Skip to main content

Garbage patch - habislah akhir zaman2

-bismillah-

salam.
have we ever wonder, what happen when a plastic bag flow into the river? yes, it will flow into the sea. then? what happens next?

let me tell you. the fate of plastics bags and its petroleum's siblings.

have a look at this pic.

bangkai burung akan mereput, tapi penutup botol plastik dalam perutnya tak. :]

nih lagi burung malang, siap ada ciggarette lighter kot =.=
it's freakingly true that there are plastics stuff inside the carcass 0_o poor creature.
makan tudung botol lagii
astaghfirullah.
well, as we all know, the ocean currents flow continuosly. thus making the ocean to encircle at the pacific ocean. this place is known as the Great Pacific Garbage Patch. (selalu dengar the Great Barrier Reef saja yang wujud).
all the plastics will accumulate at this place, floating on the surface of seawater and waiting their time until kiamat. sebab, those plastics are from petroleum's synthetically processed stuff which mean they are all non-degradable. at all cost.
so, at the same time, the plastics will break into smaller pieces @ degenerate @ relai, but still existed. when the scientists took the samples of seawater, the content of plastics remains are as many as 5 times the content of planktons!

dalam satu cedok air laut ~
here is the attachment for a greater understanding about what's going on. (:
Capt. Charles Moore on the seas of plastic Video on TED.com



more info, google 'garbage patch' and so on. photos credit to google.

p/s: apa kita dah buat dengan bumi nih? huhu
"dan jika Kami memberi kuasa kepada manusia, sudah pastilah mereka akan berbuat melampaui batas". kan Allah dah cakap? sobs2.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …