Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2009

when it isnt a rome to set up

-bismillah-

alhamdulillah. nota Pendidikan Quran Sunnah F4 sudah lengkap~
"Rome was not built in a day."
yep, Rome wasnt set up in a day to achieve all her glories. and at the same time, notes of a form 4 lesson is neither a country. it'll never be a rome. so, surely one can finish taking notes in just a short time. for me, it is either "i want to do it now" or "fine then, i'll do it later".

so, in my case, i choose to finish up the QS notes later. and found out that all the notes could have been done in just less than a-day hour! oh, how wonderful it is to imagine that i'am sleeping soundly whereas at that time i was finishing the 29-chapter-notes. uh oh, never copy my bad~ i end up sleeping at 2.50 am and waking up feeling fresh (i dont know why i am) at 5.30 am. whoa~

and the pay is, i finished up all the notes (except tamadun, which is only an optional topic). alhamdulillah.
huhu..that's me, i'll sleep whenever i want to. tell you w…

second chance : taken!

-bismillah-

there's only about a week before 2010. yet, i'm still not fully ready to face the new school term, which i'll be in form 5! oh, spm~
it's not that i didnt do any preparation, it's just that i dont think that all the preparations i've done are enough to stand for ''i'm truly ready''.
alhamdulillah, the first til the last week of Dec spent on tuition classes. may Allah bless & berkati my every single step attending tuitions for almost everyday, except on friday, only. what i want to share in this post is mainly focusing on 'my way to spm'.

ask you a question, if you're given a chance and you missed it not on your own purpose, would you let a second chance go?

well, it's all started when a teacher set up a class only for the 'particular student', where students in the class will be given extra lesson, extra homework, and extra hours of learning [i dont quite sure about this, as i'm not in this class b…

queen tebuan

-bismillah-
beware: u're now in 'PheningWalalat entry' zone~
surely fenin, kan!

new conflict~ welcome~!
huhu.. actually, it happened once. not once, but happened before~ mereka pernah cucuk sarang tebuan. tapi queen tebuan tu tak marah, biarlah sarangnya runtuh berkecai, asalkan queen tebuan masih hidup, dan bernyawa. queen tebuan juga ada Allah, tempatnya bergantung. queen tebuan pujuk diri, rezeki dan kurniaan Allah itu urusan diri dengan Allah, dan mereka tak da seinci pun kuasa nak tutup pintu rezeki dan hancurkan tempat tinggal queen tebuan.

queen tebuan. terbang dan teruskan hidup. queen tebuan bahagia, kerana hikmah di sebalik rosaknya sarang tebuan itu dicucuk, telah ditunjukkan Allah. alhamdulillah.
queen tebuan menetap di tempat baru. hari-hari queen tebuan nampak mereka. hari-hari juga queen tebuan ikuti perkembangan mereka. pemikiran mereka, perbuatan mereka dan juga perkataan mereka. segala perbuatan mereka, kalu dianalisis betul-betul, akan mendatangkan keburuk…

*sigh

-bismillah-

alhamdulillah hari ni diberi kesempatan utk teroka satu lagi ilmu~ heh, add math je.. 'intergeration' [is it?] blajar masa intensif tadi.. seronok pula buat tu [yg basic baru], sampaikan bila sir cakap, "ok, kamu boleh kemas!", saya tergamam. eh, cepatnya masa berlalu!! saya nak lagii..

ya..masa sangat cepat berlalu, lebih-lebih lagi apabila kiamat semakin mendekat.

sekarang nih sudah masuk fasa ke-2 dalam planning cuti sekolah. haish,, rasa luluh saja hati ini nak pergi berdepan semula dengan 'hectic' life di sekolah. haha, mana tak hecticnya, awal-awal lagi PUM dah chup saya nak suruh buat laporan. huhuu..amanah2~

pasal sekolah, hari ni sudah nampak 75% kesahihan rumour yang menyakitkan..sebenarnya tak dalah 'menyakitkan' sangat, cuma rasa terkilan dan tak puas hati dengan tindakan seseorang, memilih mereka itu daripada mereka ini~ haishh..biarlah!

apa-apa pun, the tense is arousing.. regarding with what I call 'tuition life', &#…

dehydrated.scene di medan.what a semput day~

-bismillah-

7.40 pagi - sampai di sekolah.

8.40 pagi - berjalan, melangkah, melintas jalan, merentas taman dan medan selera, sampai di tuisyen, panjat tangga to 3rd floor

11.00 pagi - tuisyen tamat, berjalan, turun tangga 3 tingkat, melangkah, melintas jalan, berjalan lagi, sampai di library

1.00 tgh hari - berjalan, melangkah, melintas jalan, sampai di medan selera, lunch

2.00 petang - berjalan, melangkah, melintas jalan, sampai di library, panjat tangga to 2nd floor, solat, turun tangga

4.00 petang - berjalan, melangkah, melintas jalan, merentas medan selera dan taman, sampai di sekolah

semput..
sampai di sekolah tercungap-cungap, terus naik pejabat, "mak, nak air". alhamdulillah, Allah hilangkan dahaga melalui manusia sebagai perantaraannya. syukur.


kisah di medan selera

medan selera. tempat muda-mudi menapakkan diri. mungkin sebab kawasan itu agak tersembunyi. jujurnya, saya tak pernah suka untuk ke situ. banyak adegan tidak sihat dihidangkan. mungkin faktor harga murah …

pertarungan dan bisikan~~

-bismillah-hanya coretan hamba Allah yang lemah.sengal pula tu.huuhu

hari tu, satu serangan (c0baan) terjadi. serangan yang berjaya menangkis kekuatan dalaman yang membalut jiwa. tak apa, serangan itu belum cukup kuat untuk mengikis benteng yang pernah menghiasi diri sepanjang di Terengganu. benteng perlindungan saat berdepan dengan ratusan hamba Allah.

kelmarin, serangan dilancarkan oleh pihak musuh, melalui bisikan. melalui hembusan. melalui panahan. aduh, saya kalah tanpa sempat berbuat apa-apa. permainan hati dan perasaan. cewah~ takda, cuma permainan iman dan nafsu..
"setiap tuju pandangan seseorang kepada berlainan jantina ialah sebenarnya panahan syaitan. maka apabila diri telah luka dipanah, kurang sempurnalah pekerjaannya yang lain"
semalam, saya pergi mencari bekalan, mencari senjata, mencari semula kekuatan yang pernah digenggam. mencari pada Allah.

hari ini, saya bertarung dan melawan. dengan berbekalkan apa yang saya, alhamdulillah, c0baan pertama lepas. cubaan kedua…

belajar menyenyum :)

bismillah..
rasa gian pula nk tulis..hehehh maklumlah, dah berpuloh kali call tm 100, report internet down~~ aka bengkang~

senyum itu satu sedekah, dan sedekah itu bukan hanya untuk yang dikenali sahaja!
masalahnya sekarang ni, rasa macam tak 'mampu' nak hulurkan sedekah senyum nih. macam ayah selalu cakap, nak hulur sedekah bukan perkara mudah/leceh/simple, sebab nih pon pahala. btoi2..
tell u what, depan cermin, depan camera saya boleh senyum. depan orang, kalau kenal ja. huu..ntahlah, tapi mulut nih tak mau kembang pulak bila nampak orang lain~ haishh.. tapi most of the time saya banyak gelak~ mungkin tu bleh cover 'ketidakretian diri ini menyenyum~' hihii :D
sometimes, ada jugak yang cakap,
"farhana, muka kmu macam cikgu paling garang kat sekolah!"
adeh..
"farhana, knapa muka nampak sedih?"
huuu..
"farhana, ampa tak suka kami bentang kat depan kah?"
hahahh..sorilah tapi masa presentation kena ada extra focus~~
"farhana, kedut muka dah…

hot gimmick

-bismillah- salam..
sekadar berkongsi~~x der komisen yerr

novel cinta. ya ini memang novel cinta.
tapi,,
-bukan novel cinta antara suami isteri, yang penulis lain suka buat sampai dah jadi cliche, lebih-lebih lagi yang kahwin paksa.
-bukan tentang cinta berlandaskan nafsu, tapi cinta dengan penuh mengharapkan keredhaan Allah
-penulisnya bukan calang-calang, tapi dari Maahad Muhammadi (p),, dan ini yang saya suka sebab banyak hadis, ayat al-Quran diselitkan

alhamdulillah, kerana Allah menemukan novel ini..
hehe, so, to my friends yang sudah buhsan baca crita cliche, berat hati nak baca novel motivasi, maka novel ini insyaAllah best, sesuai dan memenuhi tuntutan fitrah remaja~
dalam berdepan dengan fitrah menyukai berlainan jantina, insyaAllah tindakan Haridz + Amierul Mukminin [jgn Izuan sudaa :)] boleh kita contohi..
-jaga mata, jaga hati, jaga ukhwah, dan paling penting berani melaksanakan amar ma'aruf nahi mungkar, sesuatu yang agak berat dilakukan pada zaman menongkah arus neh :)
hehe..
s…