Skip to main content

HARI LAHIR SAYA :)

-bismillah-

salam..

ALHAMDULILLAH,
syukur kepada Allah yang menganugerahkan segalanya kpd saya :) sepanjang 17 tahun ni^^

TERIMA KASIH sahabat2, ikhwah wal akhawat!! saya sayang semua, uhibbukum fillah^^ smoga ukhwah ini diredhai Allah,, alhamdulillah :)

 ya Allah,
bantulah aku..bantulah kami dlm menghadapi hidup ini
bantulah kami saat ditanya-Mu nanti..
"masa muda kamu, bagaimana digunakan?"

ya Allah,
jika ditakdirkan perjalanan hidup ini masih panjang,
mahupun
seandainya tertulis ini kali terakhir menyambut ulang tahun..
maka penuhilah hidupku dengan rahmat
ibadat yang mengikut syariat
dan limpahan pertolongan daripada-Mu,
disertakan juga dengan kesyukuran hanya kepada-Mu, Allah
bantulah aku
ingatkan aku
walau apapun, aku mahu syurga-Mu
aku berserah diri pada-Mu

اللهم إني أعوذبك من الهمِّ والحزن
وأعوذبك من العجز والكسل
واعوذبك من الجبن والبخل
واعوذبك من غلبة الدَيْن وقهرالرجال

semoga hidup ini sentiasa dalam guidance ALLAH
bukan hanya pada hari ini,
bukan hanya dalam kesusahan,
bukan hanya waktu kegembiraan.
amiiin

:D

 p/s: *syukur & syoknya rasa disayangi & menyayangi sahabat*
- indahnya ukhuwah dalam islam
- firman Allah bermaksud, "sesungguhnya, orang mu'min itu bersaudara"
- antara cara mencapai kemanisan iman ialah apabila dia mengasihi sahabatnya kerana Allah, bertemu dan berpisah kerana Allah
- ayuh, lembutkan hati, terimalah hakikat indah ukhwah islamiah ini^^
- urm, mcm mana nak hidup sebagai 17s? adeh


Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …