Saturday, December 5, 2009

belajar menyenyum :)

bismillah..
rasa gian pula nk tulis..hehehh maklumlah, dah berpuloh kali call tm 100, report internet down~~ aka bengkang~

senyum itu satu sedekah, dan sedekah itu bukan hanya untuk yang dikenali sahaja!
masalahnya sekarang ni, rasa macam tak 'mampu' nak hulurkan sedekah senyum nih. macam ayah selalu cakap, nak hulur sedekah bukan perkara mudah/leceh/simple, sebab nih pon pahala. btoi2..
tell u what, depan cermin, depan camera saya boleh senyum. depan orang, kalau kenal ja. huu..ntahlah, tapi mulut nih tak mau kembang pulak bila nampak orang lain~ haishh.. tapi most of the time saya banyak gelak~ mungkin tu bleh cover 'ketidakretian diri ini menyenyum~' hihii :D
sometimes, ada jugak yang cakap,
"farhana, muka kmu macam cikgu paling garang kat sekolah!"
adeh..
"farhana, knapa muka nampak sedih?"
huuu..
"farhana, ampa tak suka kami bentang kat depan kah?"
hahahh..sorilah tapi masa presentation kena ada extra focus~~
"farhana, kedut muka dah banyak dah tu. cukup2lah serius sangat.."
haishh...
"farhana, gua respek lah..atas pentas masa jawab kuiz tadi cool ja~ macam tau semua jawapan.."
astaghfirullah, dalam hati kedebuk2 aku atas pentas tu..
kalau macam nih lah friends sekeliling cakap, TAK TAU lah macam mana gang explorace di muzium terengganu hari tu tengok muka saya lepas kena hujan + lencun + salah fakta + sampai lewat + queuing untuk lunch + marah! hahaha pakej lengkap nihh

then,
alhamdulillah, Allah dah bagi peluang rasa mendapat sedekah daripada orang..tapi kisah saya nih agak menyeramkan la jugak..sebabnya,,

masa pi terengganu, utk program pelancongan pelajar 3p hari tu, ada sorang hambaAllah yang selalu senyum bila nampak saya. hehe, tak mau timbulkan fitnah, dia tu girl, a junior maybe. bukan maksud orang lain tak senyum dgn saya ^_^, tapi the way she looks at me and the way she smiles everytime we walked passing by each other macam beza dari yang lain. ada satu yang tak tau nak cakap macam mana. ada chemistry kot? muka dia nampak a bit familiar, tapi dia dari penang. hurmm, mana ada kroni kat penang~ haishh
alhamdulillah, sedekah dan itu sunnah Nabi :)

hari ni pula, di perlis, kat tuition...ada sorang junior kot, berdiri balik tiang and senyum2..hehe :) saya pon senyum la balik..
sesungguhnya, orang islam itu bersaudara!

pengajaran untuk diri,
-senyum..waktu sema-sema lps kena hujan
-senyum..walau anda memang dah happy sampai tak rasa perlu senyum
-senyum..bila rasa bengong
hahah..macam orang tak betol ja.. (-_+)

2 comments:

  1. nak bg terror, belajaq senyum kat benda dulu...haha..contoh, senyum setiapkali nampak pokok~ lama2 mesti sokmo senyum sbb pokok ada sgt byk di dunia ini....

    ReplyDelete

Random dreams

- bismillah - Alhamdulillah. Allah izin masuk ke tahun baru hijrah. To cut short, here is my list of dreams yang worth dreaming...nak capa...