Skip to main content

the coming 30th dec

it's a day where every PMR candidates's queries get the answer..
oh, i've been waiting for a long time to this.. but, the moment i read the news, i can sense my heartbeats no more.. cewah.. sort of lahh
im afraid. scared of an unexpected down moment. x_x. thinking about everybody's reactions. what would they say? is it compliments or ...
.'. im really feeling anxious on waiting for the day to come. red letter day for every candidates.
* oh if this gonna continue to happen, i can see my hands start to tremble, continuosly and uncontrollably just like che'ah. i am not being too much, am i?

so, to calm me down, i seek for the remedy in Al-Quran. Alhamdulillah, i found it. it is in Surah Baqarah : 277.


ِبِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

-


إِنَّ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ وَأَقَامُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتَوُاْ ٱلزَّڪَوٰةَ لَهُمۡ أَجۡرُهُمۡ عِندَ رَبِّهِمۡ وَلَا خَوۡفٌ عَلَيۡهِمۡ وَلَا هُمۡ يَحۡزَنُونَ
meaning:

Lo! those who believe and do good works and establish worship and pay the poor-due, their reward is with their Lord and there shall no fear come upon them neither shall they grieve. (277)
maksudnya:

Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mengerjakan sembahyang serta memberikan zakat, mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya sesuatu yang tidak baik) terhadap mereka dan mereka pula tidak akan berdukacita. (277)


so, put the trust in Allah because Allah Knows tha Best. =)
"maka kepada Allah sajalah para mu'min bertawakkal"



as i'm writing this, my sis called me from pangkor just now =)
me: helo~
sis: helo adik!
me: -i thought it's mom who called me- ha.. awat?
sis: wat pa? -oh, it's my sis. is it? -
me: men computer. internet.
sis: masak dah nasik? -yeah, it's her voice-
me: dok lagi.. pukul 2 satgi lah.. -mak balik pkul 3-
sis: ayah x balik?
me: x
sis: abang x balik?
me: x..
sis: oh, depa tak balik sembahyang jumaat?
me: huh? arini ari apa? -i look at the taskbar 'Friday, December 26, 2008'-
sis: jumaat lah
me: hehe..ya ke? x ingat..
sis: isk budak nih
me: weh..! satgi depa balik awal. -oh no..ada lunch! nasi x masak lagi-
sis: hah, pi lah masak..
me: ok, thanks peringat..hehe
-so does it. teruknya sampai boleh lupa ari penting nih.. Saiyiddul Ayyam plak tu.. adeh.
jgnlah aku lupa plak 3oth dec~!

my electronic source: http://www.gph.gov.sa/index.cfm?do=cms.quranexplorer

Comments

  1. 'i can see my hands start to tremble, continuously and uncontrollably just like che'ah.'
    (X_X|||)

    skrg ni tawakkal je la.. we've tried our best :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …