Skip to main content

public figure haha

-bismillah-

it's friday.
there is an assembly.
and i'm the emcee.
for the forth timesy.

adeh.

it's wierd to think how can i stand in front of hundreds of eyes. i used to be shy while in lower form. (hey i still have the shyness aka barrier till now~). recalling my form 3 memories, i'm so nervous that i speak like grrrgrrr3 while debating (bm) in classroom. uh oh. when i go for audition for the public speaking (bm) at the canteen with my friend, thing is getting better (but it's still a bad one). adeh. x pa, pengalaman~

i went to a Kursus Kepimpinan Pelajar Islam after pmr is over, (a second time for me to go to such course after a kursus for primary school's headboys&girls while i'm in sk putra. this one too was held in langkawi =.=.) tell you what, this is the turning point. from me being a girl who refused to speak in front of the public, i was my group presenter there. it is all started when the-camp-hot-stuff-girl-kot volunteered to be one. but then, on the eve about 15 minutes before presenting, sth happened to her that i have to take the place instead. it was like a panic attack for her kot. i was reluctant in the first place, but then, it was me who wrote the text for her, so why dont i take the chance? lalalla, my group is the best female's group, which is in second place among all groups :) and she came to me to ask for forgiveness. till now, we are still being friends because it was all thanks to her :)

uh. that's about my first time presenting group's discussion, in alieneted air of friendships, with boys there (my school is an all-girls~) and instantaneously = kinda bidan terjun. alhamdulillah segalanya baik :)

during my form 4 years, 2009, i involved in debate (english since bm x pas). lots of inter-school activities. i went to a bengkel pembinaan jati diri cemerlang by yayasan t.s.putra, being my group presenter, and went back to school volunteering to be imamah. :) yes, i was afraid to be imamah in prayers before. =.=

in my form 5, lots of intra-school activities. emceeing for english, arabic and bm. haha bm is not my best performance though. (hari ni lah tu). haish
the most awesome public speaking activity, is when i was honoured to be the master of ceremony (emcee la haha) for my school hari anugerah permata, the prize-giving ceremony, which involved the vip guests. hehe. it's in arabic. :) and shortly after that, my ustzh offered me to join the arabic debate in usim, which then i refused to for certain reason.

why i'm writing this? not to boast about my not-so-good performances, but to tell you something.

you are not who you were. things change.

i may be a public figure (read: not the boys' hot-stuff. it's different) during my school days, but i dont know who i am in the future. next year, i have new surrounding and environment to adapt with. friends yet to be discovered. oh yeah. Ya Allah, help me in everything!

p/s: sesungguhnya Allah maha berkuasa atas setiap sesuatu. saya beri tazkirah jumaat lepas pada pelajar tingkatan 4,5,6. sepatutnya plan pada adik form 1,2,3. huhu thanks to some serious miscommunication. alhamdulillah, they said it's a great one. hehe
for my future reference :
ilmu yang diamalkan^^ = saham dalam kubur :)

Comments

  1. Bahasa Inggeris anda sangat teruk. Budak sekolah rendah tulis lebih baik tatabahasa dan nahu daripada awak. Malu lah!!

    ReplyDelete
  2. urm http://cloudlessnotions.blogspot.com/2010/12/people-always-learn-to-live-that-they.html

    your concern to make no further reply is appreciated. tq.

    ReplyDelete
  3. tersenyum =) memikirkan markah gce o-level untuk english spm. alhamdulillah.

    bila baca balik, mungkin hikmah di sebalik ni, Allah baiki kelemahan saya. :)

    oh yeah. teruja nak tahu siapa yang tulis comment tu hari pembalasan nanti. hoho

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …