Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

Selamat Hari Krismas ! (boleh ke ucap?)

-bismillah-

assalamualaikum :)
apa khabar semua ? moga nikmat bersyukur berganda seiring pertambahan nikmat berdoa. amiin.

hari ni 25 Disember 2011. hujan di bumi Irbid, Jordan. anginnya pun kuat. sangat kuat hinggakan tingkap ditutup rapat pun tak cukup, perlu tutupkan panel di luar juga. panel tu pun bergoyang2.
huhu musim sejuk = gelap + lembap pun ada rasanya.

hurm, sudah pasal hujan. saya nak kongsi nih. :) tu, pasal tajuk atas tu.

"Kesimpulan : Agama Islam merupakan agama yang menitikberatkan toleransi antara pengikutnya dan penganut agama lain. Namun, dalam masalah yang berkaitan dengan soal akidah, perkara ini adalah lebih utama. Berdasarkan kepada perbahasan yang telah diletakkan, kita dapat melihat penyelesaian kepada permasalahan adalah seperti berikut :

1. Haram menyambut perayaan orang kafir disebabkan kesalahan aqidah yang dianuti oleh mereka. Secara umumnya, perkara ini disamakan seolah-olah kita turut sama menyokong pendirian dan pegangan mereka.

2. Dibolehk…

cerita Aqabah :) beli-belah = beli-beli + belah bahagi kot

-bismillah-

assalamualaikum :)

"apa khabar ?", seorang arab menegur.
"kullu min caina ?(kamu semua dari China?)", seorang mak cik arab bertanya.
"awak semua bagus!" dari sekumpulan orang dari dalam kereta - di tepi jalan. sobs.
"selamat pagi!" di waktu petang :) adehh. banyak orang arab dah kenal DAN belajar tentang Malaysia.
hari ni saya pergi Aqabah, satu-satunya pantai di Jordan. kawasan aqabah ni sempadan dengan israel dalam peta, tapi hakikatnya dulu palestin. aqabah ni bukan dalam perjanjian aqabah tu ya. huhu. tapi, aqabah ni satu teluk, jadi boleh nampak bandar israel di seberang. paling terkejutnya, di pantai aqabah ni ada bendera palestin, besar dan berkibar2. (bendera jordan & bendera palestin lebih kurang saja designnya)
kenapa saya terkejut ?
sebab di negara sendiri pun bendera palestin tak boleh berkibar, tapi berkibar di negara jiran ?
bayangkan (bayangkan saja) bendera thailand berkibar di kawasan bendera Malaysia di bukit am…

stop abusing others, spammers.

-bismillah-

assalamualaikum.

just a short post.

i am sincerely saying this to those whom it may concern,

i HATE spammers. i HATE spammers. i HATE spammers.

if you are a human being, please note that you can only do spam in a place where there is no Allah to watch you out. is there any place in the universe where you can find a place to hurt other people on purpose?

my first email address had been spammed. my first email account, the one that i had created a long time ago, the one that i first used to step into the internet world,,, it carries to much of my childhood memories to be listed.
hurm, the email address was used to send spams to thousands of other inboxs. i shall see you, the one who did this, later. but then, on the Day of Resurrection, i will be too busy with myself that i dont even think i will want to meet you.

secondly, no more chatbox in the blog. i do like adds, but not with forces. not with insincerity. not with 'unintelligentness' or-any-other-word-that-can…

saya dah penat, :]

-bismillah-

assalamualaikum. moga jiwa masih utuh pada jalan-Nya.
moga Allah redhai, moga Allah berkati, moga dilindungi daripada penyakit hati, dalam hatiku dan juga hati-hati kamu. insyaAllah.


post ni untuk mereka (saya awak kita kami ?) yang tengah down tiba2 dalam perjalanan mencari redha Allah, yang hilang fokus dll. juga untuk rujukan saya bila saya pun jadi macam tu, insyaAllah. :)
dalam hidup saya baru2 ini, beberapa orang sahabat bertanya, dan beberapa orang sahabat menjawab:

"awak, saya dah penat. saya takut saya tak istiqamah."
"kenapa?"
"saya ada 6 tahun di sini (jurusan perubatan). mampukah? takkanlah 6 tahun tu nak mengadap buku je?"
"hurmp."
"dah tu, lepas 6 tahun, belum confirm hidup senang. jadi doktor dah la sibuk, macam2 kena buat."

"awak, saya dah penat. dah banyak sangat saya terima."
"apa yang awak terima ?"
"ujian lah. lepas satu-satu datang. memanglah sebelum ni saya tak pernah mengeluh, …

saya bernasib baik :) - pengalaman Aidiladha 2011 di Jordan

-bismillah-

alhamdulillah :)
syukur pada Allah atas segala nikmat & ujian yang diberi. moga hati saya tenang menghadapi aturan hidup ini, moga Allah letakkan saya dalam kalangan muslimah mukminah. amiin.

hari raya aidiladha 2011. tak pernah terbayang di fikiran saya, saya akan sambutnya di bumi Jordan, lebih tepat lagi bumi Irbid.
sehari sebelum raya (sabtu) , saya ke Amman dengan beberapa orang sahabat akhawat. sehari sebelum itu (jumaat) saya ke Amman juga melawat Gua Ashabul Khafi, Citadel kota awal amman, Abdali tempat jualan pakaian winter bundle yang besar. tak lupa juga City Mall tempat kawan saya beli winter kot Zara :)

nampak indah kan?

2-3 orang sahabat tersayang saya diuji dengan kehilangan harta benda dunia. mereka tabah, sebab itu Allah memilih mereka untuk hilang camera, beg duit dan lain2. subhanAllah, moga mereka beroleh pahala kesabaran yang tinggi!

cerita saya ke Amman pada hari sabtu bersambung. untuk kali ke-2, niat mahu tukar travellers' cheque TC, kerana…

Allah grants anything He wants, for us to take with open heart. :)

-bismillah-
assalamualaikum. :) 
"keif ha lik?" (how are you?) :) "alhamdulillah, ana kuwaiseh." (all praises to Allah, for i am fine.)
"wu enti?" (and you?) "enti urduni?" "shus mik enti?" (what is your name?) "ismi Afnan. fi suratul ar rahman." (i am Afnan. the word is in the surah) "ana Islam." "ana Rimaa. i have been searching malaysian student who can speak english with me." "nur, did you know korea?"  "super junior?"
"can you speak thai?" "on thursday, i am going to ask you some question. i want to see you do it. can you?" "err..." those dialogues were what happened in my physics class, day by day. my arab friends usually call all malaysian student with the same typical name, that is Nur. adeh. but, those were all said by my fellow friends. ;) "can i see you in my office? can you come after this class? i need to see you. or if you have class after this, ple…

view - it carries wide meaning :)

-bismillah-

alhamdulillah diberi kesempatan meneroka perkara-perkara baharu saban hari.
:)
meh saya mula cerita...

Perjalanan ke Jordan University of Science & Technology (JUST) di ramtha dari irbid, jauhh.. kena naik bas. merentas tanah tandus. tanah lapang yang jadi tempat gembalaan kambing biri-biri. kadang2 ada juga unta-unta. boleh nampak dari dalam bas, ada khemah2 nomad, besar tapi ringkas. ada juga plantation - ladang2 pokok hijau - pokok zaitun rasanya - dotted - di atas tanah tak berawan di sini... :) hari ni (Rabu) ada banyak awan hingga tak nampak matahari. and masa balik tadi saya nampak ada kambing biri2 garu telinga dengan kaki belakang :D hihii comel! 

urm situasi di JUST pula, tak ada bangunan warna lain selain warna 'earth tone'. tapi, tiba-tiba dicelah-celah blok & bangunan warna tanah, ada landscapes yang sangat cantik dan high maintanence. :)

saya sempat ambil gambar2 sekitar universiti, tapi tak semua tempat sebab terlalu luas. hurm, kalau perasa…

alhamdulillah ;) aturan hidup di jordan

-bismillah-

maaf, tak sempat upload gambar lagi dlm blog (kat fb banyak dah) hehe

hurm. alhamdulillah. apa yang Allah letakkan untuk kita dalam perjalanan hidup ini adalah terbaik untuk kita. macam2 jadi, macam2 hikmah. alhamdulillah.

Allah izin saya pass ujian english, jadi ambil subjek tu utk satu semester saja. next semester takda english dah. markah ujian komputer tinggi drpd english. hehe

Allah izin saya lalui detik getir - hilang passport doee! - ok jangan panik. panjang ceritanya :) ngehh. selagi kita bersangka baik dengan aturan hidup, insyaAllah semuanya baik2 saja. last2 passport tu Allah masukkan dalam beg kawan saya. :) nak tahu cerita sebenar saya pun tak tahu. hihu adalah tu Allah nak pinjamkan saat getir utk 100% fokus pergantungan pada Allah.

Allah izin saya tak sakit masa ambil darah - nak buat id card di jordan kena ambil darah - prosedur di sini tak guna alkohol - cucuk jarum terus je :)
ada kawan sampai lebam2 sebab orang tu 'korek' huhu. dah banyak kali, …

langkah di bumi Jordan :)

-bismillah-

 alhamdulillah. saya dah sampai dan hidup lagi sihat di Jordan. syukur. hanya Allah yang berkuasa izinkan semuanya. kamu nak tahu berita pasal saya atau pasal jordan ? :)

 pasal negara tempat saya tinggal (no offense) :
- drive sebelah kiri, masa lintas jalan mula2 dulu selalu salah tengok arah, hehh
- sejuk, sebab tanah tinggi dan berbukit-bukit.
- matahari terik tengah hari, tapi apabila matahari hilang (read : redup), udara sangat2 sejuk
- rakyat2nya banyak kategori, biasalah. ada yang terlebih educated, ada yang biasa2, ada yang luar biasa. huu
- kawasan tempat saya tinggal tak lah kampung, dan bukan juga bandaraya. hehh
- jarang nampak tong sampah, kalau ada pun kecil. sampah ? banyak tapi tak busuk :]
- air sejuk. mandi sehari sekali pun dah kira banyak.
- toilet ? ada tempat yang sedia kendi - tak ada paip- , tak ada flush. tapi banyak je tandas duduk + flush, cuma tak lah macam negara kita auto flush ^^, *sayang malaysia!
- driver kereta / bas / teksi / lori : su…

2 days before departing

-bismillah-

assalamualaikum. i am sorry about being self-centered in the post. but this is my blog anyway, and be grateful that it is public. thank you friends :)

i am talking about worries...

 i was worried. i am worried.

have just read one of my friend's note about living abroad.
my friend said something about feeling homesick, =.=' and that friend is a guy. now i wonder how would a girl (read : being the youngest in the family) would feel then ?

 second thing.
i've just viewed one of my friends' photos of living abroad. and he is a guy. (another male friend la~). what i was worried is not about the facial expressions and such, but the background of the picture. to be exact, the climate.

talking about climate and weather, it is raining drizzly on-and-off here now in perlis. you can watch the flood at buletin utama tv3 =.= for more info.

 nevertheless, what i want to say is that, i am feeling glad and happy to see the water here and there. there's flood everywhere…

12 days before departing

-bismillah-

assalamualaikum. alhamdulillah masih dikurniakan nafas dan kehidupan, walaupun dosa dan kesalahan tidak berkeringan.

ingin saya kongsikan satu kejadian, sungguh tak terduga. kematian yang telah ditetapkan Allah.

kelmarin, 4 september 2011.ayah mengejutkan saya untuk solat subuh dengan katanya, "adik, bangun. tinggal 10 hari ja lagi nak pi dah~". bingkas saya bangun. semak kalendar, oh, lagi 12 hari lah ayah... hurmp

menjelang tengah hari, saya buka akaun facebook. di dapur, sambil search resipi di net.
saya nampak kawan saya post ni.
Kawan kita ...AZ... pelajar MEP telah pulang ke Rahmatullah pada pagi ini..Al Fatihah. kelu lidah tak tahu nak cakap apa. saya panggil mak tengok link berita harian, kami sama2 sebak.

ALLAH AKBAR.

kenalan sama program telah kembali kepada Allah. arwah akan ke mesir, bidang perubatan. walaupun tak sekelas, saya tahu dan cam akan mukanya.

tak perlu kalian tahu yang mana satu, sama2 lah kita menjaga hak masing2. sedekahkan al-fatihah bua…

my short note before departing

-bismillah-

alhamdulillah. today is the forth day of Raya. :)

just a short entry. a reminder for me though:
yes, i am about to depart to Jordan soon.
i am about to live there for six years full of study.
i am about to leave my former life in malaysia.
i am about to have everything changes ...

BUT

no, i cannot foresee my future
i cannot simply tell others that i will totally be graduated excellently after 6 years
i cannot picture myself in a white doctor's coat in the hospital
i cannot tell you who am i going to marry
neither can i say who

BUT

I can build the HOPES
I can send them through DOA

AND

You can help me smoothen my journey
also by the DOA

SO

do pray for my success!
now & hereafter

IF

Allah says that "farhana can be a doctor"

OR

Allah stated that "farhana cannot be one"

PLEASE

HELP me to accept what have Allah fated for me.

that's all for now. thank you for such high hopes and expectations from everybody. DOA for my success, health & stronger fait…

kesedaran. perihal hati.

-bismillah-

assalamualaikum.

kurang dari 3 minggu saya akan berangkat ke bumi anbiya'. insyaAllah meneruskan perjuangan menuntut ilmu fardhu kifayah.

kadang-kadang merasakan perjalanan dan perjuangan saya bercampur dengan perkara batil. ujian perasaan buat hati yang lemah. sudahlah ditimpa perasaan, ikhtilat juga datang menyelinap. membuatkan sekeping hati ini rimas dan sesak dengan lautan perasaan pada makhluk-makhluk.

bukan setompok rasa, bahkan selautan banyaknya.

masakan perjuangan yang suci mencari redha Allah perlu bercampur dengan hati yang mendambakan makhluk-Nya ?

p/s : saya dah nampak jalan sepatutnya. alhamdulillah.
p/s II : ni video saya jumpa di fb. best. kesedaran, bukti Allah sangat sayang hamba-hambanya.
 nak share ini :

dalam part akhir video ni, ada dia sebut pasal hati. dan tiba-tiba saya teringat hati saya. sudah lama saya bicarakan soal hati di sini. :]

Cinta Makhluk
besarnya kecintaan Allah pada makhluk-Nya namun, kita masih mendambakan cinta makhluk apa ada pada…

memori tercipta; bye2 kolej

Kasih hilang tiada bicara
Setelah cintaku kau puja
Rintihan rindu terus melanda
Redup cahaya oh hati lara
...
Oh kasih tercipta
Kini ku mengerti
Walau berpisah
Kurela kiranya kau bahagia
[faizal tahir punya lagu doe]
============================================
-bismillah-

assalamualaikum.
alhamdulillah. dah hari ke-17 ramadan. ramadan dah lepas separuh. laju kan? untunglaa sapa2 yang berjaya penuhkan 17 hari dengan ketaatan pada Allah dengan sebenar-benar taqwa. lagi untunglaa sapa yang dah bertaqwa pada Allah dengan sebenar-benar taqwa lebih drpd 17 hari ;p

tempoh persediaan saya di kolej dah nak sampai hujung. hari ni hari rabu terakhir di sini. hari jumaat saya dah chow~.

semalam ter'sedih' lepas solat witir di surau kolej. memang sedih yang tak boleh tahan.
saya sedih mengenangkan terpaksa berpisah dengan bi'ah (suasana) indah.

di mana lagi saya nak cari sekumpulan anak muda yang cemerlang dunia akhirat. 
saya bertuah dipinjamkan memori hidup bersama-sama 

anak muda yang puasa su…

ramadan : let us give and take :D

-bismillah-

assalamualaikum :)
RAMADHAN KAREEM!!! Ramadan mulia!
(jawab : ALLAHU AKRAM Allah paling mulia!) hehe :)

satu coretan pada bulan ramadan, moga ada kelainan daripada entri-entri ramadan lain.

semua tahu, bulan ramadan bulan semua orang berlumba-lumba, lawan siapa dapat kumpul paling banyak pahala...
siapa paling banyak guna masa untuk ingat Allah...
bulan untuk minta hajat yang dikehendaki bersungguh-sungguh...
sampaikan, kita menganggap ramadan ialah bulan untuk meminta.

betul. meminta daripada Allah.

namun...

dalam kekhusyukan kita berdoa, meminta, merayu kepada Allah...
dalam kesyahduan malam sunyi kita merintih...
dalam tadahan doa yang panjang tak putus-putus mengharapkan ehsan Allah...
"ya Allah, aku mohon segala yang terbaik dari sisi-Mu untukku!"
"ya Allah, aku mohon jadikan aku berjaya di dunia dan di akhirat!"
"ya Allah, tenangkan hatiku, cintaku jiwaku jasadku hanya untuk-Mu. Kau padamkanlah cinta haram yang wujud dalam hatiku. semaikanla…

what did i have in the new place :)

-bismillah-

assalamualaikum. :)
woah it had been quite a long time since i write this blog's entry in english. well, do excuse me for some grammatical errors (if you really that care of the matter~).

warning : this is just about my mumbling. :]

firstly, living in 'here', i got to know what do i have always wanted.
having sisters (akhawat) who love Allah and Islam, who love being smart and gorgeous in Allah's view, had taught me how important is the wording "Islam is the way of life".

to be frank, i was quite impressed to have them, who simply fit into my cup of cappucino (read : tea lah). i'm happy to have them who see 'not putting their face & photos on social sites is normal and a good thing. there's nothing wrong or rugi about that'. before this, only some of my sisters in school thought the same thing. well, i'd like to stress again that there is nothing wrong if you put your photos as primary photo, it is just about my cappucino. …

saya baru melangkah, belum menapak apatah lagi melompat~ hehh.

-bismillah-

saya baru melangkah.
baru melihat tompokan politik.
baru mendengar omongan yang bersambung-sambung.
baru merasa sejuknya erti 'rumah' dan panasnya erti 'dunia luar'


saya baru menjejak.
kaki masih baru memijak lantai memasang prinsip diri
tangan masih baru menggapai udara dingin perjuangan
hati masih baru berdetik erti niat yang berpanjangan

saya belum merasa.
pahitnya diserang prinsip diri
peritnya kehilangan insan tersayang
kosongnya kehilangan teman
beratnya menanggung amanah
gembiranya menerima insan peneman


9 Julai 2011
-cemara #xx8-

========================
p/s : baru. segalanya baru. hadir seorang diri di dunia baru. tiada teman lama. semuanya baru. tapi, prinsip memujuk diri,
"lebih baik keluar dari comfort zone lama, cipta comfort zoneS baru, asyik nak ingat zaman kegemilangan lama ja, sampai bila nak maju~~~" - hehh. :D
tanpa al-Quran dan as-Sunnah, setiap yang 'baru' seakan-akan tiada arah tuju.

tajuk 'perkahwinan' dah jadi silibus ba…

3rd July 2011 - :)

-bismillah-

Alhamduilllah :)
 Masih sihat dan sejahtera. Syukur.

Air mata menitis lagi. Terharu dengan kasih Allah. Saat diri rasa kerdil tak berteman sefikrah, Allah hantarkan pengantara mengubat kesedihan yang tidak terjemah dengan air mata.

Al-Quran.

Novel Stanza Cinta.

Baru dapat panggilan dari ibu tercinta, katanya ada surat tawaran biasiswa sampai ke rumah. subhanAllah. Alhmdulillah. Moga Allah izin segala yang terbaik buat saya. Nampaknya, rezeki saya di sini bukan di sana. insyaAllah.

Saya mahu belajar fizik, jadi saya mohon biasiswa perguruan fizik.

Saya mahu jadi doktor, jadi saya mohon biasiswa perubatan.

Saya mahu jadi doktor yang belajar fizik.
 Alhamdulillah. Universiti yang akan saya pergi mewajibkan subjek fizik semasa foundation. Sebelum ini agak tidak logik, untuk menggabungkan biology (medicine) dengan fizik. Namun kuasa Allah melebihi segalanya!
subhanAllah, indahnya~!

Semalam beli novel Stanza Cinta. Tak baca semua, tapi dah belek2 semua. Dah tahu jalan cerita. …

ayahku :) moga Allah merahmati sentiasa :)

-bismillah-

assalamualaikum.
:]

jam pukul .... tgh malam. saya tidur sikit sebelum asar tadi, & sekarang mata tak boleh nak pejam. baca new sunday times yg beli tadi kat giant shah alam tu kot2 mata akan rasa mengantuk..
main issue : FATHERs' DAY !

pada saya, tak ada tarikh khas untuk hargai ayah. hari2 patut pay tributes to ayah. Allah dah ajar semua nih, melalui doa :)

sejak berjauhan, saya kat malaysia tengah sementara ayah di utara sana, memang isu hari bapa tahun 2011 nih tarik perhatian saya. seronok bila baca komen2 anak2 muda tentang ayah2 mereka.
antaranya~~
"he may not show his love through his words, however, his actions say it all" "he is so selfless" "he'll say : 'i am doing this so that i can be a good example to all my children." "awesome dads produce awesome kids. i am an awesome kid, so how awesome do you think my dad is?" -referred from n.sunday.t. youth says pg 23-

jadi, lepas baca tu, saya terfikir.. what do I thin…