Skip to main content

epal yg tinggi, bisakah?

Wahai diriku... Wanita ibarat epal. Epal yg x berkualiti...amat mudah diperolehi kerana ia berguguran ditanah... Tapi epal yg tak mampu dibeli, ia berada di puncak. Susah dipetik, susah di gapai. Terkadang epal itu risau, kenapalah diriku belum dipetik. Lantas ia merendahkan martabatnya dan menggugurkan diri menyembah tanah.
Sedangkan ia sebenarnya telah ALLAH jadikan
begitu tinggi martabatnya. Sebenarnya..epal itu terlalu tinggi... elok sifatnya... sehinggakan tiada siapa yg berani memetiknya. Hanya pemuda yg benar2 hebat sahaja bisa memperolehinya... Mungkin bukan di dunia... tp mungkin di akhirat? Biarlah jodohnya bukan di dunia... asalkan cinta ILAHI mengiringinya...tak semestinya dipetik di taman dunia rite? Tp lebih bermakna bile ALLAH
mengarahkan hamba yg disayanginya
utk memetik di taman akhirat kelak

friends, sis7ers..
jagalah kwnmu yg lemah ini..
juga kawan2 yang lain..
dalam kelas sudah ada maksiat.. sabda Nabi, "siapa yg melihat kemungkaran maka cegahlah dengan tangan, jika tidak mampu, cegahlah dgn lidahnya, jika tidak mampu lagi, cegahlah dengan hati..sesungguhnya, mencegah dengan hati adalah selemah-lemah iman"
semoga malaikat2 masih sudi masuk ke kelas tu..bukan saja di sekolah..tuition juga..
aku yg lemah hanya jadik pemerhati..semoga tidak termasuk. Amin
ya Allah, kuatkan aku

seandainya aku hampir terjerumus, sedarkan aku
hanya sahabat2 yg mampu menolong
guru2 hanya membimbing
ibu bapa memberi kepercayaan..
sehinggakan tadi, aku skip eng class, they still dont mind..as long as i dont really do the bad things..
imagine, if i betrayed my parents trust -go somewhere..a/setar~ ukur jalan di kangar, cek kebesihan toilets~ jaga kaunter bus~-.. like faSIhah said, we just can do it..tapi, alhamdulillah, iman yg menjaga kita.. tak sanggup aku menghancurkan kepercayaan parents..T_T sedyhnya..anak2 ku nanti bagaimana??

Allah menghantarku ke sekolah agama
untuk apa?
untuk laksanakan amar ma'ruf nahi munkar
tak sanggup aku melepaskan amanah Allah ini
amanah Allah untuk kita kepada mereka~
tapi aku masih lemah
hanya mampu memerhati, mengulas, membenci, menaip entry blog ini..

esok tuition lagi..
x suka tuition
rasanya daki kehidupan dari situ telah tercalit
banyak termengumpat, banyak memori x berguna terisi dlm kepala, banyak panahan syaitan
semoga aku kuat

way to Paradise~!!

Comments

  1. Xpressed by kgGirl at 1:38 AM
    ya Allah ... PUKUI 1 LEBIH PUN NULIH KAT BLOG LAGI?!!! O_O""" tsk3..
    (grandmotherly nagging : the blood vessels around ur eyes are very sensitive and will burst if you strain it too much...)

    heard this saying? prmpuan ni cam perfume.. walaupun org amik sampel yg dah bukak tu dlu... tapi las2 skali bila nk amik, org akn amik perfume yang masih dlm kotak atau plastiknya..

    ReplyDelete
  2. about the saying, nope..

    yeah..kol 2 aku tido~

    syoknya kalu bleyh jadik ppuan yg terbaik :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …