Friday, August 7, 2009

+ ialah campur ialah +

it's been a long time peristiwa ni jadi.
tp nak critakan pada dunia..? macam x kena jer.
tp, Allah x suka perkataan keji melainkan bagi orang yang dizalimi.
somehow, rasa macam dizalimi pula.
.perit..penghinaan..salah faham..tanggungjawab..amanah..mancari kemanisan iman..lemah..hampa..hipokrit? x.

ada satu kisah fenin' utk dikongsi
kisah seorang yang hanya menjalankan amanah
insyaAllah cerita ini dalam bentuk umum, tak da kena sesiapa yang x da kena-mengena

**beware: sure pening bila baca!

puan Nama (nama dia Nama =) kerja di sebuah tempat kerja. kerjanya ialah melakukan kerja. dia pergi kerja pada setiap hari bekerja. [hahah aku berusaha meng'umum'kan cerita ini~] dia kerja dengan penuh dedikasi. dia bertugas sebagai pemaju yang memajukan modal insan masa depan.
di tempat kerjanya, ada seorang pengarah yang merupakan majikannya. puan Pengarah(namanya Pengarah) kerjanya mengarah. hari-hari Pengarah melakukan kerjanya dengan bersungguh-sungguh.
puan Nama sangat baik, patuh pada arahan ketua. Pengarah juga baik cuma suatu hari.
^_^ baru mukadimah

satu hari, puan Pengarah menerima jemputan ke acara grand dari tuan Jemputan (nama dia Jemputan). kerja Jemputan ialah menjemput~ oklah, Jemputan jemput Pengarah supaya ke acara grand itu. tetapi, acara grand itu tidak sesuai untuk Pengarah pi. lalu,
Pengarah pun panggillah pekerjanya Nama.
"Nama, kamu pengganti untuk ke acara grand itu"
kata Nama dengan lemah lembut"maaf Pengarah, acara grand itu juga bukan untuk saya"
"carikan saya seorang"
"ya"
Pengarah berpesan dengan pesanan yg dibuat sendiri: "jemputan Tuan Jemputan ialah perempuan. keturunan Pe (=sejenis keterunan)."
memandangkan Nama amanah + patuh, maka Nama pun keluar dari bilik Pengarah tanpa membantah walaupun dalam hati, mengapa keturunan Pe dipilih ya?.

Nama pun melakukan kerjanya mencari nama pengganti ke acara grand yang Pengarah tak boleh pi.
calon #1: puan Rani anak Ranike
calon #2:puan Sciha anak Pecik Gou
calon #3:puan Anifda anak Pecik Goo [kembar~]
calon #4:puan Yasma anak KeAunt ertuba
calon #5:puan Sutmin
calon #6:puan Ceci Dol anak Pergu Ciku
calon #7:puan Usyima anak Penyains

nama disusun mengikut priority. puan Nama menjadi runsing apabila melihat nama2 calon yang layak secara keseluruhan. mengapa perlu memilih calon pengganti? acara grand apakah..tanya Nama dalam hati.

tiba-tiba, Pengarah masuk ke biliknya. "beri saya list nama calon"
Nama dengan dedikasinya menyerahkan senarai nama calon pengganti. tanpa byk soal.
Pengarah kata, "cepat cari pengganti. hari ini juga"
Nama "baik. menurut saya, pekerja paling layak ialah no ..."
Pengarah memintas, "pilih yang tinggi. jangan amik yang merendahkan taraf saya~ bukankah saya sudah pesan, keturunan Pe!"

Nama pun mencari keturunan Pe walaupun tertanya Pe itu pe?
cari2, calon #7 ialah anak Penyains, berketurunan Pe, seorang tokoh terkenal di seluruh dunia. maka, Nama memilih Usyima walaupun masih was-was. tapi, arahan ketua dan amanah perlu dilaksanakan~!

keesokan harinya, seluruh tempat pekerja-pekerja itu bekerja menjadi riuh. ramai bertanya, acara grand apa? siapa pula calon #7 itu? lebih kurang 10 pekerja bertanya siapa Usyima.

Usyima diam dan gembira tak terkata apabila mendapat jemputan oleh Tuan Jemputan ke acara grand. kini, dia sudah boleh kalahkan Oshin [dlm tv] yang rendah taraf itu.

sementara itu, Nama sangka amanah yang ditangungnya sudah beres. rupanya tidak. rasa runsing menemani mimpinya. Nama risau apabila bukan calon #1-6 dijemput, tetapi calon #7.
tiba2 dia terfikir, calon #2,3,6 juga ialah keturunan Pe! oh, tidurnya tiada makna apabila menyedari tindakannya menjaga amanah telah menganiaya bukan satu pekerja, tetapi enam pekerja!
satu anianya = satu kehinaan

sejak hari itu, Nama berhenti berharap. dan menunggu datang gelap. sampai nanti suatu saat, tiada apa-apa. Alias Wattatau masuk kerja.

Nawwar yang semakin sakit + fenin + x kuat = lemah,
whoa ngantuk ^o^

-n-of-n3-

No comments:

Post a Comment

Bila kita akan kembali

Hanya pada Allah tempat kita bergantung. Jika ditakdirkan kita hilang segalanya dalam dunia ini, atau kita yang menghilang, maka harta duni...