Skip to main content

nota sebelum ke PLKN

-bismillah-
ini adalah status update dan wall post di fb :)
Straniero Rz , aku akan merindui status-statusmu itu. Farhana, saya akan merindui tulisan-tulisanmu. Hanani Rafidi, leteranmu akan kuingat selalu. Myra Zamri , kau juga akan kurindu. Medina, teruskan dengan kecomelanmu. Mashi Muslimah, selamat menyesuaikan diri. Selamat ber-PLKN!! Semoga menjadi BADANG! Haha. :D *sorry kalau ada yg tak di-tagged. :)

Farhana, sure nanti saya rindu sama anda. Selamat ber-PLKN. Semoga bermanfaat, insyaallah. Allah tak beri sesuatu tanpa sebab. Jadikan PLKN sebagai wadah penyebar fikrah agama Allah. Insyaallah semoga Allah berkati. :)
Medina, Myra Zamri & Farhana mari berjuang~ hiyaak~ (ala2 viking style) hahhaxD


sahabat2, kita dah belajarkan, tanda halawatul iman antaranya adalah apabila seseorang itu mengasihi sahabatnya lebih dari diri sendiri semata-mata kerana Allah.
semoga saya juga beroleh halawatul iman sepertimana kamu semua :)

2 Jan 2011, kalau tak ada masalah, saya akan berangkat ke Sintok utk program PLKN.insyaAllah (dengan kehendak Allah)

jadi, bermula tarikh itu, saya akan mula hidup baru. hidup bercampur dengan rakan berlainan bangsa dan agama, dan juga jantina. selama 5 tahun saya hidup di bumi SMKAPK, itulah dunia terindah bagi saya buat masa ini. senang, bila kita hidup dengan satu tujuan (mencari reda Allah), satu aqidah (beriman kepada Allah), satu akhlak (mahmudah) bahkan satu destinasi (syurga). insyaAllah.

tapi di PLKN, kami semua juga akan hidup atas jalan yang sama, iaitu satu malaysia :P

doakan saya dan teman-teman yang terlibat agar iman kami mantap, pegangan aqidah kami kukuh, pelaksanaan syariah kami sempurna, hati kami terjaga hanya untuk Allah, nafsu kami terikat dengan tali agama, dan kehidupan kami mendapat reda Allah agar disenangi manusia mahupun makhluk lain di sekeliling kami.

walau di mana pun kita berada, ingatlah bahawa Allah ada. cukuplah Allah sebagai pelindung, kita ikhtiarkan agar keselamatan dan kesihatan JERI (jasmani, emosi, rohani dan intelek) berada pada tahap optimum.

haha (tak tau nak tulis apa dah)


PLKN :: tak berguna kalau saya bawa semua barang cukup lengkap, tapi saya meninggalkan 'keikhlasan' di rumah. macam mana saya nak dapat reda-Nya kalau saya sendiri tak reda pergi ke sana ? dan paling penting, syaitan takut pada orang yang ikhlas atas jalan-Nya.
*sedang membina keikhlasan, terima kasih pada sahabat2 akhawat yang update status rindu^^ haha :) hanya Allah mampu membalas niat tulus kalian dlm menggembirakan sahabatmu ini :) :) :) selamat hari jumaat~ ngee

*actually nak buat status di fb, tapi panjang sangat, so edited to become longer as note instead. :)


uhibbukunna fiLlah (saya mencintai kamu akhawat khasnya kerana Allah) insyaAllah.

bismillah, dengan nama-Nya aku berlindung dari setiap kejahatan yang diciptakan oleh makhluk.

sekian. :)

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …