Skip to main content

lemah, kuatkan. Alhamdulillah

wahai teman-teman,
saya sekadar ingin berkongsi apa yang saya discover hari ni.. tiada makna lain yang tersirat melainkan sekadar peringatan kepada diri yang lemah ini
to think about what i've done before, i felt very helpless and lost. but, alhamdulillah, Allah helps me by giving me a chance to talk with my bff. with Allah's guidance, we discuss about what i've done and what should i do now.
Astaghfirullah..sama-samalah kita beristighfar semoga Allah ampunkan kita. Amin.

Dengan kalimah basmalah,
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih,

Kalam Allah yg bermaksud,
[yang dilaknati Allah, dan (syaitan) itu mengatakan, "aku pasti akan mengambil bahagian tertentu dari hamba-hambaMu,*

dan pasti akan ku sesatkan mereka, dan akan ku bangkitkan angan-angan kosong pada mereka, dan akan kusuruh mereka memotong telinga-telinga binatang ternak, (lalu mereka benar-benar memotongnya)**, dan akan aku suruh mereka mengubah ciptaan Allah, (lalu mereka benar-benar mengubahnya)***." Barang siapa menjadikan syaitan sebagai pelindung selain Allah, maka sungguh, dia menderita kerugian yang nyata.

(syaitan itu) Memberikan janji-janji kepada mereka dan membangkitkan angan-angan kosong pada mereka, padahal syaitan itu hanya menjanjikan tipuan belaka kepada mereka.

Mereka (yang tertipu itu) tempatnya di neraka Jahanam dan mereka tidak akan mendapat tempat (lain untuk) lari darinya.]
Surah An-Nisa, ayat 118 hingga 121.
[4:118-121]
*pada setiap manusia ada potensi untuk berbuat baik dan ada potensi untuk berbuat jahat, syaitan-syaitan akan menggunakan potensi untuk berbuat jahat dalam mencelakakan manusia.
**menurut kepercayaan masyarakat Arab Jahiliah, haiwan-haiwan yang akan dipersembahkan kepada patung-patung berhala, harus dipotong telinganya terlebih dahulu, dan binatang yang seperti ini tidak boleh dikenderai, dan tidak boleh dipergunakan lagi serta harus dilepas lagi.
***mengubah ciptaan Allah dapat bererti mengubah ciptaan Allah seperti mengebiri binatang. ada yang mengertikannya sebagai mengubah agama Allah.
Firman Allah yang bermaksud,
[Dan orang yang beriman dan mengerjakan amalan kebajikan, kelak akan Kami masukkan ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamannya. Dan janji Allah itu benar. Siapakah yang lebih benar perkataannya daripada Allah?]
[Surah An-Nisa, ayat 122]
[4:122]
Ya Allah, berikanlah kepada kami kemenangan, kenikmatan hidup dan kebahagiaan yang kekal abadi, yakni syurgaMu. Amiin
Rabbana, bimbing lah kami ke jalan yang lurus, berilah hidayah dan rahmatMu yang meluas kepada kami dalam menghadapi hidup. Amiin
Rabbana, peliharalah kami daripada terpesong ke arah kemungkaran. Amiin

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …