Skip to main content

Posts

Showing posts from 2009

when it isnt a rome to set up

-bismillah-

alhamdulillah. nota Pendidikan Quran Sunnah F4 sudah lengkap~
"Rome was not built in a day."
yep, Rome wasnt set up in a day to achieve all her glories. and at the same time, notes of a form 4 lesson is neither a country. it'll never be a rome. so, surely one can finish taking notes in just a short time. for me, it is either "i want to do it now" or "fine then, i'll do it later".

so, in my case, i choose to finish up the QS notes later. and found out that all the notes could have been done in just less than a-day hour! oh, how wonderful it is to imagine that i'am sleeping soundly whereas at that time i was finishing the 29-chapter-notes. uh oh, never copy my bad~ i end up sleeping at 2.50 am and waking up feeling fresh (i dont know why i am) at 5.30 am. whoa~

and the pay is, i finished up all the notes (except tamadun, which is only an optional topic). alhamdulillah.
huhu..that's me, i'll sleep whenever i want to. tell you w…

second chance : taken!

-bismillah-

there's only about a week before 2010. yet, i'm still not fully ready to face the new school term, which i'll be in form 5! oh, spm~
it's not that i didnt do any preparation, it's just that i dont think that all the preparations i've done are enough to stand for ''i'm truly ready''.
alhamdulillah, the first til the last week of Dec spent on tuition classes. may Allah bless & berkati my every single step attending tuitions for almost everyday, except on friday, only. what i want to share in this post is mainly focusing on 'my way to spm'.

ask you a question, if you're given a chance and you missed it not on your own purpose, would you let a second chance go?

well, it's all started when a teacher set up a class only for the 'particular student', where students in the class will be given extra lesson, extra homework, and extra hours of learning [i dont quite sure about this, as i'm not in this class b…

queen tebuan

-bismillah-
beware: u're now in 'PheningWalalat entry' zone~
surely fenin, kan!

new conflict~ welcome~!
huhu.. actually, it happened once. not once, but happened before~ mereka pernah cucuk sarang tebuan. tapi queen tebuan tu tak marah, biarlah sarangnya runtuh berkecai, asalkan queen tebuan masih hidup, dan bernyawa. queen tebuan juga ada Allah, tempatnya bergantung. queen tebuan pujuk diri, rezeki dan kurniaan Allah itu urusan diri dengan Allah, dan mereka tak da seinci pun kuasa nak tutup pintu rezeki dan hancurkan tempat tinggal queen tebuan.

queen tebuan. terbang dan teruskan hidup. queen tebuan bahagia, kerana hikmah di sebalik rosaknya sarang tebuan itu dicucuk, telah ditunjukkan Allah. alhamdulillah.
queen tebuan menetap di tempat baru. hari-hari queen tebuan nampak mereka. hari-hari juga queen tebuan ikuti perkembangan mereka. pemikiran mereka, perbuatan mereka dan juga perkataan mereka. segala perbuatan mereka, kalu dianalisis betul-betul, akan mendatangkan keburuk…

*sigh

-bismillah-

alhamdulillah hari ni diberi kesempatan utk teroka satu lagi ilmu~ heh, add math je.. 'intergeration' [is it?] blajar masa intensif tadi.. seronok pula buat tu [yg basic baru], sampaikan bila sir cakap, "ok, kamu boleh kemas!", saya tergamam. eh, cepatnya masa berlalu!! saya nak lagii..

ya..masa sangat cepat berlalu, lebih-lebih lagi apabila kiamat semakin mendekat.

sekarang nih sudah masuk fasa ke-2 dalam planning cuti sekolah. haish,, rasa luluh saja hati ini nak pergi berdepan semula dengan 'hectic' life di sekolah. haha, mana tak hecticnya, awal-awal lagi PUM dah chup saya nak suruh buat laporan. huhuu..amanah2~

pasal sekolah, hari ni sudah nampak 75% kesahihan rumour yang menyakitkan..sebenarnya tak dalah 'menyakitkan' sangat, cuma rasa terkilan dan tak puas hati dengan tindakan seseorang, memilih mereka itu daripada mereka ini~ haishh..biarlah!

apa-apa pun, the tense is arousing.. regarding with what I call 'tuition life', &#…

dehydrated.scene di medan.what a semput day~

-bismillah-

7.40 pagi - sampai di sekolah.

8.40 pagi - berjalan, melangkah, melintas jalan, merentas taman dan medan selera, sampai di tuisyen, panjat tangga to 3rd floor

11.00 pagi - tuisyen tamat, berjalan, turun tangga 3 tingkat, melangkah, melintas jalan, berjalan lagi, sampai di library

1.00 tgh hari - berjalan, melangkah, melintas jalan, sampai di medan selera, lunch

2.00 petang - berjalan, melangkah, melintas jalan, sampai di library, panjat tangga to 2nd floor, solat, turun tangga

4.00 petang - berjalan, melangkah, melintas jalan, merentas medan selera dan taman, sampai di sekolah

semput..
sampai di sekolah tercungap-cungap, terus naik pejabat, "mak, nak air". alhamdulillah, Allah hilangkan dahaga melalui manusia sebagai perantaraannya. syukur.


kisah di medan selera

medan selera. tempat muda-mudi menapakkan diri. mungkin sebab kawasan itu agak tersembunyi. jujurnya, saya tak pernah suka untuk ke situ. banyak adegan tidak sihat dihidangkan. mungkin faktor harga murah …

pertarungan dan bisikan~~

-bismillah-hanya coretan hamba Allah yang lemah.sengal pula tu.huuhu

hari tu, satu serangan (c0baan) terjadi. serangan yang berjaya menangkis kekuatan dalaman yang membalut jiwa. tak apa, serangan itu belum cukup kuat untuk mengikis benteng yang pernah menghiasi diri sepanjang di Terengganu. benteng perlindungan saat berdepan dengan ratusan hamba Allah.

kelmarin, serangan dilancarkan oleh pihak musuh, melalui bisikan. melalui hembusan. melalui panahan. aduh, saya kalah tanpa sempat berbuat apa-apa. permainan hati dan perasaan. cewah~ takda, cuma permainan iman dan nafsu..
"setiap tuju pandangan seseorang kepada berlainan jantina ialah sebenarnya panahan syaitan. maka apabila diri telah luka dipanah, kurang sempurnalah pekerjaannya yang lain"
semalam, saya pergi mencari bekalan, mencari senjata, mencari semula kekuatan yang pernah digenggam. mencari pada Allah.

hari ini, saya bertarung dan melawan. dengan berbekalkan apa yang saya, alhamdulillah, c0baan pertama lepas. cubaan kedua…

belajar menyenyum :)

bismillah..
rasa gian pula nk tulis..hehehh maklumlah, dah berpuloh kali call tm 100, report internet down~~ aka bengkang~

senyum itu satu sedekah, dan sedekah itu bukan hanya untuk yang dikenali sahaja!
masalahnya sekarang ni, rasa macam tak 'mampu' nak hulurkan sedekah senyum nih. macam ayah selalu cakap, nak hulur sedekah bukan perkara mudah/leceh/simple, sebab nih pon pahala. btoi2..
tell u what, depan cermin, depan camera saya boleh senyum. depan orang, kalau kenal ja. huu..ntahlah, tapi mulut nih tak mau kembang pulak bila nampak orang lain~ haishh.. tapi most of the time saya banyak gelak~ mungkin tu bleh cover 'ketidakretian diri ini menyenyum~' hihii :D
sometimes, ada jugak yang cakap,
"farhana, muka kmu macam cikgu paling garang kat sekolah!"
adeh..
"farhana, knapa muka nampak sedih?"
huuu..
"farhana, ampa tak suka kami bentang kat depan kah?"
hahahh..sorilah tapi masa presentation kena ada extra focus~~
"farhana, kedut muka dah…

hot gimmick

-bismillah- salam..
sekadar berkongsi~~x der komisen yerr

novel cinta. ya ini memang novel cinta.
tapi,,
-bukan novel cinta antara suami isteri, yang penulis lain suka buat sampai dah jadi cliche, lebih-lebih lagi yang kahwin paksa.
-bukan tentang cinta berlandaskan nafsu, tapi cinta dengan penuh mengharapkan keredhaan Allah
-penulisnya bukan calang-calang, tapi dari Maahad Muhammadi (p),, dan ini yang saya suka sebab banyak hadis, ayat al-Quran diselitkan

alhamdulillah, kerana Allah menemukan novel ini..
hehe, so, to my friends yang sudah buhsan baca crita cliche, berat hati nak baca novel motivasi, maka novel ini insyaAllah best, sesuai dan memenuhi tuntutan fitrah remaja~
dalam berdepan dengan fitrah menyukai berlainan jantina, insyaAllah tindakan Haridz + Amierul Mukminin [jgn Izuan sudaa :)] boleh kita contohi..
-jaga mata, jaga hati, jaga ukhwah, dan paling penting berani melaksanakan amar ma'aruf nahi mungkar, sesuatu yang agak berat dilakukan pada zaman menongkah arus neh :)
hehe..
s…

eh, betullah pulak..

baca neh..

Expression is your key to life. Multitalented, versatile, creative, and an inspiration to others, you bring joy. Self expression in words, acting, speaking puts you in center stage, and you love to entertain orbring laughterinto thehearts of others. With your uplifting sense of energy, others find you to be sociable, friendly, and helpful.
Your biggestenemyis to be involved in so many projects at one time, you become scattered and unable to be effective with any of them. It is so hard for you to stop and take the time to get organized until suddenly your mind just shuts down from the overload.
Then, you realize the need to get focused, and take your steps one at a time. Here you become the best at what you do, expressing your thoughts, hopes, theories, and dreams in the most eloquent terms.
Your personal journey is the envy of many.

aku berlindung dengan Allah daripada sebarang bentuk kejahatan yang diciptakan~~
apa yg apps dekat facebook ni teka betul lah jugak..tp sya mal…

post ke-100!!

:) bismillah-
if before this i've always wrote the previous posts with sad and gloomy mood, now i would like to make this one sweet and engaging enough, just for me :)

how am i, right now at this time of the year 2009?

firstly, alhamdulillah i've recently won this and that. all that i'm hoping for now is may Allah bless, rahmati, meredhai everything single things that He had lent to me. alhamdulillah.

secondly, i promise to myself to be honest and sincere in everyday life (=just like the students' oath!) Ya Allah, do help me in keeping the secrets from others. May i'm always be truthful to everybody. Amin.

thirdly, i want to express that i love my sis7ters (=say seven sisters) so much that i don't think i can live merrily without them by my side. having Mukgu (muna) and Najuu (najee) away had just make me somewhat glum at first. alhamdulillah since now we can all go with the flow. all i'm afraid is just another parting.

forthly, i miss the old times together …

saya dan public

-bismiLLAH-

catatan terengganu, karnival 3p 2009 kebangsaan.alhamdulillah atas segala peluang dan rezeki.

[khamis.pagi.19/11/09]

laju kaki saya melangkah masuk ke dalam bas, mungkin bersemangat nak buat explorace. di dalam bas, mata saya meliar mencari tempat duduk sementara kaki terus melangkah. ternampak dua seats kosong di sebelah kiri bas, tetapi hasrat terbatal kerana di sebelah kanan seats itu duduknya seorang budak, lelaki. saya ambil seats di belakangnya, di sebelah kiri bas. puas.
saya terkejut. seorang teman, lelaki, mengambil tempat di seats sebelah kanan bas. hati terdetik, 'ah, aku sendiri tak ambil seats sebelah boys', 'kau tak boleh nak duduk di belakangkah?'. oh tak apa, dia duduk di tepi tingkap sana. senyum.
kemudian, muncul kawannya, mengambil tempat di sebelahnya. aku mengalihkan muka ke sebelah tingkap kiri. sepanjang perjalan aku begini. hanya bertegur sapa dan bersembang dengan pelajar form 1 di sebelah kiriku. langsung tidak menoleh ke sebelah k…

sesat.

bismillah-

somehow, i can feel it
that i'm getting away
way from You.
too much
i've done too much
that i can never regret.

if it's just only me
in here.
if i'm left alone
in here.
surely all the things
went wrong.
and even i cant speak
heart couldnt beat
life isnt complete

Rabbi, kembalikan aku dalam biah islamiah, yang pernah kau pinjamkan kpdku dulu.
Rabbi, lembutkan hatiku daripada noda hitam.biarpun halus.
Rabbi, berkatilah aku, dan hidupku.
Rabbi, anugerahkanlah aku kejayaan, dunia akhirat.
Rabbi, ingatkan aku apa yang aku lupa.
Rabbi, jauhkanlah aku dari yg membuat aku leka.
Rabbi, selamatkanlah aku.
Rabbi, peliharalah aku.

#x sedap sbagai karya.tp saya nk menulis~!! sbb facebook memberi effects dalam kehidupan seharian. usah berteka-teki, tp cukuplah hanya Allah saja yang tahu.
subhanAllah yang mengetahui segala rahsia di langit dan bumi.
aku mohon keampunan-Mu :)

takdir.! bukan takbur.!

bismillah dlm hati-

hari ni, di kantin sekolah.
seorang kawan saya menyuarakan pendapatnya berhubung seorang guru terkenal dengan ketegasannya di sekolah. katanya, "aku suka cikgu tu..sebab dia baik tau. dia tak pernah marah aku walaupun aku x bawa buku jotter. hari tu aku tak bawa buku teks pon cikgu tak kata apa-apa."

naif.

saya terfikir perkara yang telah terjadi pada diri ini. 'sedangkan orang yang tak pernah meninggalkan buku di rumah / kereta / whatsoever, pun kena marah.'

senyum.

ketentuan Allah, sapa berani nak cabar??
ya Allah, peliharalah aku drpd sbrang bentuk kemudaratan. amiin

conflicts throughout the exam

bacaan bismillah dlm hati, yg dgn nama Allah tiada membawa apa2 mudarat sekalipun di langit mahupun di bumi..
-dlm mood menulis panjaang~~ so, too long; don't read :)

chemistry end of the year examination.. :)
nk tau kisah saya??

alkisah, sebelum periksa - saya dapat surat untuk ke kem kebangsaan.
Semasa periksa - saya pulang dari kem hari sebelumnya. esoknya, exam. tp, batuk + demam yg agak kronik [demam sebelum nih..lega..3 hari kmdian demam balik]

jadi, alhamdulillah hari ni diberi kesempatan oleh Allah untuk jawab..walaupun org lain dah merdeka bagai nak rak~, saya masih dalam 'kitab kimia' saya.. jika periksa sebelum ini saya diberi pinjam oleh Allah dgn markah yg sangat tinggi, saya rasa periksa akhir tahun yg selaras throughout entire state nih mungkin drop. tapi, perangai fortune-telling nih saya buang jauh2..and skrang masa bertawakkal atas segala pengorbanan + usaha yg dilakukan.

pengorbanankah itu?

hari ni hari ahad. kelmarin, sabtu ada kenduri akikah cicit tok …

i know sth that others dont

it's a pain to see what's mine is stolen..it's a pain to be closed with the thieves..it's pain to wear fake smiles in front of them..it's a pain to confront with the eyes of sympathy.. it's a really deep pain inside that it's just only me who happened to know these..
it's hard to know sth vital which others hv been wndering about..it's hard to see sb's happy for certain reasons which they dont even know..it's hard to pretend that i can forgive and forget easily for what had they done..it's hard to live such imagery care-free life..it's hard to tell you that i've been living sorrowful days, alone..and it's really hard to tell you about it..

it's hard to do sacrifice wholeheartedly on sth i've been longing for..

for some reasons, it's hard to believe i can endure all these alone..that i've passd the hard moment.. alhamdulillah..time does really heals all wounds~

but now, somebody happened to recall the dark ti…

apabila saya berkarya~ :)

dengan nama Allah ya Rahman dan ya Rahim
dengan nama-Mu aku mulakan coretan ini..hihi

Ya Allah Ya Rahman
Agungkanlah aku atas ketaqwaan
Tinggikan darjatku atas keimanan
Tetapkanlah hatiku dalam kebenaran
Sempurnakanlah imanku penuh kehambaan

Ya Allah Ya Rahim
Ampunkan aku atas dosa kelmarin
Peliharalah aku akan neraka Jahim
Tempatkan aku di Jannatul Naim

Ya Allah Ya Tuhanku
Sucikanlah hatiku
Tinggikan darjatku dari sisi-Mu

Ya Allah Yang Maha Agung
Aku punya fitrah yang ulung
Untuk menjadi wanita tersanjung
Aku mohon semulia-mulia cinta agung
dari-Mu, yang Maha Agung

Ya Allah Ya Rabbi
Bukan sehina-hina cinta biasa yang kucari
Bukan juga dambaan segenap manusiawi
Cukuplah sekadar memiliki cinta hakiki
Yang datang dari-Mu,
Tuhanku Ya Rabbi

Hasbi Rabbi JallaLLAH
Maa fi qalbi ghairuLLAH
Cukuplah Allah bagiku
Tiada apa di hatiku melainkan Allah

Wahai rakan juga taulan
Persiapkan dirimu dengan kekebalan iman
Hiasilah dengan ketahanan godaan
Yang datang daripada makhluk Tuhan
Moga diri menjadi in…

balik!

saya dah pulang rumah!!
rindunya kat baby alyaa.yg makin temun~ hahaha

act, baru balik dari kem..hihi 'kem intan terpilih' kebangsaan zon utara..semua students dari perlis, perak, penang & kedah..ramai! perak saja 2 bus..tapi perlis hantar 9 orang je..adeh
apa yang saya dapat?? banyak!
bukan untuk riak, tapi ketahuilah, melalui kem ini, saya rasa amanah makin bertambah
ya, banyak sangat amanah untuk dilaksanakan
persoalannya, bila? mampukah saya memenuhi amanah pada Allah, pada sekolah, pada Badar juga pada janji hati ini.??.teringat pula kisah lembu yang cuba masuk lubang, iaitu perkara yang diperlihatkan kepada Nabi SAW semasa mi'raj.. astaghfirullah..hasbi rabbi!

ya Allah, bantulah aku dan semua kawan2 ku dalam menjalankan amanah yang telah direncanakan-Mu ini!
amiin

insyaAllah, bila masa dah sampai, saya akan kongsi ilmu-ilmu bekalan dunia akhirat yg dapat sepanjang kem di penang [bengkel yayasan t.s.p] + kedah [intan terpilih] itu..
cukuplah Allah sebagai pelindun…

kelu.terkedu.huhu

nih entry kedua saya utk hari ni. haha.

yang tadi mood insaf, sekarang mood ..ntahlah..sengal kot haha

situasi satu..
''cikgu garang! cikgu cengil~!'' lontaran kata oleh beberapa orang pelajar pada cikgu Aishah, cikgu cemerlang kimia di sekolah saya. yang bestnya, ibu2 pun lontarkan kata yang sama pada cikgu. aduhai. tapi, saya suka cara cikgu balas. kata cikgu, "kat depan rumah saya ada kubur, semua tu mati sebab saya makan lah! kan saya ni garang.." hihi..kami pun terkekeh2 satu kelas..

situasi dua..
''eh, farhana..kamu satu tuition class dengan dia ke?''
ya, kenapa?
''dia kata susah nak tegur kamu''..satu petang kawan #1 saya tanya macam tu
''dia kata takut nak tegur kamu''..suatu malam kawan #2 saya cakap camni.
''dia kata dia gelabah bila cakap dgn kamu'' ..suatu tengah hari kawan #3 saya cakap gini plak..
lagi??
bila saya fikir balik, saya rasa boleh relate dengan kes cikgu aishah la.. bal…

apabila cinta hadir

-bismillah-

KETIKA CINTA BERTASBIH


Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku pada-Mu


Bisikan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku pada-Mu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit


Ketika Cinta bertasbih
Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku
Merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur pada-Mu atas segala cinta

saya tak faham maksud sebenar lirik nih. tapi, sedap jer dengar..haha.

hari ni, jalan-jalan kat friendster.. jumpa kawan lama yang bertukar sekolah. sedih. ada gambar dia. holding hands with sth yg x baik. dia dah tewas. ya Allah, jagalah aku. jagalah kawan2ku.
hidup nih masih panjang kalau mendapat keizinan Allah. ada satu cerita, seorang budak nih sangat baik masa sekolah. tapi bila masuk u, kandas. rosak. na'uzubillah.
entah lah, tapi bila saya baca satu-satu caption yang berbunyi, "…

ilmu hari ini

-bacaan basmalah dalam hati. ya Allah, peliharalah kami daripada bisikan syaitan!-


=)

haiya ma'an natadabbur hazihi ayaht,,

[surah al-an'am 6 :ayat 59]


Dan kunci-kunci semua yang ghaib ada pada-Nya; tidak ada yang mengetahui selain Dia. Dia mengetahui apa yang ada di darat dan di laut. tidak ada sehelai daun pun yang gugur yang tidak diketahui-Nya. tidak ada sebutir biji pun dalam kegelapan bumi dan tidak pula sesuatu yang basah atau yang kering, yang tidak tertulis dalam Kitab yang nyata (Lauh Mahfuuz).


subhanAllah :)

aku masih kerdil.

panjat pokok kelapa ya??

salam semua
lamanya sya x update..bukan x mau
...bukan x rindu
..bukan x sudi
.bukan pula benci


tapi, kesempatan utk semua nih terlalu jauh dari jangkauan..
so far, yg boleh dikongsi dan dicerita,
saya dah improved. a lot i believe.


alhamdulillah
sejak pergi kursus 'pembinaan jati diri cemerlang' anjuran yayasan tuanku syed putra, saya dah rasa kelainan!
-hari pertama (khamis) jejak kaki semula ke skolah, saya dah suka menjadi imam :)
-hari kedua (jumaat) saya bagi usrah 'on the spot' kpd adik2 tersayang kelas 1 Zainab ..semuanya gara2 saya x bawa buku Usrah Badar...hahah..nak tau isi usrah tu apa?? hahah of courselah apa yg saya dapat dari kursus tu...
hihi..yg saya ceritakan pada diorang,,
'cara nak belajar' (mmandangkan exam dah dekat~)
kena tanamminat - minat mendorong kita suka buat benda tu (belajar), menghilangkan rasa malas, dan sebagai pendorong @ motivasiusaha (adik2 cakap tawakkal dulu ..adeh...) - usaha tanda keikhlasan + pengorbanan yg kita sanggup lak…

Cinta Sempurna dariMu

layan..
*beware: x berniat melalaikan.hihi


Yuna - Cinta Sempurna

Aku manusia lemah
Selalu terjatuh
Berbeda aku darimu
Kau berdiri teguh

Aku serba tiada
Aku kekurangan
Dan bila kau tiba aku hilang dari kewujudan

Sempurnanya sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu

Lepaskanlah diriku
Kerna aku
tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna
Darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh

Bukan aku tak pernah
Mengerti dirimu
Ku sanjung setiap kata cinta kau berikan aku
Hilangkan rasa itu
Akhirkan semua
Dan bila kau sedar
Aku hilang dari kewujudan
Ohhh

Sempurnanya sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu
Lepaskanlah diriku
Kerna aku
Tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh
fuuh..lirik ni dah cukup untuk manusia describe l.o.v.e among humans...
tak tebayang nikmatnya mendapat cinta Allah!
Ya Allah, janganlah lepaskan kami daripadaMu
walaupun kami tak mampu untuk menanggung cinta sempurna
dariMu... :)

Ya Rabb, jadikanlah diri kami bett…

hadiah hari raya!

kelmarin, 2 hari sebelum raya,,

kepada mak saya tanyakan, "mak, tahun ni adik dapat duit raya tak?"
kpd kakak pulak, "kak, bila last kakak dapat duit raya? kalau kak nak tahu, tahun last kak dapat duit raya tu lah tahun last adik dapat duit raya daripd mak"
hihi..semua soalan sengal tu saya tanya dgn makna yg sama, nak minta duit raya dari mak
hehe

then, mak ajak keluar~ shopping..haha
dalam keta, nampak mak tulis checklist,
baju adikbaju tokrakhaha..tak ingat dahsaya pun senyum lebar :) ...mak nak beli baju lagi ke?? ngeh222....

nih antara senarai yg mak + ayah + kakak (abang bg duit raya :) bagi sempena hari raya:
- baju raya: 1,2,3,4
- tudung raya
- kasut raya
- t-shirt raya

tapi, dalam banyak2 benda, paling best are:
"mak, minta sekeping."
nak buat apa?
"nak beli buku"
haish, orang nak raya dia beli buku pulak
"hehe..makacih!"

jadi...

- bukuraya: MUJAHID CINTA, Cinta dan Rona Kinanah

alhamdulillah. teringat pula iklan dalam tv tu..p…

lemparan ketersungkuran

...letih dan lesu...seribu alasan...menjadi mahar...menguji iman...menguji iman...
Situasi 1
dalam sebuah kelas form 4,
semasa mengedarkan kembali skrip jawapan exam awal tahun kpd pelajar,,
"Tahniah, Tilmizah! Awak dapat markah paling tinggi dlm kelas. Rakan-rakan yang lain, cuba contohi dia. Tengok, mak dia kerja kerani jer, boleh dapat markah tinggi. Awak study macam mana ya? Ambil kelas tuition?" sorang guru memuji pelajarnya pada hari itu. boleh dikatakan, hampir setiap kali kelas subjek itu, nama Tilmizah + kerja mak dia + kehairanan beliau akan disebut oleh guru itu.
Tilmizah mengeluh. Sekadar 91%, apalah yang hendak digembar-gemburkan? Bukan tanda tidak bersyukur, tapi Tilmizah tahu, dunia ini luas. Masih banyak pelajar di sekolah lain mendapat markah yang lebih tinggi. Buat apa meriuhkan kejayaan seorang jaguh kampung? cukuplah sekadar memanjatkan kesyukuran kepada Allah. pada Tilmizah, doa seorang guru itu tinggi di sisi Allah. lebih baik beliau berdoa daripada meren…

cikgu jenama Karisma~

bacalah catatan saya masa perhimpunan merdeka di sekolah pd 14 Sept 09 yg lalu.. :)

Situasi 3 [biarlah situasi 1 & 2 bersemadi dlm notes book saya]
seorang guru berjaya menyerlahkan karismanya yang tinggi apabila beliau menyebutkan fakta-fakta sejarah serta isu-isu semasa dgn tepat dan lancar dalam sebuah majlis sambutan kemerdekaan di peringkat sekolah. beliau mengaitkan sejarah negara dan keberuntungan kita berada di sini, Malaysia dengan keadaan di luar negara.
isu-isu semasa seperti keganasan masyarakat g'airu muslim terhadap masyarakat uighur turut disebut dlm ucapannya.
sebenarnya, hanya dua perkataan yang menguasai ucapannya dan menarik minat saya. hanya dua perkataan, iaitu 'masjid ditutup' telah membawa pelajar kepada nostalgia beliau di kampung hinggalah ke masjid-masjid di bawah pemerintahan USSR dan zaman pemerintahan kerajaan umaiyah - turki uthmaniyah. malah, saya tak menyangka beliau turut menyebutkan tentang sejarah istana al-hambra!
di sini, beliau membuat…

keja = beres

salam

keja saya = beres
tipu
haha

homeworks saya dah berjumlah infinity
woahh
ya Allah, kuatkanlah aku yg lemah nii

BERES
apa yg saya dah bereskan:
-update blog prostar sekolah
-add math [statistic]
-urm..

harap classmates boleh catu percakapan saya @ sebarang aktiviti yang saye lakukan merujuk pada membuang masa dlm kelas..hihii
:)

prejudice + adalah sket..

hari ini sangat takut.
semakin hari, semakin teruk pula rasanya.
entah-entah, makin banyak yang saya tulis, makin banyaklah juga salah faham @ idea2 pelik yang muncul dalam orang yang baca. [soalan: ada orang ke? hihi]
haish
kehidupan kita berbeza. kita memiliki semua, tapi bukan pada masa yang sama.

PREJUDICE
saya takut pada perkataan tu. entahlah, tapi prejudice memang bawa banyak kesan dalam hidup. seorang bos boleh pandang rendah kepada pekerja sebab prejudis. sorang cikgu boleh sempit pemikirannya sekiranya dikongkong oleh prejudis. "ah, pelajar ini busuk. sah tak mandi pagi" seorang guru memprejudiskan anak muridnya. ini hanya contoh indirect. ((adik2 usrah selalu kena dengan saya pasal contoh 'mandi'. hihii))
siapa tahu contoh ini sama dalam hidupnya??

apa yang nak dimengarut lagi??

sambung balik, prejeudice.
saya pernah prejudis pada orang. orang pon pernah letak prejudice pada saya. :) biasalah tu. what u give, u'd get back~!..
tapi, kerana prejudice orang itu, say…

didikan untuk diri sniri

salam. entry ini hanyalah sekadar mengisi kekosongan malam yang sepatutnya diisi dengan alunan al-Quran serta solat-solat.

siapa dalam hidupnya tidak pernah terluka?
macam-macam telah saya cuba agar hati ini sentiasa bahagia
saya tetap berpegang dengan ayat Allah dalam surah al-Baqarah [dlm entry b4 this ada], namun syaitan masih membisikkan bisikan halus yang lebih berbisa daripada perkara yang zahir.
satu persoalan yang bermain difikiran,
mungkin disebabkan saya berasa tidak senang melihat seorang budak ni, orang lain pun berasa tidak senang dengan saya. :) dalam kelas, walaupun dapat markah bukan highest, still ada atmosphere yang ... yg boleh saya rasakan.
jika dulu sblum muncul orang yang amat saya tak senang ni, saya amat bahagia! in fact, kemunculannya seawal saya darjah 6 tidak memberi apa-apa kesan kerana dia tidak digembar-gemburkan [oleh media massa??haha]. tapi entah kenapa, sejak akhir-akhir ini ramai pula menyanjungnya.
saya malu pada sahabat saya, aisyah.

benarlah firman Allah,

SAYANG..

salam semua..
tajuk entry nih x silap, memang sayang.. pun
sayang ada banyak makna
jangan sempitkan kotak pemikiran kita

sebabnya

sayangnya parents pada saya
-depa x bagi pi library esok.. demam saya masih kus2

sayang.. saya tak dapat pi esok
-bila nak siap homework?? nak chit chat dgn kawan2

sayang.. tak leh jumpa kawan2 besties sis7ers esok
-kita jumpa kat ym je x puas :(

sayangnya Allah pada saya
sayangnya Allah bagi saya demam time xleh pose
-bleyh makan ubat :) even grr2..ketar2..sepanjang malam

sayang.. baru saya sedar hikmahnya
-moga tak terlambat
-alhamdulillah

sayang saya to Allah
-alhamdulillah..segala pujian hanya untuk Allah
sayang saya to parents
-terima kasih kerana berjaga malam..dengar adik mengigau2 :D hihi
sayang saya to mak ngasuh & ayah
-mak! ayah!
sayang saya pada sis7ers
-huwaa nk pi esokk
sayang saya pada semua
-doakan pada Allah agar saya sembuh

huuu

sayangnya!!! esok x leh pi library,,
ya Allah, sembuhkanlah penyakit ku ini,,
sabarkanlah aku,, kata nabi, sabar itu sinaran.
hihi smoga sa…

marhaban ya ramadhan karim!!

alhamdulillah
esok dah 1 ramadhan :)
hurm even i don't get the chance to perform solats, but that doesn't mean i can't do anything to enjoy this PESTA IBADAH!! like what ustazah Zahirah said.. =)
alhamdulillah jom kita doa sama2 yer ..niatkan 'kami' itu untuk sendiri, ibu bapa, seluruh muslimin dan muslimat, insyaAllah malaikat akan mendoakan kita juga :) alangkah indahnya ISLAM!
Ya Allah, semoga ramadhan kami adalah yang terbaik daripada yang lalu, peliharalah kami daripada mensia-siakan walau seketika cuma waktu dalam bulan barakah ini, ingatkanlah kami saat kami terlupa, terleka mahupun terpedaya dengan nafsu, selamatkanlah kami daripada azab api neraka. amiin

a silent prayer

assalam alaikum
sekadar mahu berkongsi serta mengharapkan kebaikan diperoleh

seorang hamba berdoa,
"ya Allah, Tuhan yang menciptakan setiap perkara, tidak ada sesuatu apa pun di luar pengetahuan-Mu melainkan semua telah tercatat dalam kitab Lauh Mahfuz,
ampunkan aku atas segala amalanku, fikiranku, niatku, keinginanku serta apa jua yang berlaku ke atas aku, juga orang2 di sekelilingku.

**memandangkan orang[ada ek~?] yg baca blog slalu dlm hati, nih la namanya silent prayer~

crita exam penggal II form 4~~

salam
haha exam datang lagi~~..huuu

alkisah,, maka tersebutlah kisah.. 3 minggu b4 exam, cikgu add. math dah bagi warning.. time tu, rasalah tempiasnya..gulpppy all the times.. spirit of studying pon masuk lah dalm diri.. nota fizik =beres, add math=beres 2 tajuk, math=beres la sket3.. huahhaa
haha *peringatan: ni kisah 3 minggu sebelum tarikh keramat~~

masuk minggu kedua, jadual exam tak dapat lagi.. smangat study dah luntur~ tambah plak dipress8x oleh cikgu2 PKS kesayanganku :) siapkan report PKS! m'jadi misi utama~~!
jadi, tumpuan study utk exam lepas ke tepi~~

minggu ke-3 [smiggu sablum exam~!]
runsing. apsal jadual x dapat lagi nih. dah la org study according to jadual. haishh..jadual nih memang membantut my spirit lorh~~ trok tol jadual..haishaaa semua salah jadual sbb aku x study :)

maka, meminjam ayat Allah, "yg dekat telah makin mendekat.." huuuu

hari ptama: BM - Sejarah - Syariah
tanda-terlebih-ready: lupa pulak bawa exam pad (memang x igt langsung200x!!).. terpaksa mena…

+ ialah campur ialah +

it's been a long time peristiwa ni jadi.
tp nak critakan pada dunia..? macam x kena jer.
tp, Allah x suka perkataan keji melainkan bagi orang yang dizalimi.
somehow, rasa macam dizalimi pula.
.perit..penghinaan..salah faham..tanggungjawab..amanah..mancari kemanisan iman..lemah..hampa..hipokrit? x.

ada satu kisah fenin' utk dikongsi
kisah seorang yang hanya menjalankan amanah
insyaAllah cerita ini dalam bentuk umum, tak da kena sesiapa yang x da kena-mengena

**beware: sure pening bila baca!

puan Nama (nama dia Nama =) kerja di sebuah tempat kerja. kerjanya ialah melakukan kerja. dia pergi kerja pada setiap hari bekerja. [hahah aku berusaha meng'umum'kan cerita ini~] dia kerja dengan penuh dedikasi. dia bertugas sebagai pemaju yang memajukan modal insan masa depan.
di tempat kerjanya, ada seorang pengarah yang merupakan majikannya. puan Pengarah(namanya Pengarah) kerjanya mengarah. hari-hari Pengarah melakukan kerjanya dengan bersungguh-sungguh.
puan Nama sangat baik, patuh pada ar…

mask? bare face?

salam semua

uh oh.. why should i think of something that shouldn't be cared for?
hurm..

act, i wonder whether should i wear the mask or not when i go for tuition class tomorrow. (why on earth i'm writing in full-letter-form??)
H1N1 is so dangerous that it causes fatal.
uuu nau'zubillah
but, what makes my worries worst is that somebody said just now, skolahteknikkgr closed for a week..but i dont really sure about it yet.
hurmm
what if it is true that the school'll be closed??
renungan~~> skolah tu dekat jer dgn smkap. smkap dalam bandar kangar. ikin pon dalam bandar kangar.
whoaaa

tp masalahnya, won't other students will be laughing when i'm the one & the only who wears the mask?? isn't it like a fish out of water?? haishh
perlis yg masih terpencil~~

manusia. kalu ganjil, orang gelak. kalu sakit..?
oh no im just acting like my grandma who always spend her time worrying about things! x_x
haish..runsing
runsing = lari nyanyi
mungkin lari+nyanyi bleyh hilang runsing~!

soalan?siapa saya, mereka, Dia

-bacaan basmalah dalam hati. ya Allah, peliharalah kami daripada bisikan syaitan!-

tertanya pada diri sendiri, siapa aku?
aku manusia. hamba Allah. makhluk Allah.

tertanya diri tentang orang lain.
siapa mereka?
mereka manusia. hamba Allah. makhluk Allah.

ramai tidak sedar bahawa semua orang adalah makhluk Allah. makhluk yang diciptakan hanyalah untuk beriman kepada Allah. sememangnya jelas setiap inci kehidupan makhluk bergantung pada kuasa Allah. mungkin ramai masih tak nampak pergantungan kita pada Allah, tapi perkara ini telah jelas terjadi di mata.

firman Allah, dalam surah al-baqarah, "sesungguhnya orang2 yang beriman dan berbuat amalan kebajikan dan menunaikan solat dan mengeluarkan zakat, bagi mereka pahala daripada Tuhan mereka (Allah). tidak ada rasa takut dalam diri mereka dan mereka tidak bersedih hati". dari ayat ni, theori yg boleh saya rumus ialah --->

"kalau tinggal solat = pasti akan dilanda kesedihan dan ketakutan"

kesedihan berbeza bagi setiap orang. ba…

biology x kesah..dia pun

mari baca kisah nii.. =p
kisah??
alkisah...
there is a human being that always success in every single thing that i know.
the human being is kinda everybody's favourite.
almost everybody i know has good feeling over the human being.
indeed, yesterday i discovered that one of my friend blushed all over her face when the human being put the cursed smile over the human being's face..
what do i do?
sigh..

then, a shocking thing happen
it was yesterday's
when i'm in a class,
a teacher asked the human being
"what's the date of today?"
as tomorrow is 27th Rejab
and the human being lost the words
the teacher then asked another student
"what's the date of today?"
and the student answer confidently
"26th Rejab as tomorrow is holiday for isra' mikraj"
when i heard those,
what do i do?
smile like wicked-che'ah

selawat ke atas nabi~!
jom kalahkan human being dengan m'jadi the best di sisi Allah dan Muhammad s.a.w.
=)
uhibbukumfillah

-n-of-n3-

..hoh..hoh..hoiisHh..

life..c'est la vie~ [life..that's life~]hoh..dan hoh...dan hoHh!

1stly, ada ke patut sorang cikgu takoot sama anak muridnya??
hari ni ada jumpa satu blog besh,, blog sorang cikgu muda yang agak sengal../hahahh bleyh wat gang dgn aku nihh =D/.. hurmm bliu ckp psl sorang student yang ~~~ntahlahh~~~
haish~

sorang pendengki tak akan dapat apa2 melainkan apa yang didengkinya - kata hikmat arab

so, kalu aku nk dengki sama itu budak boleh ke?? =D bleyh dapat jadi cam dia..high achiever gituu...haha =) sama macam hikam wal amsal tu cakap.. adeh.

2nd thing nk tulis arini, SAYA X SUKA ORG meLABEL orang lain sesuka hati
dan lagi x suka kalau tak tahu pasal apa label tu dilabelkan.

100 million dollar question** : mengapa perlu dilabel dan melabel dengan label tu pada pihak yang terlabel tu??

**bila kaji balik, bulan april is debate..sah keja 2 org tu..huhu

-n-of-n3-

eja-biar-betol challenge 2009~~!

spell it right challenge 2009
hahahhh
ada 10 perkara macam-macam utk dikongsi~
perkara yg bukan orang yang sama terlibat .. macam2 ada

when it comes to the matter of luck, i'm totally out of it.
so do [ayam] & [f]..hahah samalah naseb kamuu
alhamdulillah, even dpt goodies bag jer, [still happy + enjoy - flabbergasted = me today!]hurmm..kebanyakan students yg aku jumpa hari ni orang yang sama aku jumpa masa sekolah rendah dulu2 pi camps..hahahhh macam2 rupa ada.. yang makin kembang~ yang makin tinggi..haha cakap pasal tinggi, alkisah tadi adalah sorang budak yg amik tuition skali dgn aku.. [a.m] head judge tanya dia, "how tall are you?" then he made a reply which i believe has stunned almost everybody there, "about 192 kot..". fasihah pun bisik + mata bulat "hahh 2 meter budak tu!!"adeh.awal pagi, bdk2 sekolah elit [elit dari karuma~] buat bising2.. konon semangat lebih..tp bagos gakk drpd skolah lain yang diam bertafakur jaa.. hahahh tp korang overeact …

[hari] -ini- [koperasi] -membuatkan- [sekolah] -meletup-

hari koperasi sekolah

tujuan asal baik. memupuk semangat majukan koop.
tapi sayang, penghayatan kurang. in short, tak ada langsung!
hari ni, aku berpeluang duduk sama-sama dengan ikan2 [pelajar masalah] di blakang dewan. -biasalah farhana kalu lewat~-
tp ada hikmahnya!!
from that, i judge them as
busuk.menyusahkan.pengotor.sumbang.my judgements are based on what i've been seen, endured and felt.sbb kedudukan itu busuk? sebab aku duduk sebelah kasut-kasut. kasut bukan calang-calang kasut, kasut bleyh-blah-star [north star ori konon]..alaa yg jenis sport tuu..trademark utk ikan2 pakai!mereka menyusahkan. sebab?? aku tgh duduk elok2 sorang2, depa sibuk nk tarik-tarik tikar. dah lah datang lewat, lambat nak adapt to surrounding plak. alahai, tak pasal-pasal ustazah tpksa kluarkan suara. adeh. rasa aku pulak yang kena marah.PENGOTOR mereka itu. ya! segala sampah ditinggalkan sejurus bangun. tu bukan etika pelajar sekolah aku. tapi mereka ikan2 dengan x malunya mengaku dlm friendster, myspace…

..hati pada saat kematian..

dia menjengah lagi kemarin, aku terfikirkan tentangnya hari ini, nampak jelas di mataku kematian itu dekat ` bagaimana keadaanku saat sakaratul maut? ` ***hari ni ada terbaca blog muslimah yg kehilangan rakannya. [blog ini] petang tadi, aku terfikir, dapatkah aku melalui saat kematian aku dan ahli keluargaku? semalam, perkara yg sama terlintas. ` Ya Allah, sabarkanlah aku. bantulah aku menghargai setiap masa bersama keluargaku di dunia ini! sedaya upaya akan kukosongkan hati ini daripada mengingati makhluk yang tidak patut menghuni di hati ini! ya Allah, sucikanlah hatiku. kuatkanlah cintaku terhadap-Mu dan kekasih-Mu, Muhammad S.A.W., manusia teristimewa ciptaan Allah. ` ` ` [masih bersedih.hatiku gelap.dicemari pasir yang berkilau di pantai.walau memikat, tetap pasir yg x patut diletak di hati.sekadar untuk dikagumi, kepada Allah, Tuhan yg Maha Pencipta] ` ::sucikah hatiku saat kematianku?? astaghfirullah::

..six [6] days in negori sombilan [9].. debat arab USIM nilai

apa nk tulis yerk??
hurmm

overall, i really do enjoy myself there. on the arrival, SMKAP reached USIM Nilai the first..that's before other teams from the entire M'sia..haha

on the first day,, i become a bit famous..hahaha.. [klu: sedap ooo ORS...oral r apa ntah salt] tapi sengal + frust jugak sebab i heard somebody said like this, "ubat tahan gelak x der??" [inni, hanya aku yg tahu apakah kemerepekan ini..] act, we're brought to the USIM campus or to be exact, the main lecture hall..cewahh..sengal. alkisah, kami satu team duduk di depan sekali..row 2 dari depan..maka, terpampanglah snapshot srikandi smkap di skrin. [mode: sengal activated]

alkisah malam dinnernya pulak (",) ahaha..uh oh tudung krim dipadan dengan sutera vietnam hijau fresh + kain batik yg melambatkan langkah ku~~ in short, menyerlahkan kegelapan mukaku...adeh. hurmm pasal meja plak, duduk satu meja dengan debators dari SMKA Kedah. yeah, mereka agak sengal. incident x besh:garpu k.muna terbang ma…

kawanku sis7ers~

sengalnya bila bca coments ampa kat fenster...ahahaha
('',)
muna: km ska ALAHAI mode graphic tu...mcm kna pda tmpat ja..ahahah


alahai..~~ ('',) chah~: ngeh..pucca yg kesengalan x terkawal tu...ahahah

('',)
zati 'krayon'[bca about me kt page dia]: haish.....~~~ dan haishhhhhh......~~~~~ lagi
wink!

!~sis7ers unite~!

nk ltk gambo..tp cable x jumpa..nanti lorh~
hurmm..td agak dull but not for most of the time..
firstly, baby mira comot x join...
then, the kfc is not open 24-hours
we go back and forth from kfc & pizza sampaikan kna gelak dgn manusia2 mana ntah
adeh
luckily, ashi bagi tumpang
ahaha..menyedihkan bila igt balik
ahahaha ROTFL

kemelayuan yg makin terhakis

sedyh2...just now i read a newspaper article about the ketidakpuashatian malaysian towards the malays..
malay..what malay really is?
i ask myself on my malayness~ practice.when i sit back and think, i found out that fewer people practice perfect malay customs. even me! i dont write in jawi, i dont write in bahasa melayu, but alhamdulillah, i wear baju kurung not only during kendurii...but almost everytime..biasalah, kgGirl~!

so, ingatlah...
bahasa melayu dah diganti bahasa malaysia. tulisan jawi ialah tulisan asal orang melayu tp org melayu sendiri x kuasai. pernah sekali i heard somebody ask, "orang bukan melayu [tukang buat batu nisan] yang tulis jawi di batu nisan boleh ke? (dosa x?)" aduhai..jawi bukanlah semata2 islam tapi melayu. jelas sudah orang melayu sendiri dangkal pengetahuan. [ada orang tanya: dangkal tu apa?]seterusnya, pakaian melayu...songket? jarang nampak orang biasa pakai. baju kurung juga. baju melayu..? mungkin masa kahwin sahaja..haha ^_^apa lagi budaya mel…

ku bahagia!

/smiling *grinning/
alhamdulillah

sis7ers berlima bagush lah!! syoknya jd kwn korang..ekekekk
im seaguling all the time until the so-called debate syndrome has finish

ahaha....
it is a cliche when sadness and sorrow accompanied our happiness..
despite of what others have tought on me, i choose to stay happy and keep grinning all the time!
yay, that's me..the hipocrite one~ ('',)

actually, during this long time full of activity, i faced many negative points..

*to be continued

sis7ers, bertukar~!

cam ultraman taro plak..ehehe [ke power rangers ahh??]

ya Allah, kami hamba-hambaMu mohon dipermudahkan urusan kami. jadikan pertemuan kami dilimpahi dengan keredhaan-Mu. eratkanlah ukhwah antara kami. =)

Amiin.

yay! ptg nih kita jumpa nohhh!! :D
~~~~~

kem srikandi smkap 2009 =)

alhamdulillah..
last weekend, i participated in this awesome camp.
everything's great from the management team to the participants..
but, nothing beats the muhasabah diri slot..
huuu..insaf..malu pun ada..
at first, i thought all the gimmick is just an act..soap opera~
and yup, im right. thanks to my instinct =)

mula2, memang x nangis..tp bila kak pengarah kna marah dgn 4 bros tu, huu..sedih
the peak time is when a bro said in his poem, which means "jika kamu anggap ini hanya lakonan, hati kamu keras"
uuuu..that time, what flashed to my mind is..ya Allah, kerasnya hatiku sbb dari td aku rasa ini semua lakonan..no way..then, i started to cry to think that my heart is so keras..berdosanya aku..uuuu

consequently, japanese-eye-sindrome attack all the participants =)..
that night, we slept at 2 am in da morning and woke up at 4.30 am, rushing to surau..uuu ngantuk! i wasn't that sleepy on the night before but this night, no other way to hold it back.

on the last day, everything's…

zeles?! ble bla~

salam..

"Classes. Homework. Special projects. Even for students who have no health problems to think about, it's hard to stay on top of schoolwork sometimes."
i hate it when i'm not on top of sth. especially when everybody does! i hate it when i dont finish my homework neatly on-time, when i think about my dark past, when i lost my important time because of others (i'm being too kind to others [[itsar yang x kena pada tempat]]), i hate to think about ostolia as they had too much opportunities around them~ ...

lately, i have encountered with jealousy..not over me, but others..
a friend told about her problem. she's facing a kinda jealousy act from her other friend. her other friend was jealous on her over her active participation in almost everything..[well, who knows she'll be a high-achiever??] =). she was all the day worried and kinda messy in her mind, so she asked me for some advices.. what can i say is, "kau masuk lagi banyak pertandingan, biarlah o…