Skip to main content

ukhwah itu. (hubungan saya dan ...)

-bismillah-

assalamualaikum :)
malam ni tiba-tiba tergerak nak menaip pulak~
pasal satu nikmat yang memang satu fitrah kepada manusia, berukhwah!

sesungguhnya detik yang paling bermakna, bernilai dan berharga adalah apabila seorang saudara semuslim membetulkan kiblat kita yang tersalah, walaupun dalam hanya 1 degree~!

alhamdulillah^^

sebenarnya, waktu saya sedang siap2 untuk solat zuhur di surau sekolah tadi, ada sekumpulan jemaah yang baru saja sudah habis sembahyang. terfikir juga dalam hati, 'oh, bukan rezeki saya kot nak sembahyang jemaah hari ni'. jadi, berdirilah sorang2 di bahagian depan surau.
tengah mengikat telekung, bahu saya diketuk lembut.
"Farhana, kiblat di surau ni betul, straight" dia menyapa.
"straight ja ka?"
saya tengok sejadah, tak ada la serong sangat pon.. tak sampai 30 degree
"ya, betul2 straight"
saya tengok garis tile, banding dengan gari tepi sejadah,, ouwhh serong tetap serong ouwh!!
baru saya sedar.. 180 degree takkan pernah sama dengan mana2 degree yang tak tepat la~~
haish, buat mudah pulak dalam soal solat! astaghfirullah =_=
"owh! thank you!"
"takpa.. :) " dia pun pergi.

ah, indahnya perasaan diselamatkan daripada melakukan amalan yang sia-sia saja!
alhamdulillah.

analoginya, seakan-akan saya sedang makan ubat dengan niat utk sembuh, tapi makan ubat yang tak cukup dos ingredient kot! kesan makan ubat ada, tapi bukan kesan optimum~ sakit, lega sikit, tapi tak akan pernah sembuh sepenuhnyaa :)
ada paham? hihii^^

maksudnya, solat tu MUNGKIN tak beri efek OPTIMUM pada si pelakunya. (bergantung pada kehendak Allah!) mungkin antara kita ada yang ragu-ragu, mengapa aku bersolat, tapi nafsuku masih nakal? lidahku masih tajam? hingga timbul ragu-ragu dalam hati, bukankah solat itu mencegah perbuatan keji dan mungkar..

kiblat tak betul, tak sah solat.
kalau tak tau, kena amik tau.
jangan buat pala tau.
hehe

ok2, back to the topic..
ukhwah itu :)

alhamdulillah berkali-kali lagi. tahun ni, memang banyak saya kenal dengan juniors. tahun lepas, tak ramai pun. sebab muka nih sentiasa 'serius', sapa berani sengih ya? hehe
tapi, tahun ni Allah bagi saya merasa nikmat bersahabat dengan orang yang tak pernah kenal pun sebelum ni.

paling ketara, ukhwah yang Allah izin masa di satu kem di kl. dalam masa satu hari saja, kami berdua +1 dah lebih dari hubungan adik beradik! orang cakap, ada chemistry baik punya la^^ dan nikmat ukhwah yang sehari itu, hanya untuk kami berdua + 1 :) best, jalan2, ronda2, sembang2 dengan adik ni. sangaat. Allah, berkatilah hidup kami :)

next, ukhwah dengan sorang lagi junior. mula2, memang dia suka approach saya. sembang masalah fiqh sikit-sikit, pasal badar & pasal studies. lama2, dia dah mula jadi 'adik'. bukan adik yang orang suka angkat2 tu, tapi adik kepada jiwa saya. pelik kan? maksudnya, saudara islam yang amat saya sayang, yang saya rasa patut termasuk dalam senarai doa saya! tapi apakan daya, selalu sangat terlupa akhawat2 ni dalam doa lepas solat. tapi takpa, ingat masa lain :)

ada 4-5 orang lagi tak dicerita. (akan di-post nanti)
apa nak dimengarut lagi malam ni?

nantilah, dalam post lepas2 nih  (tak janji), mungkin ukhwah saya antara lainan jantina. don't worry, hati saya masih pegang ayat Allah dalam surah an-Nur dan an-Nisaa.
ayat yang anda perempuan pasti tahu. kena tahu. :)

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …