Skip to main content

Posts

Showing posts from 2010

nota sebelum ke PLKN

-bismillah-
ini adalah status update dan wall post di fb :)
Straniero Rz , aku akan merindui status-statusmu itu. Farhana, saya akan merindui tulisan-tulisanmu. Hanani Rafidi, leteranmu akan kuingat selalu. Myra Zamri , kau juga akan kurindu. Medina, teruskan dengan kecomelanmu. Mashi Muslimah, selamat menyesuaikan diri. Selamat ber-PLKN!! Semoga menjadi BADANG! Haha. :D *sorry kalau ada yg tak di-tagged. :)
Farhana, sure nanti saya rindu sama anda. Selamat ber-PLKN. Semoga bermanfaat, insyaallah. Allah tak beri sesuatu tanpa sebab. Jadikan PLKN sebagai wadah penyebar fikrah agama Allah. Insyaallah semoga Allah berkati. :)Medina, Myra Zamri & Farhana mari berjuang~ hiyaak~ (ala2 viking style) hahhaxD

sahabat2, kita dah belajarkan, tanda halawatul iman antaranya adalah apabila seseorang itu mengasihi sahabatnya lebih dari diri sendiri semata-mata kerana Allah.
semoga saya juga beroleh halawatul iman sepertimana kamu semua :)

2 Jan 2011, kalau tak ada masalah, saya akan beran…

ujian selepas SPM

-bismillah-
hurmm baru lepas melawat blog kawan2 sekolah yang sweet :) ohh blog saya sangat tak sweet lah !
adeh. [i can be nobody but myself; no hypocrisy pls, thank u very much.]

SPM - dah habis. tapi komitmen masih ada. dulu, saya ingat, bila spm habis, hidup jadi senang. apa kita nak semua boleh buat, semua boleh dapat. TAPI, Allah twist sikit kehidupan saya, agar saya tak 'hanyut' macam dalam perancangan sebelum ni~... ya, tiada siapa dapat mengatur masa depannya :)

sebelum ini :
nak jahit fabrik / artikel / apa2 saja yang saya teringatnak online ym - chat333nak tulis blog entry banyak2, untuk setiap perkara yang saya buat kalau bolehmasak !jalan2, shoppinghang out dgn kawan sekufu ;) heebaca buku fiksyen & bukan fiksyen banyak2join mana2 kelab seperti rakan muda @ ngo lain - melawat rumah orang tua / kanak2bekerja - di BUTIK ? haha. serius. kemas2 baju, gantung, iron, jahit manik, layan customers ;;) wah~dll yang tak teringat nak tulis sekarang~kemudian, berubah selepas…

people always learn to live, that they forget, they live to learn too

...Anonymous said...
Bahasa Inggeris anda sangat teruk. Budak sekolah rendah tulis lebih baik tatabahasa dan nahu daripada awak. Malu lah!!

--->adeh, saya kena hentam.

--dear Anonymous (who does not have courage to reveal yourself),


oic. first of all, thank you for your concern.
i'm feeling lucky because i was chosen by you among thousands of people who wrote their blogs' entries not in correct grammatical manner.
i'm afraid you have mistaken me for the previous post. what i'd like to explain is that i wrote the post verbally & based on what came in to my mind in an unformal manner, not in a formal well-written form of post where i double-checked them first before publishing. fyi, i do agree with your sincere comment after reading it again.

however, i'd like to say that the way you innocently expressed your concern for my english grammar is not something like what the educated people do. i'm afraid i am not being honest to you because i drop the inverted…

berlakon la pulak

-bismillah-

[SPM tak habis lagi. nanti kalau rajin dan ada kesempatan, boleh saya kongsikan, apa yang saya buat, kawan2 buat, yang perlu dibuat, yang tak payah dibuat, dan apa2 saja sepanjang SPM. itu pun, kalau saya nak tulis la :D hee]

berlakon. berdrama. tayangan.
tahu tak, hidup ni satu lakonan~ atau inggerisnya, shooting. ya, kitalah pelakonnya, sebuah drama yang tak tertulis dalam mana2 buku, melainkan sebuah buku. buku catatan amalan.

berlakon di sini bukanlah bermaksud hipokripsi.

tapi maksud saya, segala apa yang kita lalui sekarang, suka, sedih, gelak, buat baik, buat jahat, riak, rendah diri, iri hati segala tu... akan ditayangkan semula.
tayangan perdana.
ditontoni oleh seluruh alam dan orang yang terpilih.
serba lengkap termasuk details.
monolog mungkin menjadi subtitle.
itulah cerita kita. drama yang kita persembahkan di pentas dunia ini akan ditayang semula dengan kehendak Allah.

adeh. sangat malukan kalau tayangan tu pasal benda yang kita lemah. yang kita tak suka.
sedi…

hidup itu jihad, jihad itu menuju Allah - coretan akhir sebelum spm

-bismillah-

wahh. sangat lama tak menulis. oh ya, lusa, selasa mulalah SPM ku. sangat banyak nak revise, tapi alhamdulillah masih 'ada nyawa dan kehidupan'. hehh

macam biasa, ujian di dunia juga untuk mendapatkan ganjaran di akhirat. lulus ujian di dunia, lulus la di akhirat, insyaAllah. nak lulus ujian Allah tak pernah mudah, mesti ada pengacau sebab dia memang tak akan suka tengok anak cucu Adam dapat rahmat dan ganjaran daripada Allah.

oleh itu, dalam menghadapi kehidupan sementara ini, mari renung sama2 ayat Allah ini, agar kita tahu macam mana nak handle situation lepas diuji. i mean, kalau berjaya, nak buat apa.. kalau Allah kata tak lepas ujian, apa nak rasa..

dalam surah al Hadid, ayat 22 & 23, maksudnya:
Setiap bencana yang menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis dalam Kitab (Lauh Mahfuz) sebelum Kami mewujudkannya. Sungguh yang demikian itu mudah bagi Allah (22)
agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yang luput dari kamu, dan t…

public figure haha

-bismillah-

it's friday.
there is an assembly.
and i'm the emcee.
for the forth timesy.

adeh.

it's wierd to think how can i stand in front of hundreds of eyes. i used to be shy while in lower form. (hey i still have the shyness aka barrier till now~). recalling my form 3 memories, i'm so nervous that i speak like grrrgrrr3 while debating (bm) in classroom. uh oh. when i go for audition for the public speaking (bm) at the canteen with my friend, thing is getting better (but it's still a bad one). adeh. x pa, pengalaman~

i went to a Kursus Kepimpinan Pelajar Islam after pmr is over, (a second time for me to go to such course after a kursus for primary school's headboys&girls while i'm in sk putra. this one too was held in langkawi =.=.) tell you what, this is the turning point. from me being a girl who refused to speak in front of the public, i was my group presenter there. it is all started when the-camp-hot-stuff-girl-kot volunteered to be one. but the…

satu langkah, satu bismillah :)

-bismillah-

untuk hidup yang dipermudahkan, buatlah sesuatu bermula dengan nama Allah.
kalimah basmallah itu ayat pertama surah al-fatihah. ya, al-fatihah bermula dengan 'bismillah...', bukan bermula dengan 'alhamdu...'
insyaAllah, entri pendek kali ini nak kongsi kelebihan kalimah bismillah dalam hidup :)

mula, kenali bismillah
بسم الله الرحمن الرحيم
bi-ismi-Allah ar-rahman ar-rahim
maksudnya dalam bahasa melayu : dengan-nama-Allah yang Maha Pemurah, Maha Penyayang

mari saya ceritakan kisah sikit :)

pertama : ketika mula-mula mewakili negeri ke pertandingan peringkat kebangsaan semasa di sekolah rendah, saya dan ahli pasukan sangatlah gementar, walaupun pada masa itu hanya untuk menjawab soalan bertulis dalam pertandingan kuiz kesihatan. pada masa itu, guru pengiring datang mendekati dan berpesan, "kamu baca bismillah banyak2 dari sekarang (masa menunggu). baca jangan berhenti sampai kamu keluar semula dari dewan ini," kata beliau. lalu saya dan kawan-kawan a…

spm > iman and tenses

-bismillah-


SPM's getting nearer. tensions arise. friendships loosen. in fact, almost every relationship tested. one get selfish, the other get paranoid. everybody wants to succeed. sometimes we want it so much that we tend to ignore such matters concerning everyday life. what i mean is that we feel quite lazy to do house chores such as cleaning and washing and so on. my mom used to ask me a favour, but i  turned out to be giving a lot of excuses that she went upset. oh no that's sinful.


oh spm. oh Allah, help me.


now i realise. no matter how crucial the spm is, my iman is far more important. my relationships with friends and acquaintances. i must keep everything in correct place. 


yep, dunia ini sangat penat. nak rehat? di akhirat sana lah :)


sometime, living my life is like the life of a football star (i happened to watch tv3 last night on goal II : living dreams)
whenever we are on top of everything, everybody loves us.
whenever we achieve something, everybody want the share.
and v…

Garbage patch - habislah akhir zaman2

-bismillah-

salam.
have we ever wonder, what happen when a plastic bag flow into the river? yes, it will flow into the sea. then? what happens next?

let me tell you. the fate of plastics bags and its petroleum's siblings.

have a look at this pic.


astaghfirullah.
well, as we all know, the ocean currents flow continuosly. thus making the ocean to encircle at the pacific ocean. this place is known as the Great Pacific Garbage Patch. (selalu dengar the Great Barrier Reef saja yang wujud).
all the plastics will accumulate at this place, floating on the surface of seawater and waiting their time until kiamat. sebab, those plastics are from petroleum's synthetically processed stuff which mean they are all non-degradable. at all cost.
so, at the same time, the plastics will break into smaller pieces @ degenerate @ relai, but still existed. when the scientists took the samples of seawater, the content of plastics remains are as many as 5 times the content of planktons!

here is the atta…

kura-kura & ustazah, saya pula dan ... :)

-bismillah-
seronok la kak, saya mengajar hari ini =)begitulah luahan hati ustazah yang berpelat johor-riau [e.e] apabila bersembang dengan ibu saya, sejurus saja lepas habis mengajar dari kelas saya :)

alhamdulillah.

hari ini hari paling relax. boleh dikatakan hampir semua waktu pnp kami isikan dengan penuh gelak tawa. mungkin masing2 dari kalangan guru dan murid ingin melepaskan tensi secukupnya. huhu, SPM TRIAL baru tamat saja hari isnin haritu. ustazah mulakan sesi dengan menyampaikan berita gembira kpd kami. ya, sangat gembira. sperti di bawah (:

26/8/10 - esok, khamis,belajar sampai 10.59 pagi, lepas itu pukul 11.00 ada ceramah27, 28, 29/8/10 - jumaat sabtu ahad CUTI panjang *nuzul Quran30/8/10 - isnin - sekolah31/8/10 - selasa- CUTI- merdeka1, 2, 3/9/10 - rabu-jumaat - sekolah4 - 14/9/10 - CUTI *raya15/9/10 - sekolah16/9/10 - CUTI *hari malaysiaadeh.satu kelas rasa teruja. yalah, sekolah pun on and off. auyai
hurmp. then, ustazah terpandang pada tulisan di whiteboard. ada pantun …

hala tuju ke depan

-bismillah-
ya. satu benda baru utk dikongsi.

sebuah kampung, berhampiran sungai di China.
nampak macam indah kan? :)
saya nampak kehidupan macam ni pun indah juga.
dalam satu dokumentari di tv, air sungai mengalir melalui parit kecil dalam rumah, terus menerus. bayangkan, air bersih mengalir terus-menerus bila-bila masa boleh basuh tangan, celup2 kaki, basuh2 etc.

tapi, itu dalam tv. pengalaman merasainya lagilah best.

tak terbayang, dalam alQuran disebutkan bahawa dalam syurga ada sungai2 dari madu yang disaring, sungai susu dan sungai arak yang tidak memabukkan. ulama berpendapat, nama2 sungai adalah sama dengan nama di dunia, tapi hakikatnya sangat beza. sebab kehidupan akhirat tak sama dengan kehidupan dunia. jadi, susu di syurga bukanlah seperti susu di dunia, juga lain2.

urm back to the picture,
i wished to go to China.
but now i wish to go to Egypt.
wherever it is, i want to further my studies, so that i can be a MUSLIM who is a DOCTOR. just like what my seniors' saying, d…

coretan hamba kepada hamba lain

-bismillah-
menyimpul kata2 seorang hamba yg dikira hebat pada saya, asas perkara lahiriah ialah batiniah, iaitu jiwa. kerna asas sesuatu tindakan ialah kewarasan. asas perhubungan pula ialah niat. dan asas menjadi hamba, ialah aqidah. :)kata2 ringkas yang mendalam diperoleh setelah mendalami luahan kalimat diam seorang hamba Allah. bukan satu ciplak, tapi satu kesimpulan ringkas dari apa yang ditulisnya
cukuplah sekadar saya mampu memahami dan beramal dgn apa yang ditulis.
jangan memandang tinggi pada makhluk ciptaan Allah, tapi pandang tinggilah pada Allah, Tuhan yang Maha Pencipta.kata-kata ini pula sudah lama terbit dari benak minda. saban hari, alhamdulillah Allah lancarkan urusan hidup saya. hingga menjadi orang yang berjaya dalam itu ini. hinggakan ada yang berkata, "bestnya jadi farhana khalid, tau semua!" astaghfirullah. jauhi syirik. siapalah saya dlm pandangan Allah andai manusia lain memujiku  lebih kerap daripada mereka bertasbih kepada Allah? astaghfirullah.

tapi…

wirawati negara lah saya

-bismillah-

Program Latihan Khidmat Negara (kena blajar familiar lepas nih~)
The Slogan
I wonder what is my goal? Where does my spirit goes? and.. What do i fight for?

And... I'll learn how to adapt with stressful situations + living a hectic life (for the first 3 weeks i guess :)

Hah. I am one of the lucky 37 pupils of my school who are chosen for National Service. Actually, speaking from the bottom of my heart, i got mixed feeling for this. I AM GLAD AND BERSYUKUR. Yes, i am glad and thankful to Allah. There must be silver lining lies here.I AM WORRIED.I AM HAPPY.I AM THRILL by this. I'll be meeting (and living for 3 months~) with lots of friends and acquaintances, including 'them' who make me happy, sad, and laughed a lot before. ehem. I'll be living under one roof with them under Allah guidances' insyaAllahYet I AM SAD, why is it only me among my besties?Im hoping for the best. The first advice that i got is from my sis, who said, "Be careful. My very-religio…

layarku karyaku :)

saya berkarya :)
*tiada mengena dengan yang menulis mahupun yang membaca, melainkan kalau memang ada kena mengena~

LAYARKU
Aku di tengah lautan
Bukanku katakan aku Jong besar
Jauh sekali kepala armada
Bukan juga anggota flotila

Aku hanya kapal kecil
Megahku berbanding sampan
Hinaku dibanding cruise ship ;p

Layarku pasangnya putih
Berkilau mentari menghunusnya
Tangsiku tegang
Bersedia menangkis hembusan tajam

Ke mana halaku
Dalam teroleng-oleng
Aku menjengah ke luar jendela
Kapalku agam
Bahteraku indah
Sampanku berkolek
Tapi sayang tiada kemudi

Aku kapal layar
Tapi sayang,
 tak berkemudi.
Tidak bertuju halaku.

Dan,
Layarku terpasang.

nawzahra - sekolah 5/8/10

kupohon hikmah-Mu

-bismillah-

janji Allah :''al-thoiyibaatu lilthoiyibin''

satu perkara yang tak pernah diharapkan terjadi.

ramai yang anggap benda tu remeh. tapi jika diumpamakan perkara itu sebagai gurisan kecil pada hiasan kaca, pasti turun nilainya; gurisan kecil pada hiasan kristal dan emas, lagilah; benar hanya jauhari mengenal manikam, hanya yang mahal tahu yang mahal, hanya pembeli yang menawar harga tinggi akan nampak gurisan itu, dan saya mahukan yang kaya itu; dan hanya Allah tahu setiap hamba-Nya.


Allah, berikan aku ketenangan hati dan akal fikiran :)

hari ini. hari jumaat. satu hari hidup ini.

-bismillah-

hah. lagi sebulan tarikh itu akan muncul. kurang dari sebulan, yang betulnya.
alhamdulillah, hari nih hari jumaat, rutin hidup berjalan seperti biasa. ada lah 2-3 perkara luar biasa terjadi, itupun dengan rahmat dan izin Allah barulah berlaku.
awal subuh, hujan renyai2. aman sangat. :) alhamdulillah^^ sampai di sekolah, lebih awal daripada hari jumaat minggu2 lain~ hehe. and, sempat bawa tumbler ke dewan untuk dialun dengan 'wave yasin' yang mulia. :)

habis bacaan yasin ramai2, solat hajat dan solat dhuha pula. alhamdulillah. Allah izinkan.
sampai ke kelas, kawan2 memanggil-manggil nama sya. apa lagi, makin lambat lah saya melangkah menuju ke arah mereka. haha dah jadi tabiat~
rupa-rupanya, kecoh separuh kelas tu sebab ada hamba Allah yang muncul dalam newspaper, dengan muka iras2 saya. mula2 tak percaya, tapi sekali pandang,, ehh, betullah... muka aku!
subhanAllah :) . rasa lawak + terharu + kagum dengan kuasa Allah + eh! .

masa gap awal pagi, sya turun ulang ali…

badai. pisang 3 kali berbuah~

i hurt a person by my words.
ouch. i wish i could meet him and say i'm so sorry that you are offended.

no wonder during the whole holiday we didnt even talk.

somehow, i think im not really worth for him. adeh.
maybe because of inferiority. that crush is just too good, too kind, too great for such nobody as me.

haha oh no.

Allah, aku mohon cinta-Mu, dan cinta orang yang mengasihi-Mu. :]
doaku, 'dia yang x ...' adalah untukku. amin
kabulkanlah hajatku, andai itu yang terbaik untukku. Allah lebih mengetahui.

haah~ SPM cepatlah datang~ i wont risk u with my crushy thing!

ukhwah itu. (hubungan saya dan ...)

-bismillah-

assalamualaikum :)
malam ni tiba-tiba tergerak nak menaip pulak~
pasal satu nikmat yang memang satu fitrah kepada manusia, berukhwah!

sesungguhnya detik yang paling bermakna, bernilai dan berharga adalah apabila seorang saudara semuslim membetulkan kiblat kita yang tersalah, walaupun dalam hanya 1 degree~!

alhamdulillah^^

sebenarnya, waktu saya sedang siap2 untuk solat zuhur di surau sekolah tadi, ada sekumpulan jemaah yang baru saja sudah habis sembahyang. terfikir juga dalam hati, 'oh, bukan rezeki saya kot nak sembahyang jemaah hari ni'. jadi, berdirilah sorang2 di bahagian depan surau.
tengah mengikat telekung, bahu saya diketuk lembut.
"Farhana, kiblat di surau ni betul, straight" dia menyapa.
"straight ja ka?"
saya tengok sejadah, tak ada la serong sangat pon.. tak sampai 30 degree
"ya, betul2 straight"
saya tengok garis tile, banding dengan gari tepi sejadah,, ouwhh serong tetap serong ouwh!!
baru saya sedar.. 180 degree takka…

coping with mood swings

-bismillah-

can't wait for this tiring year to finish. the longer i wait the harder for me to stand with the pressure. it's not really a hard pressure but people around me make that even harder to achieve.

a junior of my school approach me one day,
asking how do i study? she even said a friend of mine has said to her that i'm always LOOK ready and well prepared for every single period of studies in school, finished ALL homeworks given and always know what to answer when teachers asking questions.
no, not at all.
it's just that that friend of mine did not know me exactly at all.
those who says that "farhana is pandai. nothing can't stop her" just dont know the real me.

i'm human too. i have feelings. i have the heart that ticks when certain good-looking boys passed by too. i too sense a bad feeling when teachers get angry. in another words, i am just like anybody, have strong will and sometimes lost my guts.

last week was horrible. my mood just swings …

watdono is ignoring

[scrap posting]

i've been ignoring many acquaintances for certain reasons... even to my camp mates etc.
and today
baru saya tahu, macam tu rasa rupanya bila kita buat tak tak tahu / buat tak kenal...
or pusing sblah lain or tak tengok sb langsung..
...pedih la jugak...
hehh patutlah kawan saya marah sangat sblum ni.. :]

and..minggu ni,
sb balas balik to me~

haha x pa, saya ada Allah :)
prinsip tetap prinsip~~

*sb tu 'somebody' utk sapa2 yg jarang2 (bukan tak pnah~) guna kamus Oxford Advd Learners :D

SPM 11A+

-bismillah-

lama tak tulis entry kat blog nih..huhu x pandai menulis daa~

SPM 11A+
itu target saya. target semua orang yang ambil 11 subjek.
hanya ada dua possible outcomes (dlm probability math f5~),
sama ada kita dapat mencapainya atau tidak.

macam mana nak dapat?

dengan keinginan sahaja, kita tau tak cukup.
dengan kegigihan saja, kita boleh nampak peluang cerah.
kalau keinginan + kegigihan pula, masih tak tentu akan dapat lagi

dapat, tak dapat
itu terletak pada Allah. kita takut, kalau Allah memilih kita mengecapinya berbanding orang lain, timbul pula riak, ujub, sombong.
kalau tidak ditakdirkan mengecapinya pula, takut terhilang rasa yakin pada Allah, lalu menjadilah dia orang yang berputus asa.
firman Allah, "wahai orang yang beriman, janganlah kamu menjadi orang yang berputus harap"
nauzubillah

jadi, masih perlukah target kalau belum tentu dapat?
ataupun jangan ambil spm, tak perlu risau kesan dapat mencapai target atau tak..
SALAH.

semasa di tingkatan 3, seorang usta…

itu bukan ego

-bismillah-

 quoted from slot usrah tadi,
"itu bukan ego, itu prinsip diri"

ya..farhana, jangan risau dengan tentang perkara pening itu~ kamu patut bangga dengan prinsip diri. ya! jgn mengalah farhana dengan makhluk abstrak itu~
kuat, kamu!
hihii^^

act, saya nk gtau, kalau anda dah pegang satu prinsip, jangan patah balik. jangan runtuhkan pegangan itu. walau menyusahkan, walau merunsingkan, walau menyepikan (haha), harapkan hikmah daripada Allah.
'semoga apa yang aku lakukan ini akan diberi hidayah + hikmah + rahmat daripada Allah'

ya Allah, aku mohon segala yang terbaik daripada-Mu! amiin :)

sampai pun

this is you,
written by me.

birds flying,
clouds disappearing,

i'm departing,
but you are blocking.

i look in your eyes,
i see those cries.

the symptoms seem to persist,
why in the earth does such person exists?

when is it the time to stop?
to find my missing blue flip-flop.

once made me high,
once made me cried...

it ticks in head,
thinking about that life mistakes.

i said that you are wrong,
you ignored it singing a song.

a tune of life you play,
on stages of drama full of replays.

i watched you there,
and now you are here.

i said you are bad,
you reply with a glad!

i said that you are weird,
but you seemed to be in tears!

i'm glad,
that i'm back.
i'm glad,
that you are sacked.
i'm glad,
that we are flat

i'm glad,
really that glad!

long time no updating ^^

-bismillah-

it has been a long time! :)

hi there~ salam.
uh oh! just now i realise that my last post [about the photoshoot~~] was dated back in 3rd of march. it has been quite a long term of inupdated,,

well, in the past 22 days back started from today, i've been through long, exciting and full of joy journey :)
alhamdulillah.

actually, i have been spending all my school breaks which started from 12-21 march 2010 doing outdoors activities. in other words, i spent no days with my family at all, and that is something new for me to endure. (maybe next year would going to be the same, insyaAllah). so, 10-day-holiday spent NOT in perlis, but in sarawak and selangor (shah alam or shah kelam, my bro said once)..
so, let me do my recounts :-)

- 12/3/2010 -
departs to KLIA-LCCT with the school bus, together with my other 27 friends and 5 teachers. i happened to catch a glimpse of unexpected event, that is an accident on the PLUS highway in a rainy situation which involved a lorry transpo…

photoshoot.indoor.outdoor~ :)

-bismillah-
alhamdulillah. thank you ALLAH. thank you Mak. thank you Ayah. thank you Cikgu. thank you Cikgu (1 + 3 - 1) minus one because she's not so helping~

i've been into a photoshoot!

it's great to have some nice, good & unpredictable moments^^
after a long day of school hours~
after being buried in pile of homeworks & notes,
after coping with tiring days full of challenges and certain mind-broken riddles of ideas~
after what have my certain quite troublesome friends had done to me..
before i realised that Allah knows about these days i've been endured
and even after all witty things happening in school + extra classes + tuition classes + home, :)
plus my sudden i-dont-want-to erratic change of mood and heart feeling~ ;)

Allah treats me into a photoshoot..lalalla~ may this life is blessed for all the time~

haha tu saja nak share :)
-it isnt wrong to be thrilled, right? as long as i dont go jumping here and there telling every passerby about my nice eveni…

lalala~~ g-d-t^^

salam

just now i heard a rumour about a friend from one of my 6-year-old friendships. a rumour saying something which i take it as too bad to be true. and all i can say is that i dont believe in such things for i knew (based on my guesses & experiences) about the person's 'good + friendly behaviour' which had started the rumour in the first place.
........end......sholdn't this?

well, somehow one can misunderstand about one another's 'act of smiling'. haha,, poor u who thinks that it is 'great'.

urm, just now a thought came to my mind,
to recieve A SMILE from a person who has A LOT OF SMILES in their life is just nothing,
and if it is to be compared with..
to recieve A SMILE from a person who has very LIL SMILES in their life is everything or great (if you think it is~),


friends, u dont need to guess who are the persons involved and WHAT i'm really talking about. let take this as mygirly-diary-thingy~~ :)
lalala~

angpau-s-sortment

-bismillah-

CHEMISTRYMdn. MATH.ENGLISHBAHASA MALAYSIASYARIAHAdd. MATHBIOLOGYPHYSICSQURAN SUNNAHBAHASA ARABSEJARAH
this is my listing of homeworks based on my favoritas,, starting from the most favourite to the least one. and yep, the top most is the one that had finished completely first among eleven of them. well, for other certain subjects, 'almost completely finished!' and..for the last 4 subjects, none has yet to be touched by now =_=,,

that's it. i only do what i want to. not necessarily must be in specific 'rigid' timed mode for i can finish it in the middle of nights (morning!). but, i dont say that i spend my whole evening for homeworks~

what i find as 'heavier' and a somewhat tedious are:
PUM annual reportPKS stuffs that PeoPle ask me to, when they find out their data went missing out of nowhere [member's namelist, class of '09..'10, i/c number, etc]and..the must-finished-this-by-monday thing:
NILAM.haha^^ (should i be laughing now?)

HARI LAHIR SAYA :)

-bismillah-

salam..

ALHAMDULILLAH, syukur kepada Allah yang menganugerahkan segalanya kpd saya :) sepanjang 17 tahun ni^^
TERIMA KASIH sahabat2, ikhwah wal akhawat!! saya sayang semua, uhibbukum fillah^^ smoga ukhwah ini diredhai Allah,, alhamdulillah :)
 ya Allah, bantulah aku..bantulah kami dlm menghadapi hidup ini bantulah kami saat ditanya-Mu nanti.. "masa muda kamu, bagaimana digunakan?"
ya Allah, jika ditakdirkan perjalanan hidup ini masih panjang, mahupun seandainya tertulis ini kali terakhir menyambut ulang tahun.. maka penuhilah hidupku dengan rahmat ibadat yang mengikut syariat dan limpahan pertolongan daripada-Mu, disertakan juga dengan kesyukuran hanya kepada-Mu, Allah bantulah aku ingatkan aku walau apapun, aku mahu syurga-Mu aku berserah diri pada-Mu
اللهم إني أعوذبك من الهمِّ والحزن وأعوذبك من العجز والكسل واعوذبك من الجبن والبخل واعوذبك من غلبة الدَيْن وقهرالرجال
semoga hidup ini sentiasa dalam guidance ALLAH bukan hanya pada hari ini, bukan hanya dalam kesusahan, bukan hanya waktu…

langkah baru! insyaAllah^^

-bismillah-

kadang2 sya tersalah meletakkan diri sendiri pada tempat yang betul. kadang2 saya tergolong dalam golongan I, boleh juga dalam golongan II, mahupun III. (umum, tiada maksud khusus)
aduh, pada hakikatnya saya dalam golongan I. saya tahu, dan saya sedar hakikat itu. tapi, pendedahan itu ini mengheret saya ke dalam golongon II / III.

[meh saya tulis sendiri surat utk saya =D]

Nurfarhana,
anti mesti ingat, hidup anti telah diaturkan oleh Allah. segala yang dilalui adalah pakej ujian dlm menggapai syurga Allah. ketika kamu dianiya, ketika kamu dihimpit perasaan itu ini, ketika kamu dianugerahkan nikmat itu nikmat ini, semua itu Allah perhatikan. bagaimana hati kamu terdetik juga Allah tahu.

Allah tahu, niat kamu untuk mencapai kejayaan itu. Allah tahu. tapi, kamu Nurfarhana perlu bersedia menerimanya. kerana, tidak Allah bebankan (berikan) sesuatu melainkan dengan kesanggupan orang itu. jika kamu diberi kejayaan itu, mampukah kamu melawan sifat ujub, riak, bangga, sombong etc.? d…

my first time of emcee-ing^^

-bismillah-

alhamdulillah. sangat teruja. excited. terima kasih kpd guru2 & kawan2 yg tolong, & ucap tahniah. hahaha biasalah, baru first time~ mestilah sangat besar kejayaan meninggalkan stagefright kat umah!
alhamdulillah^^

mula2, pukul 6.30, cik ketua pengawas sms suruh mai awal. huhu *nervous* saya~
then, sampai lebih kurang pukul 7.20, tapi malangnya, sorang pon takda kat dewan perhimpunan. haish~ dasar tak cemerlang la bdak2 sekolah ini~~ (saya juga, (?)

tunggu punya tunggu, tak nampak pun kelibat orang yang paling kalut (menurut klu yang saya dapat, kalau nk tau siapa guru bertugas, maka carilah orang yg paling kalut di backstage!).
sampaikan sebesar-besar guru hingga sekecil2 guru dah ambil tempat, saya masih terpinga-pinga untuk nak ambil maklumat drpd beliau. haha haish~

maka, ada la sorang kawan mai rushing2, "farhana2, pengetua dah sampai~~!!"
saya pon tak tengok mana terus naik atas pentas.. tinjau2 kat celah-celah barisan,, eihh,, mana beliau neh??
&quo…

pesanan sir halim

-bismillah-

quoted dari cikgu saya~: "kamu tahu, kalau budak2 lelaki ni dipantau baik2 oleh ibu bapa, guru-guru mereka, sure mereka akan jadi lebih hebat daripada perempuan. kamu tahu sebab apa?"

saya jwab dlm hati, sebab depa ada 9 akal~ satu nafsu~

"sebabnya, mereka pandai kontrol emosi! depa tak kisah kalau kawan tak senyum sikit pon takpa, dia akan senyum hari lain, depa tak dak nk risau ahh pasal ni"
"kamu yang perempuan, jangan emosi. nanti kalau boyfriend tak pandang, kamu susah hati. kawan tak mau cakap, kamu susah hati"
"kamu kena powerful! barulah boleh berjaya"

maka, saya pun dapatlah sesuatu. refleksi. farhana, jangan emotional. kamu kena kuat. jangan hirau apa yg kamu rasa..
sampaikan saya terfikir, haish, rasa macam sir baca ja blog saya semalam ni..oh, tidak~! tak mungkin-

last2, pujuk diri sendiri,
pesanan itu daripada Allah :) dan, sir yg jadi perantaranya..
Alhamdulillah :)
++semoga Allah sentiasa menjaga saya.. amin++

urm, lawak…

serangan yang dahsyat!

-bismillah-
[sambungan daripada kisah sengal ini~]
*warning, ini mengarut kalu dilayan~

racing heart, sweating cold hands, shivering feets..that i could not even hold my pen and copy the notes..in fact, i can't even hold anything..
huu..tulah yang jadi semalam~
saya diserang lagi!
dan kalah teruk..
lumpuh semuanya..

kemunculan sesuatu yang tidak diduga. saya tak suka. sebab sepanjang minggu ni segalanya telah saya cuba jaga, tapi hanya semalam, hampir segala benda yang saya jaga terganggu.

saya dah pernah jumpa 'sebuah kerajaan' laksana Amerika yang kuat dan berkuasa.
saya dah pernah bertemu 'sebuah kerajaan' yang sangat-sangat hebat.
saya dah pernah berhubung dengan 'kerajaan' yang terbaik..
dan, satu pun tidak menggentarkan pusat kerajaan saya..

tapi, apabila ternampak 'kerajaan' yang satu ini,
kerajaan saya goyah~ segalanya menjadi huru hara.
pentadbiran, keselamatan dan pertahanan..
oh, Allah tolonglah..

diserang senjata runcing
tiada ternampak,…

bagaikan kura-kura, datang sesuatu kepadanya, sembunyilah dia~

-bismillah-

dalam kita diulit kesenangan sementara pada saat ini, kita terlupa akan insan di sisi..tak pernah saya terfikir bahawa perihal guru & rakan2 mampu merungkai simpulan ketabahan hati sahabat saya dalam menghadapi masalah. buat pertama kalinya dia menjelma menjadi sesuatu yang tidak pernah ada dalam peribadinya sebelum ini. jika sebelum ini kita lihat seseorang itu tabah, mungkin atas beberapa faktor, ketabahan seseorang itu goyah. jika seseorang itu sebelum ini kita lihat tenang mengawal karenah anak buahnya, kemungkinan dia akan menjadi pemarah itu akan timbul; apabila dada sudah penuh dihimpit dengan masalah yang tidak terungkap.

apa yang ingin saya sentuh tidak banyak. perkara ini adalah berkaitan dengan sikap berterus terang. berterus terang adalah berbeza menurut individu. tapi, berdasarkan pengalaman yg secebis ini, berterus terang ialah jalan utama menyelamatkan diri daripada masalah besar yang akan timbul.

apabila seseorang itu melihat perkara yang tidak menyenan…

ada hikmahnya,,

-bismillah-

pagi tadi, sampai sekolah lebih kurang pukul 7.31. hari paling lewat tahun 2010. hoho, kalau sampai ikut pagar depan sah 'kena' nih. turun dari kereta, sambil galas beg berisi buku-buku sebanyak 5 subjek (sahaja~) saya bergegas seperti selalu utk ke dewan terbuka. tiba-tiba berat saja kaki menapak ke depan. aduh, aku terlupa pinggang aku sakit! perlahan-lahan saya menapak satu per satu. meletak beg di pondok, mengambil alQuran dari dlm beg lalu memegang blazer. ah, sudah tak sempat memakainya!

dengan berhati-hati melangkah melalui denai batu berumput depan surau~, saya lihat seorang-seorang adik2 junior memotong langkahan saya utk pergi ke dewan membaca alQuran. haish, berbelas-belas orang dah ni yang potong, slow sangatkah langkah saya?
saya lihat ke hadapan, sabar, hanya 20 langkah lagi utk sampai~!, begitulah saya buat anggaran.

menapakkan kaki kiri, lalu menukar pula ke (aduh!! sakit) kaki kanan.
menapakkan kaki kiri, lalu menukar pula ke (aduh!! sakit) kaki k…