Monday, December 28, 2009

when it isnt a rome to set up

-bismillah-

alhamdulillah. nota Pendidikan Quran Sunnah F4 sudah lengkap~
"Rome was not built in a day."
yep, Rome wasnt set up in a day to achieve all her glories. and at the same time, notes of a form 4 lesson is neither a country. it'll never be a rome. so, surely one can finish taking notes in just a short time. for me, it is either "i want to do it now" or "fine then, i'll do it later".

so, in my case, i choose to finish up the QS notes later. and found out that all the notes could have been done in just less than a-day hour! oh, how wonderful it is to imagine that i'am sleeping soundly whereas at that time i was finishing the 29-chapter-notes. uh oh, never copy my bad~ i end up sleeping at 2.50 am and waking up feeling fresh (i dont know why i am) at 5.30 am. whoa~

and the pay is, i finished up all the notes (except tamadun, which is only an optional topic). alhamdulillah.
huhu..that's me, i'll sleep whenever i want to. tell you what, sometimes i'll just get to bed exactly after maghrib :) and waking up early (very early) in the middle of night to finish up homeworks. and there's always a pay after every hard work done, and that is all my homeworks are setlled.

somehow, i hate my last-minute act. nevertheless, i love the feeling of satisfaction whenever the work has just done in time! tell you what, i really love the feeling, full of contenment and at ease. *i know i've been grinning too much today*

yet, it's so odd, unwise to stay up late,and what a foolish act that it carry big risks along, but, i think i just love the way things happening around me.
mom says: u've gonna change, for u'll soon will be leaving home, and there's no other places that follow your late-night routine. light's off whenever it should.
i say: i'll change it. but whenever my eyes give i-am-so-tired-to-even-hold-a-pencil signal i shall do nothing but sleep. that's the way i treat my eyes for such big sacrifices.
hihii^^

Wednesday, December 23, 2009

second chance : taken!

-bismillah-

there's only about a week before 2010. yet, i'm still not fully ready to face the new school term, which i'll be in form 5! oh, spm~
it's not that i didnt do any preparation, it's just that i dont think that all the preparations i've done are enough to stand for ''i'm truly ready''.
alhamdulillah, the first til the last week of Dec spent on tuition classes. may Allah bless & berkati my every single step attending tuitions for almost everyday, except on friday, only. what i want to share in this post is mainly focusing on 'my way to spm'.

ask you a question, if you're given a chance and you missed it not on your own purpose, would you let a second chance go?

well, it's all started when a teacher set up a class only for the 'particular student', where students in the class will be given extra lesson, extra homework, and extra hours of learning [i dont quite sure about this, as i'm not in this class before]. what i want to say is that, i missed the first offer. so, i'm not really in the 'particular' class although the teacher's now teaching me. :) paham?

all the while, i've been quite regret for not joining the class. it's not that i dont want to, BUT it's the matter that i dont even know about such 'special' things. yes, there's 7 years gap between my other siblings, so they can't tell me more about school-and-academics stuffs like my friends do. so, the chance of attending the class which last til the night before you'll seat for spm is vushhh..just vanished.

then, after a year, the teacher offers me and my friends in intensive tuition class to join the class. now, can you guess what i've done?
i accepted the offer, exactly on the same day he asked me.
now, all i'm worrying is that, how will other students's face look like when they saw me entering the class on the first friday of 2010? [to whom who do know about this post, please keep it to yourself, and pretend you know nothing of this in front of others].

tell you something, i dont care of what others thinking; it's all about spm 2010. and be remind that 'knowledge isnt reserve to particular group of person, but it's for those seeking for it'.

may Allah redhai segala pemberian nikmat-Nya. amin

Friday, December 18, 2009

queen tebuan

-bismillah-
beware: u're now in 'PheningWalalat entry' zone~
surely fenin, kan!

new conflict~ welcome~!
huhu.. actually, it happened once. not once, but happened before~ mereka pernah cucuk sarang tebuan. tapi queen tebuan tu tak marah, biarlah sarangnya runtuh berkecai, asalkan queen tebuan masih hidup, dan bernyawa. queen tebuan juga ada Allah, tempatnya bergantung. queen tebuan pujuk diri, rezeki dan kurniaan Allah itu urusan diri dengan Allah, dan mereka tak da seinci pun kuasa nak tutup pintu rezeki dan hancurkan tempat tinggal queen tebuan.

queen tebuan. terbang dan teruskan hidup. queen tebuan bahagia, kerana hikmah di sebalik rosaknya sarang tebuan itu dicucuk, telah ditunjukkan Allah. alhamdulillah.
queen tebuan menetap di tempat baru. hari-hari queen tebuan nampak mereka. hari-hari juga queen tebuan ikuti perkembangan mereka. pemikiran mereka, perbuatan mereka dan juga perkataan mereka. segala perbuatan mereka, kalu dianalisis betul-betul, akan mendatangkan keburukan kepada queen tebuan. maka, ramailah penasihat queen tebuan berasa bimbang.

queen tebuan diam. tiada respons apabila mendengar risiko itu akan datang kepadanya. dia cuba memandang tindakan mereka dari sudut yang positif. jika mereka menyembur ridsect, queen tebuan melihatnya sebagai 'mereka sayang akan kesihatan diri', dan bukannya berniat mencemarkan alam. apabila mereka mengaul-gaulkan tepung adunan, maka queen tebuan pun menganggap mereka mahu membuat kuih yang manis, dan bukan kek yang bantat! queen tebuan dengan sedaya-upayanya mempositifkan segala tindakan mereka. tapi, lama-kelamaan, mereka itu makin berleluasa kekuasaannya. maka, queen tebuan pun pergilah bersemuka dengan mereka.

queen tebuan pun berkata, dengan memetik hadis Nabi, "setiap insan tiada kelebihannya berbanding yang lain, melainkan ketaqwaan". maka, pendapat queen tebuan, wajarlah mereka berilmu DAN bertaqwa, baru benar-benar hebat!

wah2. queen tebuan tahu membaca mata mereka. anak mata yang mengeluarkan segala isi hati. ya, queen tebuan tahu bagaimana rasanya bosan, kerana selama ini queen tebuan sudah berkali-kali bosan dengan sikap mereka!

queen tebuan sudah meluat. tapi, dia sentiasa memandang positif .berusaha sedaya-upaya memandang positif.(mereka bukan bosan, cuma tak boleh nak focus pada kata2 queen tebuan, disebabkan ada strategi perluasan kuasa yang sedang dibincangkan). berusaha merawat hati yang semakin meluat. queen tebuan fikir, ah, mereka sudah berusia, letih hidup di dunia yang sememangnya hanyalah permainan dan senda gurauan, seperti mana firman Allah. maka, queen tebuan pun terbang pergi lagi. bukan menjauh, tapi berlegar2 di sisi mereka. sampai masa, si tebuan mungkin sudah tidak berdaya melawan fitrahnya, iaitu apabila fitrahnya dipersoal, tebuan yang marah akan mengeluarkan sengat.

alhamdulillah, sekarang queen tebuan masih terdaya melawan nafsu amarahnya :)

Saturday, December 12, 2009

*sigh

-bismillah-

alhamdulillah hari ni diberi kesempatan utk teroka satu lagi ilmu~ heh, add math je.. 'intergeration' [is it?] blajar masa intensif tadi.. seronok pula buat tu [yg basic baru], sampaikan bila sir cakap, "ok, kamu boleh kemas!", saya tergamam. eh, cepatnya masa berlalu!! saya nak lagii..

ya..masa sangat cepat berlalu, lebih-lebih lagi apabila kiamat semakin mendekat.

sekarang nih sudah masuk fasa ke-2 dalam planning cuti sekolah. haish,, rasa luluh saja hati ini nak pergi berdepan semula dengan 'hectic' life di sekolah. haha, mana tak hecticnya, awal-awal lagi PUM dah chup saya nak suruh buat laporan. huhuu..amanah2~

pasal sekolah, hari ni sudah nampak 75% kesahihan rumour yang menyakitkan..sebenarnya tak dalah 'menyakitkan' sangat, cuma rasa terkilan dan tak puas hati dengan tindakan seseorang, memilih mereka itu daripada mereka ini~ haishh..biarlah!

apa-apa pun, the tense is arousing.. regarding with what I call 'tuition life', 'hectic-to-be school life' and of course my everyday life. proses mententeramkan hati yang berbolak balik neh agak rumit, mungkin sebab terlalu banyak 'orange-sun' exposure pada dunia luar dari bumi wakaf itu. what ever it is, I'll always be me, not the new me nor the old me, insyaAllah with Allah's guidance.

hihii^^

that's it, expressed. Done.

Thursday, December 10, 2009

dehydrated.scene di medan.what a semput day~

-bismillah-

7.40 pagi - sampai di sekolah.

8.40 pagi - berjalan, melangkah, melintas jalan, merentas taman dan medan selera, sampai di tuisyen, panjat tangga to 3rd floor

11.00 pagi - tuisyen tamat, berjalan, turun tangga 3 tingkat, melangkah, melintas jalan, berjalan lagi, sampai di library

1.00 tgh hari - berjalan, melangkah, melintas jalan, sampai di medan selera, lunch

2.00 petang - berjalan, melangkah, melintas jalan, sampai di library, panjat tangga to 2nd floor, solat, turun tangga

4.00 petang - berjalan, melangkah, melintas jalan, merentas medan selera dan taman, sampai di sekolah

semput..
sampai di sekolah tercungap-cungap, terus naik pejabat, "mak, nak air". alhamdulillah, Allah hilangkan dahaga melalui manusia sebagai perantaraannya. syukur.


kisah di medan selera

medan selera. tempat muda-mudi menapakkan diri. mungkin sebab kawasan itu agak tersembunyi. jujurnya, saya tak pernah suka untuk ke situ. banyak adegan tidak sihat dihidangkan. mungkin faktor harga murah jadi penarik. tapi, jujurnya juga, lebih baik saya ikut kawan2 seramai 5++ ke situ daripada sorang diri makan di satu tempat yang ok sket. sket ja.

sedang makan-makan,saya notice kawan2 saya tak senang duduk. ada something wrong ni. rupa-rupanya, sekumpulan remaja sedang bergelumang dengan dosa. terus saya jadi tak lalu makan. owh, patutlah mereka dengan cepatnya habiskan makanan!
apabila kita sendiri tahu orang yang kita kenali itu sedang berbuat dosa dalam terang-terangan, fitrah hati ini yang ingin berjihad di jalan Allah bergelojak mahu membanteras. namun, risiko dan kemungkinan dibisikkan ke minda oleh syaitan. mahu pergi menegur, namun terasa berat. ah, memang tak senang duduk dalam keadaan begini!

itu kawan-kawan saya. frankly speaking, saya tak berminat nak pergi menegur secara berdepan. live gitu~. bukan tak mahu laksanakan amar ma'aruf nahi mungkar, tapi nak tengok muka mereka pun saya malas. secara psikologinya, juniors, seniors mahupun satu batch sekolah saya itu dah saya anggap seperti mat rempit. mereka akan terus menjadi liar, motivated!, bersemangat!, bangga rasanya mendapat perhatian apabila kami memandang-mandang mereka. ya, mereka ini juga begitu. sedang kami di satu sudut kedai melihat-lihat, usha2 dengan pandangan geram campur marah campur kesal, adalah yang tunjuk aksi. saya tak tengok. tak hingin menyemakkan minda. tapi, kata kawan2 saya yang mengambil berat dan perhatian, seorang girl (bertudung mungkin) pergi duduk di atas paha of a boy.
yang di luar sana, jangan cakap ini perkara biasa. dihidang dengan buah zaqqum bersama air mendidih disertai pangkal rambut yang dicengkam itu sungguh luar biasa keadaannya!
kesimpulannya, saya terkilan. tahun depan sudah tidak 'berkesempatan khas' untuk mendapat slot usrah. sudah tidak mampu mengilatkan dakwah yang makin kusam dilitupi bisikan dan noda juga godaan. semoga Allah membuka peluang dan jalan kepada kami, mujahid-mujahid smka (perempuan) kangar.

disajikan dengan pengalaman2, berdepan dengan awkward situations, berdepan dengan drivers yang sengaja menekan minyak apabila nampak saya nak melintas jalan, berdepan dengan segala bentuk panahan syaitan, berdepan dengan macam-macam~ sedikit sebanyak memberikan 'sesuatu' kepada saya. semoga hidup ini sentiasa berada dalam rahmat dan kasih sayang Allah. amiin

-نعوذ بالله من شر ما خلق-

Tuesday, December 8, 2009

pertarungan dan bisikan~~

-bismillah-hanya coretan hamba Allah yang lemah.sengal pula tu.huuhu

hari tu, satu serangan (c0baan) terjadi. serangan yang berjaya menangkis kekuatan dalaman yang membalut jiwa. tak apa, serangan itu belum cukup kuat untuk mengikis benteng yang pernah menghiasi diri sepanjang di Terengganu. benteng perlindungan saat berdepan dengan ratusan hamba Allah.

kelmarin, serangan dilancarkan oleh pihak musuh, melalui bisikan. melalui hembusan. melalui panahan. aduh, saya kalah tanpa sempat berbuat apa-apa. permainan hati dan perasaan. cewah~ takda, cuma permainan iman dan nafsu..
"setiap tuju pandangan seseorang kepada berlainan jantina ialah sebenarnya panahan syaitan. maka apabila diri telah luka dipanah, kurang sempurnalah pekerjaannya yang lain"
semalam, saya pergi mencari bekalan, mencari senjata, mencari semula kekuatan yang pernah digenggam. mencari pada Allah.

hari ini, saya bertarung dan melawan. dengan berbekalkan apa yang saya, alhamdulillah, c0baan pertama lepas. cubaan kedua, hampir-hampir lulus. saya gembira dengan kekuatan diri, terlalu bangga hingga lupa yang ketiga, sedang menunggu. aduh, aku tewas.

esok,....

alhamdulillah, hanya tinggal 5 hari. ya, lima hari untuk saya pertahankan sebuah kerajaan yang sememangnya menjadi raja manusia.

-updated-a day later-

baru pulang dari medan pertempuran. seronok! bahagia. walau keadaan masih belum aman dan bergolak. gembira.
ya, hari ini musuh melalui pasukan elit bisikannya melancarkan serangan. tetapi, alhamdulillah pasukan pertahanan di kawasan utara kerajaan, di mata, tidak menjadi kaku walaupun dihantarkan sesuatu yang lebih kuat daripada sihir harry potter, 'stupified!'. cuma, pusat kerajaan utama di central kingdom agak goyah dan gentar dek lintasan pihak penyerang.

-two days later-

hari ni sungguh lawak. berjanji. perjanjian damai, bercop merah. haha beratnya ujian ini. tapi, perisai iman dah pun menghalang sebarang bentuk panahan. tiada kerlingan, tiada pandangan yang disengajakan.
yeay, esok cuti!

---tamat---harap2

sbb apa saya tulis camni..? sbbnya rasa nak cerita, tapi tak mau cerita. haha seagull = sengal^^ lama x pernah jadi macam ni..
shhhut up evrybody~

Saturday, December 5, 2009

belajar menyenyum :)

bismillah..
rasa gian pula nk tulis..hehehh maklumlah, dah berpuloh kali call tm 100, report internet down~~ aka bengkang~

senyum itu satu sedekah, dan sedekah itu bukan hanya untuk yang dikenali sahaja!
masalahnya sekarang ni, rasa macam tak 'mampu' nak hulurkan sedekah senyum nih. macam ayah selalu cakap, nak hulur sedekah bukan perkara mudah/leceh/simple, sebab nih pon pahala. btoi2..
tell u what, depan cermin, depan camera saya boleh senyum. depan orang, kalau kenal ja. huu..ntahlah, tapi mulut nih tak mau kembang pulak bila nampak orang lain~ haishh.. tapi most of the time saya banyak gelak~ mungkin tu bleh cover 'ketidakretian diri ini menyenyum~' hihii :D
sometimes, ada jugak yang cakap,
"farhana, muka kmu macam cikgu paling garang kat sekolah!"
adeh..
"farhana, knapa muka nampak sedih?"
huuu..
"farhana, ampa tak suka kami bentang kat depan kah?"
hahahh..sorilah tapi masa presentation kena ada extra focus~~
"farhana, kedut muka dah banyak dah tu. cukup2lah serius sangat.."
haishh...
"farhana, gua respek lah..atas pentas masa jawab kuiz tadi cool ja~ macam tau semua jawapan.."
astaghfirullah, dalam hati kedebuk2 aku atas pentas tu..
kalau macam nih lah friends sekeliling cakap, TAK TAU lah macam mana gang explorace di muzium terengganu hari tu tengok muka saya lepas kena hujan + lencun + salah fakta + sampai lewat + queuing untuk lunch + marah! hahaha pakej lengkap nihh

then,
alhamdulillah, Allah dah bagi peluang rasa mendapat sedekah daripada orang..tapi kisah saya nih agak menyeramkan la jugak..sebabnya,,

masa pi terengganu, utk program pelancongan pelajar 3p hari tu, ada sorang hambaAllah yang selalu senyum bila nampak saya. hehe, tak mau timbulkan fitnah, dia tu girl, a junior maybe. bukan maksud orang lain tak senyum dgn saya ^_^, tapi the way she looks at me and the way she smiles everytime we walked passing by each other macam beza dari yang lain. ada satu yang tak tau nak cakap macam mana. ada chemistry kot? muka dia nampak a bit familiar, tapi dia dari penang. hurmm, mana ada kroni kat penang~ haishh
alhamdulillah, sedekah dan itu sunnah Nabi :)

hari ni pula, di perlis, kat tuition...ada sorang junior kot, berdiri balik tiang and senyum2..hehe :) saya pon senyum la balik..
sesungguhnya, orang islam itu bersaudara!

pengajaran untuk diri,
-senyum..waktu sema-sema lps kena hujan
-senyum..walau anda memang dah happy sampai tak rasa perlu senyum
-senyum..bila rasa bengong
hahah..macam orang tak betol ja.. (-_+)

hot gimmick

-bismillah- salam..
sekadar berkongsi~~x der komisen yerr

novel cinta. ya ini memang novel cinta.
tapi,,
-bukan novel cinta antara suami isteri, yang penulis lain suka buat sampai dah jadi cliche, lebih-lebih lagi yang kahwin paksa.
-bukan tentang cinta berlandaskan nafsu, tapi cinta dengan penuh mengharapkan keredhaan Allah
-penulisnya bukan calang-calang, tapi dari Maahad Muhammadi (p),, dan ini yang saya suka sebab banyak hadis, ayat al-Quran diselitkan

alhamdulillah, kerana Allah menemukan novel ini..
hehe, so, to my friends yang sudah buhsan baca crita cliche, berat hati nak baca novel motivasi, maka novel ini insyaAllah best, sesuai dan memenuhi tuntutan fitrah remaja~
dalam berdepan dengan fitrah menyukai berlainan jantina, insyaAllah tindakan Haridz + Amierul Mukminin [jgn Izuan sudaa :)] boleh kita contohi..
-jaga mata, jaga hati, jaga ukhwah, dan paling penting berani melaksanakan amar ma'aruf nahi mungkar, sesuatu yang agak berat dilakukan pada zaman menongkah arus neh :)
hehe..
so, sapa nak pinjam bleyh la..
berkongsi yang baik, sapa tak suka??

Tuesday, November 24, 2009

eh, betullah pulak..

baca neh..

Expression is your key to life. Multitalented, versatile, creative, and an inspiration to others, you bring joy. Self expression in words, acting, speaking puts you in center stage, and you love to entertain or bring laughter into the hearts of others. With your uplifting sense of energy, others find you to be sociable, friendly, and helpful.
Your biggest enemy is to be involved in so many projects at one time, you become scattered and unable to be effective with any of them. It is so hard for you to stop and take the time to get organized until suddenly your mind just shuts down from the overload.
Then, you realize the need to get focused, and take your steps one at a time. Here you become the best at what you do, expressing your thoughts, hopes, theories, and dreams in the most eloquent terms.
Your personal journey is the envy of many.

aku berlindung dengan Allah daripada sebarang bentuk kejahatan yang diciptakan~~
apa yg apps dekat facebook ni teka betul lah jugak..tp sya malas nk ulas..friends yg rapat tahu perkaitannya dan keBETULannya..hahahh

post ke-100!!

:) bismillah-
if before this i've always wrote the previous posts with sad and gloomy mood, now i would like to make this one sweet and engaging enough, just for me :)

how am i, right now at this time of the year 2009?

firstly, alhamdulillah i've recently won this and that. all that i'm hoping for now is may Allah bless, rahmati, meredhai everything single things that He had lent to me. alhamdulillah.

secondly, i promise to myself to be honest and sincere in everyday life (=just like the students' oath!) Ya Allah, do help me in keeping the secrets from others. May i'm always be truthful to everybody. Amin.

thirdly, i want to express that i love my sis7ters (=say seven sisters) so much that i don't think i can live merrily without them by my side. having Mukgu (muna) and Najuu (najee) away had just make me somewhat glum at first. alhamdulillah since now we can all go with the flow. all i'm afraid is just another parting.

forthly, i miss the old times together with all my family members i used to when i was a kid! hahaa it's awkward to admit but i just cannot frankly accept the fact that I AM GETTING 17!! in just another 3 months!! oh la la..

fifthly, i'll pray to Allah to earn His redha so that my parents, family, friends and aquaintances will endorse and approve my thoughts, dreams and actions..because redha Allah is more than the whole things. amin.

that's all for now, specially dedicated to a girl named, nurfarhana binti khalid

Sunday, November 22, 2009

saya dan public

-bismiLLAH-

catatan terengganu, karnival 3p 2009 kebangsaan.alhamdulillah atas segala peluang dan rezeki.

[khamis.pagi.19/11/09]

laju kaki saya melangkah masuk ke dalam bas, mungkin bersemangat nak buat explorace. di dalam bas, mata saya meliar mencari tempat duduk sementara kaki terus melangkah. ternampak dua seats kosong di sebelah kiri bas, tetapi hasrat terbatal kerana di sebelah kanan seats itu duduknya seorang budak, lelaki. saya ambil seats di belakangnya, di sebelah kiri bas. puas.
saya terkejut. seorang teman, lelaki, mengambil tempat di seats sebelah kanan bas. hati terdetik, 'ah, aku sendiri tak ambil seats sebelah boys', 'kau tak boleh nak duduk di belakangkah?'. oh tak apa, dia duduk di tepi tingkap sana. senyum.
kemudian, muncul kawannya, mengambil tempat di sebelahnya. aku mengalihkan muka ke sebelah tingkap kiri. sepanjang perjalan aku begini. hanya bertegur sapa dan bersembang dengan pelajar form 1 di sebelah kiriku. langsung tidak menoleh ke sebelah kanan. inilah kelemahanku. sedangkan mereka, tenang berbicara dengan pelajar lain di hadapan mereka.

bukan aku gundah. bukan aku sombong. bukan juga gementar. itu cuma diriku. setiap kali berbicara, pandangan mata akan aku elakkan. sungguh. dan telingaku seakan-akan tidak mahu menangkap bait-bait kata yang diucapkan. otakku yang ligat bertukar menjadi kosong. seakan-akan kakiku mahu melangkah pergi. itu aku. bibirku jauh sekali menguntum.

apabila difikirkan, ada suara halus berbisik, 'inilah akibatnya bersekolah di religious all-girls school'. tiada persahabatan, tiada kerjasama antara berlainan jantina. ASTAGHFIRULLAH. aku tepis suara itu. cukuplah sekadar Allah mengetahui bahagianya dan bersyukurnya aku bersekolah di situ. ALHAMDULILLAH!

suara seperti itu datang lagi, kali ini berbisik. lembut. 'bersyukurlah, kamu tidak seperti mereka di methodist, convent dan lain2 walaupun sama all-girls school.' hatiku luluh. SUBHANALLAH!
'sesungguhnya malu itu tidak merugikan apa-apa.' kubersetuju.
'jika kamu tidak malu, maka buatlah apa yang kamu mahu!' sabda Nabi, aku terima.
dan..
'malu itu, sebahagian daripada cabang keimanan.'

"Ya Allah, janganlah Kau jadikan maluku sebagai hijab dalam aku menuju kejayaan yang diredhai-Mu, dunia dan akhirat. janganlah pula kau biarkan maluku hilang dihembus saat aku dilanda badai hidup. jadikanlah maluku sebagai salah satu hijab yang menghalangku ke neraka. jadikanlah malu bagiku sebagai hamparan indah murni bersifat ikhlas menuju ke syurga-Mu."
amiin

Ya Allah, bantulah aku menghadapi kelemahanku!

Saturday, November 14, 2009

sesat.

bismillah-

somehow, i can feel it
that i'm getting away
way from You.
too much
i've done too much
that i can never regret.

if it's just only me
in here.
if i'm left alone
in here.
surely all the things
went wrong.
and even i cant speak
heart couldnt beat
life isnt complete

Rabbi, kembalikan aku dalam biah islamiah, yang pernah kau pinjamkan kpdku dulu.
Rabbi, lembutkan hatiku daripada noda hitam.biarpun halus.
Rabbi, berkatilah aku, dan hidupku.
Rabbi, anugerahkanlah aku kejayaan, dunia akhirat.
Rabbi, ingatkan aku apa yang aku lupa.
Rabbi, jauhkanlah aku dari yg membuat aku leka.
Rabbi, selamatkanlah aku.
Rabbi, peliharalah aku.

#x sedap sbagai karya.tp saya nk menulis~!! sbb facebook memberi effects dalam kehidupan seharian. usah berteka-teki, tp cukuplah hanya Allah saja yang tahu.
subhanAllah yang mengetahui segala rahsia di langit dan bumi.
aku mohon keampunan-Mu :)

Tuesday, November 10, 2009

takdir.! bukan takbur.!

bismillah dlm hati-

hari ni, di kantin sekolah.
seorang kawan saya menyuarakan pendapatnya berhubung seorang guru terkenal dengan ketegasannya di sekolah. katanya, "aku suka cikgu tu..sebab dia baik tau. dia tak pernah marah aku walaupun aku x bawa buku jotter. hari tu aku tak bawa buku teks pon cikgu tak kata apa-apa."

naif.

saya terfikir perkara yang telah terjadi pada diri ini. 'sedangkan orang yang tak pernah meninggalkan buku di rumah / kereta / whatsoever, pun kena marah.'

senyum.

ketentuan Allah, sapa berani nak cabar??
ya Allah, peliharalah aku drpd sbrang bentuk kemudaratan. amiin

Sunday, November 8, 2009

conflicts throughout the exam

bacaan bismillah dlm hati, yg dgn nama Allah tiada membawa apa2 mudarat sekalipun di langit mahupun di bumi..
-dlm mood menulis panjaang~~ so, too long; don't read :)

chemistry end of the year examination.. :)
nk tau kisah saya??

alkisah, sebelum periksa - saya dapat surat untuk ke kem kebangsaan.
Semasa periksa - saya pulang dari kem hari sebelumnya. esoknya, exam. tp, batuk + demam yg agak kronik [demam sebelum nih..lega..3 hari kmdian demam balik]

jadi, alhamdulillah hari ni diberi kesempatan oleh Allah untuk jawab..walaupun org lain dah merdeka bagai nak rak~, saya masih dalam 'kitab kimia' saya.. jika periksa sebelum ini saya diberi pinjam oleh Allah dgn markah yg sangat tinggi, saya rasa periksa akhir tahun yg selaras throughout entire state nih mungkin drop. tapi, perangai fortune-telling nih saya buang jauh2..and skrang masa bertawakkal atas segala pengorbanan + usaha yg dilakukan.

pengorbanankah itu?

hari ni hari ahad. kelmarin, sabtu ada kenduri akikah cicit tok saya~ merangkap ank saudaraku.. pagi sabtu, tuisyen add.math smpai pukul 11 pg, then terus ke tmpat kenduri and balik umah pukul 6 lebeyh..huhu kimia tak sempat disambung pon sepanjang hari..tapi, alhamdulillah hari jumaat saya dah wat revision smpai chapter 5. malam sabtu tu plak, ada dinner Pelancongan Koperasi Sekolah di MaiCafe. saya pergi pukul 8.30 mlm, balik pukul 10 mlm.. memandangkan makanan western tak ngam dgn perut saya, maka projek makan nasi pkul 11 malam pon jadiik..hihi masa nih, still x smbung revision kimia chap.5..
kata orang, kenyang perut suka hati, kata saya kenyang perut malas la nii... even dah minum kopi, mata saya tetap dgn fitrahnya~ jadi, pukul 12.30 mlm saya dah hanyut dalam dunia lain..

pukul 3.45 pagi, ada suara menyanyi di telinga. snooze. 5 minutes lps tu, bunyi lagi. ah, bangun farhana! solat isya blom lagi!! usai solat, mula lah agenda revise kimia. macam-macam saya buat. mula2 baca sambil duduk..baring..then terlelap~ bangun smula..baring..bangun..duduk..smpai lah pkul 7.00 pg baru habis..siap, pergi sekolah amik exam..

soalan peperiksaan dan konflik bocor

semasa kawan2 saya menjawab periksa sebelum ini, dah jadi tabiat cari soalan bocor. saya pernah sekali berkongsi berita dgn kawan..dan sekarang rasa agak menyesal kerana kata cikgu H, orang yg terlibat dgn pembocoran soalan nih B.O.D.O.H. jadi, saya telah memperbodohkan diri sendiri dan membuat orang lain jadi bodoh. aduh, beratnya nak tulis. tapi itulah yang terjadi tanpa disedari.
jadi, saya berazam untuk kimia, tak mahu hafal soalan bocor walaupun benda itu ada dalam facebook dan phone. ada orang terdetik di hatinya, 'eleh, budak sombong!'.

sombong atau ketelusan?

percayalah, kalau kita berniat baik, pasti Allah akan merencanakan yang baik juga. ya Allah, kami mohon cinta-Mu! saya dah niat, kalau diberi markah pinjam tinggi lagi, saya sudah ada pendirian sendiri bila orang questioning on my validity. bila dapat markah rendah pinjam plak, saya tak malu sebab itu usaha sendiri, bukan kebocoran~
alkisah saya, dalam usaha saya mengelak dari amik tahu soalan bocor, soalan itu sendiri datang kepada saya. suatu petang, kawan saya yg tak tahu perihal saya x amik exam lagi terlepas cakap. jadi dgn tak semena-menanya saya tahu satu soalan. biarpun secara tak sengaja macam tu, kawan saya masih meletakkan prasangka buruk. "eleh, dah tahu tak jawab lagi, bukannya nak beritahu orang~" saya senyum. Allah maha mendengar lg maha mengetahui lorhhh :D

pagi tadi pula sebelum exam, ada berbincang dengan teman senasib yang juga terpaksa amik exam lewat. maka keluarlah beberapa soalan bocor yang mereka tahu..jadi, masa 10 minit interval before paper 3 saya gunakan sebaik2nya.

tadi, ada terdetik di hati saya, 'kalau aku lukis diagram utk experiment nih, sah cikgu tahu aku baca pasal experiment nih'. saya hampir meletakkan pensel untuk berhenti melukis. tapi, bisikan ego itu musnah dengan kalimah Allah.
jadi, soal saya berpendirian untuk x amik tahu soalan bocor ini bukanlah perkara sombong, tapi cukuplah sekadar mentarbiah diri di akhir periksa sementara ada peluang..[org lain sudah tiada peluang mencuba nasib tanpa bocorS hihi..]

bunga-bunga konspirasi menjatuhkan siapa?

berbalik semula kepada cerita saya..
beberapa hari sebelum mengambil exam kimia, saya luangkan masa study kimia di sekolah. pada waktu petang. saat saya tinggal seorang diri dengan setianya menunggu sampai pukul 5.30 ptg. suatu hari, saya kuatkan diri buat note dlm jotter book tentang polymer. antara tajuk dari tajuk2 yang saya tidak diberi kesempatan belajar seperti orang lain. tak pa :).

sedang dalam dunia simbol dan equation, datang seorang rakan sekelas yang juga pulang lewat. datang bertanya soalan-soalan biasa [tin kosong] sambil beberapa kali meminta maaf kerana mengganggu saya. masa ini, tak terdetik sedikit pun untuk berasa marah kepadanya. itu sifat dia, saya tiada hak membenci.
"eh, jangan baca pasal tu [polymer anak beranak~~]" katanya.
"knapa nya?" saya balas.
"dalam exam tak masuk langsung."
"alah, tak pa lah kami[saya] belajar bukan utk exam ja..
"la..betul. tak masuk. cuma hafal kegunaan polymer ja"
saya hiraukan dia sambil tangan menyiapkan nota2 polymer.
"hampa...betul tak masuk. tak payah bacalah, buat penat ja"
saya pujuk diri, masih dengan pendirian saya, "tapi dalam paper 0ne masuk semua kan"
dia diam. mungkin menyetujui saya.

peristiwa hari tu berlalu begitu saja..sampailah hari ini, kebenaran tersingkap.

soalan paper 2, ada satu soalan section A tentang polymer dan anak-beranaknya.
i. lukis structure
ii. monomers
iii. uses
iv. mcm2 ..x ingat..

saya senyum pada diri sendiri. terima kasih syukur pada Allah kerana menurunkan ilham biasa kepada hamba-Nya supaya membaca + ambil tahu + buat nota pasal polymer. walaupun mungkin tidak mendapat markah penuh soalan itu, cukuplah Allah melimpahkan keberkatan-Nya.
jadi, adakah itu salah satu bentuk bunga-bunga konspirasi kecil menjatuhkan saya..

saya memilih silaturrahim

esok, saya akan ke sekolah macam biasa. mungkin akan bergurau senda lagi seperti biasa dengannya. kerana saya memilih silaturrahim. saya mindsetkan bahawa dia terlupa perihal soalan itu.. :)
jadi, kalau benarpun ketersengajaan berlaku, sabotaj itu hanya memakan diri sendiri. mungkin cepat atau lambat, bergantung atas kehendak Allah! [saya tak berkuasa]
dan
kalau itu adalah salah bentuk kelupaan, maka semoga Allah memberi hidayah atas apa yang berlaku. semoga saya tidak mudah tertipu, dan semoga dia tidak cepat terlupa.

hasbiy Allahu nik'mal wakil,
yang baik itu segalanya drpd Allah, maka yg kurang itu dari kita, iaitu hamba & makhluk-Nya.

Thursday, November 5, 2009

i know sth that others dont

it's a pain to see what's mine is stolen..it's a pain to be closed with the thieves..it's pain to wear fake smiles in front of them..it's a pain to confront with the eyes of sympathy.. it's a really deep pain inside that it's just only me who happened to know these..
it's hard to know sth vital which others hv been wndering about..it's hard to see sb's happy for certain reasons which they dont even know..it's hard to pretend that i can forgive and forget easily for what had they done..it's hard to live such imagery care-free life..it's hard to tell you that i've been living sorrowful days, alone..and it's really hard to tell you about it..

it's hard to do sacrifice wholeheartedly on sth i've been longing for..

for some reasons, it's hard to believe i can endure all these alone..that i've passd the hard moment.. alhamdulillah..time does really heals all wounds~

but now, somebody happened to recall the dark time.. again, sb is suffering.. sb's tired of sorrowful days.. while sb knows nothing..yet, everybody knows nothing..

ya Allah kuatkanlah aku dgn pertolongan-Mu :) limpahkan aku keyakinan yg sebenar-benarnya. ringankan bebanku.. amiin.

Tuesday, October 27, 2009

apabila saya berkarya~ :)

dengan nama Allah ya Rahman dan ya Rahim
dengan nama-Mu aku mulakan coretan ini..hihi

Ya Allah Ya Rahman
Agungkanlah aku atas ketaqwaan
Tinggikan darjatku atas keimanan
Tetapkanlah hatiku dalam kebenaran
Sempurnakanlah imanku penuh kehambaan

Ya Allah Ya Rahim
Ampunkan aku atas dosa kelmarin
Peliharalah aku akan neraka Jahim
Tempatkan aku di Jannatul Naim

Ya Allah Ya Tuhanku
Sucikanlah hatiku
Tinggikan darjatku dari sisi-Mu

Ya Allah Yang Maha Agung
Aku punya fitrah yang ulung
Untuk menjadi wanita tersanjung
Aku mohon semulia-mulia cinta agung
dari-Mu, yang Maha Agung

Ya Allah Ya Rabbi
Bukan sehina-hina cinta biasa yang kucari
Bukan juga dambaan segenap manusiawi
Cukuplah sekadar memiliki cinta hakiki
Yang datang dari-Mu,
Tuhanku Ya Rabbi

Hasbi Rabbi JallaLLAH
Maa fi qalbi ghairuLLAH
Cukuplah Allah bagiku
Tiada apa di hatiku melainkan Allah

Wahai rakan juga taulan
Persiapkan dirimu dengan kekebalan iman
Hiasilah dengan ketahanan godaan
Yang datang daripada makhluk Tuhan
Moga diri menjadi insan pilihan
Untuk mewarisi syurga Tuhan

Nur Muhammad S.A.W
La ilaha illa Allah
Nur Muhammad
Tiada Tuhan melainkan Allah

Semoga kita terus menggenggam mutiara keagungan!
=)
NURFARHANA
lab physics 1:50 ptg

Sunday, October 25, 2009

balik!

saya dah pulang rumah!!
rindunya kat baby alyaa.yg makin temun~ hahaha

act, baru balik dari kem..hihi 'kem intan terpilih' kebangsaan zon utara..semua students dari perlis, perak, penang & kedah..ramai! perak saja 2 bus..tapi perlis hantar 9 orang je..adeh
apa yang saya dapat?? banyak!
bukan untuk riak, tapi ketahuilah, melalui kem ini, saya rasa amanah makin bertambah
ya, banyak sangat amanah untuk dilaksanakan
persoalannya, bila? mampukah saya memenuhi amanah pada Allah, pada sekolah, pada Badar juga pada janji hati ini.??.teringat pula kisah lembu yang cuba masuk lubang, iaitu perkara yang diperlihatkan kepada Nabi SAW semasa mi'raj.. astaghfirullah..hasbi rabbi!

ya Allah, bantulah aku dan semua kawan2 ku dalam menjalankan amanah yang telah direncanakan-Mu ini!
amiin

insyaAllah, bila masa dah sampai, saya akan kongsi ilmu-ilmu bekalan dunia akhirat yg dapat sepanjang kem di penang [bengkel yayasan t.s.p] + kedah [intan terpilih] itu..
cukuplah Allah sebagai pelindung
-esok exam kimia!! :)

Saturday, October 17, 2009

kelu.terkedu.huhu

nih entry kedua saya utk hari ni. haha.

yang tadi mood insaf, sekarang mood ..ntahlah..sengal kot haha

situasi satu..
''cikgu garang! cikgu cengil~!'' lontaran kata oleh beberapa orang pelajar pada cikgu Aishah, cikgu cemerlang kimia di sekolah saya. yang bestnya, ibu2 pun lontarkan kata yang sama pada cikgu. aduhai. tapi, saya suka cara cikgu balas. kata cikgu, "kat depan rumah saya ada kubur, semua tu mati sebab saya makan lah! kan saya ni garang.." hihi..kami pun terkekeh2 satu kelas..

situasi dua..
''eh, farhana..kamu satu tuition class dengan dia ke?''
ya, kenapa?
''dia kata susah nak tegur kamu''..satu petang kawan #1 saya tanya macam tu
''dia kata takut nak tegur kamu''..suatu malam kawan #2 saya cakap camni.
''dia kata dia gelabah bila cakap dgn kamu'' ..suatu tengah hari kawan #3 saya cakap gini plak..
lagi??
bila saya fikir balik, saya rasa boleh relate dengan kes cikgu aishah la.. balasan saya untuk kekeluan sengal itu [dlm blog nih je lah],
''depan rumah saya, kiri, kanan mahupun belakang tak da kubur..sebabnya, semua orang saya makan sampai habis, tak sempat nak tanam! infact, tak da langsung cebisan mayat nak ditanam''
hahahah..*evil laugh*

situasi 3....
saya nampak sesuatu yang aneh berlaku pada dia..
"awat ..hang? / kamu? / ampa?.." argh apa aku nk cakap ni
tarik nafas
"awat hang x .. " isk cam na nak cakap nih?
saya ubah position, pi dekat sikit dengan dia
"hang tak sihat ke?" masih pertanyaan tu tak keluar dari mulut
last sekali, satu apa pun saya tak tanya dia
hahahah agaknya 3 minit saya berdiri di situ hanya bermonolog sendirian..

la nih, baru saya faham makna kelu, terkedu, huhu..
=)

apabila cinta hadir

-bismillah-

KETIKA CINTA BERTASBIH


Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku pada-Mu


Bisikan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku pada-Mu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit


Ketika Cinta bertasbih
Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku
Merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur pada-Mu atas segala cinta

saya tak faham maksud sebenar lirik nih. tapi, sedap jer dengar..haha.

hari ni, jalan-jalan kat friendster.. jumpa kawan lama yang bertukar sekolah. sedih. ada gambar dia. holding hands with sth yg x baik. dia dah tewas. ya Allah, jagalah aku. jagalah kawan2ku.
hidup nih masih panjang kalau mendapat keizinan Allah. ada satu cerita, seorang budak nih sangat baik masa sekolah. tapi bila masuk u, kandas. rosak. na'uzubillah.
entah lah, tapi bila saya baca satu-satu caption yang berbunyi, "i'm his"..rasa sedih ada, marah ada, bodoh pun ada, haish..takutnya hidup ni~!!.
kat sekolah pula, sindrom nih banyak jangkit pada adik2 juniors form 2. ada sekali, saya pergi ke pejabat sekolah. dari luar pintu masuk, saya nampak ada bayangan kaki. oh, tamu lelaki. salam saya hulur sebaik langkah masuk, dijawabnya panjang lebar [nada panjang, kalimah x panjang pun]. hati saya fikir satu ja, gatal. sebelah dia ada 2-3 orang budak perempuan. 'oh, dia bawa adik dia amik borang masuk form 1'

balik umah, baru tahu. itupun mak cerita. itu budak form 5. VIRUS JAHAT yang menjangkiti junior saya. jangkit melalui apa?? entahlah.

dalam kem untuk form 2, handphones dirampas. jadi, si boyafriend nih datang lah menuntut kembali 'pemberian' [pembelian?] dia kepada girlyfriendnya, adik form 2 tu. anda tafsirlah sendiri kata adjective yang sesuai.

kepada senior2 yang sama pemikiran dengan saya, mari fikir. ada kita berminat pada boy yg umurnya di sekolah rendah?? melainkan rasa comel, bukan nak berkasih. pada boy yang junior di sekolah menengah plak?? tak da lah. jadi, saya rasa sama ja kes VJ form 5 tu dgn adik form 2.. aduh kasihan.

ya Allah, anugerahkanlah kami pasangan-pasangan dan zuriat-zuriat yang menjadi penyejuk mata, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang yang bertaqwa.
semoga kita terus berada dalam pemeliharaan Allah dan tidak pernah akan tewas.
amiin

Friday, October 16, 2009

ilmu hari ini

-bacaan basmalah dalam hati. ya Allah, peliharalah kami daripada bisikan syaitan!-


=)

haiya ma'an natadabbur hazihi ayaht,,

[surah al-an'am 6 :ayat 59]


Dan kunci-kunci semua yang ghaib ada pada-Nya; tidak ada yang mengetahui selain Dia. Dia mengetahui apa yang ada di darat dan di laut. tidak ada sehelai daun pun yang gugur yang tidak diketahui-Nya. tidak ada sebutir biji pun dalam kegelapan bumi dan tidak pula sesuatu yang basah atau yang kering, yang tidak tertulis dalam Kitab yang nyata (Lauh Mahfuuz).


subhanAllah :)

aku masih kerdil.

Saturday, October 3, 2009

panjat pokok kelapa ya??

salam semua
lamanya sya x update..bukan x mau
...bukan x rindu
..bukan x sudi
.bukan pula benci


tapi, kesempatan utk semua nih terlalu jauh dari jangkauan..
so far, yg boleh dikongsi dan dicerita,
saya dah improved. a lot i believe.


alhamdulillah
sejak pergi kursus 'pembinaan jati diri cemerlang' anjuran yayasan tuanku syed putra, saya dah rasa kelainan!
-hari pertama (khamis) jejak kaki semula ke skolah, saya dah suka menjadi imam :)
-hari kedua (jumaat) saya bagi usrah 'on the spot' kpd adik2 tersayang kelas 1 Zainab ..semuanya gara2 saya x bawa buku Usrah Badar...hahah..nak tau isi usrah tu apa?? hahah of courselah apa yg saya dapat dari kursus tu...
hihi..yg saya ceritakan pada diorang,,
'cara nak belajar' (mmandangkan exam dah dekat~)
  1.  kena tanam minat - minat mendorong kita suka buat benda tu (belajar), menghilangkan rasa malas, dan sebagai pendorong @ motivasi
  2. usaha (adik2 cakap tawakkal dulu ..adeh...) - usaha tanda keikhlasan + pengorbanan yg kita sanggup lakukan. dlm kata lain, kalau nak buah kelapa, panjatlah pokok kelapa! :) ayat best dari kursus tu~~
  3. ikhlas - apa yg specialnya ikhlas nih?? kalu nak tahu, dalam Al-Quran syaitan dah janji pada Allah, 'aku x kacau hamba-hambaMu yg ikhlas..so, insyaAllah, dengan hati ikhlas, semangat nk belajar hadir dan paling penting masa yg diperuntukkan utk belajar terisi solidly. dgn izin Allah
  4. tawakkal - kita x mampu buat semua sendiri. segala yang terjadi bawah kekuasaan Allah. 'tiada kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah'
tu saja utk adik2 form 1 zainab..hihi
semoga Allah memberkati ilmu yg dicurah dengan dan ilmu yg mencurah-curah, melimpah-limpah
amiin.

***nanti saya cerita pasal kursus yg terbaik pernah saya pergi, so far. kpd pengarah jbtan penmbangunan wanita perlis, saya x sempat nak antar email lagi..hihi

Thursday, September 24, 2009

Cinta Sempurna dariMu

layan..
*beware: x berniat melalaikan.hihi


Yuna - Cinta Sempurna

Aku manusia lemah
Selalu terjatuh
Berbeda aku darimu
Kau berdiri teguh

Aku serba tiada
Aku kekurangan
Dan bila kau tiba aku hilang dari kewujudan

Sempurnanya sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu

Lepaskanlah diriku
Kerna aku
tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna
Darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh

Bukan aku tak pernah
Mengerti dirimu
Ku sanjung setiap kata cinta kau berikan aku
Hilangkan rasa itu
Akhirkan semua
Dan bila kau sedar
Aku hilang dari kewujudan
Ohhh

Sempurnanya sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu
Lepaskanlah diriku
Kerna aku
Tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh

fuuh..lirik ni dah cukup untuk manusia describe l.o.v.e among humans...
tak tebayang nikmatnya mendapat cinta Allah!
Ya Allah, janganlah lepaskan kami daripadaMu
walaupun kami tak mampu untuk menanggung cinta sempurna
dariMu... :)

Ya Rabb, jadikanlah diri kami better each day!! Amiin
:)

Saturday, September 19, 2009

hadiah hari raya!

kelmarin, 2 hari sebelum raya,,

kepada mak saya tanyakan, "mak, tahun ni adik dapat duit raya tak?"
kpd kakak pulak, "kak, bila last kakak dapat duit raya? kalau kak nak tahu, tahun last kak dapat duit raya tu lah tahun last adik dapat duit raya daripd mak"
hihi..semua soalan sengal tu saya tanya dgn makna yg sama, nak minta duit raya dari mak
hehe

then, mak ajak keluar~ shopping..haha
dalam keta, nampak mak tulis checklist,
  • baju adik
  • baju tok
  • rak
  • haha..tak ingat dah
saya pun senyum lebar :) ...mak nak beli baju lagi ke?? ngeh222....

nih antara senarai yg mak + ayah + kakak (abang bg duit raya :) bagi sempena hari raya:
- baju raya: 1,2,3,4
- tudung raya
- kasut raya
- t-shirt raya

tapi, dalam banyak2 benda, paling best are:
"mak, minta sekeping."
nak buat apa?
"nak beli buku"
haish, orang nak raya dia beli buku pulak
"hehe..makacih!"

jadi...

- buku raya: MUJAHID CINTA, Cinta dan Rona Kinanah

alhamdulillah. teringat pula iklan dalam tv tu..pasal si anak minta upah dari ayahnya... huhu sedih
rasa menyesal + malu pula bila minta duit raya dari mak :)
terima kashih shemuaa!!
saya sayang mereka!
kami sayang semua!!
selamat hari raya~!! maaf zahir batin :)
takbir, Allahuakbar!

Tuesday, September 15, 2009

lemparan ketersungkuran

...letih dan lesu...seribu alasan...menjadi mahar...menguji iman...menguji iman...
Situasi 1
dalam sebuah kelas form 4,
semasa mengedarkan kembali skrip jawapan exam awal tahun kpd pelajar,,
"Tahniah, Tilmizah! Awak dapat markah paling tinggi dlm kelas. Rakan-rakan yang lain, cuba contohi dia. Tengok, mak dia kerja kerani jer, boleh dapat markah tinggi. Awak study macam mana ya? Ambil kelas tuition?" sorang guru memuji pelajarnya pada hari itu. boleh dikatakan, hampir setiap kali kelas subjek itu, nama Tilmizah + kerja mak dia + kehairanan beliau akan disebut oleh guru itu.
Tilmizah mengeluh. Sekadar 91%, apalah yang hendak digembar-gemburkan? Bukan tanda tidak bersyukur, tapi Tilmizah tahu, dunia ini luas. Masih banyak pelajar di sekolah lain mendapat markah yang lebih tinggi. Buat apa meriuhkan kejayaan seorang jaguh kampung? cukuplah sekadar memanjatkan kesyukuran kepada Allah. pada Tilmizah, doa seorang guru itu tinggi di sisi Allah. lebih baik beliau berdoa daripada merendahkan lagi esteem Tilmizah.

Situasi 2
dalam kelas yang sama,
semasa menyerahkan kembali skrip jawapan utk exam pertengahan tahun kepada pelajar,,
"Awak semua miskin markah! Kenapa jadi macam ni? Tengok Tilmizah, Talibah dan Tasnim, mereka dapat markah kaya ja." beliau menuturkannya kepada 66 pasang telinga. "Talibah, tahniah awak dapat markah tinggi. awak tuition kat mana?"

Situasi 3
still dlm kelas yang sama,
semasa menyerahkan skrip jawapan exam penilaian kedua,,
Tilmizah muncul di muka pintu. ketika itu gurunya telah berada dalam kelas. dia terlewat kerana berjumpa dengan guru ketika waktu rehat.
"Tilmizah, kenapa kamu miskin sangat?" guru itu melontarkan soalan kepadanya sambil menyerahkan skrip jawapannya. 67%. Tilmizah menerima sambil menguntumkan senyuman tanda hormat, bukan tanda gembira.
"Apa nak jadi dengan kamu semua? ...malas nak ingat semula..." "tu lah, kamu jangan aktif sangat! tengok Tilmizah, dia tinggal kelas, markah awak merosot, kan? Tilmizah?" satu kelas mengalihkan pandangan ke arah Tilmizah. "Kamu, Talibah, tahniah sebab dapat 98%!" "kawan2 yang tak reti boleh la pi jumpa dia, minta tolong dia ajar, dia dapat 98%" setiap kali waktu subjek tersebut, nama Tilmizah = merosot akan diumumkan. "itulah kamu, saya buat kelas malam tak nak hadir! belagak~"
Tilmizah diam. mukanya masih mengukirkan senyuman. tapi mukanya keruh. hatinya tersiat mengalirkan darah-darah lutsinar. yang jadi mangsa, kesedihannya dilemparkan pada orang yg amat disayanginya, ibu dan bapa.
dia teringat kembali kata-kata yang ingin saja disemburkan pada beliau pada awal tahun lalu, 'jangan memandang tinggi pada makhluk ciptaan Allah, tapi pujilah dan bertasbihlah pada Allah, Tuhan yg Maha Pencipta!'

kalau anda pernah membaca buku jgn tidak-tidak oleh dr Tuah, pasti anda semua tahu, orang yang terlalu berharap akan tersungkur apabila mendapat sebaliknya. yang jadi masalah pada saya sekarang ialah bukan saya yg meletakkan pengharapan itu, tapi 'ketersungkuran' beliau diletakkan ke atas saya. [neurons anda berjalan?]. entahlah, tapi saya suka cara seorang guru cemerlang di sekolah saya. kata beliau, "saya tak akan pandang kejayaan kamu yg sekarang!" barulah saya jadi motivated! bukannya ~~~[neurons anda berjalan?]

Tilmizah itu bukan saya
seandainya-

sebenarnya, malas saya nak tulis kisah ni. indeed, darah lutsinar tiba-tiba mengalir lagi sekarang. kesian pada mak & ayah yg jadi tempat stress saya tersembur. sian pada tmpat sandar kusyen keta yg basah terkena darah lutsinar tu. sian pada diri saya yg jadi mangsa.

semua orang yang waras akan tahu,
bahawa bukan hajat saya nak markah bad cam tu. bukan hajat pelajar lain utk dpat 2%, 50%, sort of lah!
mari belajar peribahasa: =)
  • ayam bertelur sebiji riuh sekampung
  • habis madu sepah dibuang
  • sudah jatuh ditimpa tangga
luka pasangannya plaster, bukan pisau.
-n-

cikgu jenama Karisma~

bacalah catatan saya masa perhimpunan merdeka di sekolah pd 14 Sept 09 yg lalu.. :)

Situasi 3 [biarlah situasi 1 & 2 bersemadi dlm notes book saya]
seorang guru berjaya menyerlahkan karismanya yang tinggi apabila beliau menyebutkan fakta-fakta sejarah serta isu-isu semasa dgn tepat dan lancar dalam sebuah majlis sambutan kemerdekaan di peringkat sekolah. beliau mengaitkan sejarah negara dan keberuntungan kita berada di sini, Malaysia dengan keadaan di luar negara.
isu-isu semasa seperti keganasan masyarakat g'airu muslim terhadap masyarakat uighur turut disebut dlm ucapannya.
sebenarnya, hanya dua perkataan yang menguasai ucapannya dan menarik minat saya. hanya dua perkataan, iaitu 'masjid ditutup' telah membawa pelajar kepada nostalgia beliau di kampung hinggalah ke masjid-masjid di bawah pemerintahan USSR dan zaman pemerintahan kerajaan umaiyah - turki uthmaniyah. malah, saya tak menyangka beliau turut menyebutkan tentang sejarah istana al-hambra!
di sini, beliau membuat perkaitan antara dua perkara. satu, kegagalan generasi baru umat islam mengekalkan kekuasaan pada zaman pemerintahan kerajaan islam (kerana jatuhnya kerajaan islam). kedua, kemungkinan terjadi kegagalan generasi muda di Malaysia mempertahankan kedaulatan, kekuasaan malah keharmonian di negara ini.

:)
isu-isu semasa seperti keganasan masyarakat g'airu muslim terhadap masyarakat uighur turut disebut dlm ucapan itu. selain itu, beliau menceritakan bagaimana rakyat muslim hidup dlam penindasan di luar negara. sekali lagi, keberuntungan kita sebagai rakyat muslim di negara ini disentuh. amalan agama bebas dijalankan di sini, tetapi masyarakat muslim di sebuah negara besar khususnya, diacukan senapang jika hendak menunaikan solat! malah, pada masjid-masjid ditampal dgn notis, "masjid ditutup untuk solat". kesannya, solat jumaat dilakukan sendiri di rumah. bolehkah?
saya terfikir, mungkin negara ini perlu mengacukan senapang pada mereka yang tidak mahu bersolat~~ hihii

to tell the truth, saya mengagumi karisma yang tertonjol dlm diri beliau. pada minggu sebelumnya, beliau telah berucap memohon pelajar yg agak bermasalah agar membayar yuran secepatnya. tanpa perkataan rayuan [yg saya terbayang akan dilakukan oleh seorang guru lain yg selalu merayu], tanpa perkataan hinaan, tanpa perkataan paksaan. tapi, ucapannya penuh dengan ketegasan [bagi sesiapa yg tertutup mulutnya]. next time, cuba kita lihat & tumpu pada ucapannya yang dipenuhi dengan sutera2 [asyik mutiara je org guna~ sutera ok gak] jenama Karisma. ya, sutera jenama Karisma.
siapa kata seteru tidak boleh dipuji??

segala tulisan adlh bertepatan pada masa entry ditulis.
perubahan pendirian saya / beliau boleh terjadi kerana,
perjalanan hidup ini masih panjang!
hihii..life..c'est la vie~ hidop, beginilah

Monday, September 7, 2009

keja = beres

salam

keja saya = beres
tipu
haha

homeworks saya dah berjumlah infinity
woahh
ya Allah, kuatkanlah aku yg lemah nii

BERES
apa yg saya dah bereskan:
-update blog prostar sekolah
-add math [statistic]
-urm..

harap classmates boleh catu percakapan saya @ sebarang aktiviti yang saye lakukan merujuk pada membuang masa dlm kelas..hihii
:)

Saturday, August 29, 2009

prejudice + adalah sket..

hari ini sangat takut.
semakin hari, semakin teruk pula rasanya.
entah-entah, makin banyak yang saya tulis, makin banyaklah juga salah faham @ idea2 pelik yang muncul dalam orang yang baca. [soalan: ada orang ke? hihi]
haish
kehidupan kita berbeza. kita memiliki semua, tapi bukan pada masa yang sama.

PREJUDICE
saya takut pada perkataan tu. entahlah, tapi prejudice memang bawa banyak kesan dalam hidup. seorang bos boleh pandang rendah kepada pekerja sebab prejudis. sorang cikgu boleh sempit pemikirannya sekiranya dikongkong oleh prejudis. "ah, pelajar ini busuk. sah tak mandi pagi" seorang guru memprejudiskan anak muridnya. ini hanya contoh indirect. ((adik2 usrah selalu kena dengan saya pasal contoh 'mandi'. hihii))
siapa tahu contoh ini sama dalam hidupnya??

apa yang nak dimengarut lagi??

sambung balik, prejeudice.
saya pernah prejudis pada orang. orang pon pernah letak prejudice pada saya. :) biasalah tu. what u give, u'd get back~!..
tapi, kerana prejudice orang itu, saya sudah berhati-hati. langkah atas salji pakai kasut~~~.
masa sekolah rendah, prejudice orang = saya sombong.
((hahaha.. sis7ers akan terguling kalau depa tau pasal nih.. k.ferry sombong??
tak per, tu zaman kanak-kanak ribena. eh saya minum dumexlah~))
hurmm harap segala prasangka orang akan luput. rindu pula besties sekolah rendah. uh oh kamuu~~!!

cakap pasal sekolah, SCHOOL IS COMING BACK~~~!!!
mukgu :), sahabat saya yang sekroni dah nak balik. haishaa.. cuti nih x sempat nak mengarut2 sampai pukul 2 pagi pon ((macam waktu2 lain)). mungkin sebab syaitan dirantai?? hurm..saya demam = dia sema-sema. hehe takdir utk sahabat~~..

hari dah makin lewat [?]...
kesengalan melanda....
semoga entry yang dinukilkan kepada orang lain tidak di'perasan-milikkan' oleh insan lain....
hidup..beginilah
:)

Wednesday, August 26, 2009

didikan untuk diri sniri

salam. entry ini hanyalah sekadar mengisi kekosongan malam yang sepatutnya diisi dengan alunan al-Quran serta solat-solat.

siapa dalam hidupnya tidak pernah terluka?
macam-macam telah saya cuba agar hati ini sentiasa bahagia
saya tetap berpegang dengan ayat Allah dalam surah al-Baqarah [dlm entry b4 this ada], namun syaitan masih membisikkan bisikan halus yang lebih berbisa daripada perkara yang zahir.
satu persoalan yang bermain difikiran,
mungkin disebabkan saya berasa tidak senang melihat seorang budak ni, orang lain pun berasa tidak senang dengan saya. :) dalam kelas, walaupun dapat markah bukan highest, still ada atmosphere yang ... yg boleh saya rasakan.
jika dulu sblum muncul orang yang amat saya tak senang ni, saya amat bahagia! in fact, kemunculannya seawal saya darjah 6 tidak memberi apa-apa kesan kerana dia tidak digembar-gemburkan [oleh media massa??haha]. tapi entah kenapa, sejak akhir-akhir ini ramai pula menyanjungnya.
saya malu pada sahabat saya, aisyah.

benarlah firman Allah,
siapa yang mengerjakan kejahatan walau sebesar zarah, pasti akan mendapat balasannya.

tertulisnya enty ni bukan untuk menempelak diri sendiri, jauh lagi untuk menyasarkan pada orang lain. cuma sekadar tanda ingatan pada diri. ya Allah, kuatkanlah aku.
mulai hari ini, saya akan senyum.
=) senyum pada kejayaannya!
ikhlas farhana!!

Tuesday, August 25, 2009

SAYANG..

salam semua..
tajuk entry nih x silap, memang sayang.. pun
sayang ada banyak makna
jangan sempitkan kotak pemikiran kita

sebabnya

sayangnya parents pada saya
-depa x bagi pi library esok.. demam saya masih kus2

sayang.. saya tak dapat pi esok
-bila nak siap homework?? nak chit chat dgn kawan2

sayang.. tak leh jumpa kawan2 besties sis7ers esok
-kita jumpa kat ym je x puas :(

sayangnya Allah pada saya
sayangnya Allah bagi saya demam time xleh pose
-bleyh makan ubat :) even grr2..ketar2..sepanjang malam

sayang.. baru saya sedar hikmahnya
-moga tak terlambat
-alhamdulillah

sayang saya to Allah
-alhamdulillah..segala pujian hanya untuk Allah
sayang saya to parents
-terima kasih kerana berjaga malam..dengar adik mengigau2 :D hihi
sayang saya to mak ngasuh & ayah
-mak! ayah!
sayang saya pada sis7ers
-huwaa nk pi esokk
sayang saya pada semua
-doakan pada Allah agar saya sembuh

huuu

sayangnya!!! esok x leh pi library,,
ya Allah, sembuhkanlah penyakit ku ini,,
sabarkanlah aku,, kata nabi, sabar itu sinaran.
hihi smoga saya bersinar2!! =)

p/s: sya ada 4 parents :) alhamdulillah ^_^

Thursday, August 20, 2009

marhaban ya ramadhan karim!!

alhamdulillah
esok dah 1 ramadhan :)
hurm even i don't get the chance to perform solats, but that doesn't mean i can't do anything to enjoy this PESTA IBADAH!! like what ustazah Zahirah said.. =)
alhamdulillah jom kita doa sama2 yer ..niatkan 'kami' itu untuk sendiri, ibu bapa, seluruh muslimin dan muslimat, insyaAllah malaikat akan mendoakan kita juga :) alangkah indahnya ISLAM!
Ya Allah, semoga ramadhan kami adalah yang terbaik daripada yang lalu,
peliharalah kami daripada mensia-siakan walau seketika cuma waktu dalam bulan barakah ini,
ingatkanlah kami saat kami terlupa, terleka mahupun terpedaya dengan nafsu,
selamatkanlah kami daripada azab api neraka.
amiin

Thursday, August 13, 2009

a silent prayer

assalam alaikum
sekadar mahu berkongsi serta mengharapkan kebaikan diperoleh

seorang hamba berdoa,
"ya Allah, Tuhan yang menciptakan setiap perkara, tidak ada sesuatu apa pun di luar pengetahuan-Mu melainkan semua telah tercatat dalam kitab Lauh Mahfuz,
ampunkan aku atas segala amalanku, fikiranku, niatku, keinginanku serta apa jua yang berlaku ke atas aku, juga orang2 di sekelilingku.

**memandangkan orang[ada ek~?] yg baca blog slalu dlm hati, nih la namanya silent prayer~

Tuesday, August 11, 2009

crita exam penggal II form 4~~

salam
haha exam datang lagi~~..huuu

alkisah,, maka tersebutlah kisah.. 3 minggu b4 exam, cikgu add. math dah bagi warning.. time tu, rasalah tempiasnya..gulpppy all the times.. spirit of studying pon masuk lah dalm diri.. nota fizik =beres, add math=beres 2 tajuk, math=beres la sket3.. huahhaa
haha *peringatan: ni kisah 3 minggu sebelum tarikh keramat~~

masuk minggu kedua, jadual exam tak dapat lagi.. smangat study dah luntur~ tambah plak dipress8x oleh cikgu2 PKS kesayanganku :) siapkan report PKS! m'jadi misi utama~~!
jadi, tumpuan study utk exam lepas ke tepi~~

minggu ke-3 [smiggu sablum exam~!]
runsing. apsal jadual x dapat lagi nih. dah la org study according to jadual. haishh..jadual nih memang membantut my spirit lorh~~ trok tol jadual..haishaaa semua salah jadual sbb aku x study :)

maka, meminjam ayat Allah, "yg dekat telah makin mendekat.." huuuu

hari ptama: BM - Sejarah - Syariah
tanda-terlebih-ready: lupa pulak bawa exam pad (memang x igt langsung200x!!).. terpaksa menagih dgn muka slumber kat adik bradik.. hahah.. makacih asyah~!

hari kedua: B.Arab - Physics - Biology
tanda-terlebih-ready: bio masuk tajuk mula2 (yg dah lupa dah tuu~~) cell division, satu sister chromatid apa pun x masuk... haish.. salah percaturan la plak..
yg lawaknya tadi, smua satu klass frust menonggeng bila buka paper bio. ::structured + essay:: huh, harapkan objektif, objektif x bley harap! maka, majoriti sekelas jwab paper bio dlm keadaan demam..
***cipta sejarah tadi masa bio, -->dgn relaxnya amik kertas graph dlm meja - x jumpa - cari dlm bag, dalam file,, waktu exam.. hahahahh

esok? pejam mata, buka pen!
haish..hidup ku~ apalah nk jadi

Friday, August 7, 2009

+ ialah campur ialah +

it's been a long time peristiwa ni jadi.
tp nak critakan pada dunia..? macam x kena jer.
tp, Allah x suka perkataan keji melainkan bagi orang yang dizalimi.
somehow, rasa macam dizalimi pula.
.perit..penghinaan..salah faham..tanggungjawab..amanah..mancari kemanisan iman..lemah..hampa..hipokrit? x.

ada satu kisah fenin' utk dikongsi
kisah seorang yang hanya menjalankan amanah
insyaAllah cerita ini dalam bentuk umum, tak da kena sesiapa yang x da kena-mengena

**beware: sure pening bila baca!

puan Nama (nama dia Nama =) kerja di sebuah tempat kerja. kerjanya ialah melakukan kerja. dia pergi kerja pada setiap hari bekerja. [hahah aku berusaha meng'umum'kan cerita ini~] dia kerja dengan penuh dedikasi. dia bertugas sebagai pemaju yang memajukan modal insan masa depan.
di tempat kerjanya, ada seorang pengarah yang merupakan majikannya. puan Pengarah(namanya Pengarah) kerjanya mengarah. hari-hari Pengarah melakukan kerjanya dengan bersungguh-sungguh.
puan Nama sangat baik, patuh pada arahan ketua. Pengarah juga baik cuma suatu hari.
^_^ baru mukadimah

satu hari, puan Pengarah menerima jemputan ke acara grand dari tuan Jemputan (nama dia Jemputan). kerja Jemputan ialah menjemput~ oklah, Jemputan jemput Pengarah supaya ke acara grand itu. tetapi, acara grand itu tidak sesuai untuk Pengarah pi. lalu,
Pengarah pun panggillah pekerjanya Nama.
"Nama, kamu pengganti untuk ke acara grand itu"
kata Nama dengan lemah lembut"maaf Pengarah, acara grand itu juga bukan untuk saya"
"carikan saya seorang"
"ya"
Pengarah berpesan dengan pesanan yg dibuat sendiri: "jemputan Tuan Jemputan ialah perempuan. keturunan Pe (=sejenis keterunan)."
memandangkan Nama amanah + patuh, maka Nama pun keluar dari bilik Pengarah tanpa membantah walaupun dalam hati, mengapa keturunan Pe dipilih ya?.

Nama pun melakukan kerjanya mencari nama pengganti ke acara grand yang Pengarah tak boleh pi.
calon #1: puan Rani anak Ranike
calon #2:puan Sciha anak Pecik Gou
calon #3:puan Anifda anak Pecik Goo [kembar~]
calon #4:puan Yasma anak KeAunt ertuba
calon #5:puan Sutmin
calon #6:puan Ceci Dol anak Pergu Ciku
calon #7:puan Usyima anak Penyains

nama disusun mengikut priority. puan Nama menjadi runsing apabila melihat nama2 calon yang layak secara keseluruhan. mengapa perlu memilih calon pengganti? acara grand apakah..tanya Nama dalam hati.

tiba-tiba, Pengarah masuk ke biliknya. "beri saya list nama calon"
Nama dengan dedikasinya menyerahkan senarai nama calon pengganti. tanpa byk soal.
Pengarah kata, "cepat cari pengganti. hari ini juga"
Nama "baik. menurut saya, pekerja paling layak ialah no ..."
Pengarah memintas, "pilih yang tinggi. jangan amik yang merendahkan taraf saya~ bukankah saya sudah pesan, keturunan Pe!"

Nama pun mencari keturunan Pe walaupun tertanya Pe itu pe?
cari2, calon #7 ialah anak Penyains, berketurunan Pe, seorang tokoh terkenal di seluruh dunia. maka, Nama memilih Usyima walaupun masih was-was. tapi, arahan ketua dan amanah perlu dilaksanakan~!

keesokan harinya, seluruh tempat pekerja-pekerja itu bekerja menjadi riuh. ramai bertanya, acara grand apa? siapa pula calon #7 itu? lebih kurang 10 pekerja bertanya siapa Usyima.

Usyima diam dan gembira tak terkata apabila mendapat jemputan oleh Tuan Jemputan ke acara grand. kini, dia sudah boleh kalahkan Oshin [dlm tv] yang rendah taraf itu.

sementara itu, Nama sangka amanah yang ditangungnya sudah beres. rupanya tidak. rasa runsing menemani mimpinya. Nama risau apabila bukan calon #1-6 dijemput, tetapi calon #7.
tiba2 dia terfikir, calon #2,3,6 juga ialah keturunan Pe! oh, tidurnya tiada makna apabila menyedari tindakannya menjaga amanah telah menganiaya bukan satu pekerja, tetapi enam pekerja!
satu anianya = satu kehinaan

sejak hari itu, Nama berhenti berharap. dan menunggu datang gelap. sampai nanti suatu saat, tiada apa-apa. Alias Wattatau masuk kerja.

Nawwar yang semakin sakit + fenin + x kuat = lemah,
whoa ngantuk ^o^

-n-of-n3-

mask? bare face?

salam semua

uh oh.. why should i think of something that shouldn't be cared for?
hurm..

act, i wonder whether should i wear the mask or not when i go for tuition class tomorrow. (why on earth i'm writing in full-letter-form??)
H1N1 is so dangerous that it causes fatal.
uuu nau'zubillah
but, what makes my worries worst is that somebody said just now, skolahteknikkgr closed for a week..but i dont really sure about it yet.
hurmm
what if it is true that the school'll be closed??
renungan~~> skolah tu dekat jer dgn smkap. smkap dalam bandar kangar. ikin pon dalam bandar kangar.
whoaaa

tp masalahnya, won't other students will be laughing when i'm the one & the only who wears the mask?? isn't it like a fish out of water?? haishh
perlis yg masih terpencil~~

manusia. kalu ganjil, orang gelak. kalu sakit..?
oh no im just acting like my grandma who always spend her time worrying about things! x_x
haish..runsing
runsing = lari nyanyi
mungkin lari+nyanyi bleyh hilang runsing~!

Thursday, August 6, 2009

soalan?siapa saya, mereka, Dia

-bacaan basmalah dalam hati. ya Allah, peliharalah kami daripada bisikan syaitan!-

tertanya pada diri sendiri, siapa aku?
aku manusia. hamba Allah. makhluk Allah.

tertanya diri tentang orang lain.
siapa mereka?
mereka manusia. hamba Allah. makhluk Allah.

ramai tidak sedar bahawa semua orang adalah makhluk Allah. makhluk yang diciptakan hanyalah untuk beriman kepada Allah. sememangnya jelas setiap inci kehidupan makhluk bergantung pada kuasa Allah. mungkin ramai masih tak nampak pergantungan kita pada Allah, tapi perkara ini telah jelas terjadi di mata.

firman Allah, dalam surah al-baqarah, "sesungguhnya orang2 yang beriman dan berbuat amalan kebajikan dan menunaikan solat dan mengeluarkan zakat, bagi mereka pahala daripada Tuhan mereka (Allah). tidak ada rasa takut dalam diri mereka dan mereka tidak bersedih hati". dari ayat ni, theori yg boleh saya rumus ialah --->

"kalau tinggal solat = pasti akan dilanda kesedihan dan ketakutan"

kesedihan berbeza bagi setiap orang. bagi saya, kehilangan itu sedih. marah itupun sedih. gagal lagilah sedih. paling teruk, penganiayaan + penghinaan.
suatu masa dulu~,
saya pernah miss peluang.
ramai orang menyakitkan hati sehinggakan marah bertukar menjadi sedih.
gagal meyakinkan orang yang patut diyakinkan.
dihina + dianiaya oleh seorang insan. mujurlah seorang.
bila kaji balik, muhasabah diri, rupa-rupanya ada tertinggal suruhan Allah seperti dalam ayat 277 surah al-baqarah.. sejak tu, alhamdulillah x pernah ulang dah kesilapan meninggalkan suruhan Allah.. :)

tapi, hamba Allah tak terlepas daripada ujian. Allah dah kata "Allah tidak membebani seseorang sesuai dengan kesanggupannya..."
jadi, walaupun sentiasa melakukan segala suruhan Allah dengan sebaiknya, pasti ada ujian. and pasti boleh overcome!! dengan syarat, segala kudrat diserahkan kepada Allah.

dalam surah al-Hadid, ayat 22-23 disebutkan dengan jelas. "setiap bencana yang menimpa bumi telah tertulis dalam Lauh Mahfuz sebelum bencana tu terjadi lagi.." ayat 23 plak, "agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yang luput dri kamu dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa yang diberikan Allah kepada kamu. dan Allah tak suka orang yang sombong serta membanggakan diri"

ayat Allah dah jelas. kalau berlaku sesuatu bencana / musibah ke atas diri, sabarlah. itukan qada' dan qadar. jadi, kita kenalah selalu minta perlindungan daripada Allah~! hehe :)
Allah juga pesan, bila dapat nikmat jgnlah terlalu gembira! contoh jelas utkku : calon anugerah~~ kuiz pelancongan yg terpaksa wat ujian saringan sekali lagi~~ (pada org lain?? ada jugak. serahkan pada Allah yang memberi hidayah kepada setiap yang dikehendaki-Nya)

jadi, setiap perkara sentiasa dalam pergantungan kepada Allah.
man? rabbi wa rabbukum =)

yang baik dari Allah, yang lemah dariku.
-benarlah segala firman Allah yang Maha Agung-
**sumber terjemahan: Quran tafsir biru milikku :)

-n-of-n3-

Monday, July 20, 2009

biology x kesah..dia pun

mari baca kisah nii.. =p
kisah??
alkisah...
there is a human being that always success in every single thing that i know.
the human being is kinda everybody's favourite.
almost everybody i know has good feeling over the human being.
indeed, yesterday i discovered that one of my friend blushed all over her face when the human being put the cursed smile over the human being's face..
what do i do?
sigh..

then, a shocking thing happen
it was yesterday's
when i'm in a class,
a teacher asked the human being
"what's the date of today?"
as tomorrow is 27th Rejab
and the human being lost the words
the teacher then asked another student
"what's the date of today?"
and the student answer confidently
"26th Rejab as tomorrow is holiday for isra' mikraj"
when i heard those,
what do i do?
smile like wicked-che'ah

selawat ke atas nabi~!
jom kalahkan human being dengan m'jadi the best di sisi Allah dan Muhammad s.a.w.
=)
uhibbukumfillah

-n-of-n3-

Monday, July 13, 2009

..hoh..hoh..hoiisHh..

life..c'est la vie~ [life..that's life~] hoh..dan hoh...dan hoHh!

1stly, ada ke patut sorang cikgu takoot sama anak muridnya??
hari ni ada jumpa satu blog besh,, blog sorang cikgu muda yang agak sengal../hahahh bleyh wat gang dgn aku nihh =D/.. hurmm bliu ckp psl sorang student yang ~~~ntahlahh~~~
haish~

sorang pendengki tak akan dapat apa2 melainkan apa yang didengkinya - kata hikmat arab

so, kalu aku nk dengki sama itu budak boleh ke?? =D bleyh dapat jadi cam dia..high achiever gituu...haha =) sama macam hikam wal amsal tu cakap.. adeh.

2nd thing nk tulis arini, SAYA X SUKA ORG meLABEL orang lain sesuka hati
dan lagi x suka kalau tak tahu pasal apa label tu dilabelkan.

100 million dollar question** : mengapa perlu dilabel dan melabel dengan label tu pada pihak yang terlabel tu??

**bila kaji balik, bulan april is debate..sah keja 2 org tu..huhu

-n-of-n3-

Sunday, July 12, 2009

eja-biar-betol challenge 2009~~!

spell it right challenge 2009
hahahhh
ada 10 perkara macam-macam utk dikongsi~
perkara yg bukan orang yang sama terlibat .. macam2 ada

  1. when it comes to the matter of luck, i'm totally out of it.
    so do [ayam] & [f]..hahah samalah naseb kamuu
  2. alhamdulillah, even dpt goodies bag jer, [still happy + enjoy - flabbergasted = me today!]
  3. hurmm..kebanyakan students yg aku jumpa hari ni orang yang sama aku jumpa masa sekolah rendah dulu2 pi camps..hahahhh macam2 rupa ada.. yang makin kembang~ yang makin tinggi..haha cakap pasal tinggi, alkisah tadi adalah sorang budak yg amik tuition skali dgn aku.. [a.m] head judge tanya dia, "how tall are you?" then he made a reply which i believe has stunned almost everybody there, "about 192 kot..". fasihah pun bisik + mata bulat "hahh 2 meter budak tu!!"
  4. adeh.
  5. awal pagi, bdk2 sekolah elit [elit dari karuma~] buat bising2.. konon semangat lebih..tp bagos gakk drpd skolah lain yang diam bertafakur jaa.. hahahh tp korang overeact lorhh wahai skolah signature~!!
  6. hurmm apa lagi nk cerita?? ha, ada sorang budak meletakkan amanah kat aku
  7. "kirim salam kat fuzla & awanis"
  8. "..ya.."(rasa mcm nk bagi tazkirah ja, TAU TAK MAKRUH KIRIM SALAM KAT GIRLS AJNABI..tu lah, tak belajar syariah islamiah~) *do correct me if im wrong
  9. hurmm apa lagi ya??
  10. haa! alhamdulillah, arini Allah menjaga daripada fitnah & kesucian hati! makacih sebab duduk kat tmpat lain yer mister~ =)
.
lagipun ustazah pesan, setiap orang ada aura sendiri..hehe macam magnet..pada kedudukan tertentu, akan ada tarikan.. =) hari ni terpelihara! syukran ya Rabb!
.
nawwar yang masih mencari kekuatan
.
-n-of-n3-

Saturday, June 27, 2009

[hari] -ini- [koperasi] -membuatkan- [sekolah] -meletup-

hari koperasi sekolah

tujuan asal baik. memupuk semangat majukan koop.
tapi sayang, penghayatan kurang. in short, tak ada langsung!
hari ni, aku berpeluang duduk sama-sama dengan ikan2 [pelajar masalah] di blakang dewan. -biasalah farhana kalu lewat~-
tp ada hikmahnya!!
from that, i judge them as
  1. busuk.
  2. menyusahkan.
  3. pengotor.
  4. sumbang.

my judgements are based on what i've been seen, endured and felt.

sbb kedudukan itu busuk? sebab aku duduk sebelah kasut-kasut. kasut bukan calang-calang kasut, kasut bleyh-blah-star [north star ori konon]..alaa yg jenis sport tuu..trademark utk ikan2 pakai!

mereka menyusahkan. sebab?? aku tgh duduk elok2 sorang2, depa sibuk nk tarik-tarik tikar. dah lah datang lewat, lambat nak adapt to surrounding plak. alahai, tak pasal-pasal ustazah tpksa kluarkan suara. adeh. rasa aku pulak yang kena marah.

PENGOTOR mereka itu. ya! segala sampah ditinggalkan sejurus bangun. tu bukan etika pelajar sekolah aku. tapi mereka ikan2 dengan x malunya mengaku dlm friendster, myspace etc. yg mereka study di situ. ada ke patut script lagu koperasi yg sungguh 'mengasyikkan' tu dicarik2 then tinggal?? taulah lagu tu tak menambat hatimu tapi pleaselah ikan2 oihh..pikir sama ajk yang penat2 photostat & edar..

sumbang. rasanya, tahun depan ajk koperasi patut buat peraturan..::hanya pelajar yang bersuara merdu sahaja dibenarkan menyanyi:: act, itu suara ikan yang masih b'name tag biru~~ -menengah rendah-..kata abangku, 'alaa budak2 baru nak grown up'

semoga sekolah ku benar2 menjadi adik kisas, seperti harapan ustazah~! bukan menjadi akuarium yang pnuh ikan campur lumut hijo~~..ahahaa

"Ya Allah, tunjukkan kami ke jalan yang lurus!" seandainya ayat ini ditadabburkan

nawwar yg masih x sempurna

-n-of-n3-

Monday, June 22, 2009

..repeated scene in my class..

aduh
perkara yang sama berulang
benda yang terjadi masa saya tulis entry [epal yang tinggi bisakah?]

semoga bukan aku penyebab tertutupnya naungan malaikat di kelas itu. amin

..hati pada saat kematian..

dia menjengah lagi
kemarin, aku terfikirkan tentangnya
hari ini, nampak jelas di mataku
kematian itu dekat
`
bagaimana keadaanku saat sakaratul maut?
`
***hari ni ada terbaca blog muslimah yg kehilangan rakannya. [blog ini]
petang tadi, aku terfikir, dapatkah aku melalui saat kematian aku dan ahli keluargaku?
semalam, perkara yg sama terlintas.
`
Ya Allah, sabarkanlah aku. bantulah aku menghargai setiap masa bersama keluargaku di dunia ini!
sedaya upaya akan kukosongkan hati ini daripada mengingati makhluk yang tidak patut menghuni di hati ini! ya Allah, sucikanlah hatiku. kuatkanlah cintaku terhadap-Mu dan kekasih-Mu, Muhammad S.A.W., manusia teristimewa ciptaan Allah.
`
`
`
[masih bersedih.hatiku gelap.dicemari pasir yang berkilau di pantai.walau memikat, tetap pasir
yg x patut diletak di hati.sekadar untuk dikagumi, kepada Allah, Tuhan yg Maha Pencipta]
`
::sucikah hatiku saat kematianku?? astaghfirullah::

Thursday, June 18, 2009

..six [6] days in negori sombilan [9].. debat arab USIM nilai

apa nk tulis yerk??
hurmm

overall, i really do enjoy myself there. on the arrival, SMKAP reached USIM Nilai the first..that's before other teams from the entire M'sia..haha

on the first day,, i become a bit famous..hahaha.. [klu: sedap ooo ORS...oral r apa ntah salt] tapi sengal + frust jugak sebab i heard somebody said like this, "ubat tahan gelak x der??" [inni, hanya aku yg tahu apakah kemerepekan ini..] act, we're brought to the USIM campus or to be exact, the main lecture hall..cewahh..sengal. alkisah, kami satu team duduk di depan sekali..row 2 dari depan..maka, terpampanglah snapshot srikandi smkap di skrin. [mode: sengal activated]

alkisah malam dinnernya pulak (",) ahaha..uh oh tudung krim dipadan dengan sutera vietnam hijau fresh + kain batik yg melambatkan langkah ku~~ in short, menyerlahkan kegelapan mukaku...adeh. hurmm pasal meja plak, duduk satu meja dengan debators dari SMKA Kedah. yeah, mereka agak sengal. incident x besh:garpu k.muna terbang masuk gua~ ahahaha..it's not my fault but the KedahanS..hoh [nk tau tanyalah.. =)]

hurmm..the second day, that's on saturday.. munatharah [debat] pun mula. alhamdulillah kmi menang. btw, saya dpt anugerah penonton t'baik :D
3 rounds on the 2nd day, sapu bersih..alhamdulillah

hari isnin, the 4th day we're there, SMKAP lost it's momentum.. we still maintain to be the winning team till the 4th round..consequently, SMAKP ranked the first! firts among all malaysian debating teams.. ngeh, kisas no2..[masa ni je lahh]
masuk round 5 & 6, we lose for both rounds. -_- adeh

lupa plak, pengangkutan pergi campus dari rumah..ahahah hari mula, ngantukSs sangat + mata bengkak + otak pusing~ sampaikan urusetia tu pun gelak semacam je[smirking to me]..dengan muka senyum + sengal + 'apa-kes-budak-nih?' dia pun mengarahkan aku naik bas.. dengan slumbernya saya tanya, hah? smbil mata nk pejam tidur berjalan..
adeh, farhana..nampak sangat lah kau fenin x cukup tidur!! wat malu ja
act, setiap pagi nmpak muka urusetia yg sama uruskan.. based on my observation, bila hari dia pakai t-shirt pagi2 buta sedangkan orang lain pakai kemas, dia x mandi pagi.. ngeh jahatnya sayaaa~! sebab nanti bila tengah hari urusetia tu muncul kat campus dengan baju kemas lagi formal~..so, pagi tu x mandi lah kan?

kak yg assist kami masa di sana is Kak Zura..bila menang & masa hakim umum penerimaan usul, dialah yg tepuk paling kuat..! sabar je lah.. orangnya besh! ...lively & happy-go-lucky...

malam paling best pulak, lebih kurang macam girls' night out!! kami jalan dgn ustazah ke hotel allson klana..then terus pi giant nilai. ustazah x ikut.. =) maka, kami pun bergumbira di sana..
act, mula2 skali, kak2 senior x nk kuar umah pun.. fadhlina, my friend asks them, "x nak kuar pi giant ke??" kak illi pun jawab, "giant ke, sunio ke x mau pi mana." kami pun sedihh sbb tpaksa m'buhsankan diri skali lagi di umah tu.. then, kuangkatkan tanganku dan fadhlina ke atas, "ya Allah, bukakanlah hati mereka utk pergi giant!" :D alhamdulillah, Allah Maha Mendengar!!! tetiba depa ajak keluar sama!!
pjalanan [jalan kaki lorhh] b'mula pkul 9.00 pi giant. around 10 pm, dengar pengumunan suruh keluar dengan terhormatnya~ adeh.
act, masa dlm giant tu, jumpa mamat dari Smkak tu.. aku x paham apa soalan depa, so kak muna je yang layan.. ada ke plak tanya camni, "tinggal kat mana?".. serabut otakku pikir, aku tinggal kat umah yg disediakan tu lah /or/ kat hotel ustazah /or/ kat perlis..tapi kak muna pi jawab, "tinggal kat kangar, perlis" adeh, tu ke jawapannya..baru aku tahu
satu ayat keramat terpacul kuar dari mulut smkak, "lorh, ingatkan urusetia!"
mama!! tua sangatkah muka kmi b'tiga nih??? huwaaa..dah jadi muka bdak univrsiti lak

esoknya, hari selasa..kami pon berangkat~~ bubye usim..huuu. ada sorang tringat sma beliau di sana~~~ beliau itu sapa yerk??
alahai...

Sunday, June 7, 2009

kawanku sis7ers~

sengalnya bila bca coments ampa kat fenster...ahahaha
('',)
muna:
km ska ALAHAI mode graphic tu...mcm kna pda tmpat ja..ahahah


alahai..~~
('',)
chah~:
ngeh..pucca yg kesengalan x terkawal tu...ahahah

('',)
zati 'krayon' [bca about me kt page dia]:
haish.....~~~ dan haishhhhhh......~~~~~ lagi
wink!

Friday, June 5, 2009

!~sis7ers unite~!

nk ltk gambo..tp cable x jumpa..nanti lorh~
hurmm..td agak dull but not for most of the time..
firstly, baby mira comot x join...
then, the kfc is not open 24-hours
we go back and forth from kfc & pizza sampaikan kna gelak dgn manusia2 mana ntah
adeh
luckily, ashi bagi tumpang
ahaha..menyedihkan bila igt balik
ahahaha ROTFL

Thursday, June 4, 2009

kemelayuan yg makin terhakis

sedyh2...just now i read a newspaper article about the ketidakpuashatian malaysian towards the malays..
malay..what malay really is?
i ask myself on my malayness~ practice.when i sit back and think, i found out that fewer people practice perfect malay customs. even me! i dont write in jawi, i dont write in bahasa melayu, but alhamdulillah, i wear baju kurung not only during kendurii...but almost everytime..biasalah, kgGirl~!

so, ingatlah...
  1. bahasa melayu dah diganti bahasa malaysia.
  2. tulisan jawi ialah tulisan asal orang melayu tp org melayu sendiri x kuasai. pernah sekali i heard somebody ask, "orang bukan melayu [tukang buat batu nisan] yang tulis jawi di batu nisan boleh ke? (dosa x?)" aduhai..jawi bukanlah semata2 islam tapi melayu. jelas sudah orang melayu sendiri dangkal pengetahuan. [ada orang tanya: dangkal tu apa?]
  3. seterusnya, pakaian melayu...songket? jarang nampak orang biasa pakai. baju kurung juga. baju melayu..? mungkin masa kahwin sahaja..haha ^_^
  4. apa lagi budaya melayu...hurmm
  5. ramai2 tolong2 masa kenduri...diganti dengan katering..aduh..camna nak gi tolong kalu x kenal tuan rumah~..lagipun, orang skarang sudah x ikhlas..dapat upah, baru keja beres..so, lebyh baik cater saja~!
  6. nama orang melayu yang berteraskan arab..sudah pun ditambah element barat..huhu..

itulah..kita x sedar kemelayuan dah makin pudar..kata Allah, semua benda x akan kekal! tapi, orang melayu masih leka. [yg sedang menulis nih..na'uzubillah] PSD scholarship mungkin akan dibuang kuota untuk orang melayu.. so, mcm mana kita nk maju? [better sesapa yg x tahu PSD scholarship tu menda apa surf dlm itnet..jgn malas] lagi satu, i found out malay = malas = meniru...[yer bukan semua!] kata abang, kalau satu kedai jual sate, esok pasti bertambah bilangan stalls di tempat yg sama.. kat perlis: sindrom jual harumanis [lagi satu, jual pisang goreng]..satu deret di satu jalan yg sama~ aduhai..

saya melayu. =) macam manalah nasibku nanti...

doa ma'thurat: ya Allah, aku berlindung dengan-Mu daripada kesedihan dan gelisah, dan aku berlindung dengan-Mu daripada malas, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sikap pengecut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada cengkaman hutang dan penindasan orang. Amin.

Wednesday, April 15, 2009

ku bahagia!

/smiling *grinning/
alhamdulillah

sis7ers berlima bagush lah!! syoknya jd kwn korang..ekekekk
im seaguling all the time until the so-called debate syndrome has finish

ahaha....
it is a cliche when sadness and sorrow accompanied our happiness..
despite of what others have tought on me, i choose to stay happy and keep grinning all the time!
yay, that's me..the hipocrite one~ ('',)

actually, during this long time full of activity, i faced many negative points..

*to be continued

Tuesday, March 17, 2009

sis7ers, bertukar~!

cam ultraman taro plak..ehehe [ke power rangers ahh??]

ya Allah, kami hamba-hambaMu mohon dipermudahkan urusan kami. jadikan pertemuan kami dilimpahi dengan keredhaan-Mu. eratkanlah ukhwah antara kami. =)

Amiin.

yay! ptg nih kita jumpa nohhh!! :D
~~~~~

Monday, March 16, 2009

kem srikandi smkap 2009 =)

alhamdulillah..
last weekend, i participated in this awesome camp.
everything's great from the management team to the participants..
but, nothing beats the muhasabah diri slot..
huuu..insaf..malu pun ada..
at first, i thought all the gimmick is just an act..soap opera~
and yup, im right. thanks to my instinct =)

mula2, memang x nangis..tp bila kak pengarah kna marah dgn 4 bros tu, huu..sedih
the peak time is when a bro said in his poem, which means "jika kamu anggap ini hanya lakonan, hati kamu keras"
uuuu..that time, what flashed to my mind is..ya Allah, kerasnya hatiku sbb dari td aku rasa ini semua lakonan..no way..then, i started to cry to think that my heart is so keras..berdosanya aku..uuuu

consequently, japanese-eye-sindrome attack all the participants =)..
that night, we slept at 2 am in da morning and woke up at 4.30 am, rushing to surau..uuu ngantuk! i wasn't that sleepy on the night before but this night, no other way to hold it back.

on the last day, everything's fine except almost every girls didn't have their bath..including me =)
tapi, on the closing ceremony, i had to skip it =(
..i had to go to biology 2tion class.. i force my self to attend it when i knew that i had to borrow other school's book if i hadnt attend the class.. uuu, tp alhamdulillah..both didn't bring me any harm, whether i skip the closing cermon or stay.. =)

overall, thumbs up to kak sufi & the gang! for giving me time to spend happily & penuh hikmah with them..;)

thats all. may Allah meredhai kebahagiaan kami!

Thursday, March 5, 2009

zeles?! ble bla~

salam..

"Classes. Homework. Special projects. Even for students who have no health problems to think about, it's hard to stay on top of schoolwork sometimes."
i hate it when i'm not on top of sth. especially when everybody does! i hate it when i dont finish my homework neatly on-time, when i think about my dark past, when i lost my important time because of others (i'm being too kind to others [[itsar yang x kena pada tempat]]), i hate to think about ostolia as they had too much opportunities around them~ ...

lately, i have encountered with jealousy..not over me, but others..
  1. a friend told about her problem. she's facing a kinda jealousy act from her other friend. her other friend was jealous on her over her active participation in almost everything..[well, who knows she'll be a high-achiever??] =). she was all the day worried and kinda messy in her mind, so she asked me for some advices.. what can i say is, "kau masuk lagi banyak pertandingan, biarlah orang yg dengki tu makin membara~!" ahhaha..what a very brilliant sadism~
  2. what more ahh??
  3. haa... my closest friend once told me about a girl who was jealous over her.. well, my friend is kinda easygoing person who can fit into any situation easily~ so, she has a lot of friends, wide circle of friends that also consist of boys.. hurmm.. the girl was jealous over her for being 'too close' [is that so??] with the girl's secret yet nonsense admire~~~ oh, come on.. that's sucks.
hurmm..wonder why do people always been jealous over somebody else??
dont they got everything enough in this world..?
is that the word 'enough' isn't just enough??
what am i going to say is,
i hate my self when i was jealous with others!

Serve the immediate community

- bismillah - This morning, i went to a private hospital to accompany my mom. I met a passionate consultant who's seeing my mom for her...