Friday, December 31, 2010

nota sebelum ke PLKN

-bismillah-
ini adalah status update dan wall post di fb :)
Straniero Rz , aku akan merindui status-statusmu itu. Farhana, saya akan merindui tulisan-tulisanmu. Hanani Rafidi, leteranmu akan kuingat selalu. Myra Zamri , kau juga akan kurindu. Medina, teruskan dengan kecomelanmu. Mashi Muslimah, selamat menyesuaikan diri. Selamat ber-PLKN!! Semoga menjadi BADANG! Haha. :D *sorry kalau ada yg tak di-tagged. :)

Farhana, sure nanti saya rindu sama anda. Selamat ber-PLKN. Semoga bermanfaat, insyaallah. Allah tak beri sesuatu tanpa sebab. Jadikan PLKN sebagai wadah penyebar fikrah agama Allah. Insyaallah semoga Allah berkati. :)
Medina, Myra Zamri & Farhana mari berjuang~ hiyaak~ (ala2 viking style) hahhaxD


sahabat2, kita dah belajarkan, tanda halawatul iman antaranya adalah apabila seseorang itu mengasihi sahabatnya lebih dari diri sendiri semata-mata kerana Allah.
semoga saya juga beroleh halawatul iman sepertimana kamu semua :)

2 Jan 2011, kalau tak ada masalah, saya akan berangkat ke Sintok utk program PLKN.insyaAllah (dengan kehendak Allah)

jadi, bermula tarikh itu, saya akan mula hidup baru. hidup bercampur dengan rakan berlainan bangsa dan agama, dan juga jantina. selama 5 tahun saya hidup di bumi SMKAPK, itulah dunia terindah bagi saya buat masa ini. senang, bila kita hidup dengan satu tujuan (mencari reda Allah), satu aqidah (beriman kepada Allah), satu akhlak (mahmudah) bahkan satu destinasi (syurga). insyaAllah.

tapi di PLKN, kami semua juga akan hidup atas jalan yang sama, iaitu satu malaysia :P

doakan saya dan teman-teman yang terlibat agar iman kami mantap, pegangan aqidah kami kukuh, pelaksanaan syariah kami sempurna, hati kami terjaga hanya untuk Allah, nafsu kami terikat dengan tali agama, dan kehidupan kami mendapat reda Allah agar disenangi manusia mahupun makhluk lain di sekeliling kami.

walau di mana pun kita berada, ingatlah bahawa Allah ada. cukuplah Allah sebagai pelindung, kita ikhtiarkan agar keselamatan dan kesihatan JERI (jasmani, emosi, rohani dan intelek) berada pada tahap optimum.

haha (tak tau nak tulis apa dah)


PLKN :: tak berguna kalau saya bawa semua barang cukup lengkap, tapi saya meninggalkan 'keikhlasan' di rumah. macam mana saya nak dapat reda-Nya kalau saya sendiri tak reda pergi ke sana ? dan paling penting, syaitan takut pada orang yang ikhlas atas jalan-Nya.
*sedang membina keikhlasan, terima kasih pada sahabat2 akhawat yang update status rindu^^ haha :) hanya Allah mampu membalas niat tulus kalian dlm menggembirakan sahabatmu ini :) :) :) selamat hari jumaat~ ngee

*actually nak buat status di fb, tapi panjang sangat, so edited to become longer as note instead. :)


uhibbukunna fiLlah (saya mencintai kamu akhawat khasnya kerana Allah) insyaAllah.

bismillah, dengan nama-Nya aku berlindung dari setiap kejahatan yang diciptakan oleh makhluk.

sekian. :)

Sunday, December 26, 2010

ujian selepas SPM

-bismillah-
hurmm baru lepas melawat blog kawan2 sekolah yang sweet :) ohh blog saya sangat tak sweet lah !
adeh. [i can be nobody but myself; no hypocrisy pls, thank u very much.]

SPM - dah habis. tapi komitmen masih ada. dulu, saya ingat, bila spm habis, hidup jadi senang. apa kita nak semua boleh buat, semua boleh dapat. TAPI, Allah twist sikit kehidupan saya, agar saya tak 'hanyut' macam dalam perancangan sebelum ni~... ya, tiada siapa dapat mengatur masa depannya :)

sebelum ini :
  • nak jahit fabrik / artikel / apa2 saja yang saya teringat
  • nak online ym - chat333
  • nak tulis blog entry banyak2, untuk setiap perkara yang saya buat kalau boleh
  • masak !
  • jalan2, shopping
  • hang out dgn kawan sekufu ;) hee
  • baca buku fiksyen & bukan fiksyen banyak2
  • join mana2 kelab seperti rakan muda @ ngo lain - melawat rumah orang tua / kanak2
  • bekerja - di BUTIK ? haha. serius. kemas2 baju, gantung, iron, jahit manik, layan customers ;;) wah~
  • dll yang tak teringat nak tulis sekarang~
kemudian, berubah selepas SPM menjadi :
  • sejurus selepas spm, saya dan keluarga berangkat ke Kuala Terengganu. (last day of SPM was on Thursday; 4.30 pm on 16th Dec) dan kami bertolak pada malamnya~
  • 4 hari di terengganu, melawat abang ipar yang terlantar di hospital dek kejadian yang masuk surat khabar2 utama. [syafahu Allah - semoga Allah menyembuhkannya]
  • menginap di hotel Primula
  • hari ke-4, menuju ke Kerteh, rumah kakak. rumah sejuk, luas, bakal ditinggalkan :] mungkin. sementara abang ipar terbang ke KL, ke hospital baru.
  • hari ke-6, bertolak ke KL dari Kerteh, melalui Lebuhraya Pantai Timur dari Kuantan-Karak, seterusnya Karak-KL
  • hari ke-6 hingga hari ke-8, tidur di PNB Darby-Park, Jalan Binjai.
  • melawat abg arif, di Prince Court Medical Centre - hampir setiap hari
  • hari ke-8, bertolak ke Shah Alam, berjumpa dengan abang kandung. tidur di rumah tamu Kondominium Kristal U i TM.
  • hari ke-9, bertolak balik ke Perlis.
maaf, nama2 tempat dieja penuh. ya, tempat itu semuanya ekslusif, mahal, mewah. TAPI, itu bukan niat saya. apa yang saya nak sampaikan, apabila saudara terdekat kita sedang dalam kesusahan mahupun kesakitan, kesenangan & kemewahan sekeliling tak akan dipandang. mungkin satu perkara baru bagi saya untuk hantar pakaian ke dobi hotel, jumpa menteri2 sewaktu sarapan di hotel, turun di lobi instead of tempat parking,jamah nasi goreng rm28.50 di hospital tu, tapi rasa sayu apabila terfikir, "oh, abangku sedang sakit di dalam sana sedang aku, Allah izin merasai perkara baru bagiku"

saya teringat tahun lepas, 2009. pada bulan disember juga, kami sekeluarga melancong ke terengganu, melawat kakak sehinggalah ke genting highlands pada 24 disember, sehari sebelum krismas. dunia indah dan saya sangat gembira !

tapi, tahun ini baru saya teringat, tahun lepas tak da orang sakit terlantar ke ? tak ada orang susah ? urm  tahun lepas sangat seronok, sampaikan saya tak teringat kawan2 dan saudara2 lain yang kurang bernasib baik, mungkin sakit ataupun terhalang daripada pergi bercuti atas faktor lain.

ringkasnya, jangan terlalu gembira dengan sesuatu perkara. ingat mereka yang lain yang tidak berpeluang merasainya, meskipun mereka bukan siapa2 bagi kita. Alhamdulillah, Allah sedarkan saya. Allah menguji abg ipar dgn kesakitan, hikmahnya bukan untuk badan yang menanggung sahaja. terus terang saya cakap, melalui ujian ini, saya dapat rasa Allah sayangkan hamba2Nya. sangat sayang. saya sekeluarga termasuk adik beradik sebelah mak dan ayah, semua dapat berkumpul di KL, berkongsi rasa. bantuan ikhlas dapat dihulurkan oleh mereka yang sudi. bagi diri saya, saya dapat mengawal rasa terlalu teruja (over excited) yang selalu saya rasa bila saya lebih dari orang lain. jika riya' itu menunjuk, mungkin saya tak pernah berniat menunjuk melainkan salah faham. sum'ah pula memperdengarkan, tidak juga. tapi, mungkin ujub - bangga diri sorang2? nau'zubillah.

jujurnya, dalam al-Quran Allah dah sebut, yang bermaksud, setiap apa yang menimpa kita telah tertulis dalam kitab Lauh Mahfuz, oleh itu agar kamu tidak terlalu gembira apabila menerima sesuatu nikmat, dan tidak terlalu sedih apabila kehilangan sesuatu.
jadi, kita mestilah sentiasa bersyukur semasa susah dan senang serta berpada-padalah dalam setiap urusan.

ALHAMDULILLAH alaa kulli hal - segala puji bagi Allah atas setiap perkara !

p/s: doakan ketabahan hati kakak saya, semoga pergantungan kita pada Allah bertambah erat! amin^^

Wednesday, December 22, 2010

people always learn to live, that they forget, they live to learn too

...Anonymous said...
Bahasa Inggeris anda sangat teruk. Budak sekolah rendah tulis lebih baik tatabahasa dan nahu daripada awak. Malu lah!!


--->adeh, saya kena hentam.

--dear Anonymous (who does not have courage to reveal yourself),


oic. first of all, thank you for your concern.
i'm feeling lucky because i was chosen by you among thousands of people who wrote their blogs' entries not in correct grammatical manner.
i'm afraid you have mistaken me for the previous post. what i'd like to explain is that i wrote the post verbally & based on what came in to my mind in an unformal manner, not in a formal well-written form of post where i double-checked them first before publishing. fyi, i do agree with your sincere comment after reading it again.

however, i'd like to say that the way you innocently expressed your concern for my english grammar is not something like what the educated people do. i'm afraid i am not being honest to you because i drop the inverted comma in certain words.
as an educated person, you should know that the way you expressed the words can kill my enthusiasm to write the next entries in english. not just me, but my friends, the juniors and seniors, and even some bloggers who are not as well-educated as you. this will eventually lead me & so forth to abandon english at all. nah, write in malay (be in comfort zone forever!).
last but not least, if i was too shy from the beginning, i mean, writing my feelings and moods in my native language in a diary for instance, nobody can tell me what went wrong in my english then, and i'll be there in my comfort zone unnoticed, with nobody & nothing to improve me at all. at least, i can learn from this incident right ?

thank u.
 
p/s:
1.in a well-known doctor's blog that i've read before, he said that a comment written anonymously is a JUNK.
2.it would be appreciated if you wrote the comment in english, with no grammatical error of course, so that who knows, i might learn from you. :)
3. please don't be offended, as i'm not feeling offended by your comment.
 
 
translation for the above entry : buang masa ja kan layan encik anonymous ? betul kata2 pujangga di blog doktor faisal.

Thursday, December 2, 2010

berlakon la pulak

-bismillah-

[SPM tak habis lagi. nanti kalau rajin dan ada kesempatan, boleh saya kongsikan, apa yang saya buat, kawan2 buat, yang perlu dibuat, yang tak payah dibuat, dan apa2 saja sepanjang SPM. itu pun, kalau saya nak tulis la :D hee]

berlakon. berdrama. tayangan.
tahu tak, hidup ni satu lakonan~ atau inggerisnya, shooting. ya, kitalah pelakonnya, sebuah drama yang tak tertulis dalam mana2 buku, melainkan sebuah buku. buku catatan amalan.

berlakon di sini bukanlah bermaksud hipokripsi.

tapi maksud saya, segala apa yang kita lalui sekarang, suka, sedih, gelak, buat baik, buat jahat, riak, rendah diri, iri hati segala tu... akan ditayangkan semula.
tayangan perdana.
ditontoni oleh seluruh alam dan orang yang terpilih.
serba lengkap termasuk details.
monolog mungkin menjadi subtitle.
itulah cerita kita. drama yang kita persembahkan di pentas dunia ini akan ditayang semula dengan kehendak Allah.

adeh. sangat malukan kalau tayangan tu pasal benda yang kita lemah. yang kita tak suka.
sedih kan kalau tayangan tu tentang kealpaan kita dalam satu2 benda. pasal terlepas satu peluang keemasan.

tapi, seronok, kalau tayangan tu tampilkan kita sebagai hamba (:pelakon) yang seluruh dramanya disukai. mendapat keredhaan Allah. sebuah cerita indah. boleh dihayati seluruh makhluk yang menyaksikan.

analoginya, kita sendiri tak suka nonton cerita jahat2, busuk hati, cerita pengkhiantan, cerita kesombongan. tapi, malang kalau pada hari pengadilan nanti, kitalah pelakon dalam drama2 jahat tu. nau'zubillah.

apa yang saya tulis, hanyalah dalam minda sahaja.
ketentuan Allah, macam mana keadaan hari pengadilan, 'ada projektor ke apa ke', jangan fikir. akal kita tak mampu. (nanti jadi gill~) cuma, kita percaya, Allah akan adili amal kita dengan sebaik2nya. nak protes ke apa ke, dah terlambat.
"kot la, dalam drama nampak kita pakai tudung tersenget, nak protes pada pengarah. maaf, bila dah masuk tayangan perdana, takda cut! shoot lain~! screen test 2 take 1~ "...
dalam yasin, Allah cakap, kaki dan tangan akan menjadi saksi (pelakon tambahan) atas apa yang kita perbuat. tanpa selindung.

mari buat yang terbaik dalam hidup :) setakat kemampuan kita. biarlah apa jadi pun, kita nak jadi pelakon terbaik di sisi Allah. jom berlakon sambil siapkan subtitle utk menggembirakan penonton :D

siapalah pelakon tanpa pengarahnya.
siapalah hamba tanpa Tuhannya. kan ?

p/s: saya mahu meneruskan lakonan episod SPM. semoga menjadi dalam kalangan terbaik. di sisi Allah. amin.

Sunday, November 21, 2010

hidup itu jihad, jihad itu menuju Allah - coretan akhir sebelum spm

-bismillah-

wahh. sangat lama tak menulis. oh ya, lusa, selasa mulalah SPM ku. sangat banyak nak revise, tapi alhamdulillah masih 'ada nyawa dan kehidupan'. hehh

macam biasa, ujian di dunia juga untuk mendapatkan ganjaran di akhirat. lulus ujian di dunia, lulus la di akhirat, insyaAllah. nak lulus ujian Allah tak pernah mudah, mesti ada pengacau sebab dia memang tak akan suka tengok anak cucu Adam dapat rahmat dan ganjaran daripada Allah.

oleh itu, dalam menghadapi kehidupan sementara ini, mari renung sama2 ayat Allah ini, agar kita tahu macam mana nak handle situation lepas diuji. i mean, kalau berjaya, nak buat apa.. kalau Allah kata tak lepas ujian, apa nak rasa..

dalam surah al Hadid, ayat 22 & 23, maksudnya:
Setiap bencana yang menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis dalam Kitab (Lauh Mahfuz) sebelum Kami mewujudkannya. Sungguh yang demikian itu mudah bagi Allah (22)

agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yang luput dari kamu, dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa saja yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong dan membanggakan diri (23)
..kalau berjaya, mari bersyukur, jangan kurangkan ibadah..
..kalau tak berjaya, mohon Allah mantapkan imanku. jangan kecewa dengan Allah, jangan berputus asa terhadap rahmat Allah..
yakinlah wahai diri!

subhanAllah. mari rapatkan diri dengan al-Quran dan isi kandungannya. banyak lagi panduan hidup perlu kita cedok darinya. dalam ayat sebelumnya, ayat 19-21, amat menyentuh hati. usahalah mencarinya :) sbb 'perkara baik yang diamalkan akan menjadi saham bagi saya dalam kubur nanti'

haha

ok, balik semula kepada SPM. doakan yang terbaik untuk saya dan saudara anda walaupun mereka tak suruh. huhuu. semoga iman saya mantap, sebelum, semasa dan selepas spm.. amin

urm lagi satu, bacalah doa ini sebelum apa2 ujian, agar tidak terpesong akidah kita walau macam manapun kita terpukul...
Ya Allah, aku berlindung dengan-Mu daripada aku mensyirikkan-Mu dengan apa2 sesuatu yang aku ketahui, dan aku memohon ampun kepada-Mu jika melakukannya dengan apa yang aku tidak ketahui
:: SPM 23/11 - 16/12 :: ALLAH PENENTU SEGALANYA ::

p/s: sangat gundah. (Allahukbar!) ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi t.e.n.a.n.g [surah ar-ra'du]

Friday, October 15, 2010

public figure haha

-bismillah-

it's friday.
there is an assembly.
and i'm the emcee.
for the forth timesy.

adeh.

it's wierd to think how can i stand in front of hundreds of eyes. i used to be shy while in lower form. (hey i still have the shyness aka barrier till now~). recalling my form 3 memories, i'm so nervous that i speak like grrrgrrr3 while debating (bm) in classroom. uh oh. when i go for audition for the public speaking (bm) at the canteen with my friend, thing is getting better (but it's still a bad one). adeh. x pa, pengalaman~

i went to a Kursus Kepimpinan Pelajar Islam after pmr is over, (a second time for me to go to such course after a kursus for primary school's headboys&girls while i'm in sk putra. this one too was held in langkawi =.=.) tell you what, this is the turning point. from me being a girl who refused to speak in front of the public, i was my group presenter there. it is all started when the-camp-hot-stuff-girl-kot volunteered to be one. but then, on the eve about 15 minutes before presenting, sth happened to her that i have to take the place instead. it was like a panic attack for her kot. i was reluctant in the first place, but then, it was me who wrote the text for her, so why dont i take the chance? lalalla, my group is the best female's group, which is in second place among all groups :) and she came to me to ask for forgiveness. till now, we are still being friends because it was all thanks to her :)

uh. that's about my first time presenting group's discussion, in alieneted air of friendships, with boys there (my school is an all-girls~) and instantaneously = kinda bidan terjun. alhamdulillah segalanya baik :)

during my form 4 years, 2009, i involved in debate (english since bm x pas). lots of inter-school activities. i went to a bengkel pembinaan jati diri cemerlang by yayasan t.s.putra, being my group presenter, and went back to school volunteering to be imamah. :) yes, i was afraid to be imamah in prayers before. =.=

in my form 5, lots of intra-school activities. emceeing for english, arabic and bm. haha bm is not my best performance though. (hari ni lah tu). haish
the most awesome public speaking activity, is when i was honoured to be the master of ceremony (emcee la haha) for my school hari anugerah permata, the prize-giving ceremony, which involved the vip guests. hehe. it's in arabic. :) and shortly after that, my ustzh offered me to join the arabic debate in usim, which then i refused to for certain reason.

why i'm writing this? not to boast about my not-so-good performances, but to tell you something.

you are not who you were. things change.

i may be a public figure (read: not the boys' hot-stuff. it's different) during my school days, but i dont know who i am in the future. next year, i have new surrounding and environment to adapt with. friends yet to be discovered. oh yeah. Ya Allah, help me in everything!

p/s: sesungguhnya Allah maha berkuasa atas setiap sesuatu. saya beri tazkirah jumaat lepas pada pelajar tingkatan 4,5,6. sepatutnya plan pada adik form 1,2,3. huhu thanks to some serious miscommunication. alhamdulillah, they said it's a great one. hehe
for my future reference :
ilmu yang diamalkan^^ = saham dalam kubur :)

Wednesday, October 6, 2010

satu langkah, satu bismillah :)

-bismillah-

untuk hidup yang dipermudahkan, buatlah sesuatu bermula dengan nama Allah.
kalimah basmallah itu ayat pertama surah al-fatihah. ya, al-fatihah bermula dengan 'bismillah...', bukan bermula dengan 'alhamdu...'
insyaAllah, entri pendek kali ini nak kongsi kelebihan kalimah bismillah dalam hidup :)

mula, kenali bismillah
بسم الله الرحمن الرحيم
bi-ismi-Allah ar-rahman ar-rahim
maksudnya dalam bahasa melayu : dengan-nama-Allah yang Maha Pemurah, Maha Penyayang

mari saya ceritakan kisah sikit :)

pertama : ketika mula-mula mewakili negeri ke pertandingan peringkat kebangsaan semasa di sekolah rendah, saya dan ahli pasukan sangatlah gementar, walaupun pada masa itu hanya untuk menjawab soalan bertulis dalam pertandingan kuiz kesihatan. pada masa itu, guru pengiring datang mendekati dan berpesan, "kamu baca bismillah banyak2 dari sekarang (masa menunggu). baca jangan berhenti sampai kamu keluar semula dari dewan ini," kata beliau. lalu saya dan kawan-kawan amalkan, dengan izin Allah kami peserta perlis dapat markah ke-4 tertinggi KOT (x ingat dah 5 tahun berlalu), tapi yang pasti segalanya lancar. alhamdulillah, akhir sekali dapat lawan sampai separuh akhir, kira top 8 la~

kedua : pada akhir tahun 2009, semasa cuti sekolah, saya ambil tuisyen intensif subjek math, add math. kelas bermula hari-hari, pukul 9.00 pagi. masalahnya, mak kerja pukul 8.00pg. jadi, anak yang baik mengikut emak ke tempat kerja ;;) sejak pukul 7.30 pg lagi~ wuwu. lebih kurang pukul 8.40pg, saya pun berangkat dari tempat kerja mak ke tusen jalan kaki. bila jalan kaki, mestilah kena lintas jalan. bab lintas jalan, saya tak pernah lintas sorang-sorang (sebelum itu). kalau lintas dengan kawan-kawan pun, sure kena pegang tangan. aka penakut. huhu. tapi, alhamdulillah, saya amalkan prinsip 1 langkah 1 bismillah, jalan lengang bila saya tiba. kalau kelas mula pukul 11.00 pulak, saya akan ke library awam dahulu, lintas jalan lebih kronik~, then jalan itu jalan yang lengang (keta tak byk, tak logik kalu takda keta langsung). hehe kuasa Allah, segalanya mudah. lintas sorang2, selamat sampai merentas taman rekreasi sunyi tak berlagu tu. wuwu. besarnya anugerah Allah :)

ketiga : tahun ini, bulan ini juga. kawan sekelas, runsing dan takut melintas jalan apabila perlu ke stesen bas. pada hari2 sebelumnya, dia akan pulang bersama2 rakan ke stesen bas. tapi hari itu, dia seorang diri. runsing kalau2 terlepas bas kerana tak dapat melintas jalan. kes sama macam saya tahun lepas. mula2 sya gelak dulu, then baru share tip. ;;)
"itazzi, jalan satu langkah satu bismillah! mudah la nak lintas nanti :) terbukti berkesan" pesan saya. dia tersenyum sebelum keluar dari kelas (dlm hati masih runsing kot).
esoknya...
"farhana, betullah! kemarin tak da kereta~" dia menjawab pertanyaan saya pagi esoknya.
haha. subhanAllah, Allahuakbar, alhamdulillah :)

keempat : langit mendung. pukul 5.50 ptg, ayah jemput saya dan mak pulang dari sekolah, lalu singgah di pasar malam utk beli makanan buka puasa. ya lah, tak berapa sempat nak masak. wuwu~. ayah parking jauh dari gerai2 (macam biasa), saya dan mak stay dalam kereta. saya baca paper BH, mak di depan melihat2 alam. sembang sikit2. mak cakap, "adik, mana ayah ni? hujan nak turun ni,".
... ayahpun sampai dengan 3 bungkus nasi, taufufa, pasembor dan apom colek [apakah?] haha.
elok2 ayah masuk keta, hujan pun rintik2 lah banyak sikit.
"camna, ramai orang? beli apa..?" mak tanya.
"ramai macam biasalah, belaga siku. tapi 'satu langkah...," kata ayah sambil pandang saya di belakang,
"satu bismillah', semua mudah~~," saya dan ayah sama2 sambung. :) aahaha.

alhamdulillah. jadi, amalkan membaca bismillah sebelum dan ketika berbuat sesuatu pekerjaan. insyaAllah, kita terpelihara oleh Allah.

Allahu rabbi. Allah tuhanku.

...ilmu yang dimanfaatkan = saham alam barzakh...

p/s: mikir2 tajuk untuk dikupas bersama2 adik2 hari jumaat nanti. bismillah. semoga Allah permudah. :)

Sunday, September 26, 2010

spm > iman and tenses

-bismillah-


SPM's getting nearer. tensions arise. friendships loosen. in fact, almost every relationship tested. one get selfish, the other get paranoid. everybody wants to succeed. sometimes we want it so much that we tend to ignore such matters concerning everyday life. what i mean is that we feel quite lazy to do house chores such as cleaning and washing and so on. my mom used to ask me a favour, but i  turned out to be giving a lot of excuses that she went upset. oh no that's sinful.


oh spm. oh Allah, help me.


now i realise. no matter how crucial the spm is, my iman is far more important. my relationships with friends and acquaintances. i must keep everything in correct place. 


yep, dunia ini sangat penat. nak rehat? di akhirat sana lah :)


sometime, living my life is like the life of a football star (i happened to watch tv3 last night on goal II : living dreams)
whenever we are on top of everything, everybody loves us.
whenever we achieve something, everybody want the share.
and vice versa.


so, spm result is in the qada' and qadar. support those who need our shoulder to cry, and support those who need our happiness to cheerish their joy. i know, everything can happen according to Allah's will. and where ever or whoever we are after spm, Allah is here in our heart. i know, i use the word here instead of there. who cares about grammar anyway? because we know where is Allah in our life.


lastly, a quote from my friends, "there is nothing more important than mardhatiLLAH"
thanks buddy.


~the below matter is lagha~ haha


Hijjaz - Lukisan Alam


Hidup tidak selalunya indah 
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
(Begitu aturan Tuhan)


Jadilah rumput nan lemah lembut
Tak luruh dipukul ribut
Bagai karang di dasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam suka hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang awasi kealfaanmu
Setitis derita melanda
Segunung kurniaanNya

Usah mengharapkan ke segalanya
Dalam perjuangan penuh pengorbanan 
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan
(Begitu ajaran Tuhan)

Hasbiallah, Hasbunallah
HasbiRabbi jalallahu Ya Allah

Dalam diam taburkanlah baktimu
Dalam tenang buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar 
(Di) dalam jiwamu itu


~~~


ya, dlm hidup budak 17 tahun ni, spm la badainya :)
adeh. 


-n-

Tuesday, September 7, 2010

Garbage patch - habislah akhir zaman2

-bismillah-

salam.
have we ever wonder, what happen when a plastic bag flow into the river? yes, it will flow into the sea. then? what happens next?

let me tell you. the fate of plastics bags and its petroleum's siblings.

have a look at this pic.

bangkai burung akan mereput, tapi penutup botol plastik dalam perutnya tak. :]

nih lagi burung malang, siap ada ciggarette lighter kot =.=
it's freakingly true that there are plastics stuff inside the carcass 0_o poor creature.
makan tudung botol lagii
astaghfirullah.
well, as we all know, the ocean currents flow continuosly. thus making the ocean to encircle at the pacific ocean. this place is known as the Great Pacific Garbage Patch. (selalu dengar the Great Barrier Reef saja yang wujud).
all the plastics will accumulate at this place, floating on the surface of seawater and waiting their time until kiamat. sebab, those plastics are from petroleum's synthetically processed stuff which mean they are all non-degradable. at all cost.
so, at the same time, the plastics will break into smaller pieces @ degenerate @ relai, but still existed. when the scientists took the samples of seawater, the content of plastics remains are as many as 5 times the content of planktons!

dalam satu cedok air laut ~
here is the attachment for a greater understanding about what's going on. (:
Capt. Charles Moore on the seas of plastic Video on TED.com



more info, google 'garbage patch' and so on. photos credit to google.

p/s: apa kita dah buat dengan bumi nih? huhu
"dan jika Kami memberi kuasa kepada manusia, sudah pastilah mereka akan berbuat melampaui batas". kan Allah dah cakap? sobs2.

Wednesday, August 25, 2010

kura-kura & ustazah, saya pula dan ... :)

-bismillah-
seronok la kak, saya mengajar hari ini =)
begitulah luahan hati ustazah yang berpelat johor-riau [e.e] apabila bersembang dengan ibu saya, sejurus saja lepas habis mengajar dari kelas saya :)

alhamdulillah.

hari ini hari paling relax. boleh dikatakan hampir semua waktu pnp kami isikan dengan penuh gelak tawa. mungkin masing2 dari kalangan guru dan murid ingin melepaskan tensi secukupnya. huhu, SPM TRIAL baru tamat saja hari isnin haritu. ustazah mulakan sesi dengan menyampaikan berita gembira kpd kami. ya, sangat gembira. sperti di bawah (:

  • 26/8/10 - esok, khamis,belajar sampai 10.59 pagi, lepas itu pukul 11.00 ada ceramah
  • 27, 28, 29/8/10 - jumaat sabtu ahad CUTI panjang *nuzul Quran
  • 30/8/10 - isnin - sekolah
  • 31/8/10 - selasa- CUTI- merdeka
  • 1, 2, 3/9/10 - rabu-jumaat - sekolah
  • 4 - 14/9/10 - CUTI *raya
  • 15/9/10 - sekolah
  • 16/9/10 - CUTI *hari malaysia
  • adeh.
satu kelas rasa teruja. yalah, sekolah pun on and off. auyai
hurmp. then, ustazah terpandang pada tulisan di whiteboard. ada pantun karya sahabat sekelas, tentang kura-kura. maka ustazah pun cerita la sikit.
ada seekor kura-kura jalan mengekori ustazah, waktu beliau nak pulang ke malaysia dari universiti di jordan. wahh.dan dipendekkan kisahnya, ustazah selamat bawak balik kura2 tu dengan relaxnya dalam beg plastik, lepas airport dan lain2. haha rezeki. sampai selepas kahwin, 5 tahun kemudian, barulah kura2 itu dijemput ilahi.
banyak lagi cerita lawak. haish dah panjang dah ni~

[kisah saya pulak =)]
saya pergi library awam petang ini. cadang, nak keluar tepat pukul 5.30 ptg. huhu
pukul 4.50ptg lebih kurang, aircond semua off.
*takpa2, boleh duduk lagi ni. library tutup pukul 6.30ptg~
pukul 5.00ptg
*ramai students dah kemas2 nak balik. kiri kanan meja dah kosong. takpa, ada beberapa boys lagi.
pukul 5.15ptg - lampu OFF (kecuali tempat saya duduk)
*hoh. terasa kott. adeh

sampai kat gate luar, saya tinjau2 tempat duduk. nak tinjau kereta sure ayah tak sampai lagi. nampak port yang best, pergi la menempek kat situ.
baru letak duduk, tiba2 ada sekor kucing datang dari belakang. *nyiau~*
uish. seram. saya berdiri bila kucing tu lalu belakang. takut lekat bulu kat beg sekolah plak.
huhu. tup2, dia tidur tergolek exactly tempat saya duduk tadi. haish kucing nih,, seram ahh.

lama. tunggu ayah sampai.

kucing tu bunting, tidur nyenyak ja. telentang. pusing kiri. pusing kanan. haha saya teruja!
makin lama, dia bergolek makin dekat. sampaikan perut bunting dia tercucuk dengan bucu file saya~~ still tidur nyenyak~ hebat la kau kucing~

subhanAllah.

then, saya terfikir, apa motif dia mai tidur di sini? haha. 'myb aku nih tenang orangnya, sampaikan kucing bleh buat relax tidur sebelah'. haha monolog. :D

hee. tu ja. then ayah pun sampai. saya tarik fail slow dari bawah perut dia, say goodbye, and chow!
petang yang indah. :)

ya Allah, aku mohon hikmah dari-Mu :) jadikan aku hamba yang sentiasa bersyukur^^ amiin.

Monday, August 23, 2010

hala tuju ke depan

-bismillah-
ya. satu benda baru utk dikongsi.

sebuah kampung, berhampiran sungai di China.
nampak macam indah kan? :)
saya nampak kehidupan macam ni pun indah juga.
dalam satu dokumentari di tv, air sungai mengalir melalui parit kecil dalam rumah, terus menerus. bayangkan, air bersih mengalir terus-menerus bila-bila masa boleh basuh tangan, celup2 kaki, basuh2 etc.

tapi, itu dalam tv. pengalaman merasainya lagilah best.

tak terbayang, dalam alQuran disebutkan bahawa dalam syurga ada sungai2 dari madu yang disaring, sungai susu dan sungai arak yang tidak memabukkan. ulama berpendapat, nama2 sungai adalah sama dengan nama di dunia, tapi hakikatnya sangat beza. sebab kehidupan akhirat tak sama dengan kehidupan dunia. jadi, susu di syurga bukanlah seperti susu di dunia, juga lain2.

urm back to the picture,
i wished to go to China.
but now i wish to go to Egypt.
wherever it is, i want to further my studies, so that i can be a MUSLIM who is a DOCTOR. just like what my seniors' saying, dont just be a DOCTOR who is MUSLIM :]

jadi, hanya Allah yang berkuasa menempatkan saya di mana-mana. semoga hati saya tabah walau di muka bumi manapun akan saya pijak. walaupun malaysia. ya, semoga Allah buka peluang cerah, rahmat melimpah ruah, dan kurniakan kita dengan nikmat dan kejayaan yang makin mendekatkan kita dengan Allah, bukan menjauhkan.

hu. ayah cakap, "jangan terlalu mengharap, nanti tertiarap". berserah diri. itulah makna muslim. Allah, kuatkan aku :)

*p/s: saya perlu berusaha gigih lagi mengekstrak pati kehidupan utk mencari kejayaan, kerana Allah. demi keluarga sekarang, dan keluarga masa depan :p
hihii^^ hati, ikhlaslah kamu :)

Tuesday, August 17, 2010

coretan hamba kepada hamba lain

-bismillah-
menyimpul kata2 seorang hamba yg dikira hebat pada saya, asas perkara lahiriah ialah batiniah, iaitu jiwa. kerna asas sesuatu tindakan ialah kewarasan. asas perhubungan pula ialah niat. dan asas menjadi hamba, ialah aqidah. :)
kata2 ringkas yang mendalam diperoleh setelah mendalami luahan kalimat diam seorang hamba Allah. bukan satu ciplak, tapi satu kesimpulan ringkas dari apa yang ditulisnya
cukuplah sekadar saya mampu memahami dan beramal dgn apa yang ditulis.
jangan memandang tinggi pada makhluk ciptaan Allah, tapi pandang tinggilah pada Allah, Tuhan yang Maha Pencipta.
kata-kata ini pula sudah lama terbit dari benak minda. saban hari, alhamdulillah Allah lancarkan urusan hidup saya. hingga menjadi orang yang berjaya dalam itu ini. hinggakan ada yang berkata, "bestnya jadi farhana khalid, tau semua!" astaghfirullah. jauhi syirik. siapalah saya dlm pandangan Allah andai manusia lain memujiku  lebih kerap daripada mereka bertasbih kepada Allah? astaghfirullah.

tapi, ingatlah, saya hanya hamba.

dan Allah pula, tuhan yang mencipta. Tuhan yang menguasai saya. dalam sekelip mata, dipinta atau tidak dipinta, Allah berkuasa menarik semula dan menambah apa yang dikehendaki pada hamba-Nya. bukan saya saja hamba Allah.
jadi, bila saya dianugerahkan kejayaan, ucapkan alhamdulillah, yang bermaksud, segala puji hanya bagi Allah!
dan, apabila saya diuji dengan sesuatu yang tidak menyenangkan, tiada apa yang saya pinta melainkan pertolongan Allah. kerana kita manusia, sering melupakan manusia lain apabila mereka ditimpa kesusahan. malah apabila kita senang, kita seakan tidak mampu menyelami perasaan insan lain yang dalam kesusahan.
jika hari ini rakan mu mengkhianatimu dalam urusan dunia, usahlah kau runsingkan.
jangan pula diputuskan silaturahim antara kita dan rakan. kerana silaturahim ialah urusan akhirat, jangan gadaikan dengan urusan dunia yang tak sebesar mana, bahkan urusan itu menjadi kecil halus lalu lenyap dengan datangnya 'kemaafan'. ya, maafkan rakan anda. maka, urusan dunia beres, urusan akhirat tidak pula terganggu gugat.

cukuplah setakat apa yang tertulis. harapku, segala yang terbaik dikurniakan Allah adalah untukku :) aku mohon keredhaan-Mu ya Allah. astaghfirullah.

Saturday, August 14, 2010

wirawati negara lah saya

-bismillah-

Program Latihan Khidmat Negara
(kena blajar familiar lepas nih~)

The Slogan

I wonder what is my goal? Where does my spirit goes? and.. What do i fight for?


And... I'll learn how to adapt with stressful situations + living a hectic life (for the first 3 weeks i guess :)


Hah. I am one of the lucky 37 pupils of my school who are chosen for National Service. Actually, speaking from the bottom of my heart, i got mixed feeling for this.
  • I AM GLAD AND BERSYUKUR. Yes, i am glad and thankful to Allah. There must be silver lining lies here.
  • I AM WORRIED.
  • I AM HAPPY.
  • I AM THRILL by this. I'll be meeting (and living for 3 months~) with lots of friends and acquaintances, including 'them' who make me happy, sad, and laughed a lot before. ehem. I'll be living under one roof with them under Allah guidances' insyaAllah
  • Yet I AM SAD, why is it only me among my besties?
Im hoping for the best. The first advice that i got is from my sis, who said, "Be careful. My very-religious-friend's sister ends up with a couple in the training." Hoh. Allah, peliharalah aku drpd perkara mendekati zina.

Done with the mind wind up. Gone to study physics for the spm trials, which is on tuesday! 
Bismillah^^,, haha

Thursday, August 12, 2010

layarku karyaku :)

saya berkarya :)
*tiada mengena dengan yang menulis mahupun yang membaca, melainkan kalau memang ada kena mengena~

LAYARKU
Aku di tengah lautan
Bukanku katakan aku Jong besar
Jauh sekali kepala armada
Bukan juga anggota flotila

Aku hanya kapal kecil
Megahku berbanding sampan
Hinaku dibanding cruise ship ;p

Layarku pasangnya putih
Berkilau mentari menghunusnya
Tangsiku tegang
Bersedia menangkis hembusan tajam

Ke mana halaku
Dalam teroleng-oleng
Aku menjengah ke luar jendela
Kapalku agam
Bahteraku indah
Sampanku berkolek
Tapi sayang tiada kemudi

Aku kapal layar
Tapi sayang,
 tak berkemudi.
Tidak bertuju halaku.

Dan,
Layarku terpasang.

nawzahra - sekolah 5/8/10

Monday, July 5, 2010

kupohon hikmah-Mu

-bismillah-

janji Allah :''al-thoiyibaatu lilthoiyibin''

satu perkara yang tak pernah diharapkan terjadi.

ramai yang anggap benda tu remeh. tapi jika diumpamakan perkara itu sebagai gurisan kecil pada hiasan kaca, pasti turun nilainya; gurisan kecil pada hiasan kristal dan emas, lagilah; benar hanya jauhari mengenal manikam, hanya yang mahal tahu yang mahal, hanya pembeli yang menawar harga tinggi akan nampak gurisan itu, dan saya mahukan yang kaya itu; dan hanya Allah tahu setiap hamba-Nya.


Allah, berikan aku ketenangan hati dan akal fikiran :)

Friday, July 2, 2010

hari ini. hari jumaat. satu hari hidup ini.

-bismillah-

hah. lagi sebulan tarikh itu akan muncul. kurang dari sebulan, yang betulnya.
alhamdulillah, hari nih hari jumaat, rutin hidup berjalan seperti biasa. ada lah 2-3 perkara luar biasa terjadi, itupun dengan rahmat dan izin Allah barulah berlaku.
awal subuh, hujan renyai2. aman sangat. :) alhamdulillah^^ sampai di sekolah, lebih awal daripada hari jumaat minggu2 lain~ hehe. and, sempat bawa tumbler ke dewan untuk dialun dengan 'wave yasin' yang mulia. :)

habis bacaan yasin ramai2, solat hajat dan solat dhuha pula. alhamdulillah. Allah izinkan.
sampai ke kelas, kawan2 memanggil-manggil nama sya. apa lagi, makin lambat lah saya melangkah menuju ke arah mereka. haha dah jadi tabiat~
rupa-rupanya, kecoh separuh kelas tu sebab ada hamba Allah yang muncul dalam newspaper, dengan muka iras2 saya. mula2 tak percaya, tapi sekali pandang,, ehh, betullah... muka aku!
subhanAllah :) . rasa lawak + terharu + kagum dengan kuasa Allah + eh! .

masa gap awal pagi, sya turun ulang alik naik turun atas bawah tangga~ [haha] sebab nak pergi jumpa cikgu untuk betulkan data yang salah.
kali ketiga turun di bilik guru cemerlang, "farhana, markah tu... masa cikgu taip typing lari :)" cikgu tersenyum simpul cakap pada saya. oh, tak pa~ saya tak marah siapa2 pun. alhamdulillah, urusan ni dah settle.

masa kelas add. math pula, cikgu sampaikan berita yang saya tak pernah terfikir. alhamdulillah. ya Allah, improve me from being ordinary to good person, from good to a better person, from better to become the best, now and hereafter! amiin

then, ada slot usrah badar. alhamdulillah, adik2 usrah makin baik :) boleh nampak kesediaan mereka menerima kakak2 naqibah yang biasa2 nih. sekurang-kurangnya, saya lebih beruntung daripada naqibah lain yang mengadu adik2 usrah sangat passive. huh. alhamdulillah kerana Allah telah memilih kombinasi 3 orang naqibah ini untuk kelas ini. sangat serasi. hanya Allah yang tahu sejak bila dan sampai bila. huu~
tengah hari tadi, ada mesyuarat MKP pengawas. perjumpaan tak formal. best. ketua saya menyentuh segenap aspek dalam diri rakan pimpinan. cuma, saya tefikir. jika kami pengawas, ada dia dan ajk tertinggi untuk menegur apa yang tak kena. masalah aurat, couple~ ada perjumpaan khas untuk menjernihkan perasaan. ada itu ini untuk merapikan akhlak kami.

tapi, untuk students biasa lain, siapa yang menegur mereka? buat halaqah untuk menyedarkan mereka? siapa yang menjadi bodyguard mereka? aduh. tanggungjawab saya sebagai ajk badar apa pula?
ouh, mungkin inilah fungsi badar di sekolah yang terhijab dari pandangan kami warga sekolah. sayang. saya hanya tahu menulis.
teringat pula kata-kata ukhti wahida, "bila kita dah jadi pemimpin, sebelah kaki dah ada dalam neraka!..." ouh, siapakah yang akan berkata demikian pada students lain? "apabila kamu ke sekolah agama, adakah perbuatan kamu mencerminkan apa yang sepatutnya?"
hah. soal amanah. 3 markah yang terlebih juga satu amanah. terpulanglah mahu jujur atau diamkan diri. tak perlu harapkan orang lain memberitahu apa yang sepatutnya dilakukan. takut, 3 markah sahaja akan berganda pula kesannya nanti. Allah, selamatkan aku dan kawan2 ku!

keseorangan~ :)
lepas solat zuhur sorang2 :], pergi makan tengah hari pun sorang2 di restoran. hah. lintas jalan (pukul 3.45 sesak sebab orang lambat nak rush ke office) pun sorang2. takut deh. umpama terlepas dari mulut harimau masuk mulut buaya. hampir dilanggar tadi. astaghfirullah.
hurm. pergi library sorang2. tak kisah. lagi bahagia kot. haha.
hantar buku2 pinjam masa cuti sekolah, buat kerja addmath sikit... dah sejam di library. rush pula lintas jalan tadi. waktu tu dah dekat2 10 minit sebelum pukul 5. tak boleh lewat lagi, sebab time nih traffic orang balik dari office plak. haish~

kelas tusyen dari pukul 5-7 petang.
penat, tapi dah terbiasa. busuk2 pun, belajar~ haha sorry kawan2!
oh lagi satu, saya tak suka and a bit awkward kalu dibuntuti dan membuntuti. haha. yeah. tak suka tangga. tambah dengan uniform sekolah 7 pagi - 7 petang, hah, malanglah orang yang di belakang~ lagipun, Nabi tak jalan di belakang perempuan. :) lelaki x elok jalan di belakang perempuan asing. but being a gentleman? do so towards your wife. sbb kalu dah jadi suami, jalan belakang sebab nak protect. tapi kalu x da apa2, syaitan pula suruh attack! huu~ that was a tazkirah from my ustazah during my first year in the school. alhamdulillah, still remember it fresh~

malam? menaip ini. lepas nih perlu basuh baju sekolah untuk esok, sabtu, utk satu program. ya Allah, berkatilah rutin hidupku. kurniakan aku keputusan trial exam & SPM yang cemerlang di sisi-Mu dan diredhai. redhailah aku sebagai hamba-Mu yang berjaya dunia dan akhirat. Amiin.
:)

Sunday, June 27, 2010

badai. pisang 3 kali berbuah~

i hurt a person by my words.
ouch. i wish i could meet him and say i'm so sorry that you are offended.

no wonder during the whole holiday we didnt even talk.

somehow, i think im not really worth for him. adeh.
maybe because of inferiority. that crush is just too good, too kind, too great for such nobody as me.

haha oh no.

Allah, aku mohon cinta-Mu, dan cinta orang yang mengasihi-Mu. :]
doaku, 'dia yang x ...' adalah untukku. amin
kabulkanlah hajatku, andai itu yang terbaik untukku. Allah lebih mengetahui.

haah~ SPM cepatlah datang~ i wont risk u with my crushy thing!

Thursday, June 3, 2010

ukhwah itu. (hubungan saya dan ...)

-bismillah-

assalamualaikum :)
malam ni tiba-tiba tergerak nak menaip pulak~
pasal satu nikmat yang memang satu fitrah kepada manusia, berukhwah!

sesungguhnya detik yang paling bermakna, bernilai dan berharga adalah apabila seorang saudara semuslim membetulkan kiblat kita yang tersalah, walaupun dalam hanya 1 degree~!

alhamdulillah^^

sebenarnya, waktu saya sedang siap2 untuk solat zuhur di surau sekolah tadi, ada sekumpulan jemaah yang baru saja sudah habis sembahyang. terfikir juga dalam hati, 'oh, bukan rezeki saya kot nak sembahyang jemaah hari ni'. jadi, berdirilah sorang2 di bahagian depan surau.
tengah mengikat telekung, bahu saya diketuk lembut.
"Farhana, kiblat di surau ni betul, straight" dia menyapa.
"straight ja ka?"
saya tengok sejadah, tak ada la serong sangat pon.. tak sampai 30 degree
"ya, betul2 straight"
saya tengok garis tile, banding dengan gari tepi sejadah,, ouwhh serong tetap serong ouwh!!
baru saya sedar.. 180 degree takkan pernah sama dengan mana2 degree yang tak tepat la~~
haish, buat mudah pulak dalam soal solat! astaghfirullah =_=
"owh! thank you!"
"takpa.. :) " dia pun pergi.

ah, indahnya perasaan diselamatkan daripada melakukan amalan yang sia-sia saja!
alhamdulillah.

analoginya, seakan-akan saya sedang makan ubat dengan niat utk sembuh, tapi makan ubat yang tak cukup dos ingredient kot! kesan makan ubat ada, tapi bukan kesan optimum~ sakit, lega sikit, tapi tak akan pernah sembuh sepenuhnyaa :)
ada paham? hihii^^

maksudnya, solat tu MUNGKIN tak beri efek OPTIMUM pada si pelakunya. (bergantung pada kehendak Allah!) mungkin antara kita ada yang ragu-ragu, mengapa aku bersolat, tapi nafsuku masih nakal? lidahku masih tajam? hingga timbul ragu-ragu dalam hati, bukankah solat itu mencegah perbuatan keji dan mungkar..

kiblat tak betul, tak sah solat.
kalau tak tau, kena amik tau.
jangan buat pala tau.
hehe

ok2, back to the topic..
ukhwah itu :)

alhamdulillah berkali-kali lagi. tahun ni, memang banyak saya kenal dengan juniors. tahun lepas, tak ramai pun. sebab muka nih sentiasa 'serius', sapa berani sengih ya? hehe
tapi, tahun ni Allah bagi saya merasa nikmat bersahabat dengan orang yang tak pernah kenal pun sebelum ni.

paling ketara, ukhwah yang Allah izin masa di satu kem di kl. dalam masa satu hari saja, kami berdua +1 dah lebih dari hubungan adik beradik! orang cakap, ada chemistry baik punya la^^ dan nikmat ukhwah yang sehari itu, hanya untuk kami berdua + 1 :) best, jalan2, ronda2, sembang2 dengan adik ni. sangaat. Allah, berkatilah hidup kami :)

next, ukhwah dengan sorang lagi junior. mula2, memang dia suka approach saya. sembang masalah fiqh sikit-sikit, pasal badar & pasal studies. lama2, dia dah mula jadi 'adik'. bukan adik yang orang suka angkat2 tu, tapi adik kepada jiwa saya. pelik kan? maksudnya, saudara islam yang amat saya sayang, yang saya rasa patut termasuk dalam senarai doa saya! tapi apakan daya, selalu sangat terlupa akhawat2 ni dalam doa lepas solat. tapi takpa, ingat masa lain :)

ada 4-5 orang lagi tak dicerita. (akan di-post nanti)
apa nak dimengarut lagi malam ni?

nantilah, dalam post lepas2 nih  (tak janji), mungkin ukhwah saya antara lainan jantina. don't worry, hati saya masih pegang ayat Allah dalam surah an-Nur dan an-Nisaa.
ayat yang anda perempuan pasti tahu. kena tahu. :)

Saturday, May 22, 2010

coping with mood swings

-bismillah-

can't wait for this tiring year to finish. the longer i wait the harder for me to stand with the pressure. it's not really a hard pressure but people around me make that even harder to achieve.

a junior of my school approach me one day,
asking how do i study? she even said a friend of mine has said to her that i'm always LOOK ready and well prepared for every single period of studies in school, finished ALL homeworks given and always know what to answer when teachers asking questions.
no, not at all.
it's just that that friend of mine did not know me exactly at all.
those who says that "farhana is pandai. nothing can't stop her" just dont know the real me.

i'm human too. i have feelings. i have the heart that ticks when certain good-looking boys passed by too. i too sense a bad feeling when teachers get angry. in another words, i am just like anybody, have strong will and sometimes lost my guts.

last week was horrible. my mood just swings badly at the time of the month. well, tears falling down unwantedly, crying badly in front of my parents and a friend, wanting to go home suddenly while i was in a tuition class, wanting to go and scold a guy who is stealing glances on me (no, he's not. just my mood that time ;) and the worst of all, i can't even touch my book to study.
the moment i touch a book, i feel bad. feeling that comes when you want to cry. and i cried badly.
it is just like i am being 'sampuk'

what if i do?
dad said: if you believe in so, then you are.
mom said: heal yourself with the help of Allah. come on, read some prayers (since i cant solat that time)

alhamdulillah. things are just getting better now.

so, the moral is..
  • dont follow your emotions
  • get ready for PMS
  • never missed to read Quran whenever you can, for you would be feeling really longed for Quran when that time of the month (period)
  • Quran reading for today, lasts for the next times until your iman dries up
  • yeah, iman dries up quickly if it is not moisten with Quran and tazkirahs
  • :)
it is an exam periods now. alhamdulillah, my mood is just getting better. i choose to hear the Quran recitations since i cant read it by myself. and it works! alhamdulillah^^

may Allah loves me always and ever. may not i lose the LOVE just only to be covered with a tiny love from just an ordinary guy. an Allah's creature.
:)

Sunday, May 9, 2010

watdono is ignoring

[scrap posting]

i've been ignoring many acquaintances for certain reasons... even to my camp mates etc.
and today
baru saya tahu, macam tu rasa rupanya bila kita buat tak tak tahu / buat tak kenal...
or pusing sblah lain or tak tengok sb langsung..
...pedih la jugak...
hehh patutlah kawan saya marah sangat sblum ni.. :]

and..minggu ni,
sb balas balik to me~

haha x pa, saya ada Allah :)
prinsip tetap prinsip~~

*sb tu 'somebody' utk sapa2 yg jarang2 (bukan tak pnah~) guna kamus Oxford Advd Learners :D

Thursday, May 6, 2010

SPM 11A+

-bismillah-

lama tak tulis entry kat blog nih..huhu x pandai menulis daa~

SPM 11A+
itu target saya. target semua orang yang ambil 11 subjek.
hanya ada dua possible outcomes (dlm probability math f5~),
sama ada kita dapat mencapainya atau tidak.

macam mana nak dapat?

dengan keinginan sahaja, kita tau tak cukup.
dengan kegigihan saja, kita boleh nampak peluang cerah.
kalau keinginan + kegigihan pula, masih tak tentu akan dapat lagi

dapat, tak dapat
itu terletak pada Allah. kita takut, kalau Allah memilih kita mengecapinya berbanding orang lain, timbul pula riak, ujub, sombong.
kalau tidak ditakdirkan mengecapinya pula, takut terhilang rasa yakin pada Allah, lalu menjadilah dia orang yang berputus asa.
firman Allah, "wahai orang yang beriman, janganlah kamu menjadi orang yang berputus harap"
nauzubillah

jadi, masih perlukah target kalau belum tentu dapat?
ataupun jangan ambil spm, tak perlu risau kesan dapat mencapai target atau tak..
SALAH.

semasa di tingkatan 3, seorang ustazah ajar saya dan rakan-rakan,
katanya, "kamu kalau nak berdoa, doalah macam ni.. Ya Allah, berikanlah aku keputusan yang cemerlang dan mendapat keberkatan dari-Mu kerana sesungguhnya Kau telah pun mengetahui keputusan yang akan aku dapat nanti"

berserah diri.
ataupun prinsip berfikiran terbuka seperti yang digariskan pakar motivasi.
kita bersedia menerima kemungkinan2 yang akan terjadi dengan berlapang dada. tanpa prejudis dan putus asa.
sebenarnya, kita mungkin hanya tahu, muslim = orang islam, sedangkan maksud yang lain juga 'muslim' ialah 'orang yang berserah diri'

balik semula pada spm saya :),
keberkatan menjadi satu lagi unsur penting.
kata cikgu masa saya sekolah rendah, "kamu baca sikit, kamu paham banyaaaak" yang menyebabkan saya & the gang teruja @_@
dalam slot tazkirah di sekolah menengah, ustazah cakap sth yang buatkan saya rumus isinya jadi,
"keberkatan counts from the start"
keberkatan membezakan result kita yang sebenar.
kata pengerusi pibg skolah, "doa seorang ibu itu amat makbul. tapi kalau anak berjaya tanpa keberkatan, mungkin ibu itu akan dia buang selepas berjaya"
luah seorang rakan, "even orang tak ada A pun boleh masuk u, kenapa orang yang berbilang A+ tak dapat tawaran?"
saya pun jawab dlm hati, Allah tahu apa yang tak kena.

lama dah menulis,, perlu pi study pulak :)
nauzubillah drpd jadi orang yang cakap, tapi tak buat.

oh ya,,
niat (keinginan) + kegigihan + keberkatan = berjaya dengan izin Allah
semoga Allah memimpin aku walau apapun statusku di dunia ini:)

psst: ada yang marah saya sebab tak bagi salam kepadanya, tapi saya pujuk hati, "keberkatan itu datangnya daripada ALLAH" dan setiap salam itu sunat. alangkah indahnya jika salam itu tanda ikhlas, bukan simbol hormat antara manusia. :]

Friday, March 26, 2010

itu bukan ego

-bismillah-

 quoted from slot usrah tadi,
"itu bukan ego, itu prinsip diri"

ya..farhana, jangan risau dengan tentang perkara pening itu~ kamu patut bangga dengan prinsip diri. ya! jgn mengalah farhana dengan makhluk abstrak itu~
kuat, kamu!
hihii^^

act, saya nk gtau, kalau anda dah pegang satu prinsip, jangan patah balik. jangan runtuhkan pegangan itu. walau menyusahkan, walau merunsingkan, walau menyepikan (haha), harapkan hikmah daripada Allah.
'semoga apa yang aku lakukan ini akan diberi hidayah + hikmah + rahmat daripada Allah'

ya Allah, aku mohon segala yang terbaik daripada-Mu! amiin :)

Wednesday, March 24, 2010

sampai pun

this is you,
written by me.

birds flying,
clouds disappearing,

i'm departing,
but you are blocking.

i look in your eyes,
i see those cries.

the symptoms seem to persist,
why in the earth does such person exists?

when is it the time to stop?
to find my missing blue flip-flop.

once made me high,
once made me cried...

it ticks in head,
thinking about that life mistakes.

i said that you are wrong,
you ignored it singing a song.

a tune of life you play,
on stages of drama full of replays.

i watched you there,
and now you are here.

i said you are bad,
you reply with a glad!

i said that you are weird,
but you seemed to be in tears!

i'm glad,
that i'm back.
i'm glad,
that you are sacked.
i'm glad,
that we are flat

i'm glad,
really that glad!

long time no updating ^^

-bismillah-

it has been a long time! :)

hi there~ salam.
uh oh! just now i realise that my last post [about the photoshoot~~] was dated back in 3rd of march. it has been quite a long term of inupdated,,

well, in the past 22 days back started from today, i've been through long, exciting and full of joy journey :)
alhamdulillah.

actually, i have been spending all my school breaks which started from 12-21 march 2010 doing outdoors activities. in other words, i spent no days with my family at all, and that is something new for me to endure. (maybe next year would going to be the same, insyaAllah). so, 10-day-holiday spent NOT in perlis, but in sarawak and selangor (shah alam or shah kelam, my bro said once)..
so, let me do my recounts :-)

- 12/3/2010 -
departs to KLIA-LCCT with the school bus, together with my other 27 friends and 5 teachers. i happened to catch a glimpse of unexpected event, that is an accident on the PLUS highway in a rainy situation which involved a lorry transporting newly-launched blue boxs of fishes (YES, it's overturned and the fishes are scattered on the road!) and five more cars, i guess. oh~

- 13/3/2010 -
arrive at the LCCT exactly at 2.00 am. walked and waited inside the building with sleepy head + reddening eyes with blurry vission (because of tai* mata~) and not to forget my not-so-small luggage (yet it's considered as smaller by my friends~ ) and the clinging red kipling bag~ lalalla.
at 7.25am in the morning, after long exhausted hours of waiting (i dont even sleep in that morning since  the arrival) i departed to KUC, kuching~

turned to have my sleepy head back while in the plane. "please2, dont fall asleep yet. i must see the take off view. the view of the land from sky when leaving. ..zzZzz oops!...i forced open my eyes to see the stewardess demonstrating safety guidances~ (oh, lama rupanya masa yg diambil sblum btoi2 bertolak)

"flight attendants be seated for take off!" the capten called out. suddenly i found that 'oh, i'm really flying in the sky~ alhamdulillah. *this is my first time daaa

naik~~ naik~~ crossing the layer of clouds. it's so NICE. i said to myself, 'oh, this is how it looks like above the clouds! nice, white with nothing to be an eyesore'
subhanAllah :) somehow, i take that 'so, maybe in the artics things are just the same, windy + gases + white + no impurities to stain the view..

i fell asleep..zzZzz..Z..

Wednesday, March 3, 2010

photoshoot.indoor.outdoor~ :)

-bismillah-
alhamdulillah. thank you ALLAH. thank you Mak. thank you Ayah. thank you Cikgu. thank you Cikgu (1 + 3 - 1) minus one because she's not so helping~

i've been into a photoshoot!

it's great to have some nice, good & unpredictable moments^^
after a long day of school hours~
after being buried in pile of homeworks & notes,
after coping with tiring days full of challenges and certain mind-broken riddles of ideas~
after what have my certain quite troublesome friends had done to me..
before i realised that Allah knows about these days i've been endured
and even after all witty things happening in school + extra classes + tuition classes + home, :)
plus my sudden i-dont-want-to erratic change of mood and heart feeling~ ;)

Allah treats me into a photoshoot..lalalla~ may this life is blessed for all the time~

haha tu saja nak share :)
-it isnt wrong to be thrilled, right? as long as i dont go jumping here and there telling every passerby about my nice evening activities :D..haha! thanks to.. blogging.

doakan kejayaan saya dunia dan akhirat!

satu untuk di kongsi lagi,
"siapa yang menginginkan kehidupan akhirat, maka baginya bahagian kehidupan dunia dan akhirat. tetapi barang siapa yang hanya menginginkan kehidupan dunia saja, maka sikit sahaja bahagian dunia untuknya, bahkan di akhirat dia mendapat azab yang pedih." -nau'zubillah min dzalik-

-n-

Saturday, February 27, 2010

lalala~~ g-d-t^^

salam

just now i heard a rumour about a friend from one of my 6-year-old friendships. a rumour saying something which i take it as too bad to be true. and all i can say is that i dont believe in such things for i knew (based on my guesses & experiences) about the person's 'good + friendly behaviour' which had started the rumour in the first place.
........end......sholdn't this?

well, somehow one can misunderstand about one another's 'act of smiling'. haha,, poor u who thinks that it is 'great'.

urm, just now a thought came to my mind,
to recieve A SMILE from a person who has A LOT OF SMILES in their life is just nothing,
and if it is to be compared with..
to recieve A SMILE from a person who has very LIL SMILES in their life is everything or great (if you think it is~),


friends, u dont need to guess who are the persons involved and WHAT i'm really talking about. let take this as my girly-diary-thingy~~ :)
lalala~

Friday, February 19, 2010

angpau-s-sortment

-bismillah-

  • CHEMISTRY
  • Mdn. MATH.
  • ENGLISH
  • BAHASA MALAYSIA
  • SYARIAH
  • Add. MATH
  • BIOLOGY
  • PHYSICS
  • QURAN SUNNAH
  • BAHASA ARAB
  • SEJARAH

this is my listing of homeworks based on my favoritas,, starting from the most favourite to the least one. and yep, the top most is the one that had finished completely first among eleven of them. well, for other certain subjects, 'almost completely finished!' and..for the last 4 subjects, none has yet to be touched by now =_=,,

that's it. i only do what i want to. not necessarily must be in specific 'rigid' timed mode for i can finish it in the middle of nights (morning!). but, i dont say that i spend my whole evening for homeworks~

what i find as 'heavier' and a somewhat tedious are:
  • PUM annual report
  • PKS stuffs that PeoPle ask me to, when they find out their data went missing out of nowhere [member's namelist, class of '09..'10, i/c number, etc]
and..the must-finished-this-by-monday thing:
  • NILAM.
haha^^ (should i be laughing now?)

Thursday, February 18, 2010

HARI LAHIR SAYA :)

-bismillah-

salam..

ALHAMDULILLAH,
syukur kepada Allah yang menganugerahkan segalanya kpd saya :) sepanjang 17 tahun ni^^

TERIMA KASIH sahabat2, ikhwah wal akhawat!! saya sayang semua, uhibbukum fillah^^ smoga ukhwah ini diredhai Allah,, alhamdulillah :)

 ya Allah,
bantulah aku..bantulah kami dlm menghadapi hidup ini
bantulah kami saat ditanya-Mu nanti..
"masa muda kamu, bagaimana digunakan?"

ya Allah,
jika ditakdirkan perjalanan hidup ini masih panjang,
mahupun
seandainya tertulis ini kali terakhir menyambut ulang tahun..
maka penuhilah hidupku dengan rahmat
ibadat yang mengikut syariat
dan limpahan pertolongan daripada-Mu,
disertakan juga dengan kesyukuran hanya kepada-Mu, Allah
bantulah aku
ingatkan aku
walau apapun, aku mahu syurga-Mu
aku berserah diri pada-Mu

اللهم إني أعوذبك من الهمِّ والحزن
وأعوذبك من العجز والكسل
واعوذبك من الجبن والبخل
واعوذبك من غلبة الدَيْن وقهرالرجال

semoga hidup ini sentiasa dalam guidance ALLAH
bukan hanya pada hari ini,
bukan hanya dalam kesusahan,
bukan hanya waktu kegembiraan.
amiiin

:D

 p/s: *syukur & syoknya rasa disayangi & menyayangi sahabat*
- indahnya ukhuwah dalam islam
- firman Allah bermaksud, "sesungguhnya, orang mu'min itu bersaudara"
- antara cara mencapai kemanisan iman ialah apabila dia mengasihi sahabatnya kerana Allah, bertemu dan berpisah kerana Allah
- ayuh, lembutkan hati, terimalah hakikat indah ukhwah islamiah ini^^
- urm, mcm mana nak hidup sebagai 17s? adeh


Tuesday, February 16, 2010

langkah baru! insyaAllah^^

-bismillah-

kadang2 sya tersalah meletakkan diri sendiri pada tempat yang betul. kadang2 saya tergolong dalam golongan I, boleh juga dalam golongan II, mahupun III. (umum, tiada maksud khusus)
aduh, pada hakikatnya saya dalam golongan I. saya tahu, dan saya sedar hakikat itu. tapi, pendedahan itu ini mengheret saya ke dalam golongon II / III.

[meh saya tulis sendiri surat utk saya =D]

Nurfarhana,
anti mesti ingat, hidup anti telah diaturkan oleh Allah. segala yang dilalui adalah pakej ujian dlm menggapai syurga Allah. ketika kamu dianiya, ketika kamu dihimpit perasaan itu ini, ketika kamu dianugerahkan nikmat itu nikmat ini, semua itu Allah perhatikan. bagaimana hati kamu terdetik juga Allah tahu.

Allah tahu, niat kamu untuk mencapai kejayaan itu. Allah tahu. tapi, kamu Nurfarhana perlu bersedia menerimanya. kerana, tidak Allah bebankan (berikan) sesuatu melainkan dengan kesanggupan orang itu. jika kamu diberi kejayaan itu, mampukah kamu melawan sifat ujub, riak, bangga, sombong etc.? dan jika kamu diberi kegagalan, mampukah kamu menahan diri daripada berputus asa terhadap rahmat Allah?

Allah sebaik-baik penolong dan sebaik-baik sandaran.

Nurfarhana,
semasa sebelum menempuh PMR dulu, ustazah kamu pernah berpesan. "farhana, keputusan kamu Allah dah letak. berjaya ke tidak, mohonlah agar diberkati! rugi, kalau 9A tidak diberkati. malang, kalau tiada A dan tidak pula diberkati.

Allah, tolonglah hamba-Mu yang lemah ini.

saat menempuh SPM, tiada dapat diduga bagaimana keadaannya kalau kamu tidak bersedia. kelancaran sebelum, semasa dan selepas SPM bagaimana pula? adakah itu..adakah begini..? kamu tahu bagaimana berdasarkan tahap kebersediaan kamu. bagaimana pula kawan-kawan kamu? di sekolah itu, di sekolah ini, di kolej sana..di sbp/sms sini?
hah.

guru-gurumu berpesan, 'kamu bersaing dgn seluruh Malaysia.' sedang bersaingkah kamu, farhana?

tinggalkan perihal SPM seketika.

saat kamu melihat rakan-rakanmu terjebak dalam kancah 'itu', Allah tahu keadaan hati kamu. bagaimana kamu sebenarnya mahukan bi'ah islamiyah yang sebenarnya. kamu sebolehnya tidak mahu dirimu dan sahabat-sahabat mu meletakkan ungkapan cinta pada tempat yang salah. lalu bersyukurlah, Allah menemani kamu dalam menghayati [ini]. ya Allah, peliharalah pemilik hati ini daripada melemparkan amanahmu ke tempat yang salah.

saat kamu resah dengan perasaan, ingatlah, Allah telah menetapkan pasangan kamu. Allah telah mengamanahkan agar kasihmu, sayangmu hanyalah utk Allah, rasul-Nya, ibu bapa kamu, keluarga dan hanya kpd satu-satunya insan bergelar suami. [err..]
biarkan yang salah itu datang, umpama daun kering yang jatuh berguguran.
biarkan kehadirannya umpama ikan-ikan yang berenang dlm sungai jernih saat kamu mahu merentasi titi ke puncak di seberang. cantik, sehinggakan kamu berhenti utk menikmati pemandangan itu. lalu, lewatlah kamu utk tiba di puncak sana!

kata ustazah Fauziah, "kalau orang perempuan tak beri titi, orang lelaki tidak akan meniti".

aduh, berat mendengarnya. Nurfarhana, bersyukurlah masih belum terlambat untuk memelihara amanah Allah ini. beristighfarlah kamu seandainya langkahan kamu mendetikkan sesuatu pada orang yang berpenyakit hatinya. mohonlah perlindungan agar dirimu sentiasa berada dalam hijab Allah. mintalah agar kamu mampu menjaga amanah kasih ini sebagaimana kamu mahu 'dia' juga menjaganya.

itu lumrah. lumrah yang juga satu ujian ketahanan jiwamu.

Nurfarhana, semoga kamu kuat! mohonlah kekuatan diri daripada Allah. sesungguhnya, segala kekuasaan itu hanyalah pada Allah. saat Allah berkenhendak agar kamu mendapatnya, maka dapatlah kamu dengan tiada siapa pun sebagai penghalang. dan, saat Allah membataskannya kepada kamu, maka tiada siapalah mampu menolong melainkan dengan rahmat Allah.

Ya Allah, berkatilah hidupku, matiku, duniaku dan akhiratku.
jadikanlah aku high-achiever yg diberkati dunia dan akhirat! amin :D

p:s/ mungkin ini entri terakhir saya bergelar 16 tahun. saya perlu berfikiran matang dalam dimensi baru kehidupan. kereta, moto, bakal menerjah ke dalam kamus hidup. semoga saya benar-benar bersedia dengan pertolongan daripada Allah :)

amiin Allah Ya Rabb[perkenankanlah Allah, wahai Tuhan]

Monday, February 8, 2010

my first time of emcee-ing^^

-bismillah-

alhamdulillah. sangat teruja. excited. terima kasih kpd guru2 & kawan2 yg tolong, & ucap tahniah. hahaha biasalah, baru first time~ mestilah sangat besar kejayaan meninggalkan stagefright kat umah!
alhamdulillah^^

mula2, pukul 6.30, cik ketua pengawas sms suruh mai awal. huhu *nervous* saya~
then, sampai lebih kurang pukul 7.20, tapi malangnya, sorang pon takda kat dewan perhimpunan. haish~ dasar tak cemerlang la bdak2 sekolah ini~~ (saya juga, (?)

tunggu punya tunggu, tak nampak pun kelibat orang yang paling kalut (menurut klu yang saya dapat, kalau nk tau siapa guru bertugas, maka carilah orang yg paling kalut di backstage!).
sampaikan sebesar-besar guru hingga sekecil2 guru dah ambil tempat, saya masih terpinga-pinga untuk nak ambil maklumat drpd beliau. haha haish~

maka, ada la sorang kawan mai rushing2, "farhana2, pengetua dah sampai~~!!"
saya pon tak tengok mana terus naik atas pentas.. tinjau2 kat celah-celah barisan,, eihh,, mana beliau neh??
"ni dia..mai kot belakang" ada satu suara menyahut monolog saya..
owh, pengetua mai dari belakang pentas rupanya..adeh patut tinjau takda kat depan..malu saya~

masa kawan bca ikrar, ada seorang guru yg dihormati pusing-pusing mengerling ke arah kami..haish~ apa yg tak kena? huhu..
masa yang sama, baru dapat nama guru yg akan bagi tazkirah drpd guru bertugas..kaluit2~ maka saya pun menjemput beliau dgn ".....to give the tazkirah". adeh!

last sekali, ada spotcheck.. hurmm first time jugak jalan2 pi cari kesalahan orang~ haha..
nampak 3-4 orang adik2 junior sengih2,, saya jalan pi kat depa..
cek..cek..cekk...
"ampa..ampa form 2 ah?" salah sorang tanya saya..
heh *senyum*
"abes tu, form 4?"
dak aihh..~ hihii^^

tamat.
*actually, ada satu kisah tak best yg jadi lepas tu, tapi biarlah hnya saya, hanani, ustazah 'itu' & Allah yg tahu..huhu
::teringat pula, diumpamakan nanti hari kiamat, ada projector tayang apa yg kita buat, apa yg kita tak buat~ huhu itu sekadar perumpamaan hasil drpd fikiran manusia yg hanyalah berbilion neurons ini~

"sesungguhnya ilmu itu (tentang hari kiamat) hanya pada Allah" surah al-mulk.

Sunday, February 7, 2010

pesanan sir halim

-bismillah-

quoted dari cikgu saya~: "kamu tahu, kalau budak2 lelaki ni dipantau baik2 oleh ibu bapa, guru-guru mereka, sure mereka akan jadi lebih hebat daripada perempuan. kamu tahu sebab apa?"

saya jwab dlm hati, sebab depa ada 9 akal~ satu nafsu~

"sebabnya, mereka pandai kontrol emosi! depa tak kisah kalau kawan tak senyum sikit pon takpa, dia akan senyum hari lain, depa tak dak nk risau ahh pasal ni"
"kamu yang perempuan, jangan emosi. nanti kalau boyfriend tak pandang, kamu susah hati. kawan tak mau cakap, kamu susah hati"
"kamu kena powerful! barulah boleh berjaya"

maka, saya pun dapatlah sesuatu. refleksi. farhana, jangan emotional. kamu kena kuat. jangan hirau apa yg kamu rasa..
sampaikan saya terfikir, haish, rasa macam sir baca ja blog saya semalam ni..oh, tidak~! tak mungkin-

last2, pujuk diri sendiri,
pesanan itu daripada Allah :) dan, sir yg jadi perantaranya..
Alhamdulillah :)
++semoga Allah sentiasa menjaga saya.. amin++

urm, lawak of the day::
lori tayar square~ hehh siap dengan efek penumpangnya sekali sir buat td :DD

serangan yang dahsyat!

-bismillah-
[sambungan daripada kisah sengal ini~]
*warning, ini mengarut kalu dilayan~

racing heart, sweating cold hands, shivering feets..that i could not even hold my pen and copy the notes..in fact, i can't even hold anything..
huu..tulah yang jadi semalam~
saya diserang lagi!
dan kalah teruk..
lumpuh semuanya..

kemunculan sesuatu yang tidak diduga. saya tak suka. sebab sepanjang minggu ni segalanya telah saya cuba jaga, tapi hanya semalam, hampir segala benda yang saya jaga terganggu.

saya dah pernah jumpa 'sebuah kerajaan' laksana Amerika yang kuat dan berkuasa.
saya dah pernah bertemu 'sebuah kerajaan' yang sangat-sangat hebat.
saya dah pernah berhubung dengan 'kerajaan' yang terbaik..
dan, satu pun tidak menggentarkan pusat kerajaan saya..

tapi, apabila ternampak 'kerajaan' yang satu ini,
kerajaan saya goyah~ segalanya menjadi huru hara.
pentadbiran, keselamatan dan pertahanan..
oh, Allah tolonglah..

diserang senjata runcing
tiada ternampak, tiada terduga~
hati saya sakit..sakit bukan kerana disiat,, tapi sakit yang memang betul2 sakit..
hanya al-Quran dan solat mampu menyembuhkan
hanya mampu meminta pertolongan daripada Allah

hahh~
kalau pasal teori yang saya belajar,
symptoms di atas hanya akan dialami dalam keadaan tertekan..
huhu..

biarlah saya tertekan sbb menafikan sesuatu
bukannya tertekan sebab mengiyakan sesuatu

semakin banyak nafas disedut, semakin sakit, ngilu, pedih rasanya hati~
pernahkah anda?

saya mesti menang.
sebagaimana saya selalu menang dgn kawan2..
"ah, bila farhana nk kalah ni?" sehinggakan mereka bertanya

semoga saya still calm~~~
kerana, cukuplah Allah disisiku, kepada-Nya aku bertawakal dan berserah diri..

:] jgn fahamkan entri teruk ini

Wednesday, January 27, 2010

bagaikan kura-kura, datang sesuatu kepadanya, sembunyilah dia~

-bismillah-

dalam kita diulit kesenangan sementara pada saat ini, kita terlupa akan insan di sisi..tak pernah saya terfikir bahawa perihal guru & rakan2 mampu merungkai simpulan ketabahan hati sahabat saya dalam menghadapi masalah. buat pertama kalinya dia menjelma menjadi sesuatu yang tidak pernah ada dalam peribadinya sebelum ini. jika sebelum ini kita lihat seseorang itu tabah, mungkin atas beberapa faktor, ketabahan seseorang itu goyah. jika seseorang itu sebelum ini kita lihat tenang mengawal karenah anak buahnya, kemungkinan dia akan menjadi pemarah itu akan timbul; apabila dada sudah penuh dihimpit dengan masalah yang tidak terungkap.

apa yang ingin saya sentuh tidak banyak. perkara ini adalah berkaitan dengan sikap berterus terang. berterus terang adalah berbeza menurut individu. tapi, berdasarkan pengalaman yg secebis ini, berterus terang ialah jalan utama menyelamatkan diri daripada masalah besar yang akan timbul.

apabila seseorang itu melihat perkara yang tidak menyenangkan, hatinya yang tidak pernah menipu diri sendiri itu akan terdetik, mengatakan yang dia tidak bersetuju dgn perkara tersebut. tapi, peraasan tidak puas hati itu hanya terbatas dalam hati, atas beberapa faktor:
-risau disalah anggap apabila dia bersuara
-takut mendapat impresi tidak elok daripada pihak atasan
-kemungkinan dikecam hingga ke akhirnya

walau bagaimanpun, semakin lama kita memendam perasaan tidak puas hati itu, semakin lamalah hati dan jiwa akan gelisah, tertekan mahupun terseksa. sesungguhnya, pertarungan jiwa ini hanya akan membawa mudarat pada diri dan orang sekeliling. ada dua hala yang dapat saya kenal pasti apabila kita mempunyai perasaan tidak puas hati yang tidak terungkap:
  1. bersabar
  2. bersuara (berterus terang)
bersabar ialah jalan terbaik, kerana sifat mulia ini menghiasi peribadi Rasulullah dan para mu'min semua. bersabar bukan sekadar menunggu apa-apa perubahan yang akan terjadi, tetapi bersabar ialah meletakkan pengharapan pada Allah dan dalam masa yang sama cuba menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku. cuba meredhai dan menerima setiap perkara yang baik, dan mengelakkan diri daripada menimbulkan masalah baru pula. itulah langkah bersabar, bukannya sekadar menunggu penuh pasrah!

perihal bersuara pula, kunci mengurai balutan masalah. dengan bersuara, jiwa kita berasa bebas kerana tidak perlu menahan kandungan hati. jiwa merasa tenang kerana tidak perlu lagi menahan perasaan, terutama apabila kita bersuara bagi pihak yang menderita. tapi bersuara / berterus terang ini memerlukan caranya yang tersendiri. bukan berterus terang dengan menunjukkan perasaan protes, bukan dengan cara mengelakkan diri, juga bukan dengan cara mengutuk-ngutuk di belakang.
tapi, berterus terang @ bersikap asertif, iaitu menyatakan perasaan kita yang sebenarnya dengan cara yang betul tanpa menyakitkan perasaan sendiri mahupun perasaan pihak yang mendengar. itulah asertif, bukan agressif.

..apabila anda telah bersuara, tetapi masih tidak diambil kira, maka tunggulah, jika anda di pihak yang benar,, pertolongan Allah itu akan tiba..kerana, dalam firman Allah, "pertolongan Allah sangatlah dekat"^^
..smoga sahabat saya itu terus kuat.. jom doakan kjayaan kita dlm hidup^^

Thursday, January 21, 2010

ada hikmahnya,,

-bismillah-

pagi tadi, sampai sekolah lebih kurang pukul 7.31. hari paling lewat tahun 2010. hoho, kalau sampai ikut pagar depan sah 'kena' nih. turun dari kereta, sambil galas beg berisi buku-buku sebanyak 5 subjek (sahaja~) saya bergegas seperti selalu utk ke dewan terbuka. tiba-tiba berat saja kaki menapak ke depan. aduh, aku terlupa pinggang aku sakit! perlahan-lahan saya menapak satu per satu. meletak beg di pondok, mengambil alQuran dari dlm beg lalu memegang blazer. ah, sudah tak sempat memakainya!

dengan berhati-hati melangkah melalui denai batu berumput depan surau~, saya lihat seorang-seorang adik2 junior memotong langkahan saya utk pergi ke dewan membaca alQuran. haish, berbelas-belas orang dah ni yang potong, slow sangatkah langkah saya?
saya lihat ke hadapan, sabar, hanya 20 langkah lagi utk sampai~!, begitulah saya buat anggaran.

menapakkan kaki kiri, lalu menukar pula ke (aduh!! sakit) kaki kanan.
menapakkan kaki kiri, lalu menukar pula ke (aduh!! sakit) kaki kanan.
menapakkan kaki kiri, lalu menukar pula ke (aduh!! sakit) kaki kanan.
 begitulah fizikal saya hari ini..

tup tap tup tap..saya dengar bunyi derapan tapak kasut. oh, mesti ada guru sedang berjalan di belakang saya. makin lama makin kuat menandakan beliau semakin dekat. ah, jangan dia memarahi saya sebab sudah lambat ke dewan sudahlah~!

"eih, apa nih lenggang mak minah lagi??!" beliau 'bertanya'.
ah, kaki, jalanlah laju lagi? tak bolehkah seperti selalu wahai kaki? kau selalu melangkah laju meninggalkan rakanku yang lain? bukankah kau yang menyebabkan aku termengah-mengah apabila sampai di dewan pada hari-hari sebelum ini? kaki, langkah la laju lagii...
kebetulan, pada waktu itu, masih ada 4-5 orang adik2 juniors yg baru nk berkejar ke dewan.. saya pesan pada hati, hatiku, guru itu memarahi mereka, bukan kamu!
tapi..adik2 juniors itu sudah pun sampai ke dewan sedangkan saya masih mengatur langkah penuh kesakitan..siapakah pula yang berlenggang?

alhamdulillah, ketika saya sampai, bacaan alQuran baru dialunkan. surah yunus, bermula ayat 37..
lepas tu, saya came across ayat ni yang bermaksud

(44) Sesungguhnya Allah tidak menganiaya manusia sedikitpun, akan tetapi manusia jualah yang menganiaya diri mereka sendiri.
(57) Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu dan yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin yang ada di dalam dada kamu dan juga menjadi hidayat petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang yang beriman.
(65) Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) merasa dukacita disebabkan kata-kata mereka yang ingkar itu; kerana sesungguhnya segala kekuasaan tertentu bagi Allah; Dialah Yang Maha Mendengar, lagi Yang Maha Mengetahui.
atau dalam bahasa indonesia seperti dalam kitab yang saya pegang itu,,
(65) Janganlah kamu sedih oleh perkataan mereka. Sesungguhnya kekuasaan itu seluruhnya adalah kepunyaan Allah. Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.
subhanAllah, saya mengambil ini sebagai Allah menyampaikan kepada saya melalui ilham dan gerak hati utk membaca tafsir itu..
alhamdulillah
semoga Allah sentiasa menjaga saya :)

keterharuan saya itu terhenti seketika apabila guru yang menegur tadi memegang mikrofon lalu berucap, "kamu seperti binatang, wahai anak murid yang liat nak datang membaca alQuran! bahkan ayat alQuran ada menyebut (maka beliau membacakan). kena dihalau ke mari baru nak datang. (lalu beliau menyambung ayat 'bahkan mereka lebih teruk lagi'."
saya memandang dengan hati yang tiada berasa apa2..sehingga
"tadi pon ada seorang pengawas."

air mata tiba2 jatuh.
minda memujuk, pengawas yang dimaksudkan bukan saya, tapi pengawas dalam kelas adik2 juniors yang lambat itu..
hati pula memujuk, alunan ayat suci Al-Quran tadi berlegar-legar dalam ruang ingatan.
subhanAllah, Allah mengetahui EQ saya tidak cerdas utk menerima tamparan ini, lalu Allah mendetikkan hati utk berjumpa ayat tadi..
subhanAllah.

saya sangat terharu.
Ya Allah, janganlah biarkan aku mensia-siakan rahmat-Mu.
amin.
dalam perjalanan nak balik ke kelas pula, seorang rakan melihat muka saya yang sudah pasti tak keruan.
"selsemakah?" ya, saya menjawab.
seketika kemudian, air mata seakan makin melaju..
"ehh, ampa nangis.." sakit kaki...saya menjawab..
kawan, memang saya tak tipu, hari ni saya selsema, batuk, sakit pinggang..dan sakit hati~

random#perkara lain pula#
ketahuilah, saya juga manusia, bukan bebas diperlakukan apa sahaja..setiap tindakan menimbulkan impression saya pada kamu-kamu, maka jgnlah membuat satu tindakan yang tidak dapat saya translatekan maksudnya.. ketika saya susah, kamu juga bersusah, tetapi apabila kamu senang, dibiarkan saja saya yang baru pulih ini.. wahai guru(guru yg lain la), ingatlah, Allah nampak dan beberapa manusia dipilih utk mengetahuinya..insyaAllah saya akan berusaha menyimpannya selagi termampu..
Pada hari dinampakkan segala rahasia, (9) surah at-toriq

*betulkan apa yang saya salah..terima kasih~

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...