Saturday, June 27, 2009

[hari] -ini- [koperasi] -membuatkan- [sekolah] -meletup-

hari koperasi sekolah

tujuan asal baik. memupuk semangat majukan koop.
tapi sayang, penghayatan kurang. in short, tak ada langsung!
hari ni, aku berpeluang duduk sama-sama dengan ikan2 [pelajar masalah] di blakang dewan. -biasalah farhana kalu lewat~-
tp ada hikmahnya!!
from that, i judge them as
  1. busuk.
  2. menyusahkan.
  3. pengotor.
  4. sumbang.

my judgements are based on what i've been seen, endured and felt.

sbb kedudukan itu busuk? sebab aku duduk sebelah kasut-kasut. kasut bukan calang-calang kasut, kasut bleyh-blah-star [north star ori konon]..alaa yg jenis sport tuu..trademark utk ikan2 pakai!

mereka menyusahkan. sebab?? aku tgh duduk elok2 sorang2, depa sibuk nk tarik-tarik tikar. dah lah datang lewat, lambat nak adapt to surrounding plak. alahai, tak pasal-pasal ustazah tpksa kluarkan suara. adeh. rasa aku pulak yang kena marah.

PENGOTOR mereka itu. ya! segala sampah ditinggalkan sejurus bangun. tu bukan etika pelajar sekolah aku. tapi mereka ikan2 dengan x malunya mengaku dlm friendster, myspace etc. yg mereka study di situ. ada ke patut script lagu koperasi yg sungguh 'mengasyikkan' tu dicarik2 then tinggal?? taulah lagu tu tak menambat hatimu tapi pleaselah ikan2 oihh..pikir sama ajk yang penat2 photostat & edar..

sumbang. rasanya, tahun depan ajk koperasi patut buat peraturan..::hanya pelajar yang bersuara merdu sahaja dibenarkan menyanyi:: act, itu suara ikan yang masih b'name tag biru~~ -menengah rendah-..kata abangku, 'alaa budak2 baru nak grown up'

semoga sekolah ku benar2 menjadi adik kisas, seperti harapan ustazah~! bukan menjadi akuarium yang pnuh ikan campur lumut hijo~~..ahahaa

"Ya Allah, tunjukkan kami ke jalan yang lurus!" seandainya ayat ini ditadabburkan

nawwar yg masih x sempurna

-n-of-n3-

Monday, June 22, 2009

..repeated scene in my class..

aduh
perkara yang sama berulang
benda yang terjadi masa saya tulis entry [epal yang tinggi bisakah?]

semoga bukan aku penyebab tertutupnya naungan malaikat di kelas itu. amin

..hati pada saat kematian..

dia menjengah lagi
kemarin, aku terfikirkan tentangnya
hari ini, nampak jelas di mataku
kematian itu dekat
`
bagaimana keadaanku saat sakaratul maut?
`
***hari ni ada terbaca blog muslimah yg kehilangan rakannya. [blog ini]
petang tadi, aku terfikir, dapatkah aku melalui saat kematian aku dan ahli keluargaku?
semalam, perkara yg sama terlintas.
`
Ya Allah, sabarkanlah aku. bantulah aku menghargai setiap masa bersama keluargaku di dunia ini!
sedaya upaya akan kukosongkan hati ini daripada mengingati makhluk yang tidak patut menghuni di hati ini! ya Allah, sucikanlah hatiku. kuatkanlah cintaku terhadap-Mu dan kekasih-Mu, Muhammad S.A.W., manusia teristimewa ciptaan Allah.
`
`
`
[masih bersedih.hatiku gelap.dicemari pasir yang berkilau di pantai.walau memikat, tetap pasir
yg x patut diletak di hati.sekadar untuk dikagumi, kepada Allah, Tuhan yg Maha Pencipta]
`
::sucikah hatiku saat kematianku?? astaghfirullah::

Thursday, June 18, 2009

..six [6] days in negori sombilan [9].. debat arab USIM nilai

apa nk tulis yerk??
hurmm

overall, i really do enjoy myself there. on the arrival, SMKAP reached USIM Nilai the first..that's before other teams from the entire M'sia..haha

on the first day,, i become a bit famous..hahaha.. [klu: sedap ooo ORS...oral r apa ntah salt] tapi sengal + frust jugak sebab i heard somebody said like this, "ubat tahan gelak x der??" [inni, hanya aku yg tahu apakah kemerepekan ini..] act, we're brought to the USIM campus or to be exact, the main lecture hall..cewahh..sengal. alkisah, kami satu team duduk di depan sekali..row 2 dari depan..maka, terpampanglah snapshot srikandi smkap di skrin. [mode: sengal activated]

alkisah malam dinnernya pulak (",) ahaha..uh oh tudung krim dipadan dengan sutera vietnam hijau fresh + kain batik yg melambatkan langkah ku~~ in short, menyerlahkan kegelapan mukaku...adeh. hurmm pasal meja plak, duduk satu meja dengan debators dari SMKA Kedah. yeah, mereka agak sengal. incident x besh:garpu k.muna terbang masuk gua~ ahahaha..it's not my fault but the KedahanS..hoh [nk tau tanyalah.. =)]

hurmm..the second day, that's on saturday.. munatharah [debat] pun mula. alhamdulillah kmi menang. btw, saya dpt anugerah penonton t'baik :D
3 rounds on the 2nd day, sapu bersih..alhamdulillah

hari isnin, the 4th day we're there, SMKAP lost it's momentum.. we still maintain to be the winning team till the 4th round..consequently, SMAKP ranked the first! firts among all malaysian debating teams.. ngeh, kisas no2..[masa ni je lahh]
masuk round 5 & 6, we lose for both rounds. -_- adeh

lupa plak, pengangkutan pergi campus dari rumah..ahahah hari mula, ngantukSs sangat + mata bengkak + otak pusing~ sampaikan urusetia tu pun gelak semacam je[smirking to me]..dengan muka senyum + sengal + 'apa-kes-budak-nih?' dia pun mengarahkan aku naik bas.. dengan slumbernya saya tanya, hah? smbil mata nk pejam tidur berjalan..
adeh, farhana..nampak sangat lah kau fenin x cukup tidur!! wat malu ja
act, setiap pagi nmpak muka urusetia yg sama uruskan.. based on my observation, bila hari dia pakai t-shirt pagi2 buta sedangkan orang lain pakai kemas, dia x mandi pagi.. ngeh jahatnya sayaaa~! sebab nanti bila tengah hari urusetia tu muncul kat campus dengan baju kemas lagi formal~..so, pagi tu x mandi lah kan?

kak yg assist kami masa di sana is Kak Zura..bila menang & masa hakim umum penerimaan usul, dialah yg tepuk paling kuat..! sabar je lah.. orangnya besh! ...lively & happy-go-lucky...

malam paling best pulak, lebih kurang macam girls' night out!! kami jalan dgn ustazah ke hotel allson klana..then terus pi giant nilai. ustazah x ikut.. =) maka, kami pun bergumbira di sana..
act, mula2 skali, kak2 senior x nk kuar umah pun.. fadhlina, my friend asks them, "x nak kuar pi giant ke??" kak illi pun jawab, "giant ke, sunio ke x mau pi mana." kami pun sedihh sbb tpaksa m'buhsankan diri skali lagi di umah tu.. then, kuangkatkan tanganku dan fadhlina ke atas, "ya Allah, bukakanlah hati mereka utk pergi giant!" :D alhamdulillah, Allah Maha Mendengar!!! tetiba depa ajak keluar sama!!
pjalanan [jalan kaki lorhh] b'mula pkul 9.00 pi giant. around 10 pm, dengar pengumunan suruh keluar dengan terhormatnya~ adeh.
act, masa dlm giant tu, jumpa mamat dari Smkak tu.. aku x paham apa soalan depa, so kak muna je yang layan.. ada ke plak tanya camni, "tinggal kat mana?".. serabut otakku pikir, aku tinggal kat umah yg disediakan tu lah /or/ kat hotel ustazah /or/ kat perlis..tapi kak muna pi jawab, "tinggal kat kangar, perlis" adeh, tu ke jawapannya..baru aku tahu
satu ayat keramat terpacul kuar dari mulut smkak, "lorh, ingatkan urusetia!"
mama!! tua sangatkah muka kmi b'tiga nih??? huwaaa..dah jadi muka bdak univrsiti lak

esoknya, hari selasa..kami pon berangkat~~ bubye usim..huuu. ada sorang tringat sma beliau di sana~~~ beliau itu sapa yerk??
alahai...

Sunday, June 7, 2009

kawanku sis7ers~

sengalnya bila bca coments ampa kat fenster...ahahaha
('',)
muna:
km ska ALAHAI mode graphic tu...mcm kna pda tmpat ja..ahahah


alahai..~~
('',)
chah~:
ngeh..pucca yg kesengalan x terkawal tu...ahahah

('',)
zati 'krayon' [bca about me kt page dia]:
haish.....~~~ dan haishhhhhh......~~~~~ lagi
wink!

Friday, June 5, 2009

!~sis7ers unite~!

nk ltk gambo..tp cable x jumpa..nanti lorh~
hurmm..td agak dull but not for most of the time..
firstly, baby mira comot x join...
then, the kfc is not open 24-hours
we go back and forth from kfc & pizza sampaikan kna gelak dgn manusia2 mana ntah
adeh
luckily, ashi bagi tumpang
ahaha..menyedihkan bila igt balik
ahahaha ROTFL

Thursday, June 4, 2009

kemelayuan yg makin terhakis

sedyh2...just now i read a newspaper article about the ketidakpuashatian malaysian towards the malays..
malay..what malay really is?
i ask myself on my malayness~ practice.when i sit back and think, i found out that fewer people practice perfect malay customs. even me! i dont write in jawi, i dont write in bahasa melayu, but alhamdulillah, i wear baju kurung not only during kendurii...but almost everytime..biasalah, kgGirl~!

so, ingatlah...
  1. bahasa melayu dah diganti bahasa malaysia.
  2. tulisan jawi ialah tulisan asal orang melayu tp org melayu sendiri x kuasai. pernah sekali i heard somebody ask, "orang bukan melayu [tukang buat batu nisan] yang tulis jawi di batu nisan boleh ke? (dosa x?)" aduhai..jawi bukanlah semata2 islam tapi melayu. jelas sudah orang melayu sendiri dangkal pengetahuan. [ada orang tanya: dangkal tu apa?]
  3. seterusnya, pakaian melayu...songket? jarang nampak orang biasa pakai. baju kurung juga. baju melayu..? mungkin masa kahwin sahaja..haha ^_^
  4. apa lagi budaya melayu...hurmm
  5. ramai2 tolong2 masa kenduri...diganti dengan katering..aduh..camna nak gi tolong kalu x kenal tuan rumah~..lagipun, orang skarang sudah x ikhlas..dapat upah, baru keja beres..so, lebyh baik cater saja~!
  6. nama orang melayu yang berteraskan arab..sudah pun ditambah element barat..huhu..

itulah..kita x sedar kemelayuan dah makin pudar..kata Allah, semua benda x akan kekal! tapi, orang melayu masih leka. [yg sedang menulis nih..na'uzubillah] PSD scholarship mungkin akan dibuang kuota untuk orang melayu.. so, mcm mana kita nk maju? [better sesapa yg x tahu PSD scholarship tu menda apa surf dlm itnet..jgn malas] lagi satu, i found out malay = malas = meniru...[yer bukan semua!] kata abang, kalau satu kedai jual sate, esok pasti bertambah bilangan stalls di tempat yg sama.. kat perlis: sindrom jual harumanis [lagi satu, jual pisang goreng]..satu deret di satu jalan yg sama~ aduhai..

saya melayu. =) macam manalah nasibku nanti...

doa ma'thurat: ya Allah, aku berlindung dengan-Mu daripada kesedihan dan gelisah, dan aku berlindung dengan-Mu daripada malas, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sikap pengecut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada cengkaman hutang dan penindasan orang. Amin.

Bila kita akan kembali

Hanya pada Allah tempat kita bergantung. Jika ditakdirkan kita hilang segalanya dalam dunia ini, atau kita yang menghilang, maka harta duni...