Skip to main content

Posts

Alhamdulillah. Graduated. Part 1

- bismillah -🎓🎓🎓
Alhamdulillah
Allah izin lulus peperiksaan akhir MBBS pada 24/5/2017.
Perjalanan 6 tahun yg bermula pada September 2011.Alhamdulillah.MBBS ialah amanah baru. If ada orang collapsed, kena usaha selamatkan. A-B-C. Abc is easy, but ABC surely need practices, experience and skills, before ABC could be as easy as abc. So, take your everyday job as your toddler* steps towards good competent doctor. *Since MBBS was a baby step...Mana ada orang grad, dapat kerja terus terer.Saya ada masa (mungkin) 6 bulan sebelum mula kerja, ataupun setahun, atau lebih. Senoga diberkati segala ilmu dan tak lupa.Alhamdulillah.Hari last exam tu, saya antara orang yang dapat giliran pertama. Jadi bila saya dah habis oral, masa turun lift rasa sangat happy! Happy sbb doa nak doctor terbaik dan doa moga saya tak sedih masa lepas jawab, doa moga semua soalan doktor saya dapat jawab...Allah makbulkan. Hari sebelum tu, saya keluar bilik exam sambil tahan nangis. Urmm.  Tapi alhamdulillah hari last…
Recent posts

Last day MBBS

- bismillah -Alhamdulillah. Tadi viva internal medicine. Allah izin tajuk yang boleh tackle, walaupun saya lah paling diam waktu study group, paling clueless, paling rasa tak cukup pun preparation. Alhamdulillah, Allah izin doktor yg paling lembut, dr yg latifff, dr yg ajar pasal fiqh masa saya tahun 4, dr yg involve dlm persatuan doktor2 islam...dr Ammar D. May Allah bless him. Pls close the door..Allah yardho annik.Aku aminkan kata2 guruku ini. Allah Allah...Hanya redhaMu aku tagihkan...Semoga beroleh result terbaik, yg Allah redha dan berkat.Bismillah. Tawakkal ala Allah.

Viva paed

- bismillah -رب احكم بالحق وربّنا الرّحمان المستعان على ما تصفونإِنَّهُ كَانَ فَرِيقٌ مِّنْ عِبَادِي يَقُولُونَ رَبَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا وَأَنتَ خَيْرُ الرَّاحِمِينَSemoga Allah ampunkan saya. Tak tahu mcm mana nk transfuse blood.Sebenarnya, 5 ml / kg / h. Sila study guidelines sebelum benar2 grad. Amanah ilmu.Alhamdulillah, Allah izin soalan ini tadi. Or else, i will make my paed patients overload.Astaghfirullah.
Semoga ada hikmah di sebalik perkara ini.
Semoga terbuka lebih banyak pintu2 hikmah.Semoga dr tak kecewa, semoga dapat menjadi anak murid dr yg memberi saham kepadanya hingga akhirat. Amiin.

2nd Viva

- bismillah -It has been 2 days since the start of my final viva. Surgery, and O&G. Coming up Paeds and Int Med in shaa Allah.I want to remind myself:
Pls treasure these moments. The time when you are in need of Allah the most. The time that you realise you have nothing but to rely on and only for His mercy.The phase of life when you appreciate every past moments filled with good things. And myb the phase when you regret and repent over things in the past.He is the most merciful.Allah is very near to us. We are in need of Him for our life, and hereafter.P/s dr zuhair asked me, which specialty i want to pursue? Determined, i answered internal medicine. An answer that i never thought i would say it.Thanks to Him. His mercy guided me to 'get' elective course in internal med, that i think i lose my love to paediatrics.Anyways, loving the children and the elders are sacred act in Islam that even our Prophet said once in hadith that, those who dont care for the children and the …

zig zag kehidupan

- bismillah -

1. Ketika masuk ke dewan exam, terdengar perbualan kawan2. Kata A, dia tak study pun. Lagipun exam kali ini ialah subjek rotation terakhir.
Waktu saya tengah dengar tu, saya tengah berkerut2 baca nota.

2. Hari ni dean post dalam group student, lepas meeting deanship, ada surat penganugerahan MBBS - ijazah kehormat - kepada seorang pelajar tahun 4... yang baru meninggal.

Both situations tell me something.

Siapa kita di hadapan Tuhan adalah segala-galanya...

Dunia ini penuh tipu daya.

Anything can just happen.

Jalan yang sama, tapi setiap kaki menapak pada titik berbeza, membawa hati yang berbeza, menuju ke titik yang berbeza pula.

3. Tadi berpeluang jumpa kakak senior yang dihormati, beliau singgah ke irbid dengan family. Dah lama saya tak buat sesuatu perkara ikut kata hati. Nekad. Pergi ziarah walaupun semua orang tengah tense nak prepare untuk exam. Allah helps me, eases me. Lama dah tak pray along walking. Lama dah tak rasa buat sesuatu sebab sesuatu yang hanya Allah…

Memori final exam surgery

- bismillah -Alhamdulillah. 3 papers dah selesai. Berbaki satuuuuuu in shaa Allah. Dan empat VIVA.So, walaupun tinggal 1, sebenarnya progressnya 50% lagi haha.Alhamdulillah. Masa berlalu pantas. Soon, this is all will come to an end.
In shaa Allah.Tadi naik bas pergi universiti, pakcik tu bawa laju, saya duduk belakang driver. Urm. Entah tiba2 terfikir pasal exciden. What if dlm perjalanan ni jadi apa2? Exam tangguh ke? Hahahaha. Adoi. Lepas tu rasa sangat cuak, what if meninggal dlm perjalanan nak pergi exam? Kira syahid ke? Huhuhu.Astagfirullah. Dahsyat sangat mode fight-or-flight saya waktu tu. Nak flee dari dunia teros haha.Anyway, bas tu lambat gerak sebab tunggu orang penuhkan seat. So, saya dan kawan2 sampai lewat ke exam. Exam surgery pulak tu, department yg sangat berdisiplin dan punctual (selepas department neuro haha).Sampai dekat pagar besar universiti pkul 12.25++ lebih kurang. Examnya 12.30. Nak jalan dari situ ke hall ambik masa 15 minit jika melenggang. Jeng jeng jeng.…

Ilmu dan hati

- bismillah -Alhamdulillah. Paper ke-2 final exam baru lepas. Berbaki 14 hari lagi utk tamat. In shaa Allah.Sesungguhnya, belajar lah sesuatu dgn hati. Learn by heart. Kefahaman dan keikhlasan tu lah yg nak bantu kita di dunia dan akhirat. Contoh bila soalan unexpected keluar, sesuatu yg luar silibus, tapi dulu kita pernah baca sebab minat nak baca / bacaan tambahan utk tambah kefahaman. Berkat extra effort yg kita buat suatu masa dulu tu, alhamdulillah dapat la jawab...Atau tak sempat baca sebab banyak sangat huhuhuhu...Allah izin ingat lagi pasal tajuk tu, nota2nya...apa2 yg berkaitan lah. Walaupun tak revise, pertolongan Allah itu sentiasa ada. Kita sebagai hamba kena byk minta, byk berusaha.Belajar by heart, belajar utk faham, ada hikmah dan good news in the long term. In shaa Allah.Itu contoh bantuan / balasan baik di dunia, di akhirat? Kita tak tahu ilmu mana yg Allah izin akan bantu kita hingga ke akhirat...So, belajarlah...Saya byk kena pesan pada diri. Semoga Allah tak tingga…