Skip to main content

when it isnt a rome to set up

-bismillah-

alhamdulillah. nota Pendidikan Quran Sunnah F4 sudah lengkap~
"Rome was not built in a day."
yep, Rome wasnt set up in a day to achieve all her glories. and at the same time, notes of a form 4 lesson is neither a country. it'll never be a rome. so, surely one can finish taking notes in just a short time. for me, it is either "i want to do it now" or "fine then, i'll do it later".

so, in my case, i choose to finish up the QS notes later. and found out that all the notes could have been done in just less than a-day hour! oh, how wonderful it is to imagine that i'am sleeping soundly whereas at that time i was finishing the 29-chapter-notes. uh oh, never copy my bad~ i end up sleeping at 2.50 am and waking up feeling fresh (i dont know why i am) at 5.30 am. whoa~

and the pay is, i finished up all the notes (except tamadun, which is only an optional topic). alhamdulillah.
huhu..that's me, i'll sleep whenever i want to. tell you what, sometimes i'll just get to bed exactly after maghrib :) and waking up early (very early) in the middle of night to finish up homeworks. and there's always a pay after every hard work done, and that is all my homeworks are setlled.

somehow, i hate my last-minute act. nevertheless, i love the feeling of satisfaction whenever the work has just done in time! tell you what, i really love the feeling, full of contenment and at ease. *i know i've been grinning too much today*

yet, it's so odd, unwise to stay up late,and what a foolish act that it carry big risks along, but, i think i just love the way things happening around me.
mom says: u've gonna change, for u'll soon will be leaving home, and there's no other places that follow your late-night routine. light's off whenever it should.
i say: i'll change it. but whenever my eyes give i-am-so-tired-to-even-hold-a-pencil signal i shall do nothing but sleep. that's the way i treat my eyes for such big sacrifices.
hihii^^

Comments

  1. hahaha...betol2, kena 'ngejas' (bahasa ganu utk adjust) ur time management....
    Sejak ada baby, i have no time for my own self (utk tido lebey) except during my MC day....after sending the cutest princess to the baby centre~ (tapi tak kan kena sakit sokmo kot utk dapatkan MC)...huhu

    ReplyDelete
  2. hihii^^ mknanya sya kna guna masa yg ada utk buat apa yg sya suka~~ smentara saya x da anak~~ hahaha

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …