Tuesday, September 18, 2018

May Allah bless me, my parents and family

Bismillah

Alhamdulillah.

Hari ni cuti. Ayah pulak sakit pinggang. So dari pagi ayah mintak adik turun beli nasik lemak. Selalunya ayah buat semua benda, dari beli makan pagi sampai makan malam. Sedih pun ada, gementar pun ada. Haha.

Sis neves sebenarnya nak pi beli di kedai yg rebut2/kena order cakap kuat2. Haha.

Lps tu keluar dgn mak pergi beli makan tgh hari pulak. Mak ajak singgah kedai anakku utk beli barang baby utk my bakal anak2 buah. Hurm. First time la jugak sebenarnya keluar berdua dgn mak dan drive plus parking hahaha. Sblum ni tau tekan minyak, jalan dan berenti ja. Mak ayah yg turun naik keta. Ayah yg parking/drop kalau aku sendiri nak turun pi mana2. Anak bertuah ni pemalas nk turun / drive / fikir nk cari parking.

Alhamdulillah, berkat bawa mak di sebelah, parking sangatlah senang dapat. SubhanAllah betapa Allah angkat doa ibu.

Boleh bawa mak beli kasut baru jugak. Kesian mak sakit kaki. Tapi dia still kuat semangat nak pi beli baju cucu2 dia. Ikutkan maksu ni, nak beli online jaaaa semua benda kalo boleh.

Sebenarnya tadi 50-50 paksa rela gak nak drive keluar pekan tu. Niat nak pi beli makan tgh hari saja. Tapi bila tgk mak bersungguh nak ajak keluar dan singgah kedai, maka ku lawan jugak perasaan neves dan malas tu. Biasalah, nak keluar dari comfort zone mmg la susah. (kalo ikutkan perut sendiri, malas keluar beli makan maka pasti akan skip ja makan tgh hari tu hahahaha... Tp fikir perut mak ayah, kena lah jugak pi cari makanan)

Malam pulak, sama la takdak makanan. Tp mak ayah dah tak larat nak keluar beli dah. Jadi, buat pertama kali dalam masa 6 bulan bekerja, i cooked. Ye saya masak. Fes time sebagai doktor hahahaah. Nampak dak aktiviti hidup ku byk 'terjejas/terbantut' lps kerja.. Hehe

Sambil masak malam tu, mak nasihat2 la pasal nak kahwin ni...

Urm

Fikir2 balik, i kinda tak nak kawen dlm masa terdekat sbb tak nak keluar dari comfort zone sebenarnya. Mcm pagi tadi, berat nyaa lahai nak bawa diri pi beli nasik huhuhu sampai sanggup terfikir nak skip makan ja hahahah

Apadaaa farhanaaa...

Urm

Doa.

Ayat mak kata malam ni, "mak duk doa anak2 mak jadi ustaz/ah, tapi tak dak anak2 jadi ustaz/ah, tgk2 Allah nak bagi menantu ustaz/ah dlm keluarga kita (in shaa Allah)"

Tiba2 teringat salam2 perkenalan dari kalangan ustaz2 😂 omg aku tak leh lari dari doa mak

Ok sekian.

Doakan perjodohan dan perkahwinan saya diberkati dan dalam petunjuk serta dirahmati Allah.

Amiin.

Friday, August 17, 2018

Alhamdulillah

18/8/18
Cantik tarikh nih hehe

Alhamdulillah, dah hampir 6 bulan aka setengah tahun dalam housemanship. :) sekarang dlm posting ke-2.

Posting pertama, surgical, berakhir dengan alhamdulillah baik2 saja. Drama2 tak cukup cme, logbook dan assessment di akhir posting. Hewhew.

I enjoyed surgical posting very much. The symptoms and causes are pretty much straight forward. And i think i exaggerate my ocd-ness bila masuk OT time hand washing, scrubbing and gowning😂. And best masuk ot, can touch here and there while assisting... Tak macam zaman belajar dulu, intai dari jauhhhh jer hehe.

Now, in 2nd posting, medical. Still adapting, but i think after 1 month baru boleh terima kenyataan medical ni ok jer. 1st week, rasa sgt burden dgn workloads, 1st month burden dgn oncall EOD sbb tak cukup ho... Now ok dah, on call seminggu sekali saja sbb dah ramai ho... And some mo's pun dah kenal, so hopefully boleh okay sampai ke akhirnya.

Benda best ialah bila dr tahu i dah surgical, so dia biar i jahit suture utk secure fem cath sorang2. Hehe. Dekat surgical tak pernah pegang suture pun 😂 mf pernah offer suruh jahit tapi tak berani nanti rosak tissue orang hahahaha

And today, alhamdulillah, round pagi di hdw, dr c luangkan masa ajar cara baca chart hdw. SubhanAllah tak pernah ada orang ajar sedetailed yg dia ajar. And dia tanya, nak hospital ke nak kk -based bila jadi MO nanti?
Surgical based or medical based?

Nampaknya, i need to make decision from now... Who i picture myself in the future.

Learn, practice and kumpul experience banyak2 masa ho ni. Ingat, nanti nak jadi mo/sp... Bukan selamanya ho...

In shaa Allah. Semoga Allah permudahkan segala urusan kebaikan. Semoga Allah berkati dan izinkan penutup yang terbaik utk setiap perbuatan, kerja dan amal.

Salam zulhijjah.
Semoga Allah izinkan haji dan umrah pada masa yang terbaik❤️

Friday, July 20, 2018

Mengadap boss

Hari ni kena hantar surat.

A review,
B tulis round s/b,
C amik darah.

A punya pasal, B dengan C kena. Lps tu A suruh B mengaku salah. A memang senior yang teruk. Luckily dia dah nak keluar department. Semoga dia kena benam banyak2 dalam posting depan. Urmmmm.

Sunday, June 24, 2018

The truth and the reality are there, hidden

- bismillah -

It's been a long time since i can sit down and write something here.

In this life, we do not know:
- we would live up to what age?
- how is our future self?
- what kind of ujian would we face?
- who would we meet and live together?
- when would we be parted from our loved ones...?

Thinking tomorrow is myb just our last day in life... Until proven otherwise.

Oh Allah, never left me alone in this heartbreaking temporary world.

I just want Your eternal jannah. Pls grant me in with my loved ones. Amiin.

Friday, June 22, 2018

Takpalah, jaga berkat

Dr tanya kenapa xda ldh, xda amylase...

I can just make up the values... High value and get the diagnosis straight away.

But i wont lie, i wont cheat.

Hence i receive a lecture and dissappointing look from my dr. "u have no logic" kinda impression.

Oh Allah, may i ask for Jannah to replace this broken piece of ending...

Allahumma ighfirli.

(the values were not there because the first person seeing it doesnt take it in the first place. So... If i got "no logic" later then i'll be just like that... So alhamdulillah for getting "no logic" now so that i may not repeat the mistake later...)

اللهمّ اجعلني لسان صدق في الآخرين واجعلني من ورثة جنّة النّعيم

Monday, June 18, 2018

Ujian

Sesungguhnya, kehadiran antara kita ialah satu ujian.

Sesungguhnya, aku mahu menjaga keberkatan,
Aku mahu menjaga tawakkalku pada Tuhan,
Aku mahu menjaga setiap doa dan harapan.

Jika baik, untuk dunia dan akhiratku, maka akan dipermudahkan.

"alhamdulillah, anakku punya sandaran (pada Tuhan)," kata ibuku.

Semoga, hidup dan mati ini diredhai Allah.

Monday, May 21, 2018

4 days to go...

- bismillah -

Alhamdulillah... Allah maha besar. Pejam celik, lagi 4 hari untuk saya exam end of posting... Bermakna lagi 4 hari untuk habis bulan ketiga... In shaa Allah.

Doakan, penutup nya adalah kebaikan :)

Semoga Allah berkati saya.

Semoga pekerjaan ini bukan menzalimi diri sendiri atau sesiapa.

Terima kasih Allah atas segalanya. Terima kasih atas segala persepsi, layanan, teguran, ceramah dan tunjuk ajar yang Kau izinkan berlaku.

Sesungguhnya, tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah.

May Allah bless me, my parents and family

Bismillah Alhamdulillah. Hari ni cuti. Ayah pulak sakit pinggang. So dari pagi ayah mintak adik turun beli nasik lemak. Selalunya ayah bua...