Friday, December 31, 2010

nota sebelum ke PLKN

-bismillah-
ini adalah status update dan wall post di fb :)
Straniero Rz , aku akan merindui status-statusmu itu. Farhana, saya akan merindui tulisan-tulisanmu. Hanani Rafidi, leteranmu akan kuingat selalu. Myra Zamri , kau juga akan kurindu. Medina, teruskan dengan kecomelanmu. Mashi Muslimah, selamat menyesuaikan diri. Selamat ber-PLKN!! Semoga menjadi BADANG! Haha. :D *sorry kalau ada yg tak di-tagged. :)

Farhana, sure nanti saya rindu sama anda. Selamat ber-PLKN. Semoga bermanfaat, insyaallah. Allah tak beri sesuatu tanpa sebab. Jadikan PLKN sebagai wadah penyebar fikrah agama Allah. Insyaallah semoga Allah berkati. :)
Medina, Myra Zamri & Farhana mari berjuang~ hiyaak~ (ala2 viking style) hahhaxD


sahabat2, kita dah belajarkan, tanda halawatul iman antaranya adalah apabila seseorang itu mengasihi sahabatnya lebih dari diri sendiri semata-mata kerana Allah.
semoga saya juga beroleh halawatul iman sepertimana kamu semua :)

2 Jan 2011, kalau tak ada masalah, saya akan berangkat ke Sintok utk program PLKN.insyaAllah (dengan kehendak Allah)

jadi, bermula tarikh itu, saya akan mula hidup baru. hidup bercampur dengan rakan berlainan bangsa dan agama, dan juga jantina. selama 5 tahun saya hidup di bumi SMKAPK, itulah dunia terindah bagi saya buat masa ini. senang, bila kita hidup dengan satu tujuan (mencari reda Allah), satu aqidah (beriman kepada Allah), satu akhlak (mahmudah) bahkan satu destinasi (syurga). insyaAllah.

tapi di PLKN, kami semua juga akan hidup atas jalan yang sama, iaitu satu malaysia :P

doakan saya dan teman-teman yang terlibat agar iman kami mantap, pegangan aqidah kami kukuh, pelaksanaan syariah kami sempurna, hati kami terjaga hanya untuk Allah, nafsu kami terikat dengan tali agama, dan kehidupan kami mendapat reda Allah agar disenangi manusia mahupun makhluk lain di sekeliling kami.

walau di mana pun kita berada, ingatlah bahawa Allah ada. cukuplah Allah sebagai pelindung, kita ikhtiarkan agar keselamatan dan kesihatan JERI (jasmani, emosi, rohani dan intelek) berada pada tahap optimum.

haha (tak tau nak tulis apa dah)


PLKN :: tak berguna kalau saya bawa semua barang cukup lengkap, tapi saya meninggalkan 'keikhlasan' di rumah. macam mana saya nak dapat reda-Nya kalau saya sendiri tak reda pergi ke sana ? dan paling penting, syaitan takut pada orang yang ikhlas atas jalan-Nya.
*sedang membina keikhlasan, terima kasih pada sahabat2 akhawat yang update status rindu^^ haha :) hanya Allah mampu membalas niat tulus kalian dlm menggembirakan sahabatmu ini :) :) :) selamat hari jumaat~ ngee

*actually nak buat status di fb, tapi panjang sangat, so edited to become longer as note instead. :)


uhibbukunna fiLlah (saya mencintai kamu akhawat khasnya kerana Allah) insyaAllah.

bismillah, dengan nama-Nya aku berlindung dari setiap kejahatan yang diciptakan oleh makhluk.

sekian. :)

Sunday, December 26, 2010

ujian selepas SPM

-bismillah-
hurmm baru lepas melawat blog kawan2 sekolah yang sweet :) ohh blog saya sangat tak sweet lah !
adeh. [i can be nobody but myself; no hypocrisy pls, thank u very much.]

SPM - dah habis. tapi komitmen masih ada. dulu, saya ingat, bila spm habis, hidup jadi senang. apa kita nak semua boleh buat, semua boleh dapat. TAPI, Allah twist sikit kehidupan saya, agar saya tak 'hanyut' macam dalam perancangan sebelum ni~... ya, tiada siapa dapat mengatur masa depannya :)

sebelum ini :
  • nak jahit fabrik / artikel / apa2 saja yang saya teringat
  • nak online ym - chat333
  • nak tulis blog entry banyak2, untuk setiap perkara yang saya buat kalau boleh
  • masak !
  • jalan2, shopping
  • hang out dgn kawan sekufu ;) hee
  • baca buku fiksyen & bukan fiksyen banyak2
  • join mana2 kelab seperti rakan muda @ ngo lain - melawat rumah orang tua / kanak2
  • bekerja - di BUTIK ? haha. serius. kemas2 baju, gantung, iron, jahit manik, layan customers ;;) wah~
  • dll yang tak teringat nak tulis sekarang~
kemudian, berubah selepas SPM menjadi :
  • sejurus selepas spm, saya dan keluarga berangkat ke Kuala Terengganu. (last day of SPM was on Thursday; 4.30 pm on 16th Dec) dan kami bertolak pada malamnya~
  • 4 hari di terengganu, melawat abang ipar yang terlantar di hospital dek kejadian yang masuk surat khabar2 utama. [syafahu Allah - semoga Allah menyembuhkannya]
  • menginap di hotel Primula
  • hari ke-4, menuju ke Kerteh, rumah kakak. rumah sejuk, luas, bakal ditinggalkan :] mungkin. sementara abang ipar terbang ke KL, ke hospital baru.
  • hari ke-6, bertolak ke KL dari Kerteh, melalui Lebuhraya Pantai Timur dari Kuantan-Karak, seterusnya Karak-KL
  • hari ke-6 hingga hari ke-8, tidur di PNB Darby-Park, Jalan Binjai.
  • melawat abg arif, di Prince Court Medical Centre - hampir setiap hari
  • hari ke-8, bertolak ke Shah Alam, berjumpa dengan abang kandung. tidur di rumah tamu Kondominium Kristal U i TM.
  • hari ke-9, bertolak balik ke Perlis.
maaf, nama2 tempat dieja penuh. ya, tempat itu semuanya ekslusif, mahal, mewah. TAPI, itu bukan niat saya. apa yang saya nak sampaikan, apabila saudara terdekat kita sedang dalam kesusahan mahupun kesakitan, kesenangan & kemewahan sekeliling tak akan dipandang. mungkin satu perkara baru bagi saya untuk hantar pakaian ke dobi hotel, jumpa menteri2 sewaktu sarapan di hotel, turun di lobi instead of tempat parking,jamah nasi goreng rm28.50 di hospital tu, tapi rasa sayu apabila terfikir, "oh, abangku sedang sakit di dalam sana sedang aku, Allah izin merasai perkara baru bagiku"

saya teringat tahun lepas, 2009. pada bulan disember juga, kami sekeluarga melancong ke terengganu, melawat kakak sehinggalah ke genting highlands pada 24 disember, sehari sebelum krismas. dunia indah dan saya sangat gembira !

tapi, tahun ini baru saya teringat, tahun lepas tak da orang sakit terlantar ke ? tak ada orang susah ? urm  tahun lepas sangat seronok, sampaikan saya tak teringat kawan2 dan saudara2 lain yang kurang bernasib baik, mungkin sakit ataupun terhalang daripada pergi bercuti atas faktor lain.

ringkasnya, jangan terlalu gembira dengan sesuatu perkara. ingat mereka yang lain yang tidak berpeluang merasainya, meskipun mereka bukan siapa2 bagi kita. Alhamdulillah, Allah sedarkan saya. Allah menguji abg ipar dgn kesakitan, hikmahnya bukan untuk badan yang menanggung sahaja. terus terang saya cakap, melalui ujian ini, saya dapat rasa Allah sayangkan hamba2Nya. sangat sayang. saya sekeluarga termasuk adik beradik sebelah mak dan ayah, semua dapat berkumpul di KL, berkongsi rasa. bantuan ikhlas dapat dihulurkan oleh mereka yang sudi. bagi diri saya, saya dapat mengawal rasa terlalu teruja (over excited) yang selalu saya rasa bila saya lebih dari orang lain. jika riya' itu menunjuk, mungkin saya tak pernah berniat menunjuk melainkan salah faham. sum'ah pula memperdengarkan, tidak juga. tapi, mungkin ujub - bangga diri sorang2? nau'zubillah.

jujurnya, dalam al-Quran Allah dah sebut, yang bermaksud, setiap apa yang menimpa kita telah tertulis dalam kitab Lauh Mahfuz, oleh itu agar kamu tidak terlalu gembira apabila menerima sesuatu nikmat, dan tidak terlalu sedih apabila kehilangan sesuatu.
jadi, kita mestilah sentiasa bersyukur semasa susah dan senang serta berpada-padalah dalam setiap urusan.

ALHAMDULILLAH alaa kulli hal - segala puji bagi Allah atas setiap perkara !

p/s: doakan ketabahan hati kakak saya, semoga pergantungan kita pada Allah bertambah erat! amin^^

Wednesday, December 22, 2010

people always learn to live, that they forget, they live to learn too

...Anonymous said...
Bahasa Inggeris anda sangat teruk. Budak sekolah rendah tulis lebih baik tatabahasa dan nahu daripada awak. Malu lah!!


--->adeh, saya kena hentam.

--dear Anonymous (who does not have courage to reveal yourself),


oic. first of all, thank you for your concern.
i'm feeling lucky because i was chosen by you among thousands of people who wrote their blogs' entries not in correct grammatical manner.
i'm afraid you have mistaken me for the previous post. what i'd like to explain is that i wrote the post verbally & based on what came in to my mind in an unformal manner, not in a formal well-written form of post where i double-checked them first before publishing. fyi, i do agree with your sincere comment after reading it again.

however, i'd like to say that the way you innocently expressed your concern for my english grammar is not something like what the educated people do. i'm afraid i am not being honest to you because i drop the inverted comma in certain words.
as an educated person, you should know that the way you expressed the words can kill my enthusiasm to write the next entries in english. not just me, but my friends, the juniors and seniors, and even some bloggers who are not as well-educated as you. this will eventually lead me & so forth to abandon english at all. nah, write in malay (be in comfort zone forever!).
last but not least, if i was too shy from the beginning, i mean, writing my feelings and moods in my native language in a diary for instance, nobody can tell me what went wrong in my english then, and i'll be there in my comfort zone unnoticed, with nobody & nothing to improve me at all. at least, i can learn from this incident right ?

thank u.
 
p/s:
1.in a well-known doctor's blog that i've read before, he said that a comment written anonymously is a JUNK.
2.it would be appreciated if you wrote the comment in english, with no grammatical error of course, so that who knows, i might learn from you. :)
3. please don't be offended, as i'm not feeling offended by your comment.
 
 
translation for the above entry : buang masa ja kan layan encik anonymous ? betul kata2 pujangga di blog doktor faisal.

Thursday, December 2, 2010

berlakon la pulak

-bismillah-

[SPM tak habis lagi. nanti kalau rajin dan ada kesempatan, boleh saya kongsikan, apa yang saya buat, kawan2 buat, yang perlu dibuat, yang tak payah dibuat, dan apa2 saja sepanjang SPM. itu pun, kalau saya nak tulis la :D hee]

berlakon. berdrama. tayangan.
tahu tak, hidup ni satu lakonan~ atau inggerisnya, shooting. ya, kitalah pelakonnya, sebuah drama yang tak tertulis dalam mana2 buku, melainkan sebuah buku. buku catatan amalan.

berlakon di sini bukanlah bermaksud hipokripsi.

tapi maksud saya, segala apa yang kita lalui sekarang, suka, sedih, gelak, buat baik, buat jahat, riak, rendah diri, iri hati segala tu... akan ditayangkan semula.
tayangan perdana.
ditontoni oleh seluruh alam dan orang yang terpilih.
serba lengkap termasuk details.
monolog mungkin menjadi subtitle.
itulah cerita kita. drama yang kita persembahkan di pentas dunia ini akan ditayang semula dengan kehendak Allah.

adeh. sangat malukan kalau tayangan tu pasal benda yang kita lemah. yang kita tak suka.
sedih kan kalau tayangan tu tentang kealpaan kita dalam satu2 benda. pasal terlepas satu peluang keemasan.

tapi, seronok, kalau tayangan tu tampilkan kita sebagai hamba (:pelakon) yang seluruh dramanya disukai. mendapat keredhaan Allah. sebuah cerita indah. boleh dihayati seluruh makhluk yang menyaksikan.

analoginya, kita sendiri tak suka nonton cerita jahat2, busuk hati, cerita pengkhiantan, cerita kesombongan. tapi, malang kalau pada hari pengadilan nanti, kitalah pelakon dalam drama2 jahat tu. nau'zubillah.

apa yang saya tulis, hanyalah dalam minda sahaja.
ketentuan Allah, macam mana keadaan hari pengadilan, 'ada projektor ke apa ke', jangan fikir. akal kita tak mampu. (nanti jadi gill~) cuma, kita percaya, Allah akan adili amal kita dengan sebaik2nya. nak protes ke apa ke, dah terlambat.
"kot la, dalam drama nampak kita pakai tudung tersenget, nak protes pada pengarah. maaf, bila dah masuk tayangan perdana, takda cut! shoot lain~! screen test 2 take 1~ "...
dalam yasin, Allah cakap, kaki dan tangan akan menjadi saksi (pelakon tambahan) atas apa yang kita perbuat. tanpa selindung.

mari buat yang terbaik dalam hidup :) setakat kemampuan kita. biarlah apa jadi pun, kita nak jadi pelakon terbaik di sisi Allah. jom berlakon sambil siapkan subtitle utk menggembirakan penonton :D

siapalah pelakon tanpa pengarahnya.
siapalah hamba tanpa Tuhannya. kan ?

p/s: saya mahu meneruskan lakonan episod SPM. semoga menjadi dalam kalangan terbaik. di sisi Allah. amin.

Bahang september 2011

- bismillah - Baru baca bab 1 buku puan Roza Roslan, travelog kehidupan abadi. Bab 1 beliau cerita pasal kali pertama jejak ke luar negara....