Skip to main content

hari ini. hari jumaat. satu hari hidup ini.

-bismillah-

hah. lagi sebulan tarikh itu akan muncul. kurang dari sebulan, yang betulnya.
alhamdulillah, hari nih hari jumaat, rutin hidup berjalan seperti biasa. ada lah 2-3 perkara luar biasa terjadi, itupun dengan rahmat dan izin Allah barulah berlaku.
awal subuh, hujan renyai2. aman sangat. :) alhamdulillah^^ sampai di sekolah, lebih awal daripada hari jumaat minggu2 lain~ hehe. and, sempat bawa tumbler ke dewan untuk dialun dengan 'wave yasin' yang mulia. :)

habis bacaan yasin ramai2, solat hajat dan solat dhuha pula. alhamdulillah. Allah izinkan.
sampai ke kelas, kawan2 memanggil-manggil nama sya. apa lagi, makin lambat lah saya melangkah menuju ke arah mereka. haha dah jadi tabiat~
rupa-rupanya, kecoh separuh kelas tu sebab ada hamba Allah yang muncul dalam newspaper, dengan muka iras2 saya. mula2 tak percaya, tapi sekali pandang,, ehh, betullah... muka aku!
subhanAllah :) . rasa lawak + terharu + kagum dengan kuasa Allah + eh! .

masa gap awal pagi, sya turun ulang alik naik turun atas bawah tangga~ [haha] sebab nak pergi jumpa cikgu untuk betulkan data yang salah.
kali ketiga turun di bilik guru cemerlang, "farhana, markah tu... masa cikgu taip typing lari :)" cikgu tersenyum simpul cakap pada saya. oh, tak pa~ saya tak marah siapa2 pun. alhamdulillah, urusan ni dah settle.

masa kelas add. math pula, cikgu sampaikan berita yang saya tak pernah terfikir. alhamdulillah. ya Allah, improve me from being ordinary to good person, from good to a better person, from better to become the best, now and hereafter! amiin

then, ada slot usrah badar. alhamdulillah, adik2 usrah makin baik :) boleh nampak kesediaan mereka menerima kakak2 naqibah yang biasa2 nih. sekurang-kurangnya, saya lebih beruntung daripada naqibah lain yang mengadu adik2 usrah sangat passive. huh. alhamdulillah kerana Allah telah memilih kombinasi 3 orang naqibah ini untuk kelas ini. sangat serasi. hanya Allah yang tahu sejak bila dan sampai bila. huu~
tengah hari tadi, ada mesyuarat MKP pengawas. perjumpaan tak formal. best. ketua saya menyentuh segenap aspek dalam diri rakan pimpinan. cuma, saya tefikir. jika kami pengawas, ada dia dan ajk tertinggi untuk menegur apa yang tak kena. masalah aurat, couple~ ada perjumpaan khas untuk menjernihkan perasaan. ada itu ini untuk merapikan akhlak kami.

tapi, untuk students biasa lain, siapa yang menegur mereka? buat halaqah untuk menyedarkan mereka? siapa yang menjadi bodyguard mereka? aduh. tanggungjawab saya sebagai ajk badar apa pula?
ouh, mungkin inilah fungsi badar di sekolah yang terhijab dari pandangan kami warga sekolah. sayang. saya hanya tahu menulis.
teringat pula kata-kata ukhti wahida, "bila kita dah jadi pemimpin, sebelah kaki dah ada dalam neraka!..." ouh, siapakah yang akan berkata demikian pada students lain? "apabila kamu ke sekolah agama, adakah perbuatan kamu mencerminkan apa yang sepatutnya?"
hah. soal amanah. 3 markah yang terlebih juga satu amanah. terpulanglah mahu jujur atau diamkan diri. tak perlu harapkan orang lain memberitahu apa yang sepatutnya dilakukan. takut, 3 markah sahaja akan berganda pula kesannya nanti. Allah, selamatkan aku dan kawan2 ku!

keseorangan~ :)
lepas solat zuhur sorang2 :], pergi makan tengah hari pun sorang2 di restoran. hah. lintas jalan (pukul 3.45 sesak sebab orang lambat nak rush ke office) pun sorang2. takut deh. umpama terlepas dari mulut harimau masuk mulut buaya. hampir dilanggar tadi. astaghfirullah.
hurm. pergi library sorang2. tak kisah. lagi bahagia kot. haha.
hantar buku2 pinjam masa cuti sekolah, buat kerja addmath sikit... dah sejam di library. rush pula lintas jalan tadi. waktu tu dah dekat2 10 minit sebelum pukul 5. tak boleh lewat lagi, sebab time nih traffic orang balik dari office plak. haish~

kelas tusyen dari pukul 5-7 petang.
penat, tapi dah terbiasa. busuk2 pun, belajar~ haha sorry kawan2!
oh lagi satu, saya tak suka and a bit awkward kalu dibuntuti dan membuntuti. haha. yeah. tak suka tangga. tambah dengan uniform sekolah 7 pagi - 7 petang, hah, malanglah orang yang di belakang~ lagipun, Nabi tak jalan di belakang perempuan. :) lelaki x elok jalan di belakang perempuan asing. but being a gentleman? do so towards your wife. sbb kalu dah jadi suami, jalan belakang sebab nak protect. tapi kalu x da apa2, syaitan pula suruh attack! huu~ that was a tazkirah from my ustazah during my first year in the school. alhamdulillah, still remember it fresh~

malam? menaip ini. lepas nih perlu basuh baju sekolah untuk esok, sabtu, utk satu program. ya Allah, berkatilah rutin hidupku. kurniakan aku keputusan trial exam & SPM yang cemerlang di sisi-Mu dan diredhai. redhailah aku sebagai hamba-Mu yang berjaya dunia dan akhirat. Amiin.
:)

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …