Tuesday, November 24, 2009

eh, betullah pulak..

baca neh..

Expression is your key to life. Multitalented, versatile, creative, and an inspiration to others, you bring joy. Self expression in words, acting, speaking puts you in center stage, and you love to entertain or bring laughter into the hearts of others. With your uplifting sense of energy, others find you to be sociable, friendly, and helpful.
Your biggest enemy is to be involved in so many projects at one time, you become scattered and unable to be effective with any of them. It is so hard for you to stop and take the time to get organized until suddenly your mind just shuts down from the overload.
Then, you realize the need to get focused, and take your steps one at a time. Here you become the best at what you do, expressing your thoughts, hopes, theories, and dreams in the most eloquent terms.
Your personal journey is the envy of many.

aku berlindung dengan Allah daripada sebarang bentuk kejahatan yang diciptakan~~
apa yg apps dekat facebook ni teka betul lah jugak..tp sya malas nk ulas..friends yg rapat tahu perkaitannya dan keBETULannya..hahahh

post ke-100!!

:) bismillah-
if before this i've always wrote the previous posts with sad and gloomy mood, now i would like to make this one sweet and engaging enough, just for me :)

how am i, right now at this time of the year 2009?

firstly, alhamdulillah i've recently won this and that. all that i'm hoping for now is may Allah bless, rahmati, meredhai everything single things that He had lent to me. alhamdulillah.

secondly, i promise to myself to be honest and sincere in everyday life (=just like the students' oath!) Ya Allah, do help me in keeping the secrets from others. May i'm always be truthful to everybody. Amin.

thirdly, i want to express that i love my sis7ters (=say seven sisters) so much that i don't think i can live merrily without them by my side. having Mukgu (muna) and Najuu (najee) away had just make me somewhat glum at first. alhamdulillah since now we can all go with the flow. all i'm afraid is just another parting.

forthly, i miss the old times together with all my family members i used to when i was a kid! hahaa it's awkward to admit but i just cannot frankly accept the fact that I AM GETTING 17!! in just another 3 months!! oh la la..

fifthly, i'll pray to Allah to earn His redha so that my parents, family, friends and aquaintances will endorse and approve my thoughts, dreams and actions..because redha Allah is more than the whole things. amin.

that's all for now, specially dedicated to a girl named, nurfarhana binti khalid

Sunday, November 22, 2009

saya dan public

-bismiLLAH-

catatan terengganu, karnival 3p 2009 kebangsaan.alhamdulillah atas segala peluang dan rezeki.

[khamis.pagi.19/11/09]

laju kaki saya melangkah masuk ke dalam bas, mungkin bersemangat nak buat explorace. di dalam bas, mata saya meliar mencari tempat duduk sementara kaki terus melangkah. ternampak dua seats kosong di sebelah kiri bas, tetapi hasrat terbatal kerana di sebelah kanan seats itu duduknya seorang budak, lelaki. saya ambil seats di belakangnya, di sebelah kiri bas. puas.
saya terkejut. seorang teman, lelaki, mengambil tempat di seats sebelah kanan bas. hati terdetik, 'ah, aku sendiri tak ambil seats sebelah boys', 'kau tak boleh nak duduk di belakangkah?'. oh tak apa, dia duduk di tepi tingkap sana. senyum.
kemudian, muncul kawannya, mengambil tempat di sebelahnya. aku mengalihkan muka ke sebelah tingkap kiri. sepanjang perjalan aku begini. hanya bertegur sapa dan bersembang dengan pelajar form 1 di sebelah kiriku. langsung tidak menoleh ke sebelah kanan. inilah kelemahanku. sedangkan mereka, tenang berbicara dengan pelajar lain di hadapan mereka.

bukan aku gundah. bukan aku sombong. bukan juga gementar. itu cuma diriku. setiap kali berbicara, pandangan mata akan aku elakkan. sungguh. dan telingaku seakan-akan tidak mahu menangkap bait-bait kata yang diucapkan. otakku yang ligat bertukar menjadi kosong. seakan-akan kakiku mahu melangkah pergi. itu aku. bibirku jauh sekali menguntum.

apabila difikirkan, ada suara halus berbisik, 'inilah akibatnya bersekolah di religious all-girls school'. tiada persahabatan, tiada kerjasama antara berlainan jantina. ASTAGHFIRULLAH. aku tepis suara itu. cukuplah sekadar Allah mengetahui bahagianya dan bersyukurnya aku bersekolah di situ. ALHAMDULILLAH!

suara seperti itu datang lagi, kali ini berbisik. lembut. 'bersyukurlah, kamu tidak seperti mereka di methodist, convent dan lain2 walaupun sama all-girls school.' hatiku luluh. SUBHANALLAH!
'sesungguhnya malu itu tidak merugikan apa-apa.' kubersetuju.
'jika kamu tidak malu, maka buatlah apa yang kamu mahu!' sabda Nabi, aku terima.
dan..
'malu itu, sebahagian daripada cabang keimanan.'

"Ya Allah, janganlah Kau jadikan maluku sebagai hijab dalam aku menuju kejayaan yang diredhai-Mu, dunia dan akhirat. janganlah pula kau biarkan maluku hilang dihembus saat aku dilanda badai hidup. jadikanlah maluku sebagai salah satu hijab yang menghalangku ke neraka. jadikanlah malu bagiku sebagai hamparan indah murni bersifat ikhlas menuju ke syurga-Mu."
amiin

Ya Allah, bantulah aku menghadapi kelemahanku!

Saturday, November 14, 2009

sesat.

bismillah-

somehow, i can feel it
that i'm getting away
way from You.
too much
i've done too much
that i can never regret.

if it's just only me
in here.
if i'm left alone
in here.
surely all the things
went wrong.
and even i cant speak
heart couldnt beat
life isnt complete

Rabbi, kembalikan aku dalam biah islamiah, yang pernah kau pinjamkan kpdku dulu.
Rabbi, lembutkan hatiku daripada noda hitam.biarpun halus.
Rabbi, berkatilah aku, dan hidupku.
Rabbi, anugerahkanlah aku kejayaan, dunia akhirat.
Rabbi, ingatkan aku apa yang aku lupa.
Rabbi, jauhkanlah aku dari yg membuat aku leka.
Rabbi, selamatkanlah aku.
Rabbi, peliharalah aku.

#x sedap sbagai karya.tp saya nk menulis~!! sbb facebook memberi effects dalam kehidupan seharian. usah berteka-teki, tp cukuplah hanya Allah saja yang tahu.
subhanAllah yang mengetahui segala rahsia di langit dan bumi.
aku mohon keampunan-Mu :)

Tuesday, November 10, 2009

takdir.! bukan takbur.!

bismillah dlm hati-

hari ni, di kantin sekolah.
seorang kawan saya menyuarakan pendapatnya berhubung seorang guru terkenal dengan ketegasannya di sekolah. katanya, "aku suka cikgu tu..sebab dia baik tau. dia tak pernah marah aku walaupun aku x bawa buku jotter. hari tu aku tak bawa buku teks pon cikgu tak kata apa-apa."

naif.

saya terfikir perkara yang telah terjadi pada diri ini. 'sedangkan orang yang tak pernah meninggalkan buku di rumah / kereta / whatsoever, pun kena marah.'

senyum.

ketentuan Allah, sapa berani nak cabar??
ya Allah, peliharalah aku drpd sbrang bentuk kemudaratan. amiin

Sunday, November 8, 2009

conflicts throughout the exam

bacaan bismillah dlm hati, yg dgn nama Allah tiada membawa apa2 mudarat sekalipun di langit mahupun di bumi..
-dlm mood menulis panjaang~~ so, too long; don't read :)

chemistry end of the year examination.. :)
nk tau kisah saya??

alkisah, sebelum periksa - saya dapat surat untuk ke kem kebangsaan.
Semasa periksa - saya pulang dari kem hari sebelumnya. esoknya, exam. tp, batuk + demam yg agak kronik [demam sebelum nih..lega..3 hari kmdian demam balik]

jadi, alhamdulillah hari ni diberi kesempatan oleh Allah untuk jawab..walaupun org lain dah merdeka bagai nak rak~, saya masih dalam 'kitab kimia' saya.. jika periksa sebelum ini saya diberi pinjam oleh Allah dgn markah yg sangat tinggi, saya rasa periksa akhir tahun yg selaras throughout entire state nih mungkin drop. tapi, perangai fortune-telling nih saya buang jauh2..and skrang masa bertawakkal atas segala pengorbanan + usaha yg dilakukan.

pengorbanankah itu?

hari ni hari ahad. kelmarin, sabtu ada kenduri akikah cicit tok saya~ merangkap ank saudaraku.. pagi sabtu, tuisyen add.math smpai pukul 11 pg, then terus ke tmpat kenduri and balik umah pukul 6 lebeyh..huhu kimia tak sempat disambung pon sepanjang hari..tapi, alhamdulillah hari jumaat saya dah wat revision smpai chapter 5. malam sabtu tu plak, ada dinner Pelancongan Koperasi Sekolah di MaiCafe. saya pergi pukul 8.30 mlm, balik pukul 10 mlm.. memandangkan makanan western tak ngam dgn perut saya, maka projek makan nasi pkul 11 malam pon jadiik..hihi masa nih, still x smbung revision kimia chap.5..
kata orang, kenyang perut suka hati, kata saya kenyang perut malas la nii... even dah minum kopi, mata saya tetap dgn fitrahnya~ jadi, pukul 12.30 mlm saya dah hanyut dalam dunia lain..

pukul 3.45 pagi, ada suara menyanyi di telinga. snooze. 5 minutes lps tu, bunyi lagi. ah, bangun farhana! solat isya blom lagi!! usai solat, mula lah agenda revise kimia. macam-macam saya buat. mula2 baca sambil duduk..baring..then terlelap~ bangun smula..baring..bangun..duduk..smpai lah pkul 7.00 pg baru habis..siap, pergi sekolah amik exam..

soalan peperiksaan dan konflik bocor

semasa kawan2 saya menjawab periksa sebelum ini, dah jadi tabiat cari soalan bocor. saya pernah sekali berkongsi berita dgn kawan..dan sekarang rasa agak menyesal kerana kata cikgu H, orang yg terlibat dgn pembocoran soalan nih B.O.D.O.H. jadi, saya telah memperbodohkan diri sendiri dan membuat orang lain jadi bodoh. aduh, beratnya nak tulis. tapi itulah yang terjadi tanpa disedari.
jadi, saya berazam untuk kimia, tak mahu hafal soalan bocor walaupun benda itu ada dalam facebook dan phone. ada orang terdetik di hatinya, 'eleh, budak sombong!'.

sombong atau ketelusan?

percayalah, kalau kita berniat baik, pasti Allah akan merencanakan yang baik juga. ya Allah, kami mohon cinta-Mu! saya dah niat, kalau diberi markah pinjam tinggi lagi, saya sudah ada pendirian sendiri bila orang questioning on my validity. bila dapat markah rendah pinjam plak, saya tak malu sebab itu usaha sendiri, bukan kebocoran~
alkisah saya, dalam usaha saya mengelak dari amik tahu soalan bocor, soalan itu sendiri datang kepada saya. suatu petang, kawan saya yg tak tahu perihal saya x amik exam lagi terlepas cakap. jadi dgn tak semena-menanya saya tahu satu soalan. biarpun secara tak sengaja macam tu, kawan saya masih meletakkan prasangka buruk. "eleh, dah tahu tak jawab lagi, bukannya nak beritahu orang~" saya senyum. Allah maha mendengar lg maha mengetahui lorhhh :D

pagi tadi pula sebelum exam, ada berbincang dengan teman senasib yang juga terpaksa amik exam lewat. maka keluarlah beberapa soalan bocor yang mereka tahu..jadi, masa 10 minit interval before paper 3 saya gunakan sebaik2nya.

tadi, ada terdetik di hati saya, 'kalau aku lukis diagram utk experiment nih, sah cikgu tahu aku baca pasal experiment nih'. saya hampir meletakkan pensel untuk berhenti melukis. tapi, bisikan ego itu musnah dengan kalimah Allah.
jadi, soal saya berpendirian untuk x amik tahu soalan bocor ini bukanlah perkara sombong, tapi cukuplah sekadar mentarbiah diri di akhir periksa sementara ada peluang..[org lain sudah tiada peluang mencuba nasib tanpa bocorS hihi..]

bunga-bunga konspirasi menjatuhkan siapa?

berbalik semula kepada cerita saya..
beberapa hari sebelum mengambil exam kimia, saya luangkan masa study kimia di sekolah. pada waktu petang. saat saya tinggal seorang diri dengan setianya menunggu sampai pukul 5.30 ptg. suatu hari, saya kuatkan diri buat note dlm jotter book tentang polymer. antara tajuk dari tajuk2 yang saya tidak diberi kesempatan belajar seperti orang lain. tak pa :).

sedang dalam dunia simbol dan equation, datang seorang rakan sekelas yang juga pulang lewat. datang bertanya soalan-soalan biasa [tin kosong] sambil beberapa kali meminta maaf kerana mengganggu saya. masa ini, tak terdetik sedikit pun untuk berasa marah kepadanya. itu sifat dia, saya tiada hak membenci.
"eh, jangan baca pasal tu [polymer anak beranak~~]" katanya.
"knapa nya?" saya balas.
"dalam exam tak masuk langsung."
"alah, tak pa lah kami[saya] belajar bukan utk exam ja..
"la..betul. tak masuk. cuma hafal kegunaan polymer ja"
saya hiraukan dia sambil tangan menyiapkan nota2 polymer.
"hampa...betul tak masuk. tak payah bacalah, buat penat ja"
saya pujuk diri, masih dengan pendirian saya, "tapi dalam paper 0ne masuk semua kan"
dia diam. mungkin menyetujui saya.

peristiwa hari tu berlalu begitu saja..sampailah hari ini, kebenaran tersingkap.

soalan paper 2, ada satu soalan section A tentang polymer dan anak-beranaknya.
i. lukis structure
ii. monomers
iii. uses
iv. mcm2 ..x ingat..

saya senyum pada diri sendiri. terima kasih syukur pada Allah kerana menurunkan ilham biasa kepada hamba-Nya supaya membaca + ambil tahu + buat nota pasal polymer. walaupun mungkin tidak mendapat markah penuh soalan itu, cukuplah Allah melimpahkan keberkatan-Nya.
jadi, adakah itu salah satu bentuk bunga-bunga konspirasi kecil menjatuhkan saya..

saya memilih silaturrahim

esok, saya akan ke sekolah macam biasa. mungkin akan bergurau senda lagi seperti biasa dengannya. kerana saya memilih silaturrahim. saya mindsetkan bahawa dia terlupa perihal soalan itu.. :)
jadi, kalau benarpun ketersengajaan berlaku, sabotaj itu hanya memakan diri sendiri. mungkin cepat atau lambat, bergantung atas kehendak Allah! [saya tak berkuasa]
dan
kalau itu adalah salah bentuk kelupaan, maka semoga Allah memberi hidayah atas apa yang berlaku. semoga saya tidak mudah tertipu, dan semoga dia tidak cepat terlupa.

hasbiy Allahu nik'mal wakil,
yang baik itu segalanya drpd Allah, maka yg kurang itu dari kita, iaitu hamba & makhluk-Nya.

Thursday, November 5, 2009

i know sth that others dont

it's a pain to see what's mine is stolen..it's a pain to be closed with the thieves..it's pain to wear fake smiles in front of them..it's a pain to confront with the eyes of sympathy.. it's a really deep pain inside that it's just only me who happened to know these..
it's hard to know sth vital which others hv been wndering about..it's hard to see sb's happy for certain reasons which they dont even know..it's hard to pretend that i can forgive and forget easily for what had they done..it's hard to live such imagery care-free life..it's hard to tell you that i've been living sorrowful days, alone..and it's really hard to tell you about it..

it's hard to do sacrifice wholeheartedly on sth i've been longing for..

for some reasons, it's hard to believe i can endure all these alone..that i've passd the hard moment.. alhamdulillah..time does really heals all wounds~

but now, somebody happened to recall the dark time.. again, sb is suffering.. sb's tired of sorrowful days.. while sb knows nothing..yet, everybody knows nothing..

ya Allah kuatkanlah aku dgn pertolongan-Mu :) limpahkan aku keyakinan yg sebenar-benarnya. ringankan bebanku.. amiin.

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...