Skip to main content

people always learn to live, that they forget, they live to learn too

...Anonymous said...
Bahasa Inggeris anda sangat teruk. Budak sekolah rendah tulis lebih baik tatabahasa dan nahu daripada awak. Malu lah!!


--->adeh, saya kena hentam.

--dear Anonymous (who does not have courage to reveal yourself),


oic. first of all, thank you for your concern.
i'm feeling lucky because i was chosen by you among thousands of people who wrote their blogs' entries not in correct grammatical manner.
i'm afraid you have mistaken me for the previous post. what i'd like to explain is that i wrote the post verbally & based on what came in to my mind in an unformal manner, not in a formal well-written form of post where i double-checked them first before publishing. fyi, i do agree with your sincere comment after reading it again.

however, i'd like to say that the way you innocently expressed your concern for my english grammar is not something like what the educated people do. i'm afraid i am not being honest to you because i drop the inverted comma in certain words.
as an educated person, you should know that the way you expressed the words can kill my enthusiasm to write the next entries in english. not just me, but my friends, the juniors and seniors, and even some bloggers who are not as well-educated as you. this will eventually lead me & so forth to abandon english at all. nah, write in malay (be in comfort zone forever!).
last but not least, if i was too shy from the beginning, i mean, writing my feelings and moods in my native language in a diary for instance, nobody can tell me what went wrong in my english then, and i'll be there in my comfort zone unnoticed, with nobody & nothing to improve me at all. at least, i can learn from this incident right ?

thank u.
 
p/s:
1.in a well-known doctor's blog that i've read before, he said that a comment written anonymously is a JUNK.
2.it would be appreciated if you wrote the comment in english, with no grammatical error of course, so that who knows, i might learn from you. :)
3. please don't be offended, as i'm not feeling offended by your comment.
 
 
translation for the above entry : buang masa ja kan layan encik anonymous ? betul kata2 pujangga di blog doktor faisal.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …