Wednesday, August 25, 2010

kura-kura & ustazah, saya pula dan ... :)

-bismillah-
seronok la kak, saya mengajar hari ini =)
begitulah luahan hati ustazah yang berpelat johor-riau [e.e] apabila bersembang dengan ibu saya, sejurus saja lepas habis mengajar dari kelas saya :)

alhamdulillah.

hari ini hari paling relax. boleh dikatakan hampir semua waktu pnp kami isikan dengan penuh gelak tawa. mungkin masing2 dari kalangan guru dan murid ingin melepaskan tensi secukupnya. huhu, SPM TRIAL baru tamat saja hari isnin haritu. ustazah mulakan sesi dengan menyampaikan berita gembira kpd kami. ya, sangat gembira. sperti di bawah (:

  • 26/8/10 - esok, khamis,belajar sampai 10.59 pagi, lepas itu pukul 11.00 ada ceramah
  • 27, 28, 29/8/10 - jumaat sabtu ahad CUTI panjang *nuzul Quran
  • 30/8/10 - isnin - sekolah
  • 31/8/10 - selasa- CUTI- merdeka
  • 1, 2, 3/9/10 - rabu-jumaat - sekolah
  • 4 - 14/9/10 - CUTI *raya
  • 15/9/10 - sekolah
  • 16/9/10 - CUTI *hari malaysia
  • adeh.
satu kelas rasa teruja. yalah, sekolah pun on and off. auyai
hurmp. then, ustazah terpandang pada tulisan di whiteboard. ada pantun karya sahabat sekelas, tentang kura-kura. maka ustazah pun cerita la sikit.
ada seekor kura-kura jalan mengekori ustazah, waktu beliau nak pulang ke malaysia dari universiti di jordan. wahh.dan dipendekkan kisahnya, ustazah selamat bawak balik kura2 tu dengan relaxnya dalam beg plastik, lepas airport dan lain2. haha rezeki. sampai selepas kahwin, 5 tahun kemudian, barulah kura2 itu dijemput ilahi.
banyak lagi cerita lawak. haish dah panjang dah ni~

[kisah saya pulak =)]
saya pergi library awam petang ini. cadang, nak keluar tepat pukul 5.30 ptg. huhu
pukul 4.50ptg lebih kurang, aircond semua off.
*takpa2, boleh duduk lagi ni. library tutup pukul 6.30ptg~
pukul 5.00ptg
*ramai students dah kemas2 nak balik. kiri kanan meja dah kosong. takpa, ada beberapa boys lagi.
pukul 5.15ptg - lampu OFF (kecuali tempat saya duduk)
*hoh. terasa kott. adeh

sampai kat gate luar, saya tinjau2 tempat duduk. nak tinjau kereta sure ayah tak sampai lagi. nampak port yang best, pergi la menempek kat situ.
baru letak duduk, tiba2 ada sekor kucing datang dari belakang. *nyiau~*
uish. seram. saya berdiri bila kucing tu lalu belakang. takut lekat bulu kat beg sekolah plak.
huhu. tup2, dia tidur tergolek exactly tempat saya duduk tadi. haish kucing nih,, seram ahh.

lama. tunggu ayah sampai.

kucing tu bunting, tidur nyenyak ja. telentang. pusing kiri. pusing kanan. haha saya teruja!
makin lama, dia bergolek makin dekat. sampaikan perut bunting dia tercucuk dengan bucu file saya~~ still tidur nyenyak~ hebat la kau kucing~

subhanAllah.

then, saya terfikir, apa motif dia mai tidur di sini? haha. 'myb aku nih tenang orangnya, sampaikan kucing bleh buat relax tidur sebelah'. haha monolog. :D

hee. tu ja. then ayah pun sampai. saya tarik fail slow dari bawah perut dia, say goodbye, and chow!
petang yang indah. :)

ya Allah, aku mohon hikmah dari-Mu :) jadikan aku hamba yang sentiasa bersyukur^^ amiin.

Monday, August 23, 2010

hala tuju ke depan

-bismillah-
ya. satu benda baru utk dikongsi.

sebuah kampung, berhampiran sungai di China.
nampak macam indah kan? :)
saya nampak kehidupan macam ni pun indah juga.
dalam satu dokumentari di tv, air sungai mengalir melalui parit kecil dalam rumah, terus menerus. bayangkan, air bersih mengalir terus-menerus bila-bila masa boleh basuh tangan, celup2 kaki, basuh2 etc.

tapi, itu dalam tv. pengalaman merasainya lagilah best.

tak terbayang, dalam alQuran disebutkan bahawa dalam syurga ada sungai2 dari madu yang disaring, sungai susu dan sungai arak yang tidak memabukkan. ulama berpendapat, nama2 sungai adalah sama dengan nama di dunia, tapi hakikatnya sangat beza. sebab kehidupan akhirat tak sama dengan kehidupan dunia. jadi, susu di syurga bukanlah seperti susu di dunia, juga lain2.

urm back to the picture,
i wished to go to China.
but now i wish to go to Egypt.
wherever it is, i want to further my studies, so that i can be a MUSLIM who is a DOCTOR. just like what my seniors' saying, dont just be a DOCTOR who is MUSLIM :]

jadi, hanya Allah yang berkuasa menempatkan saya di mana-mana. semoga hati saya tabah walau di muka bumi manapun akan saya pijak. walaupun malaysia. ya, semoga Allah buka peluang cerah, rahmat melimpah ruah, dan kurniakan kita dengan nikmat dan kejayaan yang makin mendekatkan kita dengan Allah, bukan menjauhkan.

hu. ayah cakap, "jangan terlalu mengharap, nanti tertiarap". berserah diri. itulah makna muslim. Allah, kuatkan aku :)

*p/s: saya perlu berusaha gigih lagi mengekstrak pati kehidupan utk mencari kejayaan, kerana Allah. demi keluarga sekarang, dan keluarga masa depan :p
hihii^^ hati, ikhlaslah kamu :)

Tuesday, August 17, 2010

coretan hamba kepada hamba lain

-bismillah-
menyimpul kata2 seorang hamba yg dikira hebat pada saya, asas perkara lahiriah ialah batiniah, iaitu jiwa. kerna asas sesuatu tindakan ialah kewarasan. asas perhubungan pula ialah niat. dan asas menjadi hamba, ialah aqidah. :)
kata2 ringkas yang mendalam diperoleh setelah mendalami luahan kalimat diam seorang hamba Allah. bukan satu ciplak, tapi satu kesimpulan ringkas dari apa yang ditulisnya
cukuplah sekadar saya mampu memahami dan beramal dgn apa yang ditulis.
jangan memandang tinggi pada makhluk ciptaan Allah, tapi pandang tinggilah pada Allah, Tuhan yang Maha Pencipta.
kata-kata ini pula sudah lama terbit dari benak minda. saban hari, alhamdulillah Allah lancarkan urusan hidup saya. hingga menjadi orang yang berjaya dalam itu ini. hinggakan ada yang berkata, "bestnya jadi farhana khalid, tau semua!" astaghfirullah. jauhi syirik. siapalah saya dlm pandangan Allah andai manusia lain memujiku  lebih kerap daripada mereka bertasbih kepada Allah? astaghfirullah.

tapi, ingatlah, saya hanya hamba.

dan Allah pula, tuhan yang mencipta. Tuhan yang menguasai saya. dalam sekelip mata, dipinta atau tidak dipinta, Allah berkuasa menarik semula dan menambah apa yang dikehendaki pada hamba-Nya. bukan saya saja hamba Allah.
jadi, bila saya dianugerahkan kejayaan, ucapkan alhamdulillah, yang bermaksud, segala puji hanya bagi Allah!
dan, apabila saya diuji dengan sesuatu yang tidak menyenangkan, tiada apa yang saya pinta melainkan pertolongan Allah. kerana kita manusia, sering melupakan manusia lain apabila mereka ditimpa kesusahan. malah apabila kita senang, kita seakan tidak mampu menyelami perasaan insan lain yang dalam kesusahan.
jika hari ini rakan mu mengkhianatimu dalam urusan dunia, usahlah kau runsingkan.
jangan pula diputuskan silaturahim antara kita dan rakan. kerana silaturahim ialah urusan akhirat, jangan gadaikan dengan urusan dunia yang tak sebesar mana, bahkan urusan itu menjadi kecil halus lalu lenyap dengan datangnya 'kemaafan'. ya, maafkan rakan anda. maka, urusan dunia beres, urusan akhirat tidak pula terganggu gugat.

cukuplah setakat apa yang tertulis. harapku, segala yang terbaik dikurniakan Allah adalah untukku :) aku mohon keredhaan-Mu ya Allah. astaghfirullah.

Saturday, August 14, 2010

wirawati negara lah saya

-bismillah-

Program Latihan Khidmat Negara
(kena blajar familiar lepas nih~)

The Slogan

I wonder what is my goal? Where does my spirit goes? and.. What do i fight for?


And... I'll learn how to adapt with stressful situations + living a hectic life (for the first 3 weeks i guess :)


Hah. I am one of the lucky 37 pupils of my school who are chosen for National Service. Actually, speaking from the bottom of my heart, i got mixed feeling for this.
  • I AM GLAD AND BERSYUKUR. Yes, i am glad and thankful to Allah. There must be silver lining lies here.
  • I AM WORRIED.
  • I AM HAPPY.
  • I AM THRILL by this. I'll be meeting (and living for 3 months~) with lots of friends and acquaintances, including 'them' who make me happy, sad, and laughed a lot before. ehem. I'll be living under one roof with them under Allah guidances' insyaAllah
  • Yet I AM SAD, why is it only me among my besties?
Im hoping for the best. The first advice that i got is from my sis, who said, "Be careful. My very-religious-friend's sister ends up with a couple in the training." Hoh. Allah, peliharalah aku drpd perkara mendekati zina.

Done with the mind wind up. Gone to study physics for the spm trials, which is on tuesday! 
Bismillah^^,, haha

Thursday, August 12, 2010

layarku karyaku :)

saya berkarya :)
*tiada mengena dengan yang menulis mahupun yang membaca, melainkan kalau memang ada kena mengena~

LAYARKU
Aku di tengah lautan
Bukanku katakan aku Jong besar
Jauh sekali kepala armada
Bukan juga anggota flotila

Aku hanya kapal kecil
Megahku berbanding sampan
Hinaku dibanding cruise ship ;p

Layarku pasangnya putih
Berkilau mentari menghunusnya
Tangsiku tegang
Bersedia menangkis hembusan tajam

Ke mana halaku
Dalam teroleng-oleng
Aku menjengah ke luar jendela
Kapalku agam
Bahteraku indah
Sampanku berkolek
Tapi sayang tiada kemudi

Aku kapal layar
Tapi sayang,
 tak berkemudi.
Tidak bertuju halaku.

Dan,
Layarku terpasang.

nawzahra - sekolah 5/8/10

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...