Monday, December 28, 2009

when it isnt a rome to set up

-bismillah-

alhamdulillah. nota Pendidikan Quran Sunnah F4 sudah lengkap~
"Rome was not built in a day."
yep, Rome wasnt set up in a day to achieve all her glories. and at the same time, notes of a form 4 lesson is neither a country. it'll never be a rome. so, surely one can finish taking notes in just a short time. for me, it is either "i want to do it now" or "fine then, i'll do it later".

so, in my case, i choose to finish up the QS notes later. and found out that all the notes could have been done in just less than a-day hour! oh, how wonderful it is to imagine that i'am sleeping soundly whereas at that time i was finishing the 29-chapter-notes. uh oh, never copy my bad~ i end up sleeping at 2.50 am and waking up feeling fresh (i dont know why i am) at 5.30 am. whoa~

and the pay is, i finished up all the notes (except tamadun, which is only an optional topic). alhamdulillah.
huhu..that's me, i'll sleep whenever i want to. tell you what, sometimes i'll just get to bed exactly after maghrib :) and waking up early (very early) in the middle of night to finish up homeworks. and there's always a pay after every hard work done, and that is all my homeworks are setlled.

somehow, i hate my last-minute act. nevertheless, i love the feeling of satisfaction whenever the work has just done in time! tell you what, i really love the feeling, full of contenment and at ease. *i know i've been grinning too much today*

yet, it's so odd, unwise to stay up late,and what a foolish act that it carry big risks along, but, i think i just love the way things happening around me.
mom says: u've gonna change, for u'll soon will be leaving home, and there's no other places that follow your late-night routine. light's off whenever it should.
i say: i'll change it. but whenever my eyes give i-am-so-tired-to-even-hold-a-pencil signal i shall do nothing but sleep. that's the way i treat my eyes for such big sacrifices.
hihii^^

Wednesday, December 23, 2009

second chance : taken!

-bismillah-

there's only about a week before 2010. yet, i'm still not fully ready to face the new school term, which i'll be in form 5! oh, spm~
it's not that i didnt do any preparation, it's just that i dont think that all the preparations i've done are enough to stand for ''i'm truly ready''.
alhamdulillah, the first til the last week of Dec spent on tuition classes. may Allah bless & berkati my every single step attending tuitions for almost everyday, except on friday, only. what i want to share in this post is mainly focusing on 'my way to spm'.

ask you a question, if you're given a chance and you missed it not on your own purpose, would you let a second chance go?

well, it's all started when a teacher set up a class only for the 'particular student', where students in the class will be given extra lesson, extra homework, and extra hours of learning [i dont quite sure about this, as i'm not in this class before]. what i want to say is that, i missed the first offer. so, i'm not really in the 'particular' class although the teacher's now teaching me. :) paham?

all the while, i've been quite regret for not joining the class. it's not that i dont want to, BUT it's the matter that i dont even know about such 'special' things. yes, there's 7 years gap between my other siblings, so they can't tell me more about school-and-academics stuffs like my friends do. so, the chance of attending the class which last til the night before you'll seat for spm is vushhh..just vanished.

then, after a year, the teacher offers me and my friends in intensive tuition class to join the class. now, can you guess what i've done?
i accepted the offer, exactly on the same day he asked me.
now, all i'm worrying is that, how will other students's face look like when they saw me entering the class on the first friday of 2010? [to whom who do know about this post, please keep it to yourself, and pretend you know nothing of this in front of others].

tell you something, i dont care of what others thinking; it's all about spm 2010. and be remind that 'knowledge isnt reserve to particular group of person, but it's for those seeking for it'.

may Allah redhai segala pemberian nikmat-Nya. amin

Friday, December 18, 2009

queen tebuan

-bismillah-
beware: u're now in 'PheningWalalat entry' zone~
surely fenin, kan!

new conflict~ welcome~!
huhu.. actually, it happened once. not once, but happened before~ mereka pernah cucuk sarang tebuan. tapi queen tebuan tu tak marah, biarlah sarangnya runtuh berkecai, asalkan queen tebuan masih hidup, dan bernyawa. queen tebuan juga ada Allah, tempatnya bergantung. queen tebuan pujuk diri, rezeki dan kurniaan Allah itu urusan diri dengan Allah, dan mereka tak da seinci pun kuasa nak tutup pintu rezeki dan hancurkan tempat tinggal queen tebuan.

queen tebuan. terbang dan teruskan hidup. queen tebuan bahagia, kerana hikmah di sebalik rosaknya sarang tebuan itu dicucuk, telah ditunjukkan Allah. alhamdulillah.
queen tebuan menetap di tempat baru. hari-hari queen tebuan nampak mereka. hari-hari juga queen tebuan ikuti perkembangan mereka. pemikiran mereka, perbuatan mereka dan juga perkataan mereka. segala perbuatan mereka, kalu dianalisis betul-betul, akan mendatangkan keburukan kepada queen tebuan. maka, ramailah penasihat queen tebuan berasa bimbang.

queen tebuan diam. tiada respons apabila mendengar risiko itu akan datang kepadanya. dia cuba memandang tindakan mereka dari sudut yang positif. jika mereka menyembur ridsect, queen tebuan melihatnya sebagai 'mereka sayang akan kesihatan diri', dan bukannya berniat mencemarkan alam. apabila mereka mengaul-gaulkan tepung adunan, maka queen tebuan pun menganggap mereka mahu membuat kuih yang manis, dan bukan kek yang bantat! queen tebuan dengan sedaya-upayanya mempositifkan segala tindakan mereka. tapi, lama-kelamaan, mereka itu makin berleluasa kekuasaannya. maka, queen tebuan pun pergilah bersemuka dengan mereka.

queen tebuan pun berkata, dengan memetik hadis Nabi, "setiap insan tiada kelebihannya berbanding yang lain, melainkan ketaqwaan". maka, pendapat queen tebuan, wajarlah mereka berilmu DAN bertaqwa, baru benar-benar hebat!

wah2. queen tebuan tahu membaca mata mereka. anak mata yang mengeluarkan segala isi hati. ya, queen tebuan tahu bagaimana rasanya bosan, kerana selama ini queen tebuan sudah berkali-kali bosan dengan sikap mereka!

queen tebuan sudah meluat. tapi, dia sentiasa memandang positif .berusaha sedaya-upaya memandang positif.(mereka bukan bosan, cuma tak boleh nak focus pada kata2 queen tebuan, disebabkan ada strategi perluasan kuasa yang sedang dibincangkan). berusaha merawat hati yang semakin meluat. queen tebuan fikir, ah, mereka sudah berusia, letih hidup di dunia yang sememangnya hanyalah permainan dan senda gurauan, seperti mana firman Allah. maka, queen tebuan pun terbang pergi lagi. bukan menjauh, tapi berlegar2 di sisi mereka. sampai masa, si tebuan mungkin sudah tidak berdaya melawan fitrahnya, iaitu apabila fitrahnya dipersoal, tebuan yang marah akan mengeluarkan sengat.

alhamdulillah, sekarang queen tebuan masih terdaya melawan nafsu amarahnya :)

Saturday, December 12, 2009

*sigh

-bismillah-

alhamdulillah hari ni diberi kesempatan utk teroka satu lagi ilmu~ heh, add math je.. 'intergeration' [is it?] blajar masa intensif tadi.. seronok pula buat tu [yg basic baru], sampaikan bila sir cakap, "ok, kamu boleh kemas!", saya tergamam. eh, cepatnya masa berlalu!! saya nak lagii..

ya..masa sangat cepat berlalu, lebih-lebih lagi apabila kiamat semakin mendekat.

sekarang nih sudah masuk fasa ke-2 dalam planning cuti sekolah. haish,, rasa luluh saja hati ini nak pergi berdepan semula dengan 'hectic' life di sekolah. haha, mana tak hecticnya, awal-awal lagi PUM dah chup saya nak suruh buat laporan. huhuu..amanah2~

pasal sekolah, hari ni sudah nampak 75% kesahihan rumour yang menyakitkan..sebenarnya tak dalah 'menyakitkan' sangat, cuma rasa terkilan dan tak puas hati dengan tindakan seseorang, memilih mereka itu daripada mereka ini~ haishh..biarlah!

apa-apa pun, the tense is arousing.. regarding with what I call 'tuition life', 'hectic-to-be school life' and of course my everyday life. proses mententeramkan hati yang berbolak balik neh agak rumit, mungkin sebab terlalu banyak 'orange-sun' exposure pada dunia luar dari bumi wakaf itu. what ever it is, I'll always be me, not the new me nor the old me, insyaAllah with Allah's guidance.

hihii^^

that's it, expressed. Done.

Thursday, December 10, 2009

dehydrated.scene di medan.what a semput day~

-bismillah-

7.40 pagi - sampai di sekolah.

8.40 pagi - berjalan, melangkah, melintas jalan, merentas taman dan medan selera, sampai di tuisyen, panjat tangga to 3rd floor

11.00 pagi - tuisyen tamat, berjalan, turun tangga 3 tingkat, melangkah, melintas jalan, berjalan lagi, sampai di library

1.00 tgh hari - berjalan, melangkah, melintas jalan, sampai di medan selera, lunch

2.00 petang - berjalan, melangkah, melintas jalan, sampai di library, panjat tangga to 2nd floor, solat, turun tangga

4.00 petang - berjalan, melangkah, melintas jalan, merentas medan selera dan taman, sampai di sekolah

semput..
sampai di sekolah tercungap-cungap, terus naik pejabat, "mak, nak air". alhamdulillah, Allah hilangkan dahaga melalui manusia sebagai perantaraannya. syukur.


kisah di medan selera

medan selera. tempat muda-mudi menapakkan diri. mungkin sebab kawasan itu agak tersembunyi. jujurnya, saya tak pernah suka untuk ke situ. banyak adegan tidak sihat dihidangkan. mungkin faktor harga murah jadi penarik. tapi, jujurnya juga, lebih baik saya ikut kawan2 seramai 5++ ke situ daripada sorang diri makan di satu tempat yang ok sket. sket ja.

sedang makan-makan,saya notice kawan2 saya tak senang duduk. ada something wrong ni. rupa-rupanya, sekumpulan remaja sedang bergelumang dengan dosa. terus saya jadi tak lalu makan. owh, patutlah mereka dengan cepatnya habiskan makanan!
apabila kita sendiri tahu orang yang kita kenali itu sedang berbuat dosa dalam terang-terangan, fitrah hati ini yang ingin berjihad di jalan Allah bergelojak mahu membanteras. namun, risiko dan kemungkinan dibisikkan ke minda oleh syaitan. mahu pergi menegur, namun terasa berat. ah, memang tak senang duduk dalam keadaan begini!

itu kawan-kawan saya. frankly speaking, saya tak berminat nak pergi menegur secara berdepan. live gitu~. bukan tak mahu laksanakan amar ma'aruf nahi mungkar, tapi nak tengok muka mereka pun saya malas. secara psikologinya, juniors, seniors mahupun satu batch sekolah saya itu dah saya anggap seperti mat rempit. mereka akan terus menjadi liar, motivated!, bersemangat!, bangga rasanya mendapat perhatian apabila kami memandang-mandang mereka. ya, mereka ini juga begitu. sedang kami di satu sudut kedai melihat-lihat, usha2 dengan pandangan geram campur marah campur kesal, adalah yang tunjuk aksi. saya tak tengok. tak hingin menyemakkan minda. tapi, kata kawan2 saya yang mengambil berat dan perhatian, seorang girl (bertudung mungkin) pergi duduk di atas paha of a boy.
yang di luar sana, jangan cakap ini perkara biasa. dihidang dengan buah zaqqum bersama air mendidih disertai pangkal rambut yang dicengkam itu sungguh luar biasa keadaannya!
kesimpulannya, saya terkilan. tahun depan sudah tidak 'berkesempatan khas' untuk mendapat slot usrah. sudah tidak mampu mengilatkan dakwah yang makin kusam dilitupi bisikan dan noda juga godaan. semoga Allah membuka peluang dan jalan kepada kami, mujahid-mujahid smka (perempuan) kangar.

disajikan dengan pengalaman2, berdepan dengan awkward situations, berdepan dengan drivers yang sengaja menekan minyak apabila nampak saya nak melintas jalan, berdepan dengan segala bentuk panahan syaitan, berdepan dengan macam-macam~ sedikit sebanyak memberikan 'sesuatu' kepada saya. semoga hidup ini sentiasa berada dalam rahmat dan kasih sayang Allah. amiin

-نعوذ بالله من شر ما خلق-

Tuesday, December 8, 2009

pertarungan dan bisikan~~

-bismillah-hanya coretan hamba Allah yang lemah.sengal pula tu.huuhu

hari tu, satu serangan (c0baan) terjadi. serangan yang berjaya menangkis kekuatan dalaman yang membalut jiwa. tak apa, serangan itu belum cukup kuat untuk mengikis benteng yang pernah menghiasi diri sepanjang di Terengganu. benteng perlindungan saat berdepan dengan ratusan hamba Allah.

kelmarin, serangan dilancarkan oleh pihak musuh, melalui bisikan. melalui hembusan. melalui panahan. aduh, saya kalah tanpa sempat berbuat apa-apa. permainan hati dan perasaan. cewah~ takda, cuma permainan iman dan nafsu..
"setiap tuju pandangan seseorang kepada berlainan jantina ialah sebenarnya panahan syaitan. maka apabila diri telah luka dipanah, kurang sempurnalah pekerjaannya yang lain"
semalam, saya pergi mencari bekalan, mencari senjata, mencari semula kekuatan yang pernah digenggam. mencari pada Allah.

hari ini, saya bertarung dan melawan. dengan berbekalkan apa yang saya, alhamdulillah, c0baan pertama lepas. cubaan kedua, hampir-hampir lulus. saya gembira dengan kekuatan diri, terlalu bangga hingga lupa yang ketiga, sedang menunggu. aduh, aku tewas.

esok,....

alhamdulillah, hanya tinggal 5 hari. ya, lima hari untuk saya pertahankan sebuah kerajaan yang sememangnya menjadi raja manusia.

-updated-a day later-

baru pulang dari medan pertempuran. seronok! bahagia. walau keadaan masih belum aman dan bergolak. gembira.
ya, hari ini musuh melalui pasukan elit bisikannya melancarkan serangan. tetapi, alhamdulillah pasukan pertahanan di kawasan utara kerajaan, di mata, tidak menjadi kaku walaupun dihantarkan sesuatu yang lebih kuat daripada sihir harry potter, 'stupified!'. cuma, pusat kerajaan utama di central kingdom agak goyah dan gentar dek lintasan pihak penyerang.

-two days later-

hari ni sungguh lawak. berjanji. perjanjian damai, bercop merah. haha beratnya ujian ini. tapi, perisai iman dah pun menghalang sebarang bentuk panahan. tiada kerlingan, tiada pandangan yang disengajakan.
yeay, esok cuti!

---tamat---harap2

sbb apa saya tulis camni..? sbbnya rasa nak cerita, tapi tak mau cerita. haha seagull = sengal^^ lama x pernah jadi macam ni..
shhhut up evrybody~

Saturday, December 5, 2009

belajar menyenyum :)

bismillah..
rasa gian pula nk tulis..hehehh maklumlah, dah berpuloh kali call tm 100, report internet down~~ aka bengkang~

senyum itu satu sedekah, dan sedekah itu bukan hanya untuk yang dikenali sahaja!
masalahnya sekarang ni, rasa macam tak 'mampu' nak hulurkan sedekah senyum nih. macam ayah selalu cakap, nak hulur sedekah bukan perkara mudah/leceh/simple, sebab nih pon pahala. btoi2..
tell u what, depan cermin, depan camera saya boleh senyum. depan orang, kalau kenal ja. huu..ntahlah, tapi mulut nih tak mau kembang pulak bila nampak orang lain~ haishh.. tapi most of the time saya banyak gelak~ mungkin tu bleh cover 'ketidakretian diri ini menyenyum~' hihii :D
sometimes, ada jugak yang cakap,
"farhana, muka kmu macam cikgu paling garang kat sekolah!"
adeh..
"farhana, knapa muka nampak sedih?"
huuu..
"farhana, ampa tak suka kami bentang kat depan kah?"
hahahh..sorilah tapi masa presentation kena ada extra focus~~
"farhana, kedut muka dah banyak dah tu. cukup2lah serius sangat.."
haishh...
"farhana, gua respek lah..atas pentas masa jawab kuiz tadi cool ja~ macam tau semua jawapan.."
astaghfirullah, dalam hati kedebuk2 aku atas pentas tu..
kalau macam nih lah friends sekeliling cakap, TAK TAU lah macam mana gang explorace di muzium terengganu hari tu tengok muka saya lepas kena hujan + lencun + salah fakta + sampai lewat + queuing untuk lunch + marah! hahaha pakej lengkap nihh

then,
alhamdulillah, Allah dah bagi peluang rasa mendapat sedekah daripada orang..tapi kisah saya nih agak menyeramkan la jugak..sebabnya,,

masa pi terengganu, utk program pelancongan pelajar 3p hari tu, ada sorang hambaAllah yang selalu senyum bila nampak saya. hehe, tak mau timbulkan fitnah, dia tu girl, a junior maybe. bukan maksud orang lain tak senyum dgn saya ^_^, tapi the way she looks at me and the way she smiles everytime we walked passing by each other macam beza dari yang lain. ada satu yang tak tau nak cakap macam mana. ada chemistry kot? muka dia nampak a bit familiar, tapi dia dari penang. hurmm, mana ada kroni kat penang~ haishh
alhamdulillah, sedekah dan itu sunnah Nabi :)

hari ni pula, di perlis, kat tuition...ada sorang junior kot, berdiri balik tiang and senyum2..hehe :) saya pon senyum la balik..
sesungguhnya, orang islam itu bersaudara!

pengajaran untuk diri,
-senyum..waktu sema-sema lps kena hujan
-senyum..walau anda memang dah happy sampai tak rasa perlu senyum
-senyum..bila rasa bengong
hahah..macam orang tak betol ja.. (-_+)

hot gimmick

-bismillah- salam..
sekadar berkongsi~~x der komisen yerr

novel cinta. ya ini memang novel cinta.
tapi,,
-bukan novel cinta antara suami isteri, yang penulis lain suka buat sampai dah jadi cliche, lebih-lebih lagi yang kahwin paksa.
-bukan tentang cinta berlandaskan nafsu, tapi cinta dengan penuh mengharapkan keredhaan Allah
-penulisnya bukan calang-calang, tapi dari Maahad Muhammadi (p),, dan ini yang saya suka sebab banyak hadis, ayat al-Quran diselitkan

alhamdulillah, kerana Allah menemukan novel ini..
hehe, so, to my friends yang sudah buhsan baca crita cliche, berat hati nak baca novel motivasi, maka novel ini insyaAllah best, sesuai dan memenuhi tuntutan fitrah remaja~
dalam berdepan dengan fitrah menyukai berlainan jantina, insyaAllah tindakan Haridz + Amierul Mukminin [jgn Izuan sudaa :)] boleh kita contohi..
-jaga mata, jaga hati, jaga ukhwah, dan paling penting berani melaksanakan amar ma'aruf nahi mungkar, sesuatu yang agak berat dilakukan pada zaman menongkah arus neh :)
hehe..
so, sapa nak pinjam bleyh la..
berkongsi yang baik, sapa tak suka??

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...