Thursday, June 4, 2009

kemelayuan yg makin terhakis

sedyh2...just now i read a newspaper article about the ketidakpuashatian malaysian towards the malays..
malay..what malay really is?
i ask myself on my malayness~ practice.when i sit back and think, i found out that fewer people practice perfect malay customs. even me! i dont write in jawi, i dont write in bahasa melayu, but alhamdulillah, i wear baju kurung not only during kendurii...but almost everytime..biasalah, kgGirl~!

so, ingatlah...
  1. bahasa melayu dah diganti bahasa malaysia.
  2. tulisan jawi ialah tulisan asal orang melayu tp org melayu sendiri x kuasai. pernah sekali i heard somebody ask, "orang bukan melayu [tukang buat batu nisan] yang tulis jawi di batu nisan boleh ke? (dosa x?)" aduhai..jawi bukanlah semata2 islam tapi melayu. jelas sudah orang melayu sendiri dangkal pengetahuan. [ada orang tanya: dangkal tu apa?]
  3. seterusnya, pakaian melayu...songket? jarang nampak orang biasa pakai. baju kurung juga. baju melayu..? mungkin masa kahwin sahaja..haha ^_^
  4. apa lagi budaya melayu...hurmm
  5. ramai2 tolong2 masa kenduri...diganti dengan katering..aduh..camna nak gi tolong kalu x kenal tuan rumah~..lagipun, orang skarang sudah x ikhlas..dapat upah, baru keja beres..so, lebyh baik cater saja~!
  6. nama orang melayu yang berteraskan arab..sudah pun ditambah element barat..huhu..

itulah..kita x sedar kemelayuan dah makin pudar..kata Allah, semua benda x akan kekal! tapi, orang melayu masih leka. [yg sedang menulis nih..na'uzubillah] PSD scholarship mungkin akan dibuang kuota untuk orang melayu.. so, mcm mana kita nk maju? [better sesapa yg x tahu PSD scholarship tu menda apa surf dlm itnet..jgn malas] lagi satu, i found out malay = malas = meniru...[yer bukan semua!] kata abang, kalau satu kedai jual sate, esok pasti bertambah bilangan stalls di tempat yg sama.. kat perlis: sindrom jual harumanis [lagi satu, jual pisang goreng]..satu deret di satu jalan yg sama~ aduhai..

saya melayu. =) macam manalah nasibku nanti...

doa ma'thurat: ya Allah, aku berlindung dengan-Mu daripada kesedihan dan gelisah, dan aku berlindung dengan-Mu daripada malas, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sikap pengecut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada cengkaman hutang dan penindasan orang. Amin.

1 comment:

  1. great point!
    ak x pakai baju kurung pi tusyen. susah naek moto. -_- tapi kalau ada aktiviti kat skolah ak pi pakai baju kurung.
    btw, hang bjaga lagi? ish3... *geleng2 kpala*

    ReplyDelete

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...