Skip to main content

hadiah hari raya!

kelmarin, 2 hari sebelum raya,,

kepada mak saya tanyakan, "mak, tahun ni adik dapat duit raya tak?"
kpd kakak pulak, "kak, bila last kakak dapat duit raya? kalau kak nak tahu, tahun last kak dapat duit raya tu lah tahun last adik dapat duit raya daripd mak"
hihi..semua soalan sengal tu saya tanya dgn makna yg sama, nak minta duit raya dari mak
hehe

then, mak ajak keluar~ shopping..haha
dalam keta, nampak mak tulis checklist,
  • baju adik
  • baju tok
  • rak
  • haha..tak ingat dah
saya pun senyum lebar :) ...mak nak beli baju lagi ke?? ngeh222....

nih antara senarai yg mak + ayah + kakak (abang bg duit raya :) bagi sempena hari raya:
- baju raya: 1,2,3,4
- tudung raya
- kasut raya
- t-shirt raya

tapi, dalam banyak2 benda, paling best are:
"mak, minta sekeping."
nak buat apa?
"nak beli buku"
haish, orang nak raya dia beli buku pulak
"hehe..makacih!"

jadi...

- buku raya: MUJAHID CINTA, Cinta dan Rona Kinanah

alhamdulillah. teringat pula iklan dalam tv tu..pasal si anak minta upah dari ayahnya... huhu sedih
rasa menyesal + malu pula bila minta duit raya dari mak :)
terima kashih shemuaa!!
saya sayang mereka!
kami sayang semua!!
selamat hari raya~!! maaf zahir batin :)
takbir, Allahuakbar!

Comments

  1. saya x dapat duet raya dari mak pon..
    sbb mak dah beli baju raya utk saya
    pastu, saya pun mntak sekeping beli buku,
    dapat dua buah..haha
    pastu, mak beli kueh faveret saya-coco oat..
    pastu, mak blikan serunding daging..
    dan masakkan saya sambal daging mnggantikan rendang daging..wii~!
    saya sayang mak saya..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …