Skip to main content

second chance : taken!

-bismillah-

there's only about a week before 2010. yet, i'm still not fully ready to face the new school term, which i'll be in form 5! oh, spm~
it's not that i didnt do any preparation, it's just that i dont think that all the preparations i've done are enough to stand for ''i'm truly ready''.
alhamdulillah, the first til the last week of Dec spent on tuition classes. may Allah bless & berkati my every single step attending tuitions for almost everyday, except on friday, only. what i want to share in this post is mainly focusing on 'my way to spm'.

ask you a question, if you're given a chance and you missed it not on your own purpose, would you let a second chance go?

well, it's all started when a teacher set up a class only for the 'particular student', where students in the class will be given extra lesson, extra homework, and extra hours of learning [i dont quite sure about this, as i'm not in this class before]. what i want to say is that, i missed the first offer. so, i'm not really in the 'particular' class although the teacher's now teaching me. :) paham?

all the while, i've been quite regret for not joining the class. it's not that i dont want to, BUT it's the matter that i dont even know about such 'special' things. yes, there's 7 years gap between my other siblings, so they can't tell me more about school-and-academics stuffs like my friends do. so, the chance of attending the class which last til the night before you'll seat for spm is vushhh..just vanished.

then, after a year, the teacher offers me and my friends in intensive tuition class to join the class. now, can you guess what i've done?
i accepted the offer, exactly on the same day he asked me.
now, all i'm worrying is that, how will other students's face look like when they saw me entering the class on the first friday of 2010? [to whom who do know about this post, please keep it to yourself, and pretend you know nothing of this in front of others].

tell you something, i dont care of what others thinking; it's all about spm 2010. and be remind that 'knowledge isnt reserve to particular group of person, but it's for those seeking for it'.

may Allah redhai segala pemberian nikmat-Nya. amin

Comments

  1. hwaiting tu apa?
    heh :D

    weh, deep in thought neh~
    thinking what will happen..
    can i cope with 3 first addmath topics??
    plus a topic of math??
    uuuuuuu
    tatot x_x

    ReplyDelete
  2. hwaiting as in aja2 hwaiting ;D
    if you can face the tough period you had in form 4, i'm convinced you can cope with those topics ^^

    ReplyDelete
  3. thanks for the wishes :)
    dont forget to wave me by the door next year~
    hahahh [i've always reach class 2 mins before sir does]
    :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …