Skip to main content

hidup itu jihad, jihad itu menuju Allah - coretan akhir sebelum spm

-bismillah-

wahh. sangat lama tak menulis. oh ya, lusa, selasa mulalah SPM ku. sangat banyak nak revise, tapi alhamdulillah masih 'ada nyawa dan kehidupan'. hehh

macam biasa, ujian di dunia juga untuk mendapatkan ganjaran di akhirat. lulus ujian di dunia, lulus la di akhirat, insyaAllah. nak lulus ujian Allah tak pernah mudah, mesti ada pengacau sebab dia memang tak akan suka tengok anak cucu Adam dapat rahmat dan ganjaran daripada Allah.

oleh itu, dalam menghadapi kehidupan sementara ini, mari renung sama2 ayat Allah ini, agar kita tahu macam mana nak handle situation lepas diuji. i mean, kalau berjaya, nak buat apa.. kalau Allah kata tak lepas ujian, apa nak rasa..

dalam surah al Hadid, ayat 22 & 23, maksudnya:
Setiap bencana yang menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis dalam Kitab (Lauh Mahfuz) sebelum Kami mewujudkannya. Sungguh yang demikian itu mudah bagi Allah (22)

agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yang luput dari kamu, dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa saja yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong dan membanggakan diri (23)
..kalau berjaya, mari bersyukur, jangan kurangkan ibadah..
..kalau tak berjaya, mohon Allah mantapkan imanku. jangan kecewa dengan Allah, jangan berputus asa terhadap rahmat Allah..
yakinlah wahai diri!

subhanAllah. mari rapatkan diri dengan al-Quran dan isi kandungannya. banyak lagi panduan hidup perlu kita cedok darinya. dalam ayat sebelumnya, ayat 19-21, amat menyentuh hati. usahalah mencarinya :) sbb 'perkara baik yang diamalkan akan menjadi saham bagi saya dalam kubur nanti'

haha

ok, balik semula kepada SPM. doakan yang terbaik untuk saya dan saudara anda walaupun mereka tak suruh. huhuu. semoga iman saya mantap, sebelum, semasa dan selepas spm.. amin

urm lagi satu, bacalah doa ini sebelum apa2 ujian, agar tidak terpesong akidah kita walau macam manapun kita terpukul...
Ya Allah, aku berlindung dengan-Mu daripada aku mensyirikkan-Mu dengan apa2 sesuatu yang aku ketahui, dan aku memohon ampun kepada-Mu jika melakukannya dengan apa yang aku tidak ketahui
:: SPM 23/11 - 16/12 :: ALLAH PENENTU SEGALANYA ::

p/s: sangat gundah. (Allahukbar!) ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi t.e.n.a.n.g [surah ar-ra'du]

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …