Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2009

[hari] -ini- [koperasi] -membuatkan- [sekolah] -meletup-

hari koperasi sekolah

tujuan asal baik. memupuk semangat majukan koop.
tapi sayang, penghayatan kurang. in short, tak ada langsung!
hari ni, aku berpeluang duduk sama-sama dengan ikan2 [pelajar masalah] di blakang dewan. -biasalah farhana kalu lewat~-
tp ada hikmahnya!!
from that, i judge them as
busuk.menyusahkan.pengotor.sumbang.my judgements are based on what i've been seen, endured and felt.sbb kedudukan itu busuk? sebab aku duduk sebelah kasut-kasut. kasut bukan calang-calang kasut, kasut bleyh-blah-star [north star ori konon]..alaa yg jenis sport tuu..trademark utk ikan2 pakai!mereka menyusahkan. sebab?? aku tgh duduk elok2 sorang2, depa sibuk nk tarik-tarik tikar. dah lah datang lewat, lambat nak adapt to surrounding plak. alahai, tak pasal-pasal ustazah tpksa kluarkan suara. adeh. rasa aku pulak yang kena marah.PENGOTOR mereka itu. ya! segala sampah ditinggalkan sejurus bangun. tu bukan etika pelajar sekolah aku. tapi mereka ikan2 dengan x malunya mengaku dlm friendster, myspace…

..hati pada saat kematian..

dia menjengah lagi kemarin, aku terfikirkan tentangnya hari ini, nampak jelas di mataku kematian itu dekat ` bagaimana keadaanku saat sakaratul maut? ` ***hari ni ada terbaca blog muslimah yg kehilangan rakannya. [blog ini] petang tadi, aku terfikir, dapatkah aku melalui saat kematian aku dan ahli keluargaku? semalam, perkara yg sama terlintas. ` Ya Allah, sabarkanlah aku. bantulah aku menghargai setiap masa bersama keluargaku di dunia ini! sedaya upaya akan kukosongkan hati ini daripada mengingati makhluk yang tidak patut menghuni di hati ini! ya Allah, sucikanlah hatiku. kuatkanlah cintaku terhadap-Mu dan kekasih-Mu, Muhammad S.A.W., manusia teristimewa ciptaan Allah. ` ` ` [masih bersedih.hatiku gelap.dicemari pasir yang berkilau di pantai.walau memikat, tetap pasir yg x patut diletak di hati.sekadar untuk dikagumi, kepada Allah, Tuhan yg Maha Pencipta] ` ::sucikah hatiku saat kematianku?? astaghfirullah::

..six [6] days in negori sombilan [9].. debat arab USIM nilai

apa nk tulis yerk??
hurmm

overall, i really do enjoy myself there. on the arrival, SMKAP reached USIM Nilai the first..that's before other teams from the entire M'sia..haha

on the first day,, i become a bit famous..hahaha.. [klu: sedap ooo ORS...oral r apa ntah salt] tapi sengal + frust jugak sebab i heard somebody said like this, "ubat tahan gelak x der??" [inni, hanya aku yg tahu apakah kemerepekan ini..] act, we're brought to the USIM campus or to be exact, the main lecture hall..cewahh..sengal. alkisah, kami satu team duduk di depan sekali..row 2 dari depan..maka, terpampanglah snapshot srikandi smkap di skrin. [mode: sengal activated]

alkisah malam dinnernya pulak (",) ahaha..uh oh tudung krim dipadan dengan sutera vietnam hijau fresh + kain batik yg melambatkan langkah ku~~ in short, menyerlahkan kegelapan mukaku...adeh. hurmm pasal meja plak, duduk satu meja dengan debators dari SMKA Kedah. yeah, mereka agak sengal. incident x besh:garpu k.muna terbang ma…

kawanku sis7ers~

sengalnya bila bca coments ampa kat fenster...ahahaha
('',)
muna: km ska ALAHAI mode graphic tu...mcm kna pda tmpat ja..ahahah


alahai..~~ ('',) chah~: ngeh..pucca yg kesengalan x terkawal tu...ahahah

('',)
zati 'krayon'[bca about me kt page dia]: haish.....~~~ dan haishhhhhh......~~~~~ lagi
wink!

!~sis7ers unite~!

nk ltk gambo..tp cable x jumpa..nanti lorh~
hurmm..td agak dull but not for most of the time..
firstly, baby mira comot x join...
then, the kfc is not open 24-hours
we go back and forth from kfc & pizza sampaikan kna gelak dgn manusia2 mana ntah
adeh
luckily, ashi bagi tumpang
ahaha..menyedihkan bila igt balik
ahahaha ROTFL

kemelayuan yg makin terhakis

sedyh2...just now i read a newspaper article about the ketidakpuashatian malaysian towards the malays..
malay..what malay really is?
i ask myself on my malayness~ practice.when i sit back and think, i found out that fewer people practice perfect malay customs. even me! i dont write in jawi, i dont write in bahasa melayu, but alhamdulillah, i wear baju kurung not only during kendurii...but almost everytime..biasalah, kgGirl~!

so, ingatlah...
bahasa melayu dah diganti bahasa malaysia. tulisan jawi ialah tulisan asal orang melayu tp org melayu sendiri x kuasai. pernah sekali i heard somebody ask, "orang bukan melayu [tukang buat batu nisan] yang tulis jawi di batu nisan boleh ke? (dosa x?)" aduhai..jawi bukanlah semata2 islam tapi melayu. jelas sudah orang melayu sendiri dangkal pengetahuan. [ada orang tanya: dangkal tu apa?]seterusnya, pakaian melayu...songket? jarang nampak orang biasa pakai. baju kurung juga. baju melayu..? mungkin masa kahwin sahaja..haha ^_^apa lagi budaya mel…