Skip to main content

serangan yang dahsyat!

-bismillah-
[sambungan daripada kisah sengal ini~]
*warning, ini mengarut kalu dilayan~

racing heart, sweating cold hands, shivering feets..that i could not even hold my pen and copy the notes..in fact, i can't even hold anything..
huu..tulah yang jadi semalam~
saya diserang lagi!
dan kalah teruk..
lumpuh semuanya..

kemunculan sesuatu yang tidak diduga. saya tak suka. sebab sepanjang minggu ni segalanya telah saya cuba jaga, tapi hanya semalam, hampir segala benda yang saya jaga terganggu.

saya dah pernah jumpa 'sebuah kerajaan' laksana Amerika yang kuat dan berkuasa.
saya dah pernah bertemu 'sebuah kerajaan' yang sangat-sangat hebat.
saya dah pernah berhubung dengan 'kerajaan' yang terbaik..
dan, satu pun tidak menggentarkan pusat kerajaan saya..

tapi, apabila ternampak 'kerajaan' yang satu ini,
kerajaan saya goyah~ segalanya menjadi huru hara.
pentadbiran, keselamatan dan pertahanan..
oh, Allah tolonglah..

diserang senjata runcing
tiada ternampak, tiada terduga~
hati saya sakit..sakit bukan kerana disiat,, tapi sakit yang memang betul2 sakit..
hanya al-Quran dan solat mampu menyembuhkan
hanya mampu meminta pertolongan daripada Allah

hahh~
kalau pasal teori yang saya belajar,
symptoms di atas hanya akan dialami dalam keadaan tertekan..
huhu..

biarlah saya tertekan sbb menafikan sesuatu
bukannya tertekan sebab mengiyakan sesuatu

semakin banyak nafas disedut, semakin sakit, ngilu, pedih rasanya hati~
pernahkah anda?

saya mesti menang.
sebagaimana saya selalu menang dgn kawan2..
"ah, bila farhana nk kalah ni?" sehinggakan mereka bertanya

semoga saya still calm~~~
kerana, cukuplah Allah disisiku, kepada-Nya aku bertawakal dan berserah diri..

:] jgn fahamkan entri teruk ini

Comments

  1. et.kamu kata "jgn fahamkan entry ini"..
    apa bleh buat, saya faham..haha..
    well, kwn..itu terjadi kpd smua org..even me..
    cuma saya slalu jgk lah mnang skrg ni..alhamdulillah...hrapnya x kerap kalah lg lpas ni..dan saya mcm tau saja 'kerajaan' yg dimaksudkan itu..hahah..=D

    ReplyDelete
  2. jgn fahamkan kerajaan itu!..fahamkan symptom terketar2 saya..huhuuu T_T

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …