Saturday, August 8, 2020

ED on my last days

Allah tahu what i'm feeling.
Semoga sentiasa dlm jagaan Allah.
Amiin.

Semoga beroleh penempatan terbaik.
Utk dunia dan akhirat.

In shaa Allah, bakal memasuki floating episode kedua. Alhamdulillah dapat negeri yang sama juga. Doakan dapat tempat yang sama, if not, yg terbaik amiin.

Sesungguhnya aku bersyukur pada Allah untuk segalanya. Alhamdulillah alaa kulli hal.

Semoga Allah berkati aku dan orang sekelilingku, semoga sentiasa berada dalam kebaikan. Amiin.

Thursday, July 23, 2020

my 3rd visit to dermato clinic

- bismillah -

Alhamdulillah. My general skin condition improving. But i would still have to continue my medications for another 1 month because of some stubborn flakes on my scalp. The doctor even increase the dose.

I saw few friends on social media promoting supplements in form of vitamins. Well, i am currently taking daily folic acid, and occasionally taking vit c. What's different between me and them is that, those vitamins i'm taking become my requirement, but for others they may be merely supplement.

Taking daily folic acid is essential because i'm on mtx, a cytotoxic drug that works in folic acid derivatives in my body. Continuos depletion may lead to various complications to one's body and also to the fetus if one gets pregnant. 

Since i'm on mtx, the doctor asked me if i'm getting married in the next few months, of which of course i said no. Then she said may be i would have to continue the treatment up to 1 year.

Yes i do feel sad, but i am more grateful of being in current condition rather than having special someone but i have to break the news instead. Allah had save me from unnecessary headache 😂

Above all, lets pray for everyone's happiness.

Dunia ni xlama pun. Yang penting jaga soul kita. Jaga iman dan hati kita. Kulit, badan, anggota, semua tu pinjaman dan amanah juga. Yg kekal adalah kehidupan akhirat.

🙂

Saturday, July 18, 2020

dewasa

- bismillah -

Alhamdulillah, sudah meningkat usia akhir 20-an. Persoalan, cabaran dan perkara hadir dlm kehidupan seharian juga berbeza.

Suatu hari, terjumpa fb profile seorang kawan lama (perempuan). Dia kini sudah mempunyai seorang anak. Ma shaa Allah tabakallah.

Dan pada hari yang sama seorang kawan perempuan lain pula pm tepi. Mulanya saja2 bertanya khabar, lama2 beliau sendiri mencurah isi hati setelah kecewa dengan cinta.

Ah, dunia ini banyak ceritanya! Di hujung spektrum sana dengan cerita bahagia hidup berkeluarga, di hujung sini pula cerita kecewa tidak dapat mengecap cinta.

Dan Allah takdirkan aku di tengah. Tidak sebahagia orang yg di sana, dan tidak pula sekecewa seperti orang di sini.

Untuk itu, aku bersyukur menjadi aku. Aku bersyukur dengan nikmat masa sekarang. Aku bersyukur dengan nikmat masa lepas. Dan aku bertawakal untuk nikmat masa depanku.

Wahai temanku yang kecewa dicurangi,
Ketahuilah, setiap yang jahat, pasti ada yang lebih jahat daripadanya. Dan setiap rasa kecewa itu, ada sebab lain yang kesan kecewa nya lebih besar.

Bukan kah jika mati tanpa iman itu adalah kekecewaan terbesar? Bukankah manusia zaman silam yang membakar Nabi Ibrahim itu lebih gila dan kejam daripada lelaki biasa yang mencurangi mu...

Keluarlah daripada kepompong keselesaan. Cabarlah dirimu mengenal diri, bahawa kau layak diuji. Carilah perkara yang lebih besar, sehingga kau merasakan diri mu dan masalahmu, perasaanmu, adalah perkara kecil.

Dan sebesar2 perkara pastinya kembali kepada Allah.

Be present. Be grateful in your current state.

Kemudian, pada hari yang sama, aku dikhabarkan kisah ketiga. Juga mengenai kecurangan. Cumanya kali ini mereka masih bernikah, dan isterinya ialah rakan sepengajianku. Dia seperti tidak tahu, kerana ig-nya hanyalah kisah honeymoon.

Pesan nabi, cukuplah kamu dikira mengumpat jika menceritakan apa yang kamu dengar saja (tanpa bukti).

Siapa yang benar, hanya Allah yang tahu. Yg menceritakan, yang diceritakan atau yang tidak tahu cerita?

Tugas kita, ialah only care if berkaitan dengan kita. Kalau dia bahagia, biarlah dia bahagia, walaupun ada gosip di sebaliknya.

Kembali lah mengetuk pintu iman. Jaga pandangan, percakapan dan fikiran!

Dan isi keempatnya, mungkin jodohku masih belum sampai kerana hatiku masih bergelap.

Semoga titik2 hitam dalam hati ni dapat dihilangkan.

Kembali ke cerita pertama tadi, hati yang gelap ini terdetik, (alangkah biasanya seorang dia dulu kini sudah berkeluarga!), mungkin itulah gumpalan fikiran yang menggelapkan hati.

Semoga Allah ampunkan aku.

Kawan, jadilah orang yang biasa2 sahaja, kita bukan sesiapa. Kita juga sangat biasa2. Jangan pandang tinggi pada makhluk ciptaan Allah, tapi pada Allah, Tuhan yang maha pencipta.

Semoga Allah kurniakan kita qalbun saleem. Amiin
❤️

Wednesday, July 1, 2020

family love

I love you hence i dont hold my phone during meal times.
That is how i show my love.
I kept my phone inside my room or put it on the cabinet nearby.

But i cant expect others to love me the same way.

Everybody just loves everyone, it's just that we manifest our love differently.

May Allah bless my parents and family.

Tuesday, June 30, 2020

my 2nd visit to dermato clinic

- bismillah -

Alhamdulillah. Allah izin hadirkan diri dan dipermudah urusan hadir ke klinik pakar kulit buat kali ke2.

Kali pertama hadir dr dah kasi diagnosis dan mulakan rawatan. Well, she started me on MTX. If u know it, then kept silent, dont ask if u dont.

Kali pertama hadir, Allah izin sempat solat istikharah dulu. Tawakal pada Allah about what will happen to me, what diagnosis shall i face and etc. So even she started me on MTX on first visit pun xpelah, Allah dah tahu...

Kedua kali hadir ni, still ada worries. What's next shall i face..haha.
It's tough. Anyway mak ikut sama teman hehe. Tapi tunggu luar ja, thank you mak for giving me strength and support with privacy.

Nak jadikan cerita, pagi pergi appointment ni lah kad debit hilang. Haha ni kali pertama jadi macam ni. So sblum ni rasa kaya berkemampuan pergi klinik private hospital, kali ni Allah uji He can do anything beyond what money can give me.

Pinjam card ayah :') 
Above all i realise i brought nothing with me. I only have Him. Yet He still brought me there despite i have no money. He can just do anything.

T_T

Well next is about what happened during consultation. I have always wonder, how do i tell my future spouse about my condition. And i decided to ask my doctor about this. Guess what? She answered me beautifully. "It is not contagious, it can be controlled, it may be passed to your offsprings, and if u want to conceive we can stop the systemic treatment and only control with topical applications." She also added "You can bring him here if you want me to explain," hahahaaha i have no one yet la doctor, it's just me overthinking things hahahahaha.

And i also ask her if i can go to spa/salon...
Having heard her answers, well no thanks i'd rather not going to any spa/salon fearing it will trigger the flare up.

Anyway. All these make me realise, Allah values us not with beauty, not with money. We can achieve anything with His helps, beyond what our mind can imagine. He can just set things up.

In shaa Allah, i will get married, love and beloved, beyond what can i think. (Because i think an ordinary love is not capable to love me for who i am).

May Allah bless me.

Ps to others who are having hard time, especially being diagnosed with unexpected disease, please seek your support. And the ultimate support must be your firm faith in Allah.

Saturday, June 20, 2020

Allah uji tidak melebihi kemampuan hamba-Nya

- bismillah -

Alhamdulillah. Allah izin masih berada di perlis, di rumah sendiri menumpang kasih ibu ayah.

Alhamdulillah. Allah perkenankan doa ramadan.

Alhamdulillah. Allah guide perjalanan ini.

Allah izin saya dapat jawapan mengenai dermatitis (keadaan kulit) saya yang tak lega2.

SubhanAllah.
It's an autoimmune disease.
La hawla wa la quwwata illa billah.
Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan kekuasaan Allah.

So currently, being diagnosed with such (i prefer not to disclosed it, yet), Allah izin dapat support yang dari sekeliling.

Sesiapa saja yg berdepan dengan penyakit kronik (tak lega tapi boleh kawal), akan perlu berdepan dengan cabaran2 tertentu.

Antara cabaran yg saya dapat ialah
- emotion
- financial
- physical
- spiritual

Emotion, terkejut, rasa nak sedih, mixed feeling, rasa mcm dekat nak mati semua ada la. Eh betul ke ending aku macam ni. What if my end of life sebab side effect ubat, what if this and that...

Financial, my first treatment upon knowing the diagnosis cost me RM 1k. That is for 2 weeks duration of treatment. Huhuhuhuhu.

Physical, kena bare dengan treatment regime. Malas macam mana pun kena paksa diri buat juga. Ada hari terbaring je, then tengah malam bangun baru sapu ubat. Huhuhu.

Spiritual, hanya Allah yang tahu.

Above all, bersyukur Allah izinkan kemampuan diri dan sokongan orang sekeliling. Allah banyak guide sepanjang perjalanan nak jumpa diagnosis ni. More or less ten years, dah jumpa banyak doctor and dah macam2 ubat dah.

Entahla. Ada satu sudut, rasa macam kena ain. Haha. So dah delete/hide banyak gambar dekat sosial media. Hehehe.

Satu sudut lain, makanya, dengan adanya penyakit ini, Allah tapis awal2 bakal calon suami saya. Kalo dia cari orang jelita tanpa cela, maka bukan saya. Kalo cari yang hidup happy takde masalah xde kesedihan maka bukan saya haha. Dan kalo tak mampu/sabar nak support saya dari emosi, tak boleh support dari segi financial (sebulan beribu kau at least) maka bukan lah dia 😂

Begitulah. Aturan kehidupan.

Jaga lah diri sendiri.
Akhirnya, kita akan kembali bertemu Allah sendiri sendiri juga. Orang sekeliling kita akan tinggalkan kita, sama ada pilihan dia untuk walk away atau dijemput Tuhan untuk takdir lain.

Semoga, Allah ampunkan saya. 
Semoga, Allah izinkan qalbun saleem.
Semoga Allah izin sentiasa positif pada aturan Tuhan.

Tuesday, May 26, 2020

Hari Raya Aidilfitri 1441H

- bismillah -

Alhamdulillah, started my Eid with post night shift, so mandi sunat + pakai baju raya dari ED sblom balik umah.

That night shift was hectic on all zones, but luckily alhamdulillah none of my patients were complicated cases. I didnt have a nap prior to my night shift during the day sbb mak ajak tolong dia masak rendang.

"Adik, ni la kali pertama masak sama2 dengan mak kan?" 
Ya mak. Terima kasih atas kenangan dan memori ini. Alhamdulillah. Raya sbelum2 ni sama ada mak tak masak sebab sakit (severe hips OA), ataupun kakak yang ambil alih tugas memasak. While me, hahahaha zzz or isi balang kuih raya ja. Luls.

So raya kali ni Allah izin masak rendang tok daging dengan mak :) mak banyakkk tolong anak dia ni. Kebetulan jari eczema :'(

Anyway, lps balik dari hospital utk post night tu, alhamdulillah tak mengantuk sangat. Sarapan dkt umah makan rendang (masak sendiri yeayy), ketupat, se mug nescafe zero. Hahahahah. Sbb x nak tido despite almost 24hours berjaga.

Kami solat sunat hari raya aidilfitri di ruang tamu keluarga, ayah imamkan kami dan baca khutbah. SubhanAllah. Ini adalah antara doa2 yang Allah makbulkan...iaitu ruang tamu yg luas itu menjadi ruang solat kami sekeluarga. Alhamdulillah. Rezeki... Mungkin hikmah covid 19 juga.

Lps tu keluar rumah kejap amik gambar sekeluarga. Shiokkk! Alhamdulillah. Allah izin kami berkumpul dan bergambar.
Segala puji hanya bagi Allah.

Mari hargai setiap detik, dan merekodkan nya sebagai memori. Kerana segala yang ada di dunia ini adalah sementara, yg kekal adalah pahala dan lantunan kesyukuran yang kita ungkapkan kembali kepada Tuhan.

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.

Terima kasih ya Allah utk hadiah ramadan dan aidilfitri 1441H kali ini bersama2 ayah dan ibu tercinta dan keluarga.

Semoga Allah mengampuni dosaku dan ibu bapaku, serta merahmati kami sekeluarga.

Semoga Allah izin kami semua berkumpul di syurga dlm naungan dan rahmat-Nya, bersama datuk nenek serta zuriat keturunan kami yang soleh dan solehah.

Mari mendoakan :)

Amiin.

ED on my last days

Allah tahu what i'm feeling. Semoga sentiasa dlm jagaan Allah. Amiin. Semoga beroleh penempatan terbaik. Utk dunia dan akhirat. In shaa ...