Skip to main content

my first time of emcee-ing^^

-bismillah-

alhamdulillah. sangat teruja. excited. terima kasih kpd guru2 & kawan2 yg tolong, & ucap tahniah. hahaha biasalah, baru first time~ mestilah sangat besar kejayaan meninggalkan stagefright kat umah!
alhamdulillah^^

mula2, pukul 6.30, cik ketua pengawas sms suruh mai awal. huhu *nervous* saya~
then, sampai lebih kurang pukul 7.20, tapi malangnya, sorang pon takda kat dewan perhimpunan. haish~ dasar tak cemerlang la bdak2 sekolah ini~~ (saya juga, (?)

tunggu punya tunggu, tak nampak pun kelibat orang yang paling kalut (menurut klu yang saya dapat, kalau nk tau siapa guru bertugas, maka carilah orang yg paling kalut di backstage!).
sampaikan sebesar-besar guru hingga sekecil2 guru dah ambil tempat, saya masih terpinga-pinga untuk nak ambil maklumat drpd beliau. haha haish~

maka, ada la sorang kawan mai rushing2, "farhana2, pengetua dah sampai~~!!"
saya pon tak tengok mana terus naik atas pentas.. tinjau2 kat celah-celah barisan,, eihh,, mana beliau neh??
"ni dia..mai kot belakang" ada satu suara menyahut monolog saya..
owh, pengetua mai dari belakang pentas rupanya..adeh patut tinjau takda kat depan..malu saya~

masa kawan bca ikrar, ada seorang guru yg dihormati pusing-pusing mengerling ke arah kami..haish~ apa yg tak kena? huhu..
masa yang sama, baru dapat nama guru yg akan bagi tazkirah drpd guru bertugas..kaluit2~ maka saya pun menjemput beliau dgn ".....to give the tazkirah". adeh!

last sekali, ada spotcheck.. hurmm first time jugak jalan2 pi cari kesalahan orang~ haha..
nampak 3-4 orang adik2 junior sengih2,, saya jalan pi kat depa..
cek..cek..cekk...
"ampa..ampa form 2 ah?" salah sorang tanya saya..
heh *senyum*
"abes tu, form 4?"
dak aihh..~ hihii^^

tamat.
*actually, ada satu kisah tak best yg jadi lepas tu, tapi biarlah hnya saya, hanani, ustazah 'itu' & Allah yg tahu..huhu
::teringat pula, diumpamakan nanti hari kiamat, ada projector tayang apa yg kita buat, apa yg kita tak buat~ huhu itu sekadar perumpamaan hasil drpd fikiran manusia yg hanyalah berbilion neurons ini~

"sesungguhnya ilmu itu (tentang hari kiamat) hanya pada Allah" surah al-mulk.

Comments

  1. thniah! hee=D
    ksh x best mmg slalu berlaku stiap kali lpas sesuatu phmpunan..bkn lah slalu..
    tp bergantung kpd apa yg blaku smasa mjlis blangsung(jika bekaitan dgn phmpunan lah)
    dan nanti kalau ada chance jadi emcee lg, yg ni kena tau == emcee yg bertugas patut mncari n mengenal pasti sapa guru brtugas dan yg bkl bg tzkirah..lupa nk ckp hari tu..dan slah saya jgk laa..tak sempat pi amik taw.haih..mggu lpas sdikit kalot..abes suma lupa..nasib baik kamu ingtkan pasal text emcee tu..kalau x, saya pun dh lupa..hehe=)

    ReplyDelete
  2. hoho~ biasala tu,, adat menjdi anak murid~ huhuhu..
    urm, nanti nk try yg bhsa arab..kalu ada free ar, kalu tak da tak pa :)
    *tp gtau awal2 lorr :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …