 lebih penting daripada mengetahui apa yang berlaku & siapa.

dunia ini akan ditinggalkan.
moga Allah berikan pengakhiran terbaik untuk kita.

sayangnya Allah ada dia, sempat peroleh keputusan spm cemerlang dan habis 3 bulan yang indah di Intec dengan hadiah ukhwah se-MEP, walaupun tak sempat ke mesir. sempat terima hadiah ramadhan & aidilfitri. sungguh, apa yang Allah aturkan itulah yang terbaik untuk orang itu.

moga Allah berkati & terima semua amalan kita.

sungguh, saya mesti selalu kena ingatkan diri, bahawa saya dalam perjalanan menuju kembali kepada Allah. bumi anbiya' itu hanyalah sekadar platform, sama ada mahu makin mendekat atau makin menjauh dengan Allah.

entah, sebagai apa saya akan pulang kepada Allah nanti. pelajar? doktor? ustazah? isteri? anak?
apa-apapun. moga Allah menjemput saya dalam keadaan terbaik di sisi-Nya, bukan sekadar baik pada pandangan manusia, yang dah tentunya cetek.

psst/: melihatkan ada yang bahagia mengisytiharkan 'perkahwinan' di facebook, saya mohon moga ajal saya bukanlah pada waktu saya sibuk mengisytiharkan cinta kepada makhluk. amiin.

Allah, bantulah hamba-hambaMu ini. kami mohon syurga-Mu lebih dari segala2nya. baikilah amalan kami. awalkan solat kami. berkati masa kami, moga tidak terbuang sia-sia. amiin.

Friday, September 2, 2011

my short note before departing

-bismillah-

alhamdulillah. today is the forth day of Raya. :)

just a short entry. a reminder for me though:
yes, i am about to depart to Jordan soon.
i am about to live there for six years full of study.
i am about to leave my former life in malaysia.
i am about to have everything changes ...

BUT

no, i cannot foresee my future
i cannot simply tell others that i will totally be graduated excellently after 6 years
i cannot picture myself in a white doctor's coat in the hospital
i cannot tell you who am i going to marry
neither can i say who

BUT

I can build the HOPES
I can send them through DOA

AND

You can help me smoothen my journey
also by the DOA

SO

do pray for my success!
now & hereafter

IF

Allah says that "farhana can be a doctor"

OR

Allah stated that "farhana cannot be one"

PLEASE

HELP me to accept what have Allah fated for me.

that's all for now. thank you for such high hopes and expectations from everybody. DOA for my success, health & stronger faith in Allah. it's not that i dont want you to put a trust in me for the successful future, it's just that i hope i can have everybody's trust on what has Allah destined for me is the best thing to me.

forgive me on wrongdoings, on my overdoes, over-reacting status in fb, over exposed acts on moving, everything that may disturb your good feelings on me.

i want everybody to send me with excited feeling, being thankful to Allah for giving your friend / sibling / family member a chance to live differently, and hopes + doa that i am strong to face what ever fates has Allah destined for me.

thank you. i love you who cares for me without im knowing. do tell Allah everything you feel about me, so that He can change me for good and so that i can be better day by day. i rely on Allah for everything, for Allah is the Real Judge.

:')

Monday, August 22, 2011

kesedaran. perihal hati.

-bismillah-

assalamualaikum.

kurang dari 3 minggu saya akan berangkat ke bumi anbiya'. insyaAllah meneruskan perjuangan menuntut ilmu fardhu kifayah.

kadang-kadang merasakan perjalanan dan perjuangan saya bercampur dengan perkara batil. ujian perasaan buat hati yang lemah. sudahlah ditimpa perasaan, ikhtilat juga datang menyelinap. membuatkan sekeping hati ini rimas dan sesak dengan lautan perasaan pada makhluk-makhluk.

bukan setompok rasa, bahkan selautan banyaknya.

masakan perjuangan yang suci mencari redha Allah perlu bercampur dengan hati yang mendambakan makhluk-Nya ?

p/s : saya dah nampak jalan sepatutnya. alhamdulillah.
p/s II : ni video saya jumpa di fb. best. kesedaran, bukti Allah sangat sayang hamba-hambanya.
 nak share ini :

dalam part akhir video ni, ada dia sebut pasal hati. dan tiba-tiba saya teringat hati saya. sudah lama saya bicarakan soal hati di sini. :]

Cinta Makhluk

besarnya kecintaan Allah pada makhluk-Nya
namun, kita masih mendambakan cinta makhluk
apa ada pada cinta makhluk?

jujurnya,
kita mendambakan perhatiannya, jelingan matanya, panahan matanya
kita mendambakan hadiah sebuah senyuman darinya
kita mengimpikan kata-kata sokongan darinya

sedarkah, itu mainan nafsu diri kita sendiri
nafsu yang dijadikan terasa indah
bahagia apabila sentiasa mendapat perhatiannya

apabila merindukannya, ingatlah Allah lebih jauh merinduimu
apabila memikirkannya, fikirkan apa pandangan Allah padamu
siapa pula kau di sisi Allah
fikirkan bagaimana kesudahan hayatmu
di syurga atau neraka

andai cinta ini hadir untuk mendekatkan kamu dengan Allah
maka cinta ini pasti tidak akan mengecewakan
pasti cinta ini akan wujud dengan haq,
sudah pastinya tidak bercampur dengan batil

sungguh, bahagia bertemu dengannya
indah berkongsi bahagia dengannya

yakinlah, mendapat perhatian Allah,
mendapat kasih dan sayang Allah,
mendapat segala yang diimpikan dari Allah,
itu adalah terbaik
lebih baik daripada mendapat perhatian darinya

biarpun katamu hatinya kau miliki,
katamu lagi hatimu dia miliki,
namun hatimu milik Allah,
dan hatinya juga milik Allah.
alangkah indah andai diri ini memiliki cinta Si Pemilik segala hati
sudah pasti cinta dalam hati-hati itu juga milik kita

-coretan hati. rumah. :) moga Allah guide hati ini.

"kita perlu berpisah untuk menjaga hati." - Stanza Cinta novel version, ;)
alhamdulillah Allah pisahkan hamba-hamba-Nya pada masa ini. sangat besar cinta Allah buat hamba yang lemah ini, agar terus terjaga hatinya. alhamdulillah. =)

trimas :)

Wednesday, August 17, 2011

memori tercipta; bye2 kolej

Kasih hilang tiada bicara
Setelah cintaku kau puja
Rintihan rindu terus melanda
Redup cahaya oh hati lara
...
Oh kasih tercipta
Kini ku mengerti
Walau berpisah
Kurela kiranya kau bahagia
[faizal tahir punya lagu doe]
============================================
-bismillah-

assalamualaikum.
alhamdulillah. dah hari ke-17 ramadan. ramadan dah lepas separuh. laju kan? untunglaa sapa2 yang berjaya penuhkan 17 hari dengan ketaatan pada Allah dengan sebenar-benar taqwa. lagi untunglaa sapa yang dah bertaqwa pada Allah dengan sebenar-benar taqwa lebih drpd 17 hari ;p

tempoh persediaan saya di kolej dah nak sampai hujung. hari ni hari rabu terakhir di sini. hari jumaat saya dah chow~.

semalam ter'sedih' lepas solat witir di surau kolej. memang sedih yang tak boleh tahan.
saya sedih mengenangkan terpaksa berpisah dengan bi'ah (suasana) indah.

di mana lagi saya nak cari sekumpulan anak muda yang cemerlang dunia akhirat. 
saya bertuah dipinjamkan memori hidup bersama-sama 

  • anak muda yang puasa sunat selalu, 
  • solat dhuha masa gap antara kelas, 
  • baca quran awal2 pagi dengan air kotak di kerusi batu di luar kelas,
  • solat tarawih jemaah, diselangi selawat ke atas nabi, (kat masjid saya tak pernah dengar anak muda laungkan selawat)
  • kawan lelaki yang pandai cari jalan untuk elak jalan belakang perempuan, apatah lagi nak jalan sebelah2,
  • sahabat yang bagi tazkirah dengan sangat menusuk walaupun biasa-biasa saja,
  • yang berucap dengan penuh falsafah, 
  • berucap dengan kata-kata sastera,
  • pembentangan yang smooth,
  • public speaking is not a problem,
  • best berdampingan dengan orang yang well-read, cemerlang, tahu itu ini,
  • berdebat dengan kawan yang quote ayat quran,
  • berlakon drama yang tak korbankan nilai islam tapi masih dapat johan,
  • makan makanan arab di wadi al-nil dengan classmates - dibelanja.
  • buka puasa sekelas di kfc dengan ustaz - dibelanja lagi~
  • share makanan, buka puasa di hentian bas s17 ramai2,
  • dapat kuih cara free dari peniaga bazar ramadan...banyak pulak tu
  • ekstra udang dalam char koay teow untuk berbuka,
  • pakcik bas yang lucu, bawa pusing2 dalam intec =D adeh
  • event Graduation Dinner yang buat show-nya semua lelaki, best kot perempuan terpelihara~
  • jumpa akak abang Jordan yang balik untuk guide perjalanan ke sana

(semua orang cemerlang, ada kualiti diri!)

sapa lagi saya jumpa..

hah, faci2 yang best masa mds...

semua saya respect.
sayangnya, semua tu dah berlalu. memori. sejarah.
saya bakal berpisah dengan kalian.

belum tentu saya beroleh detik serupa apabila di universiti nanti.
dan, belum tentu juga berolehnya apabila saya bekerja di hospital nanti.

di rumah, keluarga sekarang dan keluarga akan datang ?

apa-apapun, saya mengharapkan yang terbaik dari Allah. moga Allah berkati setiap kenangan, pertemuan dan bait-bait kata yang terucap dalam setiap situasi, agar kenangan itu tidak terlalu meruntun diri.

cukuplah Allah sebagai penolongku, sentiasa di sampingku :) ALHAMDULILLAH.

kenangan 3 bulan (:
*johan bola jaring INPRO
*naib johan perbarisan MEP
*johan drama arab kelas MEJ4
*Graduation Dinner MEP
*International Food Festival - ruzz bilaban
*kuliah tafaqquh ustaz ridha - walaupun sekejap
*Journey to the Hereafter - ptg nanti
*infinite. :]

p/s : moga Allah berkati!

Monday, August 1, 2011

ramadan : let us give and take :D

-bismillah-

assalamualaikum :)
RAMADHAN KAREEM!!! Ramadan mulia!
(jawab : ALLAHU AKRAM Allah paling mulia!) hehe :)

satu coretan pada bulan ramadan, moga ada kelainan daripada entri-entri ramadan lain.

semua tahu, bulan ramadan bulan semua orang berlumba-lumba, lawan siapa dapat kumpul paling banyak pahala...
siapa paling banyak guna masa untuk ingat Allah...
bulan untuk minta hajat yang dikehendaki bersungguh-sungguh...
sampaikan, kita menganggap ramadan ialah bulan untuk meminta.

betul. meminta daripada Allah.

namun...

dalam kekhusyukan kita berdoa, meminta, merayu kepada Allah...
dalam kesyahduan malam sunyi kita merintih...
dalam tadahan doa yang panjang tak putus-putus mengharapkan ehsan Allah...
"ya Allah, aku mohon segala yang terbaik dari sisi-Mu untukku!"
"ya Allah, aku mohon jadikan aku berjaya di dunia dan di akhirat!"
"ya Allah, tenangkan hatiku, cintaku jiwaku jasadku hanya untuk-Mu. Kau padamkanlah cinta haram yang wujud dalam hatiku. semaikanlah cinta halal dalam hatiku ya Allah!!!"
amiin.

namun...
dalam asyik meminta pada yang selayaknya,
apa pula yang telah kita berikan?

ya, kita tak mampu dan tak layak berikan apa-apa kepada Allah
kerana kita hamba, makhluk, bakal kembali kepada-Nya...

tapi, kita boleh memberi pada yang setara kita :)
ya, mudah, kepada manusia.

berilah apa yang Allah pinjamkan kepada kamu kepada manusia lain. :)
kudrat, bantulah passkan barang kepada orang sebelah...easy
masa, luangkan masa untuk menemani rakan pergi kedai...simple
WANG, semua orang tahu apa nak buat dengan wang, nak bank in kepada persatuan amal, nak manual masuk duit dalam tabung...anything (lagipun, online banking kan ada...hehe anywhere~)
ilmu, share tips nak tukar mode calculator scientific :D ...kacang

banyak je benda nak sumbang.

akhlak yang ada pada diri pun boleh 'diberi' kepada orang lain.
senyum, tak suka marah-marah bila ada masalah, ini dah dikira 'memberi ketenangan & kelapangan hati untuk orang lain~' hehe

apa lagi ?

haa. kata-kata nasihat. teguran. pemberian maaf.

pokoknya, jom jadi baik, beri kepada yang perlu sebelum meminta macam2 kepada Allah. :D ngee baru tak rasa bersalah nak berhajatkan 'benda yang superb2 dalam hidup'

jangan lupa ---> IKHLAS. hanya minta balasan dari Allah, bukan manusia/organisasi/pemimpin/anak buah/dunia yang perlu membalas.

p/s: selamat berpuasa ! ^^, moga Allah sentiasa limpahkan rahmat dan hidayah, moga bertambah iman, walaupun lagha dunia sekeliling bertambah ==. huhu

Saturday, July 16, 2011

what did i have in the new place :)

-bismillah-

assalamualaikum. :)
woah it had been quite a long time since i write this blog's entry in english. well, do excuse me for some grammatical errors (if you really that care of the matter~).

warning : this is just about my mumbling. :]

firstly, living in 'here', i got to know what do i have always wanted.
having sisters (akhawat) who love Allah and Islam, who love being smart and gorgeous in Allah's view, had taught me how important is the wording "Islam is the way of life".

to be frank, i was quite impressed to have them, who simply fit into my cup of cappucino (read : tea lah). i'm happy to have them who see 'not putting their face & photos on social sites is normal and a good thing. there's nothing wrong or rugi about that'. before this, only some of my sisters in school thought the same thing. well, i'd like to stress again that there is nothing wrong if you put your photos as primary photo, it is just about my cappucino. peace ==v

secondly, i get to know myself more. before this, i had barely know what quality do i have. but being here, i know that i possess certain qualities (and of course along with weaknesses). being involve in some religious meetings every week, experiencing 'floating-class' schedule, having fun through the sports activities, all these had taught me ways to tackle situations islamically. well, i don't say that practising islamic values will prohibit one's participation in certain activities, but what i am saying here is that how far would you obey to Allah and hold the principles of islam in every situation. for a simple situation that i can share with you is that i cannnot simply wear a 'longar' shirt to play sport. but i have to wear the handsocks as well so that my arms wont be exposed whenever i catch the ball. this is what i mean when i say about 'optimising my strength for good'.
in short, when you already have a strong principle, dont just hold it, but make it bettter, add some points to it. value yourself by upgrading your former principle. the principles can be some other things apart from islamic principles. let say, your principle is 'being punctual on any occasion'. now try to upgrade it. (dont just be punctual, do something that benefits you when waiting for others who arrive later). again, optimising strength for good. :D


well, it is useless if i didn't optimise my strengths for good, and even worse if i ignore the weaknesses. hehh but i dont think this is the right time for me to share my weaknesses with you :] hihii

thirdly, i learn to value my family and MONEY more when i'm 'here'. speaking about money, i used to be the kind of like brand conscious person~ (lucky i live in perlis before that there are not much of branded things). but now, i'm living in shah alam. haha. at first, i even thought about buying an umbrella at watson instead of mydin. i use a branded softener for my washing. i drink milo instead of ovaltine. i even consider drinking spritzer instead of cactus. heheh. but, money. i start to value my money when i'm short of it. that time, i got no chance of going to the bank atm to do the withdrawal. but alhamdulillah, everything is fine now. the bank is just a stone throw away, all i need is the t.i.m.e to go there.
when i say i learn to value money, it's not that i am being stingy, but it's for my living expenses. i learn to differentiate the words 'necessary' and 'accessory'. hehh (but i drink mineral water instead of boiled cold water - i'll have sore throat if i didnt) =.= and i cant use normal soap for my skin. sekian.

the next thing i learn is, dont ever be a selfish person. especially when we are in the process of learning and studying. i am afraid to say that, for those selfish people, can you answer 'the Question' : "what did you do with the ilmu all by yourself?" "why dont you share the knowledge with others?" "can you hold the knowledge and the practices all by yourself without making it disappear from the world?" or simply an accusation, "it's not my fault that i didnt know about the knowledge. you dont share it with me that i'am now being stupid" -dont ask me who will ask & say these- it's in the afterworld. and nobody knows how will it be.


that's all for now. i would likely to tell you everything if i write more.
thank you very much for your time of getting to know me.
:)

p/s: ayah asked me in phone call one day, "adik, makan minum ok?" ok... "agama macam mana?" terharu ;] moga Allah sayang saya & mak & ayah saya & family saya :) :) :)

Saturday, July 9, 2011

saya baru melangkah, belum menapak apatah lagi melompat~ hehh.

-bismillah-

saya baru melangkah.
baru melihat tompokan politik.
baru mendengar omongan yang bersambung-sambung.
baru merasa sejuknya erti 'rumah' dan panasnya erti 'dunia luar'


saya baru menjejak.
kaki masih baru memijak lantai memasang prinsip diri
tangan masih baru menggapai udara dingin perjuangan
hati masih baru berdetik erti niat yang berpanjangan

saya belum merasa.
pahitnya diserang prinsip diri
peritnya kehilangan insan tersayang
kosongnya kehilangan teman
beratnya menanggung amanah
gembiranya menerima insan peneman


9 Julai 2011
-cemara #xx8-

========================
p/s : baru. segalanya baru. hadir seorang diri di dunia baru. tiada teman lama. semuanya baru. tapi, prinsip memujuk diri,
"lebih baik keluar dari comfort zone lama, cipta comfort zoneS baru, asyik nak ingat zaman kegemilangan lama ja, sampai bila nak maju~~~" - hehh. :D

tanpa al-Quran dan as-Sunnah, setiap yang 'baru' seakan-akan tiada arah tuju.

tajuk 'perkahwinan' dah jadi silibus baru dalam hidup. =.= saya baru 18 tahun, bila Allah izin, jadilah. bersedia setakat mampu saja. "top up bacaan al-quran, solat, tahajjud ...lain2" - kata ust saya. hurm.
kata ust lagi, "bila isteri berikan ketaatan, suami berikan syurga (dengan izin Allah melalui keredhaan Allah dan keredhaan suami terhadap isteri itu)."

saya tak tahu. mungkin masih baru, maka saya memandang ketaatan kepada suami itu bukan perkara mudah.
mungkin masih baru, maka saya tidak boleh mengatakan 'ya' untuk setiap hal.
mungkin masih mentah, saya tak tahu apa2.

ya, syurga bukan mudah. :] dan syurga bukan hanya untuk yang telah berkahwin sahaja :)
BAHKAN,
siapa yang mencari jalan menuntut ilmu, maka Allah mudahkan kepadanya jalan menuju syurga.

sekarang, tumpuan saya belajar. bagi mereka yang lain "bercinta sampai syurga", saya pula belajar hingga syurga ~ :)

moga Allah tetapkan pendirian dan prinsip diri. doakan :)

sekian. ngee :D

p/s 2 : alhamdulillah :) hati masih waras :) masih mampu menilai antara bintang dengan komet, yang hanya melintas~ haha ==' sengal lagi. adeh

Sunday, July 3, 2011

3rd July 2011 - :)

-bismillah-

Alhamduilllah :)
 Masih sihat dan sejahtera. Syukur.

Air mata menitis lagi. Terharu dengan kasih Allah. Saat diri rasa kerdil tak berteman sefikrah, Allah hantarkan pengantara mengubat kesedihan yang tidak terjemah dengan air mata.

Al-Quran.

Novel Stanza Cinta.

Baru dapat panggilan dari ibu tercinta, katanya ada surat tawaran biasiswa sampai ke rumah. subhanAllah. Alhmdulillah. Moga Allah izin segala yang terbaik buat saya. Nampaknya, rezeki saya di sini bukan di sana. insyaAllah.

Saya mahu belajar fizik, jadi saya mohon biasiswa perguruan fizik.

Saya mahu jadi doktor, jadi saya mohon biasiswa perubatan.

Saya mahu jadi doktor yang belajar fizik.
 Alhamdulillah. Universiti yang akan saya pergi mewajibkan subjek fizik semasa foundation. Sebelum ini agak tidak logik, untuk menggabungkan biology (medicine) dengan fizik. Namun kuasa Allah melebihi segalanya!
subhanAllah, indahnya~!

Semalam beli novel Stanza Cinta. Tak baca semua, tapi dah belek2 semua. Dah tahu jalan cerita. Terjumpa bait-bait indah, sangat menyentuh hati.
“Kamu memiliki segalanya hanya apabila kamu memiliki cinta Allah.”
“Jika kamu perlukan teman, cukuplah Allah sebagai teman seumur hidupmu.”
 SubhanAllah. Moga pergantungan saya pada Allah makin kuat!

Doakan saya selamat dan hebat lagi berjaya di dunia dan akhirat !

p/s : teringat pesanan sahabat di sini, “kita masuk sini sebab rezeki. Bukan sebab result. Doakan rezeki sentiasa ada. Buatlah solat sunat dhuha. Carilah malam al-qadr. Doakan perjalanan smooth, tak perlu repeat paper. Doakan.Allahuakbar!

oh ya, hari ini hari pendaftaran pelajar baru intec. alm aluk alg actp afdp. dan saya kena daftar biasiswa tu hari ni. :) hehh

Sunday, June 19, 2011

ayahku :) moga Allah merahmati sentiasa :)

-bismillah-

assalamualaikum.
:]

jam pukul .... tgh malam. saya tidur sikit sebelum asar tadi, & sekarang mata tak boleh nak pejam. baca new sunday times yg beli tadi kat giant shah alam tu kot2 mata akan rasa mengantuk..
main issue : FATHERs' DAY !

pada saya, tak ada tarikh khas untuk hargai ayah. hari2 patut pay tributes to ayah. Allah dah ajar semua nih, melalui doa :)

sejak berjauhan, saya kat malaysia tengah sementara ayah di utara sana, memang isu hari bapa tahun 2011 nih tarik perhatian saya. seronok bila baca komen2 anak2 muda tentang ayah2 mereka.
antaranya~~
"he may not show his love through his words, however, his actions say it all"
"he is so selfless"
"he'll say : 'i am doing this so that i can be a good example to all my children."
"awesome dads produce awesome kids. i am an awesome kid, so how awesome do you think my dad is?"
-referred from n.sunday.t. youth says pg 23-

jadi, lepas baca tu, saya terfikir.. what do I think of him as my father?

hah, jawapan saya :
"when i was 6, my dad didnt taught me how to play freecell, but he taught me how to win the game. he didnt taught me the way to put pictures into a powerpoint slideshow, but he taught me how to build exciting slideshows on ms powerpoint with colourful pictures, inserting sounds effect and all those custom animations tricks."
nampak kecil kan. tapi sangat besar impaknya :D

i love ayah. may Allah loves him too, so much.

teringat kata2 saidina umar, (maksud lebih kurang mcm ni) "ajarlah anak-anak kamu dengan pengatahuan untuk zamannya, bukan mengikut zaman kamu."

alhamdulillah. sekarang banyak kena buat presentation. dan kenangan first presentation pasal gambar-gambar kartun buat dengan ayah guna MS powerpoint 97, terimbau~~ wahh kerinduan !

freecell.
benda apa tu ? hehe. 99.9% orang yang saya jumpa tak tahu apa itu freecell. kalau tahu pun tak reti main. alhamdulillah, ayah saya tahu, dan dia ajarkan pada saya.
gamenya tak susah, cuma perlu sedikit logic dan passion. mungkin, hikmah disebalik saya main freecell masa zaman tadika, umur 6 tahun, otak saya ada berkembang sikit. mungkin. semua tu dari Allah, freecell perantara saja~ tapi yang pasti saya suka perkara logic, (dan saya budak perempuan yang minat fizik :) hehe

banyak perkara ayah ajar saya.
general knowledge ayah sangat luas. kat mana2 pun kami travel, ayah ada cerita pasal tempat tu. contoh, lebuh raya grik timur-barat tu, ayah cerita pasal pembinaan jambatan tasik banding, kawan ayah yang uruskan. ayah cerita dia mula-mula belajar ilmu civil engineering nih dari kawan tu lah. kawan dia tu jugaklah yang susah payah urus projek lebuh raya tu (masa tu zaman komunis banyak dalam hutan tu - sangat bahaya). jambatan tu punya extension tepi2 pun ayah cerita untuk tambah jalan untuk masa depan.  (kamu susah fahamkan ? :) saya suka bila saya tahu lebih dari orang lain :) alhamdulillah.

ayah suka membaca. dan alhamdulillah saya mewarisi sifat itu :)

pernah satu hari saya tanya, kenapa langit biru, rumput hijau ? and ayah ada jawapannya :)
ayah tak cakap perkara secara terus. banyak benda kena think out of the box.
benda yang saya tanya cikgu subjek tapi mereka jawab tak best, saya balik tanya ayah, dan jawapan ayah lebih baik dari orang yang master dalam subjek tu.

marah ? ayah marah pun tak guna perkataan marah. marahnya sangat membina :) kadang2 terfikir, bila ayah marah ? *anak2 semua baik~~ alhamdulillah :D haha

sabar ? alhamdulillah. moga Allah berkati segala kesabaran ayah :)

pesanan best dari ayah untuk saya,
"adik kena beringat selalu. macam lalu di construction site. lalu tempat tinggi, beringat jatuh. lalu tempat rendah, beringat takut terhantuk benda atas kepala. lalu tempat sempit, beringat sangkut kiri kanan pulak."
*tak ingat exact phrases yang sangat best tu, tp mcm tu lah maksud ayah :)

alhamdulillah. moga sayangnya saya pada Allah lebih dari sayangnya saya pada ayah.

ehem. satu hari nanti, semua orang akan kembali pada Allah. sama ada saya atau ayah pulang terlebih dahulu pada Allah, moga Allah meredhai kepulangan kami. :]  itu lebih utama.

p/s: emak saya anugerah Allah untuk ayah saya! moga Allah berkati hidup kami sekeluarga :)

Serve the immediate community

- bismillah - This morning, i went to a private hospital to accompany my mom. I met a passionate consultant who's seeing my mom for her...